- Liittynyt
- 8.12.2004
- Viestejä
- 30
Olen tässä aloittanut uuden luvun oman terveyden hoidossa ja alkanut noudattamaan terveitä elämäntapoja bodauksen, kuntoilun ja ruuan merkeissä. Ensin laitoin ruokavalion remonttiin, eli siirryin välimeren ruokavalioon tai perinteiseen kreikkalaiseen ruokavalioon. Välimeren dietiksikin tuota sanotaan, mutta elämäntapamuutoksena ruokavalio on kai parempi termi.
PALJON KASVIKSIA
Elikkä paljon kasviksia (vihanneksia, hedelmiä, marjoja, juureksia, palkokasveja, tuoreyrttejä).
Erityisesti tomaatti, valkosipuli sekä kaalit (parsa,kukka,ruusu,kerä,puna) ovat jokapäivästä ruokaa erittäin hyvien ravintoaineidensa takia. Tietenkin myös sipuli, porkkana, salaatit, paprika, banaani, omena, sitrushedelmät ym. kuuluvat lähes päivittäin syötäviin niiden sisältämien terveysaineiden takia.
RUNSAASTI TÄYSJYVÄVILJAA
Runsaasti viljavalmisteita ja nimenomaan täysjyväviljasta valmistettuja. Aamu alkaa neljän viljan täysjyväpuurolla, johon laitan lisäksi kauraleseitä ja vehnänalkioita. Leipänä täysjyväruisleipiä. Pastana käytän täysjyväpastaa (Fusilli http://www.myllynparas.fi/portal/su...ajat/pastatuotteet/taysjyva_fusilli_makaroni/ on erinomaista, sekä tummaa pastaa. Riisinä pitkäjyväinen paraboiler-riisi tai tumma riisi.
Leivän päälle ei tarvita mitään. Tai jos haluaa jotain päälle niin kasviksia (salaatit, kurkku, paprika, tomaatti ym.) tai kananmunaa tai tonnikalaa tai vähärasvaisia leikkeitä. Mitään kauppojen jauholeikkeitä tyyliin kinkkuleike, kalkkunaleike ym. ei todellakaan kannata ottaa leivälle, vaan 100% lihaleikkeitä, vähärasvaisina.
RASVAHAPOT KASVISÖLJYISTÄ
Rasvat otan omega-3 kalaöljystä, kylmäpuristetuista neitsyt (extra virgin) oliiviöljystä, rypsiöljystä, vehnänalkioöljystä ja pellavansiemenöljystä. Muista että ovat todellakin KYLMÄPURISTETTUJA. Soijalesitiini on vielä yksi hyvä lähde.
Pääpaino on ruokasalaattien joukkoon laitetussa oliiviöljyssä, mutta aamupuuron joukkoon laitan 1 tl:n vehnänalkioöljyä ja illalla otan hieman rypsiöljyä, monipuolisen rasvahappokoostumuksen saamiseksi.
PROTEIINIT VÄHÄRASVAISISTA TAI RASVATTOMISTA TUOTTEISTA
Proteiinit otan vähärasvaisista tai rasvattomista tuotteista. Niitä tarvitsen jonkin verran, koska kuntoiluna harrastan bodausta aerobisten lajien lisäksi.
Eli proteiinilähteeni ovat:
- Broilerin rintapalat/filesuikaleet
- Tonnikalan palat vedessä
- Sei
- Uunihaudutettu lohi ym. järvikala
- Muna ja varsinkin munan valkuainen
- Raejuusto
- Maitorahka
- Rasvaton maito/piimä
- Maustamaton rasvaton jogurtti
- Palkokasvit (herneet, pavut, linssit ja soijatuotteet)
-Vähärasvaista naudan/häränlihaa harvemmin sellaisenaan tai jauhelihana
Valkuaisen otan siis pääasiassa ruoka-aineista, mutta treenin jälkeisen palautumisjuoman teen kaupallisista valmisteista (50% hyvää heraproteiinia ja 50% maltoa).
TERVEELLISET PÄHKINÄT
Rasvaa ja valkuaista tulee myös hieman siemenistä ja pähkinöistä, varsinkin saksan-, pekaani-,pistaasi- ja cashewpähkinöistä, jotka on todettu erinomaisiksi terveyspommeiksi.
RUNSAASTI VETTÄ
Puhdasta vettä juon säännöllisesti, useampia litroja päivässä.
Suodatinkahvin sijaan, jonka senkin on todettu sisältävän antioksidantteja, käytän vihreää teetä, ja nimenomaan jauhemuodossa veteen liotettuna, kuten Japanilaiset sitä käyttävät. Ja ilman maitoa, joka poistaa terveysvaikutukset.
LISÄRAVINTEET
Lisäravinteina käytän kylmäpuristettujen kasvisöljyjen, omega-3 kalaöljyn, Aktiv Lecithin -soijalesitiinirakeiden, heraproteiinin ja malton lisäksi vain MiviTotal Plussaa, josta saa kaikki tarvittavat mineraalit ja vitamiinit.
Donsbach Mivitotal Plus
Nykyinen ruokakulttuuri, ravintoarvoiltaan köyhine pika- ja valmisruokineen, ei aina riitä turvaamaan ravintoaineiden saantia. Myös ympäristömme ja elämäntapamme vaikuttavat terveyteemme. Elämme stressaavassa yhteiskunnassa, jossa vuorokauden 24 tuntia eivät tunnu riittävän niihin kaikkiin asioihin, joita meidän pitäisi ehtiä tekemään. Tällaiset asiat jättävät jälkensä terveyteemme. Tarvitsemme erilaisia vitamiineja pysyäksemme terveinä ja virkeinä. Elimistömme tarvitsee vitamiineja, jotta se pystyisi hyödyntämään ravinnosta saamamme hiilihydraatit, proteiinit ja rasvan.
Mivitotal plus on monipuolinen ja tasapainoinen ravintolisä, joka sisältää yli 100 elimistölle välttämätöntä ravintoainetta. Se piristää, virkistää ja vahvistaa yleiskuntoa, imeytyy hyvin, urheilusuoritusten yhteydessä lisää jaksamista ja palautuminen on nopeampaa.
Mivitotal Plus sisältää kaiken, minkä tarvitset kehosi hyvinvointiin.
Tuote sisältää useita vastustuskykyyn suotuisasti vaikuttavia vitamiineja ja mineraaleja. Vastustuskykyä tukeva ominaisuus on tärkeä kaikille, mutta erityisesti urheilijoille. Mivitotal plus on ravintolisä, joka sisältää yli 100 ravintoainetta: tärkeimmät vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet, inositolia, koliinia, PABA:a, ubikinonia, sinimailasta, psylliumia ja kolloidisia mineraaleja, luonnolliset aminohapot, sekä mm. mustikan, tomaatin ja sitruunan bioflavonoideja.
Mivitotal plus sopii kaikille ja nestemäisenä se imeytyy erittäin hyvin.
Ananakselta ja appelsiinilta maistuva Mivitotal plus valittiin vuonna 2003 parhaaksi luontaistuotteeksi. Ruotsissa Mivitotal plus on palkittu vuoden parhaana tuotteena jo neljä kertaa. Tämä on vahva näyttö sen toimivuudesta.
Ravintoaineet / vuorokausiannos (30 ml):
A-vitamiini, 250 mcg (lisätty betakaroteenina 1,5 mg)
B1-vitamiini, 8,1 mg
B2-vitamiini, 10 mg
B3-vitamiini, 10 mg
B5-vitamiini, 23 mg
B6-vitamiini, 8,2 mg
B12-vitamiini, 10 mcg
C-vitamiini, 750 mg
D2-vitamiini, 10 mcg
E-vitamiini, 120 mg
Biotiini, 100 mcg
Boori, 500 mcg
Foolihappo, 400 mcg
Inositoli, 25 mg
Koliini, 35 mg
PABA, 10 mg
Jodi, 150 mcg
Kalsium, 220 mg
Kalium, 200 mg
Kromi, 50 mcg
Magnesium, 300 mg
Mangaani, 2 mg
Seleeni, 50 mcg
Sinkki, 4,7 mg
Bioflavonoideja, 50 mg
Q10, 10 mg
Käyttö:
Aikuisille 30 ml (2 rkl) päivässä, alle 12 vuotiaille 1 tl kaksi kertaa päivässä ruokailun yhteydessä veteen tai mehuun sekoitettuna. Nautitaan aina nesteeseen sekoitettuna.
Hiivaton, sokeriton, laktoositon ja gluteeniton. Ei sisällä keinotekoisia väri-, tai makeutusaineita. Ei sisällä dopingaineita.
Säilytys huoneenlämmössä, avattuna jääkaapissa.
Pakkauskoot:
0,5 ja 1,0 litran muovipullo
Todella vaikuttavat määrät varsinkin B-, E- ja C-vitamiineja. MiviTotal Plus on antanut selvästi lisää energiaa.
PERINTEINEN KREIKKALAINEN RUOKAVALIO
Välimeren ruokavaliohan sisältää paljon viljatuotteita, sovellettuna tänne siis täysjyväpuuroja (neljän viljan- ja kauratäyshiutaleet), vehnänalkiot, kauralese, täysjyväruisleivät, tumma/täysjyvä pastat, tumma riisi jne.
Runsaasti oliiviöljyä, tietenkin sitä kylmäpuristettua extra virgin-öljyä ja myös kylmäpuristettuja rypsi- ja vehnänalkioöljyjä. Tietenkin paljon kalaa ja Omega-3 kalaöljyä.
Balsamico ym. viinietikoita ruuan joukkoon.
Vihanneksia, hedelmiä ja marjoja runsaasti. Erityisesti mm. valkosipulia ja tomaatteja sekä kaaleja (kukka/parsa/ruusu/lehti/puna ym.)ruuanlaitossa.
Eläinrasvoja vähemmän ja suositaan vähärasvaista valkuaista: rasvaton maito/piimä, rasvaton maustamaton jogurtti, raejuusto, maitorahka, kananmunat, tonnikalanpalat vedessä, lohi- ym. kala, sei, broilerin rintapalat/fileet, vaähärasvainen(laiha) naudanliha. Tietenkin runsaasti palkokasveja (herneet, pavut ja linssit, sekä soijatuotteet).
TAUTEJA VÄHEMMÄN VÄLIMEREN DIETILLÄ
Muissa tutkimuksissa on havaittu, että eivät pelkästään sydän- ja verenkiertoelinten sairauksien esiintymiset ole Kreetalla vähäisempiä kuin muualla, vaan monet muutkin sairaudet puuttuvat tai esiintyvät vain harvoin. Kreetalaisen (Välimeren) ruokavalion todetaankin nykyään estävän tai vähentävän riskiä sairastua useimpiin syöpiin, diabetekseen, osteoporoosiin, allergioihin, laskevan korkeaa verenpainetta ja huonoa kolesterolia, nostavan vastustuskykyä, estävän dementoitumista ja Alzheimerin taudin puhkeamista jne. Myös oliiviöljyn tiedetään vaikuttavan samoin.
RAVINTOAINEIDEN SUHTEET
Niin sanottujen ”hyvinvointisairauksien”, kuten veritulppien, sydänkohtausten, diabeteksen, verenpainetaudin, ruoansulatushäiriöiden ja ylipainoisuuden ehkäisemiseksi lääkärit ja muut asiantuntijat suosittelevat nykyisin ruokavaliota, jossa päivittäinen kaloritarve jaetaan optimaalisesti erityyppisten ravintoaineiden kesken.
Mukautettuna Välimeren maiden ajatteluun tämä tarkoittaa sitä että 55–60 % ravinnosta on saatava hiilihydraateista (vilja, pasta, leipä), 25–30 % rasvoista (oliiviöljy, voi, laardi) ja vain 10–15 % valkuaisaineista (liha, kala, palkokasvit, kuten pavut, herneet jne.).
Edellä mainittuja suhteita noudattamalla varmistetaan tasapainoinen ruokavalio: hiilihydraatteja energian saantia varten. Nykyisen tieteellisen käsityksen mukaan rasvat, jotka ovat peräisin monityydyttymättömistä rasvahapoista, vähentävät LDL-kolesterolin (eli ns. ”huonon” kolesterolin) määrää. Sekä valkuaisaineita, joista vain mahdollisimman pieni osa on peräisin eläinkunnan tuotteista.
Koska Välimeren perinteessä myös sydän sykkii nopeasti, tarvitaan vielä kasvivalkuaista, joka auttaa entisestään vähentämään kolesterolia. Vaikka runsaasti hedelmiä ja kasviksia sisältävän, vitamiinien, kuitujen ja kivennäissuolojen saannin turvaavan ruokavalion edut ovatkin nyt jo useimpien tiedossa, kaikki eivät välttämättä tunne aromaattisten yrttien, kuten valkosipulin ja tavallisen sipulin, hyötyjä: ne auttavat merkittävästi vähentämään rasvoja ja myös ”huonoa” LDL-kolesterolia.
PAINONHALLINTAA ILMAN DIEETTIÄ
Fiksusti käytettynä Välimeren ruokavalio on myös erinomainen kompromissi ”hyvin syömisen” ja painonhallinnan välillä. Se on erittäin terveellinen, kun sitä noudatetaan käyttämällä tasapuolisesti sen moninaisia osia ja täydennetään riittävästi energiaa kuluttavilla elämäntavoilla.
Välimeren ruokavalio on helposti omaksuttava tapa, joka tuo mukanaan monia etuja myös henkisellä tasolla. Sen ansiosta voit nauttia levollisesta suhteesta ruokaan. Ei mikään vähäpätöinen seikka maailmassa, jossa tiedotusvälineet pyrkivät aina vain luomaan lisää syyllisyydentuntoja siitä, miten syömme. Välimeren ruokavalio edustaa täydellistä kompromissia makunystyröidemme ja psyykemme vaatimusten välillä. Voiko enempää toivoa?
OLIIVIÖLJY, VALKOSIPULI, TOMAATTI, VIINIRYPÄLEET JA VIHREÄT KASVIKSET...
Kreikkalaisen oliiviölyn neitsytsellaisen (Extra Virgin), tomaatin, valkosipulin ja vihreiden vihannesten lisäksi huomioisin kreikkalaisen ruokavalion tärkeinä osina myös punaviinin ja rypäletäysmehut.
Japanilaisten pitkän iän takana taas epäillään olevan runsas kalan, vihreän teen ja soijan käyttö. Soija taasen on yksi luonnon naisestrogeenin lähde, ja sen runsas käyttö ei väkisin ole hyväksi bodaavalle miehelle. Aasialaiset miehethän, jotka soijaa yleisesti käyttävät, ovat yleensä naisellisemman näköisiä kuin länsimaiset miehet.
5-6 ATERIAA PÄIVÄSSÄ PARAS
Ruoka kannattaa syödä 5-6:lla aterialla päivän mittaan. Varsinkin bodaajan tai kuntobodaajan.
Itse syön kuntobodarina seuraavalla tavalla:
1. Aamupala:
Puuroa rasvattomalla maidolla + rypsiöljy, lasillinen täysmehua, lisäravinteet (omega3+lesitiinirakeet-monivitamiini-mineraali)
2. Aamupäivän välipala:
Maitorahka + hedelmä(ananas/banaani/kiiwi), porkkanaraaste+appelsiini/omenasilppu
3. Lounas:
Tonnikala tai broilerisalaatti tai uunikala(sei/lohi)+uunivihannekset(sipuli,kukkakaali,parsakaali,porkkana,vihreätpavut, herneet,uuniperunaa kuorineen)
lisäksi täysjyväleipää pari siivua ja lasi rasvatonta maitoa
4. Iltapäivän välipala:
Maitorahka + hedelmä(ananas/banaani/kiiwi), kaaliraaste(keräkaali/punakaali)+appelsiini/omenasilppu
5. Päivällinen:
Tonnikala tai broilerisalaatti tai uunikala(sei/lohi)+uunivihannekset(sipuli,kukkakaali,parsakaali,porkkana,vihreätpavut, herneet)
lisäksi täysjyväleipää pari siivua ja lasi rasvatonta maitoa
6. Iltapala:
Pari siivua täysjyväleipää päälle tonnikala(vedessä) tai munanvalkuainen, rasvaton piimä, rypsiöljy
*) Maitorahkan tilalla välillä raejuustoa tai rasvaton maustamaton jogurtti.
Erinomainen
TONNIKALA/BROILERISALAATIN OHJE:
- Tonnikalan paloja vedessä 2prk / broilerin filepaloja 400g
- Keitettyä kananmunaa 2kpl
- Keitettyjä makaroneja (tummia/täysjyvä) 2dl
- Kerä-, jäävuori- tai lehtisalaattia runsaasti
- Tomaattia 2kpl
- Kurkkua n. 1/2-1/3 kurkusta
- Eriväristä paprikaa n. 1/2 paprikasta
- Keskikokoinen sipuli silputtuna
- 2-3 rkl kylmäpuristettua neitsyt-oliiviöljyä
- Vajaa rkl basamico-viinietikkaa haluttaessa
Mahdollisesti lisäksi vielä vihreitä papuja ja herneita salaatin joukkoon.
Erinomainen ruokasalaatti joka sisältää paljon ravinto- ja suoja-aineita muttei lihota.
PALJON KASVIKSIA
Elikkä paljon kasviksia (vihanneksia, hedelmiä, marjoja, juureksia, palkokasveja, tuoreyrttejä).
Erityisesti tomaatti, valkosipuli sekä kaalit (parsa,kukka,ruusu,kerä,puna) ovat jokapäivästä ruokaa erittäin hyvien ravintoaineidensa takia. Tietenkin myös sipuli, porkkana, salaatit, paprika, banaani, omena, sitrushedelmät ym. kuuluvat lähes päivittäin syötäviin niiden sisältämien terveysaineiden takia.
RUNSAASTI TÄYSJYVÄVILJAA
Runsaasti viljavalmisteita ja nimenomaan täysjyväviljasta valmistettuja. Aamu alkaa neljän viljan täysjyväpuurolla, johon laitan lisäksi kauraleseitä ja vehnänalkioita. Leipänä täysjyväruisleipiä. Pastana käytän täysjyväpastaa (Fusilli http://www.myllynparas.fi/portal/su...ajat/pastatuotteet/taysjyva_fusilli_makaroni/ on erinomaista, sekä tummaa pastaa. Riisinä pitkäjyväinen paraboiler-riisi tai tumma riisi.
Leivän päälle ei tarvita mitään. Tai jos haluaa jotain päälle niin kasviksia (salaatit, kurkku, paprika, tomaatti ym.) tai kananmunaa tai tonnikalaa tai vähärasvaisia leikkeitä. Mitään kauppojen jauholeikkeitä tyyliin kinkkuleike, kalkkunaleike ym. ei todellakaan kannata ottaa leivälle, vaan 100% lihaleikkeitä, vähärasvaisina.
RASVAHAPOT KASVISÖLJYISTÄ
Rasvat otan omega-3 kalaöljystä, kylmäpuristetuista neitsyt (extra virgin) oliiviöljystä, rypsiöljystä, vehnänalkioöljystä ja pellavansiemenöljystä. Muista että ovat todellakin KYLMÄPURISTETTUJA. Soijalesitiini on vielä yksi hyvä lähde.
Pääpaino on ruokasalaattien joukkoon laitetussa oliiviöljyssä, mutta aamupuuron joukkoon laitan 1 tl:n vehnänalkioöljyä ja illalla otan hieman rypsiöljyä, monipuolisen rasvahappokoostumuksen saamiseksi.
PROTEIINIT VÄHÄRASVAISISTA TAI RASVATTOMISTA TUOTTEISTA
Proteiinit otan vähärasvaisista tai rasvattomista tuotteista. Niitä tarvitsen jonkin verran, koska kuntoiluna harrastan bodausta aerobisten lajien lisäksi.
Eli proteiinilähteeni ovat:
- Broilerin rintapalat/filesuikaleet
- Tonnikalan palat vedessä
- Sei
- Uunihaudutettu lohi ym. järvikala
- Muna ja varsinkin munan valkuainen
- Raejuusto
- Maitorahka
- Rasvaton maito/piimä
- Maustamaton rasvaton jogurtti
- Palkokasvit (herneet, pavut, linssit ja soijatuotteet)
-Vähärasvaista naudan/häränlihaa harvemmin sellaisenaan tai jauhelihana
Valkuaisen otan siis pääasiassa ruoka-aineista, mutta treenin jälkeisen palautumisjuoman teen kaupallisista valmisteista (50% hyvää heraproteiinia ja 50% maltoa).
TERVEELLISET PÄHKINÄT
Rasvaa ja valkuaista tulee myös hieman siemenistä ja pähkinöistä, varsinkin saksan-, pekaani-,pistaasi- ja cashewpähkinöistä, jotka on todettu erinomaisiksi terveyspommeiksi.
RUNSAASTI VETTÄ
Puhdasta vettä juon säännöllisesti, useampia litroja päivässä.
Suodatinkahvin sijaan, jonka senkin on todettu sisältävän antioksidantteja, käytän vihreää teetä, ja nimenomaan jauhemuodossa veteen liotettuna, kuten Japanilaiset sitä käyttävät. Ja ilman maitoa, joka poistaa terveysvaikutukset.
LISÄRAVINTEET
Lisäravinteina käytän kylmäpuristettujen kasvisöljyjen, omega-3 kalaöljyn, Aktiv Lecithin -soijalesitiinirakeiden, heraproteiinin ja malton lisäksi vain MiviTotal Plussaa, josta saa kaikki tarvittavat mineraalit ja vitamiinit.
Donsbach Mivitotal Plus
Nykyinen ruokakulttuuri, ravintoarvoiltaan köyhine pika- ja valmisruokineen, ei aina riitä turvaamaan ravintoaineiden saantia. Myös ympäristömme ja elämäntapamme vaikuttavat terveyteemme. Elämme stressaavassa yhteiskunnassa, jossa vuorokauden 24 tuntia eivät tunnu riittävän niihin kaikkiin asioihin, joita meidän pitäisi ehtiä tekemään. Tällaiset asiat jättävät jälkensä terveyteemme. Tarvitsemme erilaisia vitamiineja pysyäksemme terveinä ja virkeinä. Elimistömme tarvitsee vitamiineja, jotta se pystyisi hyödyntämään ravinnosta saamamme hiilihydraatit, proteiinit ja rasvan.
Mivitotal plus on monipuolinen ja tasapainoinen ravintolisä, joka sisältää yli 100 elimistölle välttämätöntä ravintoainetta. Se piristää, virkistää ja vahvistaa yleiskuntoa, imeytyy hyvin, urheilusuoritusten yhteydessä lisää jaksamista ja palautuminen on nopeampaa.
Mivitotal Plus sisältää kaiken, minkä tarvitset kehosi hyvinvointiin.
Tuote sisältää useita vastustuskykyyn suotuisasti vaikuttavia vitamiineja ja mineraaleja. Vastustuskykyä tukeva ominaisuus on tärkeä kaikille, mutta erityisesti urheilijoille. Mivitotal plus on ravintolisä, joka sisältää yli 100 ravintoainetta: tärkeimmät vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet, inositolia, koliinia, PABA:a, ubikinonia, sinimailasta, psylliumia ja kolloidisia mineraaleja, luonnolliset aminohapot, sekä mm. mustikan, tomaatin ja sitruunan bioflavonoideja.
Mivitotal plus sopii kaikille ja nestemäisenä se imeytyy erittäin hyvin.
Ananakselta ja appelsiinilta maistuva Mivitotal plus valittiin vuonna 2003 parhaaksi luontaistuotteeksi. Ruotsissa Mivitotal plus on palkittu vuoden parhaana tuotteena jo neljä kertaa. Tämä on vahva näyttö sen toimivuudesta.
Ravintoaineet / vuorokausiannos (30 ml):
A-vitamiini, 250 mcg (lisätty betakaroteenina 1,5 mg)
B1-vitamiini, 8,1 mg
B2-vitamiini, 10 mg
B3-vitamiini, 10 mg
B5-vitamiini, 23 mg
B6-vitamiini, 8,2 mg
B12-vitamiini, 10 mcg
C-vitamiini, 750 mg
D2-vitamiini, 10 mcg
E-vitamiini, 120 mg
Biotiini, 100 mcg
Boori, 500 mcg
Foolihappo, 400 mcg
Inositoli, 25 mg
Koliini, 35 mg
PABA, 10 mg
Jodi, 150 mcg
Kalsium, 220 mg
Kalium, 200 mg
Kromi, 50 mcg
Magnesium, 300 mg
Mangaani, 2 mg
Seleeni, 50 mcg
Sinkki, 4,7 mg
Bioflavonoideja, 50 mg
Q10, 10 mg
Käyttö:
Aikuisille 30 ml (2 rkl) päivässä, alle 12 vuotiaille 1 tl kaksi kertaa päivässä ruokailun yhteydessä veteen tai mehuun sekoitettuna. Nautitaan aina nesteeseen sekoitettuna.
Hiivaton, sokeriton, laktoositon ja gluteeniton. Ei sisällä keinotekoisia väri-, tai makeutusaineita. Ei sisällä dopingaineita.
Säilytys huoneenlämmössä, avattuna jääkaapissa.
Pakkauskoot:
0,5 ja 1,0 litran muovipullo
Todella vaikuttavat määrät varsinkin B-, E- ja C-vitamiineja. MiviTotal Plus on antanut selvästi lisää energiaa.
PERINTEINEN KREIKKALAINEN RUOKAVALIO
Välimeren ruokavaliohan sisältää paljon viljatuotteita, sovellettuna tänne siis täysjyväpuuroja (neljän viljan- ja kauratäyshiutaleet), vehnänalkiot, kauralese, täysjyväruisleivät, tumma/täysjyvä pastat, tumma riisi jne.
Runsaasti oliiviöljyä, tietenkin sitä kylmäpuristettua extra virgin-öljyä ja myös kylmäpuristettuja rypsi- ja vehnänalkioöljyjä. Tietenkin paljon kalaa ja Omega-3 kalaöljyä.
Balsamico ym. viinietikoita ruuan joukkoon.
Vihanneksia, hedelmiä ja marjoja runsaasti. Erityisesti mm. valkosipulia ja tomaatteja sekä kaaleja (kukka/parsa/ruusu/lehti/puna ym.)ruuanlaitossa.
Eläinrasvoja vähemmän ja suositaan vähärasvaista valkuaista: rasvaton maito/piimä, rasvaton maustamaton jogurtti, raejuusto, maitorahka, kananmunat, tonnikalanpalat vedessä, lohi- ym. kala, sei, broilerin rintapalat/fileet, vaähärasvainen(laiha) naudanliha. Tietenkin runsaasti palkokasveja (herneet, pavut ja linssit, sekä soijatuotteet).
TAUTEJA VÄHEMMÄN VÄLIMEREN DIETILLÄ
Muissa tutkimuksissa on havaittu, että eivät pelkästään sydän- ja verenkiertoelinten sairauksien esiintymiset ole Kreetalla vähäisempiä kuin muualla, vaan monet muutkin sairaudet puuttuvat tai esiintyvät vain harvoin. Kreetalaisen (Välimeren) ruokavalion todetaankin nykyään estävän tai vähentävän riskiä sairastua useimpiin syöpiin, diabetekseen, osteoporoosiin, allergioihin, laskevan korkeaa verenpainetta ja huonoa kolesterolia, nostavan vastustuskykyä, estävän dementoitumista ja Alzheimerin taudin puhkeamista jne. Myös oliiviöljyn tiedetään vaikuttavan samoin.
RAVINTOAINEIDEN SUHTEET
Niin sanottujen ”hyvinvointisairauksien”, kuten veritulppien, sydänkohtausten, diabeteksen, verenpainetaudin, ruoansulatushäiriöiden ja ylipainoisuuden ehkäisemiseksi lääkärit ja muut asiantuntijat suosittelevat nykyisin ruokavaliota, jossa päivittäinen kaloritarve jaetaan optimaalisesti erityyppisten ravintoaineiden kesken.
Mukautettuna Välimeren maiden ajatteluun tämä tarkoittaa sitä että 55–60 % ravinnosta on saatava hiilihydraateista (vilja, pasta, leipä), 25–30 % rasvoista (oliiviöljy, voi, laardi) ja vain 10–15 % valkuaisaineista (liha, kala, palkokasvit, kuten pavut, herneet jne.).
Edellä mainittuja suhteita noudattamalla varmistetaan tasapainoinen ruokavalio: hiilihydraatteja energian saantia varten. Nykyisen tieteellisen käsityksen mukaan rasvat, jotka ovat peräisin monityydyttymättömistä rasvahapoista, vähentävät LDL-kolesterolin (eli ns. ”huonon” kolesterolin) määrää. Sekä valkuaisaineita, joista vain mahdollisimman pieni osa on peräisin eläinkunnan tuotteista.
Koska Välimeren perinteessä myös sydän sykkii nopeasti, tarvitaan vielä kasvivalkuaista, joka auttaa entisestään vähentämään kolesterolia. Vaikka runsaasti hedelmiä ja kasviksia sisältävän, vitamiinien, kuitujen ja kivennäissuolojen saannin turvaavan ruokavalion edut ovatkin nyt jo useimpien tiedossa, kaikki eivät välttämättä tunne aromaattisten yrttien, kuten valkosipulin ja tavallisen sipulin, hyötyjä: ne auttavat merkittävästi vähentämään rasvoja ja myös ”huonoa” LDL-kolesterolia.
PAINONHALLINTAA ILMAN DIEETTIÄ
Fiksusti käytettynä Välimeren ruokavalio on myös erinomainen kompromissi ”hyvin syömisen” ja painonhallinnan välillä. Se on erittäin terveellinen, kun sitä noudatetaan käyttämällä tasapuolisesti sen moninaisia osia ja täydennetään riittävästi energiaa kuluttavilla elämäntavoilla.
Välimeren ruokavalio on helposti omaksuttava tapa, joka tuo mukanaan monia etuja myös henkisellä tasolla. Sen ansiosta voit nauttia levollisesta suhteesta ruokaan. Ei mikään vähäpätöinen seikka maailmassa, jossa tiedotusvälineet pyrkivät aina vain luomaan lisää syyllisyydentuntoja siitä, miten syömme. Välimeren ruokavalio edustaa täydellistä kompromissia makunystyröidemme ja psyykemme vaatimusten välillä. Voiko enempää toivoa?
OLIIVIÖLJY, VALKOSIPULI, TOMAATTI, VIINIRYPÄLEET JA VIHREÄT KASVIKSET...
Kreikkalaisen oliiviölyn neitsytsellaisen (Extra Virgin), tomaatin, valkosipulin ja vihreiden vihannesten lisäksi huomioisin kreikkalaisen ruokavalion tärkeinä osina myös punaviinin ja rypäletäysmehut.
Japanilaisten pitkän iän takana taas epäillään olevan runsas kalan, vihreän teen ja soijan käyttö. Soija taasen on yksi luonnon naisestrogeenin lähde, ja sen runsas käyttö ei väkisin ole hyväksi bodaavalle miehelle. Aasialaiset miehethän, jotka soijaa yleisesti käyttävät, ovat yleensä naisellisemman näköisiä kuin länsimaiset miehet.
5-6 ATERIAA PÄIVÄSSÄ PARAS
Ruoka kannattaa syödä 5-6:lla aterialla päivän mittaan. Varsinkin bodaajan tai kuntobodaajan.
Itse syön kuntobodarina seuraavalla tavalla:
1. Aamupala:
Puuroa rasvattomalla maidolla + rypsiöljy, lasillinen täysmehua, lisäravinteet (omega3+lesitiinirakeet-monivitamiini-mineraali)
2. Aamupäivän välipala:
Maitorahka + hedelmä(ananas/banaani/kiiwi), porkkanaraaste+appelsiini/omenasilppu
3. Lounas:
Tonnikala tai broilerisalaatti tai uunikala(sei/lohi)+uunivihannekset(sipuli,kukkakaali,parsakaali,porkkana,vihreätpavut, herneet,uuniperunaa kuorineen)
lisäksi täysjyväleipää pari siivua ja lasi rasvatonta maitoa
4. Iltapäivän välipala:
Maitorahka + hedelmä(ananas/banaani/kiiwi), kaaliraaste(keräkaali/punakaali)+appelsiini/omenasilppu
5. Päivällinen:
Tonnikala tai broilerisalaatti tai uunikala(sei/lohi)+uunivihannekset(sipuli,kukkakaali,parsakaali,porkkana,vihreätpavut, herneet)
lisäksi täysjyväleipää pari siivua ja lasi rasvatonta maitoa
6. Iltapala:
Pari siivua täysjyväleipää päälle tonnikala(vedessä) tai munanvalkuainen, rasvaton piimä, rypsiöljy
*) Maitorahkan tilalla välillä raejuustoa tai rasvaton maustamaton jogurtti.
Erinomainen
TONNIKALA/BROILERISALAATIN OHJE:
- Tonnikalan paloja vedessä 2prk / broilerin filepaloja 400g
- Keitettyä kananmunaa 2kpl
- Keitettyjä makaroneja (tummia/täysjyvä) 2dl
- Kerä-, jäävuori- tai lehtisalaattia runsaasti
- Tomaattia 2kpl
- Kurkkua n. 1/2-1/3 kurkusta
- Eriväristä paprikaa n. 1/2 paprikasta
- Keskikokoinen sipuli silputtuna
- 2-3 rkl kylmäpuristettua neitsyt-oliiviöljyä
- Vajaa rkl basamico-viinietikkaa haluttaessa
Mahdollisesti lisäksi vielä vihreitä papuja ja herneita salaatin joukkoon.
Erinomainen ruokasalaatti joka sisältää paljon ravinto- ja suoja-aineita muttei lihota.