Elikkäs köyhänä opiskelijana en oikein voi valtavia määriä sheikkejä kiskoa, joten jokin halpa ja hyvä tapa saada tarvittavasti proteiineja ja kaloreja oli keksittävä. Onneksi vuosi(kymmeniä)a treenannut isäni antoi oivan reseptin, jota kaukaisessa nuoruudessaan oli käyttänyt. Muutaman oman lisäyksen kera sitä on tullut suht paljon syötyä. Halusin pitää annoskoon pienenä, jotta sen voi suht nopeasti hotkaista.
- 90g tonnikalaa (itse syön öljyssä)
- 1 keitetty kananmuna
- 70g raejuustoa
- 20g maapähkinää
- 2 rkl rypsiöljyä
Isot kaverit voivat vaikka tuplata nuo määrät. En ole koskaan ollut tonnikalan ystävä, mutta tässä annoksessa se maistuu jopa hyvältä. Rypsiöljy tekee ruoasta hieman vetisen, joten vastapainoksi otin ruokaan mukaan maapähkinää, joka mukavasti raksuu suussa, maistuu hyvälle ja on monin tavoin terveellistä. Annoksessa on 40+g proteiinia ja n. 700kcal
. Jokainen voi toki makutottumustensa mukaan tuunata itselleen sopivan reseptin.
Palaan tämän viestin aloituspostiin. Oon tän seuraavan reseptin heittänyt joskus muistaakseni jo johnkin muuhunkin ketjuun, mutta koska eilen tuli taas tehtyä ihan törkeän hyviä tonnikalapihvejä, niin laitetaan tämä nyt taas tähän:
Tonnikalapihvit (n. 8 kpl)
- 2 prk tonnikalaa öljyssä
- 200g raejuustoa
- 2 kananmunaa
- jonkin verran korppujouhoja (jos haluaa vältellä hiiluja, voi käyttä esim. mantelijauhoa)
- mustapippuritouhetta, chilijauhetta ja sinappia
Valmistus:
- Heitä toinen purkillinen tonnikalaa johonkin riittävän suureen kulhoon öljyineen kaikkineen, kaada toisesta tonnaripurkista päällimmäiset öljyt pois ja lisää tonnarit tästä purkista ensimmäisten joukkoon (näin tulee kokemukseni mukaan parempi rakenne kuin jos laitetaan molemmat purkit öljyineen).
- Lisää kulhoon kananmunat ja raejuusto.
- Mössää seos tasaiseksi esim. isolla puuhaarukalla / perunanuijalla.
- Lisää joukkoon mausteita oman maun mukaan (esim. 1 tl mustapippurirouhetta, 3 tl chilijauhetta ja 1 rkl sinappia) ja noin vajaan desin verran korppu/mantelijouhoja niin, että taikina saa vähän rakennetta. Sekoita.
- Muotoile näin syntyneestä "taikinasta" kämmenien välissä palloja (n. 8 kpl), paina pallo varovasti kasaan pihvin muotoon ja paista kohtuullisen kuumalla pannulla (mieluiten voissa) n. 4 min per puoli.
- Jos haluaa hifistellä, voi pallon vielä ennen muotoilua ja pannulle laittoa pyöritellä korppujauhoissa, jolloin paistopinnasta tulee rapea.
Omaan makuun noi on ainakin ihan sikahyviä, sisältää runsaasti prodea, on helppo ottaa eväsrasiassa mukaan kouluun, töihin tai mihin vaan ja maistuu taatusi kylmänäkin paremmalle kuin pelkkä tonnikala-raejuustomössö.
Tietysti noiden valmistus kysyy vähän aikaa, mut jos tonnari persumuodossaan on alkanut tökkiä, niin kehoitan kokeilemaan.