BKT mittarina

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Carbon
  • Aloitettu Aloitettu
Näinhän se meidän maailmassa on... mutta mitä jos eläisimme maailmassa jossa tavoitteena on lisäarvon optimointi, eikä väkisin kaikkien työllistäminen. Miltä asiat näyttäisi silloin? Tämä nyt menee hieman sivuraiteille, mutta liittyy silti asiaan.
Mutta mehän jo elämme maailmassa, jossa tavoite on optimoida lisäarvoa eikä väkisin työllistää kaikkia. Vastaus kysymykseen siis löytyy katsomalla ikkunasta ulos. Yritykset ovat kiinnostuneita työntekijöistä pääsääntöisesti vain heidän tuottamansa lisäarvon takia (=tuotos - työntekijäkustannukset). Valtion ja kuntien toiminta on ehkä asteen jäykempää, mutta toiminnallinen tehokkuus on myös tavoite. Turhiksi muodostuneet virat poistuvat aikanaan tavallisimmin laskusuhdanteiden yhteydessä, kun leikkauksia tehdään. Vaikka hallitusohjelmissa aina pyritään vähentämään työttömyyttä, niin ei sitä tehdä tehokkuuden kustannuksella. Tuottavuuden kasvu ei ole vihollinen, vaikka siitä saattaa seurata joillekin ryhmille väliaikaista työttömyyttä tai muutamille yksilöille pysyvää työttömyyttä. Vapautuneet resurssit ohjautuvat toisiin tehtäviin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jos sama työmäärä tehdää nyt tehokkaammin, miksi ennestän palkatut tippuvat tyhjän päälle? Ulostulo ja aikaan saatu arvo on edelleen sama. Valtion palkkalistoilla pidetään mahdollisimman paljon työntekijöitä (ettei vaan kukaan jäisi "työttömäksi"). The plot thickens... Jos nyt sitten "leikkuri" vähentää virkamiehet puoleen, mutta saavuttaa silti saman tehokkuuden kuin ennen, niin loput jäävät työttömiksi eivätkä nauti enää samoista eduista kuin ennen. Miksi?
Jos sama työmäärä voidaan tehdä tehokkaammin, niin tuotteet myydään halvempaan hintaan, jolloin yritys saa vähemmän liikevaihtoa. Mistä ottaisit tuon saman rahamäärän työttömiksi jääneille? Suosittelen avaamaan vaikkapa Adam Smithin klassisen "Kansojen Varallisuus"-teoksen, mikä antaa perusteet rahavirtojen ymmärtämiseen. Liikevaihtoon vaikuttaa kierrossa olevan rahan määrä ja kiertonopeus. Tuo tehostaminen vaikuttaa kiertonopeuteen, jolloin yritys/valtio voi käyttää vähemmän rahaa aikayksikköä kohden.

Ja jos minä käyn töissä 55 tuntia viikossa, niin miksi minun tulisi antaa ilmaiseksi palkastani osa sellaiselle, jonka ei tarvitse käydä töissä, jotta hän saisi saman tulotason? Pidätkö tätä kovinkin kannustavana? Sen jälkeen kukaan ei kävisi kovinkaan paljoa töissä.
 
Back
Ylös Bottom