Bioalasta
Eipä hyvältä näytä ko. touhu.
Ensinnäkin ala nielee rutkasti rahaa. Steriilipakattua kamaa menee roskiin saaveittain päivässä. Toisekseen ala on erittäin työvoittoista. Jokainen pienikin steppi vaatii usein ihmisen tekemään jotain manuaalityöskentelyä. Näytteiden käsittelyssä suurin osa koko työstä on preparatiivista eli valmistelevaa vetkutusta, että päästään sitten mittaamaa 5 minuutin ajaksi aallonpituuksia kyvetillä... ja sekin manuaalisesti... perkele.
Suurimpana näen juuri rahoitukseen liittyvät ongelmat. Sitä kautta ongelmaksi muodostuu mahdollisesti vanhahko laitekanta, huono työilmapiiri ja siitä johtuva työntekijöiden heikkenevä motivaatio. Jos tarvitaan rahaa, pitäs sitä tullakin sitten jostain. No mistä sitä tulee, jos ei myydä mitään kuluttajille, edes epäsuoraan? Siinä on mun mielestä modernin biotekniikan tms. geeninypläyksen ongelma kiteytettynä. Ja pykäläviidakko pahentaa entisestään ongelmaa. Siihen en ota kantaa onko se turhan tarkkaa vai ei. Teollisuutta ei ole lukuunottamatta paria teollisuusentsyymejä valmistavaa tehdasta. Se taas on modernista biotekniikasta hieman sivussa. Ulkomailla ko. alan suomalainen koulutus ei ole meriitti.
Funktionaaliset elintarvikkeet on yksi sektori, mutta itse biotekniikka jää niissäkin melko pienelle osalle. Lisäksi niiden ongelmat liittyvät differentoitujen tuotteiden marginaaliseen kysyntään. Pitäs päästä isommille markkinoille.
Suomessa ns. onnellisesti päättyneitä modernin bioalan tapauksia, jotka pitävät itse itsensä pystyssä ei ole montaa. Taitaa mahtua yhden käden sormiin. Niistäkin yksi suuri, Otaniemestä alkunsa saanut, tekee pääosan tilistään maahantuonnilla. Toinen taas sai ns. onnenkantamoisen, joka tunnetaan alan piireissä termillä Y5. Se oli yhden kaverin mutaatio, jonka herra oli nimennyt työpäiväkirjaansa nimellä "yhdistelmä 5" Se sitten lisensoitiin rapakon taakse. Rojaltit juoksee ja herra jätti kyseisen alan sanomalla, ettei salama iske kahta kertaa samaan paikkaan. Totesihan se Esko Ahokin, että bioala on lottoa. Sikäli ainakin totta, sillä Sitra oli noin vuosi sitten jo alaskirjannut 100M€ biosalkustaan noin 70%... uhkapeleissähän taitaa mennä kaikki jos ei satu voittamaan
Oikeat työpaikat ovat kiven alla ja yleisin on se ns. jatko-opiskelijan posti yliopistoilla tai korkeakouluilla määräaikaisilla soppareilla ja huonoilla palkoilla.
Oma tarinani kohdentuu Otaniemeen ja on hyvinkin Viltterin kertomuksen kaltainen. Itselle tosin tuli piste tälle paskalle 3 vuoden tutkimuksen ja lisurin jälkeen. Rahoitus loppui ja uutta proggista ei saatu. Nyt olen työtön ja paiskin hanttihommia. Itselläni tilanne ei ole sikäli vielä katastrofaalinen, koska oma osaamiseni kohdentuu teolliseen bioprosessitekniikkaan eikä niinkään geeninypläykseen. Enpä ihmettelisi sitäkään, jos vaikkapa rahoituksen kutistuessa tulevaisuudessa sadat pipettisankarit päätyisivät kilometritehtaalle.
Palkkatiedoista kiinnostuneelle... dippatyöstä 1200e/kk, valmistumisen jälkeen 1700e/kk -> siitä sitten nousi 3vuoden aikana noin 2000e/kk. Palkka oli aina sama tein sitten 20 tai 50 tuntia viikossa.
Itsellä on ainakin mennyt usko moderniin biotekniikkaan. Suomessa ei vaan riitä raha, usko ja taito! Tosin rahalla ja uskolla saadaan korjattua tuo taidon puute.
En siis suosittele alaa ellei todella rakasta tutkimustyötä.