- Liittynyt
- 7.7.2003
- Viestejä
- 778
ringside sanoi:Mikä on pääaineesi? Itse olen YTM enkä ymmärrä hölkäsen pöläystä siitä, mitä tuossa ylhäällä selität? Voitko kääntää tuon sellaiselle suomelle, että sen ymmärtää edes 10 prosenttia pakkotoiston lukijoista? Oletko itse tietoinen etenkin tuon jälkimmäisen kappaleen kielellisestä monimutkaisuudesta? (Siinä mielessä koomista, että tiedettähän nimenomaan voidaan kritisoida retoriikasta, joka aukenee vain muutamalle topicin tuntevalle frendille...)
Olen opiskellut tietojenkäsittelytiedettä, matematiikkaa ja probabilistista mallintamista. Tosiaan tuossa kävi, niin että kun itse pelaa noitten asioitten kanssa työkseen niin tulee kirjoiteltua kryptisen näköistä jargonia.
Tahdoin sanoa, että jos testataan paljon vain sen vuoksi, että löydettäisiin jotain merkittävää tilastollinen merkittävyys kokee inflaation, koska "merkitsevän löydön" todennäköisyys kasvaa. Jos tarpeeksi kauan heitetään kruunaa ja klaavaa, niin kyllä sieltä joskus tulee se tilanne eteen, että kolikko jää pystyyn kyljelleen. Sen takia klassisessa tilastotieteessä merkittävyyttä joudutaan pienentämään, kun tehdään paljon testejä, jotta saataisiin jotain "tilastollisesti merkittävää". Ongelma on se, että todellisuudessa asioita tuntemattomat soveltajat (lekurit, yhteiskuntatieteilijät etc.) eivät tee tuota korjausta ja eivät tietenkään raportoi niitä "ei merkittäviä" löytöjä.
Mitä tulee noihin Cox-Jaynes aksioomiin, ne ovat yksinkertaisia vaatimuksia päättelysäännöille epävarmuuden vallitessa. Esimerkkinä ensimmäinen: Olkoon I taustatietämys maailmasta sekä X, Y ja Z hypoteeseja. Merkittäköön p(X|I) uskomuksen astetta sille, että X on totta ehdolla taustatietämys I. Ensimmäinen vaatimus on, että jos p(X|I) > p(Y|I) ja p(Y|I) > p(Z|I), niin
silloin on oltava p(X|I) > p(Z|I) (transitiivisuus). Ts. X:n on oltava uskottavampi kuin Z:n, jos tiedetään, että X on uskottavampi kuin Y ja Y uskottavampi kuin Z. Näin yksinkertaisen luonnollisia sääntöjä kolme kappaletta. (tämä oli siis eka)