aspartaami ja sakkariini

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Minkeo
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
24.1.2006
Viestejä
765
Eli eivätkö nämä ole kaksi yleisesti käytettyä makeutusainetta?
Jos en väärin muista niin toisessa on käyttö/suositus rajoituksia vai onko tämä:anssi:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Minkeo sanoi:
Eli eivätkö nämä ole kaksi yleisesti käytettyä makeutusainetta?
Jos en väärin muista niin toisessa on käyttö/suositus rajoituksia vai onko tämä:anssi:

http://www.fineli.fi/foodclass.php?classif=igclass&class=sweage&lang=fi
Ensin makeutusaineiden ravintoainekirjoa:)
Sitten:
Sakariinilla, syklamaatilla, aspartaamilla ja asesulfaami K:lla on enimmäiskäyttörajoituksia. Normaalissa ruokavaliossa käyttörajat eivät ylity. Esimerkiksi normaalipainoinen aikuinen voi juoda aspartaamilla makeutettua virvoitusjuomaa noin kuusi litraa päivässä.

Syklamaatti ei sovi lapsille eikä raskaana oleville tai imettäville naisille.

Toisin sanoen aspartaamissa on tuo rajoitus, mutta se ei todellakaan ylity kuin ääritilanteessa.
 
sattuuko jollain olemaan tietoa näistä kun joskus luin jostain tutkimuksesta että aspartaami aiheuttaa syöpää. Tai no nää voi olla ihan samanlaisia kuin tuli joskus myös tutkimus että joku 30tonnia perunalastuja päivässä voi aiheuttaa syöpää. Mutta onko sama juttu aspartaamin kanssa että jos sitä saa jonkun tollaisen samanlaisen annoksen ( joku 30tonnia ) niin onko joku kuullut tästä jutusta?
 
Aspartaami ja syöpä
lauantai, 17. joulukuuta 2005

What Doctors Don´t Tell You on julkaissut tutkimustietoa aspartaamista.


Ohessa on What Doctors Don´t Tell You:n lähettämä lyhennelmä uusista tuloksista koskien aspartaamin merkittävistä terveyshaitoista. Aspartaamin terveellisyyttä on epäilty pitkään, itse asiassa alunperin sitä ei edes hyväksytty elintarvikekäyttöön sen epäillyn myrkyllisyyden takia. Rohkenen julkaista tekstin täällä koska sen toimittaja on kehoittanut sen levittämiseen.

Tekstin sisältö lyhyesti suomeksi: Englannin parlamentissa on käynnistymässä toimet aspartaamin poistamisesta kaikenlaisesta elintarvikekäytöstä. Aspartaamin(joka hajoaa elimistössä sopivissa olosuhteissa formaldehydiksi ja metanoliksi toim. huom.) on havaittu italialaisessa tutkimuksessa aiheuttavan suorassa suhteessa käytettävään määrään nähden syöpää rotilla. Aspartaamin haittavaikututuksiin kuuluu mm. erilaiset päänsäryt, huimaukset sekä mielialan häiriöt voi myös toimia migreenin laukaisevana tekijänä. Kirjoituksessa tuodaan lisäksi merkittävän seikkana esille se, kuinka aspartaamia käytetään laajalti sekä resepti- että käsikauppalääkkeiden makeutusaineena ja sitä saattaa olla prosentuaalisesti valtaosa lääkkeen koostumuksesta.

"WHAT DOCTORS DON'T TELL YOU E-news broadcast, 16 December 2005
Please feel free to email this broadcast to any friends you feel would appreciate receiving it.

Aspartame linked to cancer in new research

Fresh fears emerged this week over aspartame, an artificial sweetener found in 6,000 types of food, drink and medicines widely available in every supermarket.
Roger Williams, a member of the parliamentary select committee on food and the environment and Liberal Democrat MP, said any items containing aspartame should be withdrawn from sale as there was 'compelling and reliable' evidence that aspartame can cause cancer.
His comments came after research published by the European Ramazzini Foundation in Italy over the summer linked aspartame to cancer in rats.
"There is strong scientific evidence that the components of aspartame and their metabolites can cause very serious toxic effects on humans," Mr Williams said.
Mr Williams told the House of Commons the additive was potentially 'far more dangerous' than Sudan 1, the banned food dye linked to cancer and found in some products in Britain earlier this year. He claimed aspartame was found in ten times more products.
Leading scientists have joined Mr Williams in calling for products containing it to be taken off the shelves . Erik Millstone, professor of science policy at the University of Sussex, said "There are sufficient grounds for banning aspartame. There are serious problems about how it was approved."
The European Ramazzini Foundation study found the incidence of cancer in female rats rose in direct relation to the dose of the sweetener they were given. The scientists suggested the cancer could be triggered by chemicals created by aspartame as it is broken down in the body.
Regular readers of What Doctors Don't Tell You have known of the potential side effects of aspartame as far back as 1996. Apart from causing headaches, aspartame is also linked to panic attacks, mood changes, visual hallucinations, manic episodes and isolated dizziness, and has been associated with hyperactivity in children.
But what is less well known is the widespread use of aspartame in prescription and over-the-counter medicine. In the What Doctors Don't Tell You special report entitled 'Drug Additives: the not-so-inactive ingredients' we reported . . .
'The concentration of sweeteners in oral solutions and suspensions ranges from 30 to 50 per cent of the formulation. In some antibiotic and cough/cold prep-arations, the sweetener content can be as high as 80 per cent .
Aspartame, an excitotoxin (a central nervous system stimulator), is increasingly being used in chewable tablets and sugar-free formulations of drugs and supplements. Headache is the most common adverse effect linked to aspartame. Up to 11 per cent of patients with chronic migraines report that their headaches are triggered by it . . . '

The report goes on to reveal a whole host of ingredients and excipients that are added to prescription drugs to make them more palatable, yet which trigger as many side effects and reactions as the drugs themselves.
If you're taking prescription medicine - or regularly take over the counter remedies - you need to know what to look out for and what questions to ask your doctor or your pharmacist.
The good news is that you can get this report free (normal price £5-60) when you subscribe to What Doctors Don't Tell You."

Oheisesta osoitteesta voi tilata WDDTY:n raportin itselleen kokonaisuudessaan. Merkittävää tässä asiassa kuitenkin on se, että kenenkään ei pitäisi aspartaamia käyttää ravinnon osana.
http://www.wddty.co.uk/shop/dept.asp ?id=538&page=57

[Lähde http://www.akupunktio.net]
 
nonniin tässä tuli aikas hyvä vastaus. Mutta onko toi uskottavaa. Vai onkohan tossa sitten taas käytetty rotilla kauheita määriä sitä?
 
Mysterrio sanoi:
nonniin tässä tuli aikas hyvä vastaus. Mutta onko toi uskottavaa. Vai onkohan tossa sitten taas käytetty rotilla kauheita määriä sitä?
Jos tämä on sama laaja rottakoe kuin minun tänne aikaisemmin postaamani, niin 20mg/painokilo osoitti jo vahvaa korrelaatiota syövän kanssa. 70kg ihmisellä se tarkoittaisi n.1,5-2,0 litraa laittilimua. Ei kuitenkaan siis kerta-annoksena vaan pitempään nautittuna.
 
Jenkkiprotskut ja raaka-aineet ovat makeutettu yleensä aspartaamilla. Jotkut kotimaiset merkit ovat myös aspartaamilla maustettuja kun raaka-aineet tulevat jenkeistä.

Itse en näe aspartaamissa mitään ongelmaa järkevillä määrillä. Ei kukaan kuitenkaan heraa vedä kuin mielipuoli.
 
Esimerkiksi sitruunalla maustettu vissy on muuten oikein hyvä limpparin korvaaja kun tottuu pois ällömakeista tuotteista. Itselle ei limpparit enää nykyisin uppoa yhtään! Vissyn sekaan voi myös kaataa hitusen vaikka tuoremehua jos haluaa siihen makua.

T: vissyaddikti :love:
 
Bonaqua Villivadelma :kuola:
1114696298ba_villivadelma_670pix.jpg
 
Novelle frississä on 2,8 grammaa hiilihydraatteja 100 grammassa eikä hedelmäsokerin lisäksi muita makeutusaineita ja se on silti ihan ältsin makeeta. Sillä voi ainakin hyvin korvata limpparin jos haluu vähentää sokeria mutta ei uskalla käyttää aspartaamia.
 
Joze86&anticube sanoi:
aspartaami ei taida olla kyllä ainakaan kovin hyväksi hampaille.. ...taitaa hiilihappojuomien happamuus yleisesti olla se mikä hampaitten päälle käy.

Virvoitusjuomien ja mehujen on arveltu aiheuttavan sekä kariesta että eroosiota, koska ne ovat samanaikaisesti sekä makeita että happamia. Makeutusaineet, kuten esimerkiksi mainitsemasi ns. intensiivimakeuttaja aspartaami, eivät sinänsä ole hammaskariesta aiheuttavia.

Myöskin sokerialkoholit ovat hammasystävällisiä, sillä ne ovat käymiskyvyttömiä. Toisin sanoen, suun mikrobit eivät kykene käyttämään niitä energianlähteinään, eikä näin ollen muodostu hammaskiillettä syövyttäviä happoja.
Makeutusaineet(tarkemmin sanottuna niistä sokerialkoholit) luokitellaan hammasystävällisiksi, mikäli suun pH ei laske niiden nauttimisen jälkeen alle kriittisen pH-arvon 5.7.
Aspartaamilla makeutetut juomat taas saattavat ensin mainitsemastani syystä olla hampaille epäystävällisiä siitä yksinkertaisesta syystä, että aspartaami on suhteellisen epästabiili, sen ollessa pysyvin alhaisissa pH-arvoissa, kuten pH:ssa 3-5. Myös aspartaamin liukoisuus riippuu pH:sta.

Mitä alkuperäiseen kysymykseesi tulee, Minkeo, niin kyllä, molemmille on asetettu ADI-arvot, joka on sakariini tapauksessa 2,5mg/kg/pvä ja aspartaamilla 40mg/kg/vrk.

Mainittu italialaistutkimus oli sarjassaa varsin mielenkiintoinen ja joukossa toki oli negatiivisia vaikutuksia myös suhteellisen pienillä ADI-kertoimilla, mutta pääsääntöisesti nuokin käyttömäärät olivat keskimääräiseen saantiin nähden huikeita.

:kippis1:
 
anticube sanoi:
T: vissyaddikti :love:
Tässä toinen vissyaddikti. :kippis1: Ällöttävän makeita nuo aspartamilimsat.

Vissyn suurkuluttajia muuten ehkä kiinnostaa seuraava tarina. Hampaiden vuositarkastuksen yhteydessä hammaslääkäri totesi, että ei löytänyt koloista juurikaan hammaskiveä. Kun sanoin, etten käytä hammaslankaa juuri koskaan, hän sanoi hammaskivitilanteen sitten johtuvan todennäköisesti siitä, että juon runsaasti happamia juomia. No, ehkä 1-3 litraa vissyä päivässä voidaan laskea suurkulutukseksi. ;)

Vaikka vähäinen hammaskiven kasvu on hyvä asia, ei ylenpalttinen happamuus kuitenkaan ole hyvä hampaiden kannalta. Suositus oli xylitol-purkkaa tai ainakin suun huuhtelua neutraalilla vedellä happamien juomien jälkeen. Näin kuulemma vissyn, limsan ja palautusjuomien juomisen jälkeen.
 
Jason82 sanoi:
Mitä alkuperäiseen kysymykseesi tulee, Minkeo, niin kyllä, molemmille on asetettu ADI-arvot, joka on sakariini tapauksessa 2,5mg/kg/pvä ja aspartaamilla 40mg/kg/vrk.

:kippis1:

Ja sitten tyhmä kysymys, onko tässä tarkoitettu 40mg/kg/vrk siis tarkoitettu omaan massaan (lean body mass) suhteessa vai miten? eli siis 80kg "lihaa" saisi ottaa 40mg*80kg= 3,2g aspartaamia / päivä
 
Laffer sanoi:
Ja sitten tyhmä kysymys, onko tässä tarkoitettu 40mg/kg/vrk siis tarkoitettu omaan massaan (lean body mass) suhteessa vai miten? eli siis 80kg "lihaa" saisi ottaa 40mg*80kg= 3,2g aspartaamia / päivä
Jep.
 
Siinä tapauksessa tuota rajaa ei ihan helposti ylitä. Katsoin tuossa juuri Rainbow makeutusaineen sisällön ja siinä on 3% aspartaamia. Eli siis 75g purkissa on 2.25g aspartaamia. Kun vedät 1,5 purkkia tuota päivässä niin menee rajojen yli :rock:

Paljonkos noissa sokerittomissa 1,5l cola-pulloissa on kyseistä kamaa?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom