Valtion ja asianajajien palkkiokiista kärjistyy
Apulaisvaltakunnansyyttäjä kertoo tänään, mihin toimiin valtio aikoo ryhtyä
Veijo Sahiluoma Kauppalehti 2007-05-22, sivu 4
Valtakunnansyyttäjäviraston ja Asianajajaliiton näkemykset asianajajien palkkioista pörssi- ja sisäpiirioikeudenkäynneissä ovat ajautuneet yhä jyrkemmälle törmäyskurssille.
Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on ilmoittanut aikovansa puuttua asianajajien kohtuuttomiin laskuihin. Hän kertoo tänään puolilta päivin, mihin toimiin valtio on ryhtymässä.
Asianajajaliiton puheenjohtaja Kari Lautjärvipuolestaan arvioi, ettei Valtakunnansyyttäjävirastossa ole todellista kuvaa asianajajien työstä, jotka liittyvät uudenlaisiin sisäpiirioikeudenkäynteihin.
Kalskeen mukaan alioikeudet ovat jo hyväksyneet käsittämättömiä laskuja ja valtion piikki ollut auki. Kysymys on ollut kaatuneista talousrikossyytteistä. Oikeudenkäyntikulut ovat niissä tulleet valtion maksettaviksi.
Laskut ovat yllättäneet valtion myös laajoissa ja monimutkaisissa lunastusriidoissa.
Tänä vuonna useita leikkauksia
Palkkioita on tänä vuonna leikattu rajusti jo useassa oikeudenkäynnissä.
Esimerkiksi Satama Interactiven tiedottamisrikossyytteen kaatumisesta esitetty 172 000 euron lasku alennettiin 22 000 euroon ja toinen 120 000 eurosta 36 000 euroon. OKOn Pohjolan osakkeista syntyneessä lunastusriidassa asianajajan palkkiota alennettiin 638 000 eurosta 100 000 euroon ja toinen palkkio 175 000 eurosta 40 000 euroon.
Alentamiset eivät ole helpottaneet syytettyjä. He joutuvat joko omista varoistaan tai mahdollisella vakuutuksella vastaamaan summasta, joka muodostuu asianajajan laskun ja valtion siitä maksaman osuuden erotuksesta.
Kalske on arvostellut asianajajapalkkioita verraten niitä syyttäjien 5 000-6 000 euron kuukausipalkkaan. Asianajaja saattaa Kalskeen mukaansa laskuttaa samasta jutusta korkeimman oikeuden presidentin puolentoista vuoden palkan.
Kalske ei halunnut kommentoida asiaa eilen Kauppalehdelle.
Asianajajaliitto eri linjoilla
Suomen Asianajajaliiton puheenjohtaja Kari Lautjärvi sanoo ymmärtävänsä, että syytteiden kaatumisen mukana tuomat asianajopalkkiot ovat voineet yllättää Valtakunnansyyttäjäviraston.
- Kysymys on pörssi- ja sisäpiiririkoksista, joissa syytettyinä ovat yleensä yritykset ja yritysjohtajat. Tällä tasolla oikeudenkäynteihin valmistaudutaan huolella ja asianajajiksi palkataan erikoisasiantuntemuksensa jo esittäneitä huippujuristeja. Taksat ovat aivan toisella tasolla kuin normaaleissa rikosjutuissa, Lautjärvi sanoo.
Lautjärvi muistuttaa, että juttuihin käytetyt tuntimäärät ovat aivan toisia kuin mitä varsinaisiin oikeudenkäynteihin käytetään aikaa. Asianajajat ovat tulleet mukaan jo tutkinnan varhaisvaiheissa ja olleet näin mukana kuukausi- tai vuosikaupalla.
- Ensinnäkin asianajopalkkiosta on sovittu etukäteen asiakkaan ja asianajajan kesken. Kaikki perustuu tuntilaskutukseen, enkä usko, että sen suhteen esiintyy epäselvyyksiä, sillä laskussa on kaikki yksilöitävä. Se mitä myöhemmin katsotaan kohtuulliseksi on aivan toinen asia, Lautjärvi korostaa.
Puheenjohtaja Lautjärvi ei tunne tapauksia yksityiskohtaisesti, joten hän ei ota suoranaisesti kantaa niihin.
Hänen harkintansa perustuu liikejuridiikassa käytettyihin palkkiotasoihin ja asianajotoiminnassa noudatettavaan tuntilaskutusperiaatteeseen.