Imodiumia voi ottaa huoletta atsitromysiinin kanssa - sen sijaan antibioottiripulin hoitaminen loperamidilla (Imodium yms.) ei ehkä ole fiksuin tapa. Riski piilee siinä, että kun ammutaan omat alas (bakteerit), vieraat voivat päästä lisääntymään (superinfektio). Silloin suolen toiminnan hidastaminen/estäminen lääkkeelllä estää infektiota aiheuttavien mikrobien ja niiden erittämien toksiinien poistumisen suolistosta. Sen sijaan hiivat, kuten Precosa, ovat hyviä valmisteita sekä ennaltaehkäisyyn että jo hankittuun antibioottiripuliin. Niitä ei tarvitse ottaa eri aikaan antibiootin kanssa (helpompi käyttää) ja tehostakin on vakuuttavampaa näyttöä kuin maitohappobakteereista.
Joillain sieni- ja viruslääkkeillä on yhteisvaikutuksia loperamidin kanssa (usein niin, että loperamidin pitoisuudet nousevat/eliminaatio hidastuu), joten ei apteekin hyllystä ihan huoletta voi kaikkea syödä. Eikä hedelmäosastolta, sillä myös greipillä voi saada aikaiseksi samankaltaisen yhteisvaikutuksen. (Niemi M, Tornio A, Pasanen MK, Fredrikson H, Neuvonen PJ, Backman JT. Itraconazole, gemfibrozil and their combination markedly raise the plasma concentrations of loperamide. Eur J Clin Pharmacol. 2006;62:463-72. Kupferschmidt HH, Ha HR, Ziegler WH, Meier PJ, Krähenbühl S. Interaction between grapefruit juice and midazolam in humans. Clin Pharmacol Ther. 1995;58:20-8.)
Hankala (voimakas ja/tai pitkittynyt) antibioottiripuli on syy ottaa yhteyttä lääkäriin, sillä vaihtoehtoisia lääkkeitä on ja superinfektioiden poissulkeminen on tärkeää. Vastauksen tarkoituksena on vähän selventää, ei pelotella. Kuuri loppuun