Ajatuksia aloittelijan painonnoususta (+10kg)

Liittynyt
27.1.2020
Viestejä
7
Hello, suoraan asiaan. Aloin treenaamaan salilla viime lokakuussa lähtötasosta nolla, jolloin paino oli 55kg ja pituutta 177cm eli hyvin laihakroppa (ikää 18v). Ennen kuin aloin käymään salilla niin urheiluna harrastin lähinnä vain lenkkeilyä ja tuli syötyä aika huonosti joten paino oli sen mukainen. Nyt olen treenannut ns. tosissaan joulukuun alusta lähtien sillä loka/marraskuu meni lähinnä siihen, että en tiennyt mitä olen tekemässä. Tammikuussa 26.pv painoa näyttää olevan 65,4kg eli reilusti enemmän, kuin viime syksynä. Mitä ajatuksia tästä? Huomaan kyllä, että lihakset ovat kasvaneet, mutta muutos tuntuu olevan aika suuri siihen nähden, että kaikki olisi lihasta. En siis huomaa itsessäni lihoamisen merkkejä esim. kasvoista ja vatsalihaksetkin näkyy jotenkuten.
 
Alussa lihasmassaa voi kasvattaa todella nopeasti, etenkin jos on vähänkään hyvät geenit, kovaa treeniä ja oikeaa safkaa ja riittävästi lepoa. Peili on mun mielestä paras indikaattori kehitykselle. Jos näyttää siltä, että rasvaa ei kerry liikaa, jatka hyvää työtä, mutta tarkkaile säännöllisesti peilin ja vähän vaa-ankin avulla, ja jos näyttää että läski alkaa saada liikaa valtaa, niin vähennä kaloreita tai sitten vedät klassisen massa - dieetti - syklin.

Noin yleisenä ohjesääntönä voi pitää, että kun painonnousu on max 0.5kg/viikko (miehillä, naisilla yleensä vähän vähemmän), niin ihan kaikki ei ole läskiä. Tämä pätee alkuvaiheen jälkeen kehittyneemmillä treenaajilla ja pidemmällä aikavälillä etenkin.
 
Alussa lihasmassaa voi kasvattaa todella nopeasti, etenkin jos on vähänkään hyvät geenit, kovaa treeniä ja oikeaa safkaa ja riittävästi lepoa. Peili on mun mielestä paras indikaattori kehitykselle. Jos näyttää siltä, että rasvaa ei kerry liikaa, jatka hyvää työtä, mutta tarkkaile säännöllisesti peilin ja vähän vaa-ankin avulla, ja jos näyttää että läski alkaa saada liikaa valtaa, niin vähennä kaloreita tai sitten vedät klassisen massa - dieetti - syklin.

Noin yleisenä ohjesääntönä voi pitää, että kun painonnousu on max 0.5kg/viikko (miehillä, naisilla yleensä vähän vähemmän), niin ihan kaikki ei ole läskiä. Tämä pätee alkuvaiheen jälkeen kehittyneemmillä treenaajilla ja pidemmällä aikavälillä etenkin.

Hei, kiitos paljon kommenteista ja neuvoista. Geenit on ilmeisesti hyvät ainakin sen perusteella, että veli on treenannut jo monta vuotta ja sai mielestäni kovia tuloksia aika nopeasti. Hänellä tosin kertyi myös paljon rasvaa lihasten kasvun lomassa, joten koitan siksi nimenomaan tarkkailla nyt rasvan kertymistä myös. Mitä konsteja tähän mahtaa olla olemassa, kun ammattilaiset saavat pidettyä rasvaprosentin alhaisena? Itselle laskelmien mukaan tarvis 2300cal +300-500cal extraa, mutta ei ole kyllä mitään ideaa paljon on viime aikoina tullu kaloreita per päivä. Oon vaan syönyt viimeset 2kk niinkun olisin kuolemassa nälkään niin voi olla, että on jonkin verran ylikin noista (2300 +350-500) luvuista. Mainitsit kaloreidein vähentämisen ja syklittämisen. Ovatko nämä siis toimivimmat konstit? 🤔
 
Paino nousee räjähdysmäisesti kun aloittaa salitreenin ja syömisen. Anna nousta vaan jos näyttää että kaikki ei ole läskiä. Tahti kyllä tasaantuu viimeistään parin vuoden päästä. Sitten voi olla niin että jokainen lisäkilo on hirveän työn takana. Itsellä nousi paino 20kg kahden eka vuoden aikana. Seuraaviin 20 kiloon meni 20 vuotta.
 
Rasvan kertymistä himmaa sillä ettei syö ihan liikaa, eli peiliä ja ehkä vaikka vyötärönympärystä kannattaa pitää painon ohella silmällä, ei siinä sen monimutkaisempaa ole. Syömisen pitäisi olla edes jokseenkin säännöllistä jotta kaloreista pysyy kärryillä niin siitä on helppo laskeskella paljonko safkaa oikeasti tarvitsee.

Ammattimaiset bodaajat tietävät kulutuksensa hyvin ja laskevat ruokansa jopa orjallisen tarkasti. Osa vetää lean bulkkia eli syö about minkä kuluttaa ja ihan vähän yli, toiset vetävät old skool bulkin jossa pistetään se +500 kulutuksen päälle. Sitten vedetään cuttisykli eli kalorit vedetään 500 (tai enemmänkin kun ollaan hätäisiä) miinuksille ja pudotetaan rasvamassat pois.

Varmaan toimivin kaava on kova mutta suunniteltu treeniohjelma, ja massakausi, jossa syödään järkevillä plussilla, alkuaikana vähän enemmän, kehittyneemmässä vaiheessa vähän vähemmän, eli sen 300-500 plussaa kokonaiskulutuksen päälle, jolloin mahdollisimman iso osa on toivottavasti lihasta ja loput läskiä. Sitten kun massakausi on syöpötelty, siirrytään dieetille ja lisätään mm. cardion määrää ja poltetaan kertynyt läski pois ja toivotaan että jäljelle jäisi mahdollisimman paljon lihasta. Tällä tavalla saa käsitykseni mukaan enemmän lihaa ja voimaa nopeammin, mutta hintana on se että puolet vuodesta ollaan vähemmän esteettisessä kunnossa. Lean bulkkaajat syövät tiukasti kulutuksensa verran ja maksimissaan vähän yli. Kehitys on hitaampaa mutta sillä voi pysyä tikissä ympäri vuoden.

Näitä saa lukea jonkin verran että ymmärtää kokonaiskuvan, mutta yksinkertaisimmillaan kaava on tosi simppeli: treenaa ja syö yli kulutuksen niin kasvat ja vahvistut, syö alle kulutuksen niin rasvat putoaa.
 
Back
Ylös Bottom