Aerobinen ja syke ilman mittaria

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Hequ
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
16.10.2003
Viestejä
65
Ikä
39
Eli homman nimi on se, että kun aamuaerobista lähtis tekemään ja kun ei sykemittaria ole käytössä, niin millainen "olotila" se on se optimaalinen syketaso? Onko niinkuin lievästi hengästynyt, vai siten että pystyy vielä helposti puhumaan?

Aika paljon tuolta FAQstakin olen asiaa tutkiskellut, mutta aina puhutaan vain numeroilla 120, 130, 142 jne.. mutta kun ei tuota sykemittaria tosiaan ole käytössä niin olisi ihan jees tietää, että miten vetää ilman sitä :)

-Henkka
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Olisiko mahdollista lainata sykemittaria jostain? Parissa viikossa oppisit tietämään sykkeesi melko hyvin ilman mittaria. Olotila eri sykkeillä kun saattaa kai vaihdella aika merkittävästi ihmisen kunnon ja henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan.
Itselläni leposyke on noin 50 herättyäni, maksimisyke on jossain 200 tietämissä. Sykkeen noustessa olotilat vaihtelevat itselläni suunnilleen seuraavasti:
70-80 syke on normaali olotila tehdessä jotain kevyttä, vaikkapa kotitöitä kuten tiskaaminen tai siivoominen.
100-110 syke nousee rivakassa kävelyssä, hengitys on lepotilaa raskaampi muttei vielä hengästynyt, voi puhua vaikkapa vieressä kävelevälle ilman taukoja.
120-130 syke nousee joko kävellessä rivakasti ylämäen ylös tai hölkätessä tasaisella. Hengitys raskasta, puhuminen onnistuu.
140-150 syke nousee hitaasti juostessa, kyseessä kuitenkin juoksu eikä hölkkä. Lievää hengästymistä, pystyy kuitenkin puhumaan vieressä juoksevalle muttei välttämättä yhtäjaksoisesti, ehkä lauseen verran. Hengitys on kuitenkin helppo pitää rytmissä eikä karkaa puuskuttamiseksi. Hikoilu sen verran voimakasta että kastelee jo paidan. Tuntee tekevänsä jotain kuntoa vaativaa mutta olo hyvä.
165-175 syke nousee juostessa nopeaa lenkkivauhtia. Tällä sykkeellä jaksaa juosta noin tunnin verran, sen jälkeen sydän ei jaksa pitää sykettä yllä vaan hidastaa tahtiaan, itsellä tapahtui ainakin kerran jossain 1h 20min kohdalla. Sykkeen tippumista ei ilman mittaria välttämättä huomaa, vauhti hidastuu kuitenkin lopulta pakosti kun lihakset eivät enää saa riittävästi verta vauhdin ylläpitämiseen. Voimakas hengästyminen, lenkkikaverille voi sanoa sanan tai kolme, lause tuottaa vaikeuksia, hengityksen pystyy kuitenkin pitämään vielä rytmissä kun siihen kiinnittää huomiota. Voimakasta hikoilua. Olo ei hyvä mutta siedettävä kun pitää hengityksen rytmistä kiinni.
190- syke nousee kun painaa vaikkapa tunnin lenkin lopuksi pitkän jyrkän ylämäen ylös mahdollisimman nopeasti. Hengityksen rytmiä on oikeastaan mahdotonta pitää, sanankin sanominen tuottaa vaikeuksia. Keuhkot huutavat happea ja ahdistaa. Olo huono.
 
Toi willien teksti oli hyvä ja pätee kyllä minunkin kohdallani aikalailla hyvin!! Itelläni olen huomannut, että jos syke nousee 150 yli niin alkaa takaraivossa "jyskyttämään" selvästi ja tätä olenkin pitänyt rajana jos on tehnyt vaikka tunnin setin aerobista ilman sykemittaria...

Mutta kuten edellä mainittiin niin koita lainata se mittari jostakin ja muutaman kerran jälkeen osaa jo aika hyvin haarukoida sitä sykettään...
 
Mä monesti lasken esim. kaulalta sormilla kokeillen pulssia vaikka kymmenen sekunnin ajan. Semmosta tahtia yleensä pyrin pitämään että yli 2 iskuu sekunnissa(yli 120 iskua/s). Tää on ihan hyvä keino jos on kello lähettyvillä.
 
Tuo Willien analyysi oli kyllä hyvä. Tarvii tässä sitten kai joltain kaverilta kinuta mittaria vähäksi aikaa lainaan, että saisi selville nuo omat syketasot.

Kiitos vaan vastauksista! :)

-Henkka
 
Originally posted by andor
Mä monesti lasken esim. kaulalta sormilla kokeillen pulssia vaikka kymmenen sekunnin ajan. Semmosta tahtia yleensä pyrin pitämään että yli 2 iskuu sekunnissa(yli 120 iskua/s). Tää on ihan hyvä keino jos on kello lähettyvillä.

Siis korjaus yli 120 iskua/minuutti :nolo:
 
Zone-sarja -42%

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom