Heps.
Tuo jako anaerobinen/aerobinen perustuu happivelan (maitohapon) muodostumiseen. Aerobisella puolella ei juurikaan muodostu, anaerobisella muodostuu enemmän. Mitä enemmän anaerobisella puolella, sitä nopeammin happivelkaa tulee.
Kestävyyskunnon kohottamiseen tarvitset harjoitteluusi molempia sykealueita. Voit arvioida maksimisykkeesi siten, että 220-ikä on maksimisykkeesi. Anarobisella alueella olet kun sykkeesi on n. 80+% maksimista. Tämä on henkilökohtaista, itselläni ei ole esimerkiksi tuo kaava toiminut koskaan. Itse testasin juoksemalla 5km kisan täysillä, jonka lopuksi 2-3min kestävä ylämäki ylös. Päällä syke n. 190, mikä varmasti oli maksimi. Tuota ei voi kunnolla testata ellei ole hyvässä kunnossa, normikuntoinen yleensä sippaa ennne maksimisykettä
.
Juoksuharjoittelu voidaan jakaa useaan eri sykealueeseen, esim. alla olevaan tapaan. Käytän esimerkkinä omia sykkeitäni ja tuntemuksiani (mies, 27v, normikuntoinen).
PK, peruskestävyys, kevyttä lenkkiä jossa voi rupatella eikä hengästy, sykkeet yleensä 120-145. Kehittää aerobista kuntopohjaa sekä lihaskestävyyttä.
PK2, peruskestävyys, hieman reippaampi tahti, vähän puuskututtaa mutta puhua voi ilman ongelmia. Sykkeet yleensä n. 145-155. Kehittää äskeisten lisäksi myös hieman jo aerobista matkavauhtia. Nk. "fiiliksellä lenkkeily".
VK1, vauhtikestävyys, anaerobinen alue. Puuskututtaa ja ei mielellään puhu ainakaan lauseita pidempiä pätkiä kerrallaan. Syke yleensä 155-165. Kehittää matkavauhtia sekä aerobista lihaskestävyyttä.
VK2, vauhtikestävyys, anaerobinen alue. Puuskuttaa kunnolla, puhuminen vaikeaa. Vauhtia jaksaa kuitenkin ylläpitää kunnosta riippuen 5-20min. Sykkeet yleensä 165-175. Kehittää äskeisen (VK1:n) lisäksi jo hieman maksimaalista hapenottoa sekä nostaa maitohappokynnystä.
MK, maksimikestävyys, anaerobinen alue. Puuskututtaa niin perhanasti, puhuminen lähinnä vinkumista. Vauhtia jaksetaan ylläpitää 2-6min, sykkeet yli 175. Käytetään vetoharjoittelussa esim. verr + 5 x 3min MK/2min palautus + verr. Kehittää maksimaalista hapenottokykyä, anaerobista peruskuntoa ja juoksuvoimaa.
NK, nopeuskestävyys, anaerobinen alue. Lähes täysillä laskettelu, happea otetaan kerran pari -> puhuminen mahdotonta. Vauhtia jaksetaan ylläpitää 0-1min. Kehittää toistoharjoitteina maitohapon sietokykyä, juoksutekniikkaa ja juoksun maksimaalista vauhtia. Yleensä käytetään esim. 10 x 100m pyrähdyksiin normaalin PK2-lenkin aikana.
Jos haluat kuntoa kehittää, tässäpä yhdenlainen esimerkkijaotus
viikon osalle. Riippuu montako kertaa aiot harjoitella viikossa aerobista kuntoa ja miten. Olennaista on, että teet erilaisia lenkkejä eri pituuksilla ja vauhdeilla jotta homeostaasi särkyy. Aina ei tarvi mennä kovaa, vaan pitää olla löysiäkin lenkkejä. Yleinen periaate on 1 rasittava / 1 palauttava lenkki.
1 kovavauhtinen harjoitus (esim. 5-8km VK tai keväämmällä vetoja MK) viikkoon,
1-2 palauttavaa kevyttä (PK)
1 pitkä juoksulenkki (PK2)
1 vauhtileikittely, fiilisjuoksu esim. metsäpoluilla tms (PK/VK1).
Tässä minun mietteitä.