Kun on kyse voimaharjoittelusta joku urheilulaji silmälläpitäen (suosittelisin samaa systeemiä varmaan jokaiseen lajiin, itse käytän BJJ:n tukena), niin tekisin ihan perusliikkeitä pienillä toistomäärillä ja kohtalaisen isoilla romuilla. Mave/kyykky/rässi/penkki/pystypunnerrus ja muuta. Tämmösiin perusohjelmiin löytyy foorumilta vinkkejä vaikka millä mitalla. Tämän hankitun voiman kestävyysharjoittelu tulee sitten itse lajia tehdessä, mutta nimenomaan kun jerkkua löytyy esim. jaloista, on spurttiin lähdöt paljon ärhäkämpiä. En tiedä, mikä olisi nimenomaan salibandya varten keskittymisen arvoinen osa-alue kropassa mutta näin äkkiseltään mieleen tulee alakroppa ja keskivartalo, jolla saadaan tukea kroppaan sekä voimaa ja nopeutta esim. nopeisiin suunnanvaihtoihin pelissä. Treenauksen lisäksi suosittelen säännöllistä venyttelyä erittän lämpimästi (kumpa joku olisi osannut omaan aloitusaikaan painottaa tätä tarpeeksi), sen avulla myös tämä hankittu voima pääsee paremmin oikeuksiinsa, olo on yleensäkin freesimpi ja palautuminen on tehokkaampaa. Kannattaa myös muistaa, että venyttely ennaltaehkäisee vammoja, kuten venähdyksiä tai yliojentumisia.
Joku kerkesikin täällä jo mainita, että aluksi kannattaa kuitenkin harjoitella tekniikat kohdalleen pienillä painoilla, ennenkuin siirrytään varsinaiseen voimanhankintaan. Ja jos nyt mietityttää, että tuleeko tällä treenimetodilla kroppaan sitä massaa mitä ikätoverit voivat ihailla, niin voin taata että kyllä tulee, ja useimmissa tapauksissa paremmin kuin pelkkiä eristäviä liikkeitä hinkatessa.
Ruokapuoli vielä kuntoon, niin hyvä tulee. Tämä tapahtuu syömällä (sinun iässä varsinkin) yleisesti runsaasti ja jos haluaa jotain ravinnetta painottaa, niin proteiinin saanti olisi ihan hyvä prioriteetti. Proteiinia löydät maitotuotteista (maitorahka todella hyväksi havaittu), lihasta, kalasta sekä muutamista kasviskunnan tuotteista. Eli äitille/isälle vähän toivetta ruokakauppaan mennessä, että mitä sieltä haluaisi sen limsan/karkin sijasta ;) Mikäli lisäravinteet nyt kiinnostaa, niin kannattaa ensin laittaa tämä normaali ruokavalio tikkiin, sitten ottaa ekstraa, mikäli siltä tuntuu.