🥓 Ketoosi - Keskustelua hyödyistä, haitoista, makroista ja kokemuksista

Meta title: 💥 Ketoosikeskustelu – hiilareiden minimoinnin ikuinen väittely ja kokemusten myrsky

Meta description: Keskustelua ketoosin hyödyistä, haitoista, makroista ja kokemuksista – mikä toimii, mikä ei ja miksi keto herättää niin vahvoja mielipiteitä?**


Tässä esimerkiksi yksi plant-based lääkäri, joka on ottanut T1D:n haltuun hiilareita karsimalla. Jopa plant-based tyylillä se voi onnistua. On varmasti hankalampaa kuin se, että ottaa eläinkunnan tuotteet myös mukaan.
 
Viimeksi muokattu:
Mä oon samaa mieltä @muriaani että kun lähtötilanne on se, että hiilareita ihmiset syö täysin liikaa ja huonoista lähteistä niin niiden rajottaminen ja vähentäminen on järkevää kun on ylipainoa ja terveysongelmaa. Ne ylimääräset hiilarit tulee niistä kekseistä karkeista summuista. Mun ehkä ultimaattisin paras ruokavalio suurimmalle osalle olisi joku 100-200g hh hyvistä lähteistä semikorkee proteiininen 1,5-1,8g/painokg plant-based, kokoliha tyylinen jossa kalat paistetaan voissa ja rehuille, salaatille tehdään oliiviöljystä kastike ja kananmunia syötäisiin joitakin kappaleita viikossa(aika lähellä jotain välimeren tyylistä) ja käytäis lenkillä vaikka joka päivä kävellen kauppaan ja herkuttelu minimiin(vaikka kerran 1-2 vkoon) + 2-5 salireeniä viikkoon. Tietenkin tavotteellisille urheilijoilla asiat muuttuu jonkin verran.

Toi vois olla sellanen hyvä suurimmalle osalle ihmisistä. Ei liikaa eikä liian vähän oikeestaan mitään. 1 tyypin diabeetikoilla lääkärinohjeitten tai ravitsemusterapeutin ohjeitten mukaan.
 
Voi herranjumala, ei se control tarkoita, että tutkimus on tehty jossain sairaalaolosuhteissa (metabolic ward). Se tarkoittaa, että tutkimuksessa on ollut control group, jotta tuloksia voidaan vertailla. :LOL:
Tuosta paperista ei löyty mainintaa control groupista tai mistään muustakaan groupista. Näyttäisi että FFQ:n perusteella on jaettu porukka kvantiileihin. Edelleenkin: mikä RCT?
 
Itse olen seurannut muutaman T1D tuttavan touhuja, kun mennään lautasmallin mukaan suosituksia noudattaen. Kyllä se on tekemätön paikka koittaa pitää ne sokerit aisoissa sillä keinoin. Melkoista vuoristorataa se on. Kurjaa on katsoa, kun nelikymppiselle hoikalle ja urheilulliselle alkaa tulla näkyviä merkkejä liian korkeasta sokrusta: verenpurkaumia jaloissa ja huonosti paranevia haavoja esim.

Elämä helpottuu hurjasti, kun elimistöön menevän glukoosin määrää vähentää, jolloin ei niin tarkkaan tarvitse koittaa insuliinia annostella. Noita esimerkkejä on pilvin pimein, jossa vähillä hiilareilla saadaan pitkä sokeri terveen ihmisen arvoihin. Tätä vaihtoehtoa sitten potilas ei varmasti diabeteshoitajaltaa/-lääkärillään kuule😟
Ihan pieni askel on menty eteenpäin.
Pari kk sitten olin sairaalassa ja kun kysyttiin ruokavaliosta sanoin atkins, vittuiltiin kuin yläkoulussa aikanaan kun pyysi mahdollisuutta "urheilijavalioon", vetosin siihen
että kasvissyöjätkin saa omansa vaikka on epäterveellistä. NYT coronatarkkailussa 1vrk, kysyivät ruoasta, sanoin Atkins, kirjasi ylös ja aamulla tuli munakokkelia +6hh viili,
päivällisellä lohta ja papuja, kahvileipänä pähkinöitä ja puolukoita!!!

e: 2010-luvun kuluessa on myös myönnetty että sokeri koukuttaa, kovat rasvat tarvitaan hormonitoimintaan ja että suomalaisten yleisin masennussyy
on alhainen testotaso, myös d3 suositusta on rukattu monikymmenkertaiseksi -> Eiköhän ne kohta jo kerro diabeetikoillekkin totuuksia :)
Harmi vaan että se on 10-20v enempi ku 5v, ehkä 5kin riittäisi jos oikein aktiivisia ovat terveyspuolen byrokraatit ja ajattelijat.
 
Dr. Bernsteinilla on hyviä ja toimivia ohjeita diabeetikoiden ruokavalioon. Perustuu vähähiilarisiin ja mahdollisimman samoihin annoksiin joiden vaikutus on opittu tunnistamaan. Itse en ole jaksanut noin tarkkaan ohjelmaan ryhtyä ja sokeriherkkyyden takia tulee välillä hirveitä pomppuja kun ei vaan uskalla inskaa annostella isoja määriä. Paastot ja varsinkin usean päivän toimii mulla kaikkein parhaiten mutta se ei ole reenin kannalta toimiva konsepti mutta painon vedossa kyllä. Korkeet sokerit hapettaa rasvoja joten siksi diabeetikoilla on korkea riski sairastua valtimotauteihin.
 
Tuosta paperista ei löyty mainintaa control groupista tai mistään muustakaan groupista. Näyttäisi että FFQ:n perusteella on jaettu porukka kvantiileihin. Edelleenkin: mikä RCT?
Tuolta voit käydä lukemassa control groupista kaiken.
https://academic.oup.com/ajcn/article-pdf/102/6/1563/23757954/ajcn116046.pdf
Participants were randomly assigned to receive: a MedDiet supplemented withEVOO oil (MedDiet+EVOO), a MedDiet supplemented with mixed nuts (MedDiet+nuts), or advice on a low-fat diet (control group).


Mutta edelleen, jankkaat tästä yhdestä tutkimuksesta, vaikka näyttöä on paljon enemmän.
Ote tuolta tekstistä havainnollistaa:
The observed benefit on CVD and death of replacing SFAs and transfat with PUFAs or MUFAs found in our population is consistent with a pooled analysis of 11 cohorts (15) and a meta-analyses of 20 randomized controlled trials (RCTs) (16). PUFAs in place of SFAs were found to be associated with a lower risk of coronary heart disease and death in a pooled analysis of 11 prospective cohort studies (15). Another recent pooled analysis of 8 RCTs concluded that the coronary heart diseaserisk is lowered by 10% for every 5% intake of energy from PUFAs replacing SFAs (17).
 

Low fat näyttää olevan kontrolli, mutta edelleen käytettävä metodi on ffq: "At baseline and yearly thereafter, total and specific fat subtypes were repeatedly measured by using validated food-frequency questionnaires.". Kuinka hyvin muistat esimerkiksi viimeisen viikon ajalta mitä ruokia (ja kuinka paljon) olet syönyt? Kertonee jotakin tieteen tasosta.

Mutta edelleen, jankkaat tästä yhdestä tutkimuksesta, vaikka näyttöä on paljon enemmän.
Ote tuolta tekstistä havainnollistaa:
OK. Siellä on viittaus kahteen paperiin. Ensimmäisessä ei ilmoiteta all-cause mortalityä, mutta toki CVD riskin nousu havaittu (tosin havaittu myös hiilareilla). Jälkimmäisessä on havaittu kyllä CVD riskin nousu, mutta ei all-cause mortalityn. "There were no clear effects of dietary fat changes on total mortality.".

Noita uudempi paperi (julkaistu BMJ:ssä) :https://www.bmj.com/content/351/bmj.h3978
" Saturated fat intake was not associated with all cause mortality (relative risk 0.99, 95% confidence interval 0.91 to 1.09), CVD mortality (0.97, 0.84 to 1.12), total CHD (1.06, 0.95 to 1.17), ischemic stroke (1.02, 0.90 to 1.15), or type 2 diabetes (0.95, 0.88 to 1.03). There was no convincing lack of association between saturated fat and CHD mortality (1.15, 0.97 to 1.36; P=0.10). For trans fats, one to six prospective cohort studies for each association were pooled (two to seven comparisons with 12 942-230 135 participants). Total trans fat intake was associated with all cause mortality (1.34, 1.16 to 1.56), CHD mortality (1.28, 1.09 to 1.50), and total CHD (1.21, 1.10 to 1.33) but not ischemic stroke (1.07, 0.88 to 1.28) or type 2 diabetes (1.10, 0.95 to 1.27). Industrial, but not ruminant, trans fats were associated with CHD mortality (1.18 (1.04 to 1.33) v 1.01 (0.71 to 1.43)) and CHD (1.42 (1.05 to 1.92) v 0.93 (0.73 to 1.18)). Ruminant trans-palmitoleic acid was inversely associated with type 2 diabetes (0.58, 0.46 to 0.74)."
 
Rikon eipäsjuupas - väittelyn pistämällä tän päivän safkat:

Aamiainen:

munakas

Lounas/palkkari:

nopea butterchicken keitto

500g kanaa
kokonainen kesäkurpitsa
sekalaisia intialaisia mausteita mm.garam masala ja chili
tuore inkivääri ja valkosipuli
valmis tomaattikeitto kastikkeeksi
ruokalusikallinen voita

Illallinen:

omatekemät Lindströmin pihvit & täytetyt paprikat (kasvis&tuorejuusto täyte)



Huomiseksi ostin lohen, joka varmaan ruokkii meidät koko päiväksi.
 
meikä ollut nyt päivälleen 2kk ketolla, edelleen menty tiukasti 20g hh/päivä - nyt tosin vois alkaa nostelee
voin ehkä paremmin nyt ku koskaan. uniongelmat ei oo enää niin älyttömiä, skarpimpi olo, kolotukset yms. lähteneet. ylipäätään plussaa vaan
tätä ennen sekaruokavalio, ei juuri mitään paskaa (eineksiä), tai muuta"turhaa" ravintoa (=sokeria) hh 100-200, maitotuotteet melko vähällä, gluteeni myöskin melko vähällä
mene ja tiedä sit. mulle ainakin toimii
 
Mikset esitä edes vaikka 2 vaihtoehtoista parempaa valiota? 1? Ja onko olemassa joku jolla keto ei toimi, pl. oikea diabetes(lelumalliahan on parannettukin ketolla, kas kun ei kasviksilla...)?
Eikai kukaan ole kieltänyt elämästä vanhaksi millään valiolla. Pitäisikö tässä ruveta miettimään ganjafarmia ja paastoamaan, kun nuo rastafarit ja pyhätmiehet tuntuu edustavan korkealla % tuolla liki 100v(vai onko markkinoitu mielikuva vaan).
Oot oikeasti sitä mieltä, että hiilihydraateilla ei absoluuttisesti ole mitään sijaa kenenkään ruokavaliossa ikinä? Ihan vaan nyt rautalangasta vääntäen kysyn, jotta tietää kannattaako jatkaa. "Ei toimi" on aina suhteessa tavoitteisiin ja jos syyt olla välttelemättä hiilaria on menneet ohi aiemmin tätä ketjua lukiessa, menee ne jatkossakin.
 
Low fat näyttää olevan kontrolli, mutta edelleen käytettävä metodi on ffq: "At baseline and yearly thereafter, total and specific fat subtypes were repeatedly measured by using validated food-frequency questionnaires.". Kuinka hyvin muistat esimerkiksi viimeisen viikon ajalta mitä ruokia (ja kuinka paljon) olet syönyt? Kertonee jotakin tieteen tasosta.
Maalitolppien siirtely on kivaa. 😉
OK. Siellä on viittaus kahteen paperiin. Ensimmäisessä ei ilmoiteta all-cause mortalityä, mutta toki CVD riskin nousu havaittu (tosin havaittu myös hiilareilla). Jälkimmäisessä on havaittu kyllä CVD riskin nousu, mutta ei all-cause mortalityn. "There were no clear effects of dietary fat changes on total mortality.".

Noita uudempi paperi (julkaistu BMJ:ssä) :https://www.bmj.com/content/351/bmj.h3978
" Saturated fat intake was not associated with all cause mortality (relative risk 0.99, 95% confidence interval 0.91 to 1.09), CVD mortality (0.97, 0.84 to 1.12), total CHD (1.06, 0.95 to 1.17), ischemic stroke (1.02, 0.90 to 1.15), or type 2 diabetes (0.95, 0.88 to 1.03). There was no convincing lack of association between saturated fat and CHD mortality (1.15, 0.97 to 1.36; P=0.10). For trans fats, one to six prospective cohort studies for each association were pooled (two to seven comparisons with 12 942-230 135 participants). Total trans fat intake was associated with all cause mortality (1.34, 1.16 to 1.56), CHD mortality (1.28, 1.09 to 1.50), and total CHD (1.21, 1.10 to 1.33) but not ischemic stroke (1.07, 0.88 to 1.28) or type 2 diabetes (1.10, 0.95 to 1.27). Industrial, but not ruminant, trans fats were associated with CHD mortality (1.18 (1.04 to 1.33) v 1.01 (0.71 to 1.43)) and CHD (1.42 (1.05 to 1.92) v 0.93 (0.73 to 1.18)). Ruminant trans-palmitoleic acid was inversely associated with type 2 diabetes (0.58, 0.46 to 0.74)."
Ensin nipotetaan hirveästi tuosta RCT:stä ja sitten laitetaan itse perään "meta-analysis of observational studies".:unsure:

Btw, aiemmin oli puhetta metabolic ward -tutkimuksista...

Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies​

Results: Isocaloric replacement of saturated fats by complex carbohydrates for 10% of dietary calories resulted in blood total cholesterol falling by 0.52 (SE 0.03) mmol/l and low density lipoprotein cholesterol falling by 0.36 (0.05) mmol/l. Isocaloric replacement of complex carbohydrates by polyunsaturated fats for 5% of dietary calories resulted in total cholesterol falling by a further 0.13 (0.02) mmol/l and low density lipoprotein cholesterol falling by 0.11 (0.02) mmol/l. Similar replacement of carbohydrates by monounsaturated fats produced no significant effect on total or low density lipoprotein cholesterol. Avoiding 200 mg/day dietary cholesterol further decreased blood total cholesterol by 0.13 (0.02) mmol/l and low density lipoprotein cholesterol by 0.10 (0.02) mmol/l.
Conclusions: In typical British diets replacing 60% of saturated fats by other fats and avoiding 60% of dietary cholesterol would reduce blood total cholesterol by about 0.8 mmol/l (that is, by 10-15%), with four fifths of this reduction being in low density lipoprotein cholesterol.
 
Btw, aiemmin oli puhetta metabolic ward -tutkimuksista...

Olisi mielenkiintoista tietää mitä oikeasti tapahtui (esim. all cause mortality).
 
Oot oikeasti sitä mieltä, että hiilihydraateilla ei absoluuttisesti ole mitään sijaa kenenkään ruokavaliossa ikinä? Ihan vaan nyt rautalangasta vääntäen kysyn, jotta tietää kannattaako jatkaa. "Ei toimi" on aina suhteessa tavoitteisiin ja jos syyt olla välttelemättä hiilaria on menneet ohi aiemmin tätä ketjua lukiessa, menee ne jatkossakin.
Miten sä saat ton noin väännettyä? "Ilman hiilareita on yleensä parempi" = koskaakukaaneisiismilloinkaan..?
Olisit nyt edes laittanut mulle paremman valion niin pääsisin syömään terveemmin.
Laitetaan vaikka tehokkuusajattelu ja lihastenkasvattelu prioriteetiksi?

Ja olihan tossa ihan lähisivuilla todettu että esim. Ranskan ympäriajossa fruktoosille on tilausta, mitä sen tasoista sä puuhailet arkenasi?
Ainakin perus sm-/amatööritason urheiluista kyllä selviää ilman hiilareita.
 
Miten sä saat ton noin väännettyä? "Ilman hiilareita on yleensä parempi" = koskaakukaaneisiismilloinkaan..?
Olisit nyt edes laittanut mulle paremman valion niin pääsisin syömään terveemmin.
Laitetaan vaikka tehokkuusajattelu ja lihastenkasvattelu prioriteetiksi?

Ja olihan tossa ihan lähisivuilla todettu että esim. Ranskan ympäriajossa fruktoosille on tilausta, mitä sen tasoista sä puuhailet arkenasi?
Ainakin perus sm-/amatööritason urheiluista kyllä selviää ilman hiilareita.
Hiilihydraatit kuuluu elimistöön kuten sokeri bensatankkiin? Siihen mä alun perin kommentoin, eikö oo susta yhtään jyrkkä lausunto? Ei sillä että "ilman hiilareita on yleensä parempi" olisi kertaluokkaa maltillisemmin sanottu.

Eikä meidän tartte kummankaan leikkiä että sä mitään muuta olisit edes harkitsemassa kuin ketoa, se on täysin selvä. Ei ole minulta pois, hämmästyttää vaan mikä saa ihmisen noin jyrkäksi mutta ruokahan on tunnetusti uusi uskonto, joten pitäähän se ymmärtää.
 
Hiilihydraatit kuuluu elimistöön kuten sokeri bensatankkiin? Siihen mä alun perin kommentoin, eikö oo susta yhtään jyrkkä lausunto? Ei sillä että "ilman hiilareita on yleensä parempi" olisi kertaluokkaa maltillisemmin sanottu.

Eikä meidän tartte kummankaan leikkiä että sä mitään muuta olisit edes harkitsemassa kuin ketoa, se on täysin selvä. Ei ole minulta pois, hämmästyttää vaan mikä saa ihmisen noin jyrkäksi mutta ruokahan on tunnetusti uusi uskonto, joten pitäähän se ymmärtää.
Mä oon vaan ite jyrkkä kaikesta, täällä sovin hyvin stereotypiaan siis.
 
Hei muuten oletteko katsoneet tuon Tim Noakesin kuukausi sitten Low Carb Downunderin kanavalle ladattua pitkää (3 tuntia) luentoa rasva-kolesteroli-sydänsairaudet -aiheesta? En ole päässyt itse vielä tuntia pidemmälle... Aiheena on kolesteroli-sydänsairaus -yhteyden debunkkaus ja 10 suurinta valetta aiheesta.


View: https://www.youtube.com/watch?v=jyzkv5uFGt8&ab_channel=LowCarbDownUnder
 
Back
Ylös Bottom