🥓 Ketoosi - Keskustelua hyödyistä, haitoista, makroista ja kokemuksista

Meta title: 💥 Ketoosikeskustelu – hiilareiden minimoinnin ikuinen väittely ja kokemusten myrsky

Meta description: Keskustelua ketoosin hyödyistä, haitoista, makroista ja kokemuksista – mikä toimii, mikä ei ja miksi keto herättää niin vahvoja mielipiteitä?**


Muuhun en ota kantaa, mutta Multivitan jälkeen tuskin tarvitset enää noita ekstra-annoksia (D, C, magnesium, sinkki). Ruuastakin noita saat ja tuossa C-vitamiinin annoksessa ei muutenkaan oo mitään järkeä, jos ei halua yrittää sitä nuhaa hetkellisesti helpottaa.

okei. sinkkiä voi ollakki et tulee liikaa. täytyy ottaa alemmas. magnesiumia (multivitan lisäks) 300-400mg. oiskohan sekin liikaa sit, multivitassa näemmä 120mg
toi d-vitamiinin reipas annos jäänyt kun keväällä oli 80 nmol/l. eiköhän se oo nousujohteinen ollu ja kun kesäkin oli
C:tä normaalisti ei tuu otettua noin paljoo. jääny vaan mieleen kun eräs julkisuudestakin tunnettu ketoukko sanonu että " (keton) aloituksessa monet ovat hyötyneet jopa 2-5g annoksista/per päivä"melko korkea.. ja en oo ottanu selvää mihin perustuu, mutta hilasin alemmas siitä kuitenki :david:
 
okei. sinkkiä voi ollakki et tulee liikaa. täytyy ottaa alemmas. magnesiumia (multivitan lisäks) 300-400mg. oiskohan sekin liikaa sit, multivitassa näemmä 120mg
toi d-vitamiinin reipas annos jäänyt kun keväällä oli 80 nmol/l. eiköhän se oo nousujohteinen ollu ja kun kesäkin oli
C:tä normaalisti ei tuu otettua noin paljoo. jääny vaan mieleen kun eräs julkisuudestakin tunnettu ketoukko sanonu että " (keton) aloituksessa monet ovat hyötyneet jopa 2-5g annoksista/per päivä"melko korkea.. ja en oo ottanu selvää mihin perustuu, mutta hilasin alemmas siitä kuitenki :david:
Okei, hyvä jos oot seurannut D-tasoja ja vedät sen mukaan.

Pinaattia sulla menee sen verran, että magnesiumin saanti on varmasti riittävä. Magnesium lisäravinteena on muutenkin usein sellainen, että imeytyy huonosti ja aiheuttaa jopa vatsanväänteitä (ainakin se yleisin/halvin eli magnesiumoksidi).
 
Paska olo nyt voi jonkun viikon olla mistä tahansa syystä. Mutta jossei helpota niin ehkä kannattaa kohdata olohuoneen elefantti ja ottaa lisää hiilareita. Keto ei tosiaan kaikille tuo niin maagista oloa kuin joskus väitetään. Joillekin tokim
 
Dan Plews, endure IQ:n valmentaja triathlonin puolella kertoi, että on havainnut vaomennettaviensa kohdalla ketolla viikoilla 3-4 aloituksesta HRV:n lasku ja oloissa huononemista pääosin. Tuossa kohtaa sitten, sen ekan adaptation jälkeen hh nosto helpottaa oloja.

Tai sitten vaan kestää ne olot ja jatkaa sitä ja toivoo,.että keto sopii.

Mikäli on.verensokeri mittari niin voit sillä seurailla kropan tilannetta. Olettaen, että sulla on tiedossa sokerien normaalit arvot. Paastosokerin tulisi olla 4:llä alkavissa lukemissa tai vähintään alle 5.3. Mikäli havaitset tuon yli olevia lukemia niin tod.näk kortisoli on koholla ja kroppa stressitilassa jota olisi syytä purkaa.

Samalla tavalla voit hakea sen hh rajan itsellesi eli nostat 10g kerrallaan ja tarkkailet sokerien nousua ja kun ne.ylittävät sen 5.3 on löydetty oikea määrä hh.
Toki voit myös käyttää ketomittaria tuohon ja hakea oikean määrän hiilaria ja pysyä halutunlaisessa ketoosissa.
 
jees kiitti ylläolevat. mittareita ei oo käytössä. kattelin et toukokuussa otettu noita arvoja niin paastoverensokeri juurikin tuo 5.3
tämä meikän normi ruokavaliolla. joka lienee kuitenkin jonkunsortin vhh, hiilareita 100-150.
joku stressitila siinä kyl oli päällä. yöunetkin ihan repaleisia ja ihme vapinoita kehissä välillä. mene ja tiedä sit mikä, ei juuri normaalista poikkeavaa toimintaa elämässä (muutenkaan). eli toi 3-4 viikkoa vois pitääkki paikkansa, vaikka 3 vasta just kohta tulossa täyteen..
mutta näyttäis ohi menneen kunnon paskaolot ainaki *puuta koputtel*
 
Pikaruokaa töiden jälkeen, lihapullat vähärasvaista naudanlihaa, mozzarellaraastetta, suolaa, pippuria ja tacomaustetta, paistorasvana silava.
Lisukkeena Coleslaw, sipulilla ja mascarponella sekä venäläistä suolakurkkua.
lihapullat.webp

Helppoa ja hyvää.
 
Bikmanin labran tutkimus julkaistu.
ketoaineet kiihdyttää aineenvaihduntaa rasvakudoksissa.



View: https://www.instagram.com/p/CEkhLcLg-lL/
 
23pvä ilta, -11kg. 5x Syöty ulkona ja 10 olutta juotuna(kebabit salaatilla, siivet pelkällä kastikkeella, kokeilin hiilarittomiakin oluita, ihan pahaa...)

Rutiini:(50g prodea/annos)
-AP: Amerikan Pekoni(100g) + munat(200g) (+heraa sen verta että saan prodet kasaan)
-VP: Tuna 150g (+heraa sen verta että saan prodet kasaan) [tai lohi ~250g, ilman heraa]
-VP: Saksanpähkinä (+heraa sen verta että saan prodet kasaan)
-Ruoka: Liha 250-300g riippuen laadusta, punainen
-IP: Juusto 200g + Pellavansiemenrouhetta niin vähäisesti etten ole punninnut, kuitenkin puuromainen ei lima 2dl kupissa
+tohon sitten randomisti mennyt 20-30hh edestä jotain random tomaattia/suomalaista omenaa/marjoja, synttärijuhlissa otin 4 olutta kun luki että ~8hh...
tarkoitus oli kojukauden ajan mennä näin.
Nyt onkin ensimmäinen punnittu 2kg marjakookoskermaraakakaakao juttu jota sitten rupean ottamaan 100-200g päivässä(~10hh/100), riippuen siitä otanko lihan kanssa kasviksia vai syönkö paljaaltaan. Myös lasken kaikki arvot ja katson jos tarvii avocadoa useammin(pari maistanu) tai pulloöljyä, jaksais paremmin liikuntaa jos miinukset ei ois ihan niin suuret?
Mahtavaa touhua, tuntuu että mitä vaan voi vetää ja paino juoksee alaspäin.
Nyt myös Foreverin Aloe Vera(99,7%) kuuri alkamassa kylkeen, eka litra tiputti pari kiloa painoa kun kokeilin että sopii itselle.
Ylihuomenna pitäisi olla hyvää aikaa laskea kaikki ravintohommelit kalorilleen jos ei mikään muutu.
Luut sen verta parantunu että penkkamaan ja kyykkäämään nyt ainakin kykenee, taljat ja pystyt vielä vähän oudolta tuntuu kun pikkulihakset rutisee(varmaan traumaantuneet tukilihakset ihan kramppiin ku murtu kyljestä ja oli kammottava jatkuva hakkaava yskä silloin :) )

Mahtava dieetti, saa poimia lihatiskistä tai juustohyllyltä/makkaraosastolta palan käteen ja jatkaa taas huoletta useita tunteja.
Ainut ongelma tulee siitä että ei meinaa jaksaa syödä näinkään paljoa ja joinain päivinä jäänyt kala syömättä sekä yhden päivän paastosin kun ei vaan tarvinnut ruokaa. Ja aamupala käy ihan haasteesta kun sitä mutustelee, ei oo mikään minuutin homma vetää lautasellista hyvyyksiä :)
 
Viimeksi muokattu:
Uunituoretta dataa.
High-Fat Ketogenic Diets and Physical Performance: A Systematic Review
Nancy E Murphy, Christopher T Carrigan, Lee M Margolis

31 August 2020


Pistetään vielä toinen. Positiivinen vaikutus ketodietillä- potentiaalinen hyöty: säästää lihasta dietillä? Korkeamman proteiinin ansiota?
Current opinion on dietary advice in order to preserve fat-free mass during a low-calorie diet


An adequate daily intake of the amino acid leucine (4 grams/day), along with other amino acids isoleucine and valine (BCAA 2:1:1,Leucine:Isoleucine:Valine), and daily intake of adequate amount of whey protein (average 20 grams/day) is beneficial in maintaining fat free mass during weight loss induced by low calorie diet.
 
Viimeksi muokattu:
moikka. muutama kyssäri taas:

23. päivä nyt ketolla ja hiilarit edelleen tossa 10-15. kyllä tota kiristymistä on tapahtunut ja parina kolmena viime päivänä näläntunnettakaan ei juuri.
tästä innostuneena vähän alkanut laskeekkin muita makroja tarkemmin ja osimoilleen ollut rasva n. 150 ja proteiini 100-120. mitathan oli 179/75 (paino noin alussa. eilen tsekkasin niin 72,5) tarkkoja mittojahan ei ollut. elikkäs jos nyt haluaa "loppuajan" tiristää rasvaa pois optimaalisesti, mikä se aika sit onkaan. ni oisko rasvan määrän laskeminen hyvä, kerran ei nälkää juuri ole ja nyt tätä "pystyy" kontrolloida helpommin. ehkä kans pieni hh nosto ja ketoosi pysyy? sanotaan hh 30 tasolle ja rasva 120. proteiini 100-120. noin about. peruskulutus per päivä n. 2000-2700 ja noilla tulis noin noin 1700. ketoosi pysyy, rasva palaa ja (vähäinen) lihasmassa säilyy? kiitos!
 
Rasva-adaptaatio ja metabolinen joustavuus on se juttu mikä nostaa kestävyys tehoja pitkillä matkoilla. Silloin ei tule sitä "seinää" vastaan kun glykogeenivarastot on loppu. Sen takia monet kestävyysurheilijat harjoittelee osan ajasta ketolla tai paastolla.

100 mailin maailmanennätysmies Zach Bitter puhuu omista metodestaan. Vetää pääasiassa low carb high fat, mutta kisoissa ja kovemman intesiteetin harjoituksissa lataa hiilareita.


View: https://www.youtube.com/watch?v=t5E5Z8RXlfc&ab_channel=FlorisGierman
 
Lähinnä myös kyse ultramatkoilla siitä, että ei saada imeytymään sitä hiilaria siinä määrin, että sen matkan suorittaminen onnistuisi. Vatsa ei vedä hiilaria sitä määrä, joka tarvitaan kisan jatkamiseen.
Vatsa ongelmat lienee monelle se isoin houkutus siirtyä vhh puolelle.
Ajatus on se, että nostetaan fatmaxia eli rasvankäyttöä suorotuksessa. Ultarakisoissa syke ja suoritusnopeus ovat sitä luokkaa, että kannattaa keskittyä siihen rasvankäytön nostamiseen.
Hiilaria toki tarvitsee suorituksessa jokainen, mutta siinä on eroa onko se rasvoilla meneminen esim 125bpm vai 142bpm 80% rasva aineenvaihdunnalla, kun se vatsa ei kuitenkaan vedä määräänsä enempää ja tulee ripulina tai oksennuksena ulos.

Training for the uphill athlete kirjassa (scott johnston, steve house, killian jornet) esitetään, että alle 12h viikossa treenaava kestävyysurheilija hyötyy matalahiilihydraatin saatavuus treeneistä tai jopa ruokavaliosta.

Tim Nokes mm esittää kirjassaan The lore of running,että on matemaattisesti mahdotonta suorittaa täyspitkä triathlon ilman rasva aineenvaihdunnan parantamista jollain tavalla.
 
^Allekirjoitan täysin. Monesti täällä kirjoitellut, että varsinkin tällainen harrastelija hyötyy tuntuvasti kun rasva-aineenvaihdunta tehostuu.

Tässä jokunen aika sitten tein itse vajaan yhdeksän tunnin fillarilenkin 145 keskisykkeellä. Ennen touhua söin vain proteinipitoisen kevyen aamiaisen. Hiilarit alle 10g. Sitten suorituksen aikana ekaa kertaa energiaa koneeseen 2h jälkeen. Siitä eteenpäin n kerran tunnissa hiilaria ehkä 30g kerralla. Helvetin hyvissä voimissa pääsi koko matkan ja suorituksen jälkeen olo oli hyvä. Loppumatkasta riitti vielä ylämäkiin iskua. Kalorikulutus arvio oli about 6000kcal.
 
^Allekirjoitan täysin. Monesti täällä kirjoitellut, että varsinkin tällainen harrastelija hyötyy tuntuvasti kun rasva-aineenvaihdunta tehostuu.

Tässä jokunen aika sitten tein itse vajaan yhdeksän tunnin fillarilenkin 145 keskisykkeellä. Ennen touhua söin vain proteinipitoisen kevyen aamiaisen. Hiilarit alle 10g. Sitten suorituksen aikana ekaa kertaa energiaa koneeseen 2h jälkeen. Siitä eteenpäin n kerran tunnissa hiilaria ehkä 30g kerralla. Helvetin hyvissä voimissa pääsi koko matkan ja suorituksen jälkeen olo oli hyvä. Loppumatkasta riitti vielä ylämäkiin iskua. Kalorikulutus arvio oli about 6000kcal.
Veditkö ihan hatusta tuon tavan ravitsemukseen vai oletko asiaa ihan opiskellut jostain?

Se on nimittäin lähes niinkuin train low race high asiantuntijat sitä opettaa.
 
Veditkö ihan hatusta tuon tavan ravitsemukseen vai oletko asiaa ihan opiskellut jostain?

Se on nimittäin lähes niinkuin train low race high asiantuntijat sitä opettaa.

About 6 vuoden itseopiskelun ja kokeilun tulos. Kun kuuntelin noita Bitterin tarinoita tänä keväänä, niin huomasin että olen ajautunut aikalailla samoihin käytäntöihin ja ajatuksiin.
 
About 6 vuoden itseopiskelun ja kokeilun tulos. Kun kuuntelin noita Bitterin tarinoita tänä keväänä, niin huomasin että olen ajautunut aikalailla samoihin käytäntöihin ja ajatuksiin.
Endure IQ:lla verkkokurssi aiheesta jonka itse kävin. Vähän hintava kylläkin. Enkä tosin tiedä antaako se sulle enää lisäarvoa, kun olet jo vuosia itse asiaa kokeillut.
 
Silloin ei tule sitä "seinää" vastaan kun glykogeenivarastot on loppu. Sen takia monet kestävyysurheilijat harjoittelee osan ajasta ketolla tai paastolla.

Itsellä löytyy kokemuksia bonkkauksesta ns entisen elämän ajalta. Se on aika karu tilanne kun hiilareihin nojaavalta kropalta ehtyy ne lihasten glykogeenit. Sen jälkeen alkaa loppua myös keskusyksikön polttoaine, kun lihakset ja aivot halajaa hupenevaa veren glukoosia.

Rasva-adaptoituneen kropan kans kyllä myöskin häviää se isoin vaihde jos lihasten glykogeeni loppuu. Suuri ero on siinä että silloin aivoille kuitenkin vielä riittää sen kaipaamaa polttoainetta ja matka jatkuu ilman totaalista sippiä. Pää ei mene stoppiin.
 
No nyt tuli pyöräytettyä paperille ravintoarvot mitä rutiinipäivään kuuluu(turha käydä eri variaatioita laskemaan sen tarkemmin jos on välillä lohi eikä tuna tai joku muu liha kuin jauheliha. mutta periaatteessa grillikausi alkaa olla ohi niin saa talven syödä omasta kaapista ja näitä aterioita varten pidän aineksia aina)

AP: 5 Munaa(58g) + Amerikan Pekoni(170g) + Hera 20g + Marjasekoitus 100g
= Paistettuna ~200g munia ja 80g pekonia + loput = HH: ~13 R: ~67 P: ~50 K: ~780

VP: Saksanpähkinä 100g + Hera 40g = R: ~68 HH: ~2 P: 45 K: ~820

VP: Tuna öljyssä(200/150g) + Hera 20g = R: ~60 P: ~51 HH: ~1 K: ~755

RUOKA: Jauheliha 23%(400g) = Paistamalla 260g TASAN tullut 2 edellisestä paistosta = R: ~60 P: ~44 K: ~715

IP: Kermajuusto 200g, Pellavansiemenrouhe 20g, Marjat 100g = P: ~55 R: ~60 HH: ~12 K: ~860

Kokonaismäärät:
HH: ~30
R: ~315
P: ~245
K: ~3930

OP: 143 juuri nyt eli lepokulutus arviolta 22xOP+500 = 3646 ~3650

Tekipä hyvää laskea tarkemmin, ollut kokoajan vähän huolena kun ei meinaa jaksaa ja keretä skruudata edes tätä määrää, ihan näköjään ei haittaa jos jää
1 sapuska väliin.
On tää vaikeaa näin isolla saatana :) (kun oppinut että 3h välein pitäisi syödä tarpeeksi prodea, ennen vielä 30g riitti mukamas, nykykaavoilla yli 40g pitäisi, neuroosit stressaa ja haittaa suoritusta tietenkin[ja minimi 2xProde/opkg ei tule edes tässä täyteen vaikka heraa menee jo melkein 100g päivässä eikä edes palkkarissa])
Suomeksihan tuosta saa irti sen että niin kauan kuin paino putoaa plussakaloreillakin niin se kelvannee ja sitten voi tiristää seuraavaksi tonnikalasta öljyt(~450kcal) ja vähempirasvaista lihaa sitten vissiin(nykyään jauhiskin on kallista :( ).
Nyt on 3x punttia viikossa, kevyttä jumppaa ja tarkoitus ajanmyötä kasvatella treenimäärät taas tonne 6x(3/3 nyrkkeily ja sali).
 
Viimeksi muokattu:
RUOKA: Jauheliha 23%(400g) = Paistamalla 260g TASAN tullut 2 edellisestä paistosta = R: ~60 P: ~44 K: ~715

Ei sitä lasketa paistetusta tuotteesta vaan raa'asta. Tai sitten pitää käyttää paistetun jauhelihan arvoja.

R 92 P 68 K1100

edit:

toki jos sen pannulla paistaa niin osa rasvoista lentelee seinille :D
 
Back
Ylös Bottom