🥓 Ketoosi - Keskustelua hyödyistä, haitoista, makroista ja kokemuksista

Meta title: 💥 Ketoosikeskustelu – hiilareiden minimoinnin ikuinen väittely ja kokemusten myrsky

Meta description: Keskustelua ketoosin hyödyistä, haitoista, makroista ja kokemuksista – mikä toimii, mikä ei ja miksi keto herättää niin vahvoja mielipiteitä?**


colemanni sanoi:
Hatunnosto tutkijoille,onkohan tietoa miten tutkimuksesta oli eliminoitu pois sota-ajan vammautuneet ja traumatisoituneet joita tipahteli varmasti melko taajaan sotien jälkeisellä vuosikymmenellä? Seuraavana vuonna oli vielä sitkeimmät pystyssä ja pahimman uhrin kantaneet jo kuolleet.

ELI suomeksi taas yksi haistapaskan tutkimus.
Onkohan sulla mitään tietoa millon viimeisin sota loppui? Sun kommentit on aika haista paskaa jos väität että eläinrasvojen vähentäminen ei nosta elinikää.
 
Jakob sanoi:
Eihän se ole haitallinen, mutta tässä ajetaan varmaan takaa sitä, että jos jokainen Matti Meikäläinen rupeaa ketoilemaan niin tyydyttyneidenrasvojen määrä nousee varamasti liian korkeaksi.

Tätä minäkin ajoin nimen omaan takaa. Aika mahdotonta on opettaa koko kansaa syömään ketoosiruokavaliolla kun ei normaali syöminenkään onnistu.

Se mitä alkuperäiseen kysymykseen tulee (ketoosi normaali tila) niin ihmisen elimistö pystyy parhaiten käyttämään ravintonaan sekaravintoa, niinkuin se aina on käyttänytkin. Keho on kyllä erittäin sopeutumiskykyinen, eli se tulee toimeen jonkin aikaa melkein ravinnolla kuin ravinnolla.

Mitä taas tulee hiilihydraattien vaikutukseen veriarvoihin ja verenkiertoelinten sairauksiin, niin eikö esim eteläeuroopan maissa ko taudit ole aika minimissä? Silti sieläkin syödään erittäin hiilaripitoista ravintoa ja osa tulee jopa vaaleasta leivästä ja pastasta?

Eli kyllä se totuus jossain siinä piilee, et jos syö liikaa, niin jonnekkin se ylimäärä rupee paakkuuntumaan ja varastoitumaan.
 
teemupii sanoi:
Onkohan sulla mitään tietoa millon viimeisin sota loppui? Sun kommentit on aika haista paskaa jos väität että eläinrasvojen vähentäminen ei nosta elinikää.

Pitäkää vaikka sitten tyhmänä, mutta en kyllä vieläkään ole saanut kallooni, että miten pirussa jokin sellainen ravintoaine, jota on syöty viimeiset satatuhatta vuotta voi olla nykyihmiselle elinikää lyhentävä myrkky. Tarkoitan tällä lihaa ja sitä kautta eläinrasvaa. Tuskin ovat luolaroomalaiset paiskoneet rasvaiset palat hyeenoille etteivät pääse lihuamaan. Ei toimi evoluutio ei. :D
 
Counani sanoi:
Pitäkää vaikka sitten tyhmänä, mutta en kyllä vieläkään ole saanut kallooni, että miten pirussa jokin sellainen ravintoaine, jota on syöty viimeiset satatuhatta vuotta voi olla nykyihmiselle elinikää lyhentävä myrkky. Tarkoitan tällä lihaa ja sitä kautta eläinrasvaa. Tuskin ovat luolaroomalaiset paiskoneet rasvaiset palat hyeenoille etteivät pääse lihuamaan. Ei toimi evoluutio ei. :D

Joo, mistäköhän dino-marketista toi nuijamies sen ruuan haki? Eli ei sitä lihaa ny ihan niin vaan syöty välttämättä edes joka päivä. Sen takia ravintoo tarvii saada varastoon, tiedätte kyllä miten.

Kyl se niin on et liika on liikaa, olkoon se sit vaikka pelkkää vettä.
 
Heavy-rock sanoi:
Joo, mistäköhän dino-marketista toi nuijamies sen ruuan haki? Eli ei sitä lihaa ny ihan niin vaan syöty välttämättä edes joka päivä. Sen takia ravintoo tarvii saada varastoon, tiedätte kyllä miten.

Kyl se niin on et liika on liikaa, olkoon se sit vaikka pelkkää vettä.

Joo kyllä se tietty niin on, ettei lihhoo joka päivä välttämättä syöty, mutta kyllä sitä kuitenkin syötiin suhteellisen paljon ja varsinkin talvisin, kun ei juuri muuta ollut. Sitä tuolla nyt lähinnä hain, että kyllä tuota eläinrasvan vaarallisuutta on vahvasti liioiteltu. Eihän nykyään uskalleta kävellä edes lihatiskin ohi ja rasvat kaavitaan vaikka partakoneenterällä kaikki pois. Kanamunien vaarallisuudesta nyt puhumattakaan... Tuohon viimeisen lauseeseen kyllä yhdyn mistä kulmasta tahansa :thumbs:
 
Luonnonvalintaa on siinä mielessä huono käyttää perusteena, että se suosii hengissäpysymistä vain niin kauan että jälkeläiset on saatu tehtyä ja kasvatettua. Eli 30-40 vuotiaana kuolleisuus saakin nousta. No joka tapauksessa se lienee selvää, että ylisuuri hiilarien osuus ja isot kalorimäärät ruokavaliossa ei ole millään lailla hyvä asia.
 
Ketoosi vaarallista ei-diabeetikoille? Paskapuhetta!

Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2004 Mar;70(3):243-51. Related Articles, Links


Pathways and control of ketone body metabolism: on the fringe of lipid biochemistry.

Fukao T, Lopaschuk GD, Mitchell GA.

Department of Pediatrics, Gifu University School of Medicine, Gifu 500, Japan.

Ketone bodies become major body fuels during fasting and consumption of a high-fat, low-carbohydrate (ketogenic) diet. Hyperketonemia is associated with potential health benefits. Ketone body synthesis (ketogenesis) is the last recognizable step of lipid energy metabolism, a pathway that links dietary lipids and adipose triglycerides to the Krebs cycle and respiratory chain and has three highly regulated control points: (1) adipocyte lipolysis, (2) mitochondrial fatty acids entry, controlled by the inhibition of carnitine palmityl transferase I by malonyl coenzyme A (CoA) and (3) mitochondrial 3-hydroxy-3-methylglutaryl CoA synthase, which catalyzes the irreversible first step of ketone body synthesis. Each step is suppressed by an elevated circulating insulin level or insulin/glucagon ratio. The utilization of ketone bodies (ketolysis) also determines circulating ketone body levels. Consideration of ketone body metabolism reveals the mechanisms underlying the extreme fragility of dietary ketosis to carbohydrate intake and highlights areas for further study.

PMID: 14769483 [PubMed - in process]
 
Counani sanoi:
Pitäkää vaikka sitten tyhmänä, mutta en kyllä vieläkään ole saanut kallooni, että miten pirussa jokin sellainen ravintoaine, jota on syöty viimeiset satatuhatta vuotta voi olla nykyihmiselle elinikää lyhentävä myrkky. Tarkoitan tällä lihaa ja sitä kautta eläinrasvaa. Tuskin ovat luolaroomalaiset paiskoneet rasvaiset palat hyeenoille etteivät pääse lihuamaan. Ei toimi evoluutio ei. :D

Ei se olekkaan myrkky. Alkoholillakin on kiistattomia terveysvaikutuksia, OIKEIN NAUTITTUNA, silti sen "terveysvaikutukset" kääntyvät haitaksi määrän noustessa.

Mikään makroravintoaine ei sinällään ole syyllinen tai haitallinen lihavuuteen puhumattakaan että se olisi myrkyllinen. Niin proteiinien kuin hiilarienkin vaaroja/haittoja on väärinymmärretty ja väärin nostettu irralleen eri asiakokonaisuuksista, tahattomasti tai tahallisesti.

Väite että hiilarien suuri prosenttiosuus kokonaisruokavaliosta aiheuttaisi lihavuutta on TÄYTTÄ HUUHAATA. Tämä on hyvin helppo todistaa käytännössä:
Otetaan kasa kestävyys urheilijoita, kaikki syövät niin määrällisesti kuin prosenttiosuudeltaan PALJON hiilareita. Katsotaan montako selvän ylipainoista sohvaperunaa löytyy. OHO. Ei yhtään, ja kaikki ovat silti ladanneet itsensä täyteen lihottavaa, läskiäkeräävää hiilihydraattia. :rolleyes:

Ratkaisevinta on kalorien kokonaismäärä ja niiden kulutus, ei niiden prosenttiosuus.
 
Tuo minuakin kieltämättä hiukan hämää, että miten jotkut voivat syödä mitä tahansa lihomatta, mutta tuo kaloriteorian toimivuudesta on ihan omakohtaisia kokemuksia. Lihon, voisi jopa sanoa erittäin helposti (kulkee suvussa), jos hiukankin pistän ylimääräistä suuhuni. Muutama vuosi sitten söin kuitenkin monta kuukautta Atkinsin ohjeiden mukaan enkä lihonut grammaakaan. Ja söin kuitenkin yleensä reippaasti yli 4000 kcal päivässä (ja tosiaan söin enkä vaan luule syöneeni), en juuri liikkunut eikä työkään tuolla jaksolla rasittanut, joten kulutus ei ollut lähellekään tuota . En tosin laihtunut, mutta en lihonutkaan. Kyllä noissa makroravintoaineissa joku muukin ratkaisee kuin kokonaiskalorit. Nuo kalorit jos meikkä ottaa mistä sattuu, niin....
 
Counani sanoi:
Tuo minuakin kieltämättä hiukan hämää, että miten jotkut voivat syödä mitä tahansa lihomatta, mutta tuo kaloriteorian toimivuudesta on ihan omakohtaisia kokemuksia. Lihon, voisi jopa sanoa erittäin helposti (kulkee suvussa), jos hiukankin pistän ylimääräistä suuhuni. Muutama vuosi sitten söin kuitenkin monta kuukautta Atkinsin ohjeiden mukaan enkä lihonut grammaakaan. Ja söin kuitenkin yleensä reippaasti yli 4000 kcal päivässä (ja tosiaan söin enkä vaan luule syöneeni), en juuri liikkunut eikä työkään tuolla jaksolla rasittanut, joten kulutus ei ollut lähellekään tuota . En tosin laihtunut, mutta en lihonutkaan. Kyllä noissa makroravintoaineissa joku muukin ratkaisee kuin kokonaiskalorit. Nuo kalorit jos meikkä ottaa mistä sattuu, niin....

Kyllä se kaloriteoria pitää paikkansa, mutta sitä on sovellettu yksioikoisesti. Ks. Juha Hulmin sivulta mun artikkeli "Metabolic Advantage...". Bodaukseen kirjoitin myös jotain aiheesta...
:hyper:
 
fysio sanoi:
Ei se olekkaan myrkky. Alkoholillakin on kiistattomia terveysvaikutuksia, OIKEIN NAUTITTUNA, silti sen "terveysvaikutukset" kääntyvät haitaksi määrän noustessa.

Mikään makroravintoaine ei sinällään ole syyllinen tai haitallinen lihavuuteen puhumattakaan että se olisi myrkyllinen. Niin proteiinien kuin hiilarienkin vaaroja/haittoja on väärinymmärretty ja väärin nostettu irralleen eri asiakokonaisuuksista, tahattomasti tai tahallisesti.

Väite että hiilarien suuri prosenttiosuus kokonaisruokavaliosta aiheuttaisi lihavuutta on TÄYTTÄ HUUHAATA. Tämä on hyvin helppo todistaa käytännössä:
Otetaan kasa kestävyys urheilijoita, kaikki syövät niin määrällisesti kuin prosenttiosuudeltaan PALJON hiilareita. Katsotaan montako selvän ylipainoista sohvaperunaa löytyy. OHO. Ei yhtään, ja kaikki ovat silti ladanneet itsensä täyteen lihottavaa, läskiäkeräävää hiilihydraattia. :rolleyes:

Ratkaisevinta on kalorien kokonaismäärä ja niiden kulutus, ei niiden prosenttiosuus.

Siellä fysio ilman mitään tieteellistä näyttöä huutelee huuhaata. Katsohan esim. Harvardin kotisivulta tai mistä tahansa tieteellisestä lehdestä runsaan hiilarin (erit. nopeiden) saannin haitoista.
 
Tuo kommentti kestävyysurheilijoista ja hiilareista jo osoitti nimim. fysion totaalisen tietämättömyyden näissä asioissa. Jatka nivelten niksauttelua ja jätä metaboliajutut muiden huoleksi.
 
Ja mitä rasvoihin ja lihavuuteen tulee niin...

Am J Med. 2002 Dec 30;113 Suppl 9B:47S-59S.
Related Articles, Links

Dietary fat is not a major determinant of body fat.

Willett WC, Leibel RL.

Department of Epidemiology, Harvard School of Public Health, Boston, Massachusetts 02115, USA.

The percentage of energy from fat in diets has been thought to be an important determinant of body fat, and several mechanisms have been proposed. Comparisons of diets and the prevalence of obesity between affluent and poor countries have been used to support this relationship, but these contrasts are seriously confounded by differences in physical activity and food availability. Within areas of similar economic development, regional intake of fat and prevalence of obesity have not been positively correlated. Randomized trials are the preferable method to evaluate the effect of dietary fat on adiposity and are feasible because the number of subjects needed is not large. In short-term trials, a modest reduction in body weight is typically seen in individuals randomized to diets with a lower percentage of calories from fat. However, compensatory mechanisms appear to operate, because in randomized trials lasting >or=1 year, fat consumption within the range of 18% to 40% of energy appears to have little if any effect on body fatness. The weighted mean difference was -0.25 kg overall and +1.8 kg (i.e., less weight loss on the low-fat diets) for trials with a control group that received a comparable intensity intervention. Moreover, within the United States, a substantial decline in the percentage of energy from fat during the last 2 decades has corresponded with a massive increase in the prevalence of obesity. Diets high in fat do not appear to be the primary cause of the high prevalence of excess body fat in our society, and reductions in fat will not be a solution.

Publication Types:
 
teemupii sanoi:
Onkohan sulla mitään tietoa millon viimeisin sota loppui? Sun kommentit on aika haista paskaa jos väität että eläinrasvojen vähentäminen ei nosta elinikää.

Mistä sä ton väitteen vedit? Tottakai ylenpalttinen eläinrasvojen käyttö on riski. Mutta tuo tutkimus on perseestä, väitän että keski-ikäisten miesten kuolleisuus oli todella suuri sodan jälkeisellä VUOSIKYMMENELLÄ.Seuraavalla vuosikymmemellä keski-ikä nousi koska heikoimmat oli jo kaatuneet aiemmin, eläinrasvojen käytöllä tai käyttämättömyydellä tuskin on asian kanssa mitään tekemistä.jos et nyt tajua lukemaasi, niin soita, voin selittää.
 
Anssi Manninen sanoi:
Kyllä se kaloriteoria pitää paikkansa, mutta sitä on sovellettu yksioikoisesti. Ks. Juha Hulmin sivulta mun artikkeli "Metabolic Advantage...". Bodaukseen kirjoitin myös jotain aiheesta...
:hyper:[/QUOTE

Jämäkkää asiatekstiähän tuo oli. Olen lukenut Atkinsin kirjoja ja niissä viitataan samankaltaisiin tutkimuksiin. Miten pirussa tuollaiset tutkimukset sivuutetaan ilman suurempaa älämölöä. Ja onko yhtään puolueetonta tutkimusta, jossa todistettaisiin runsashiilihydraattisen ja vähärasvaisen ruokavalion paremmuudesta.

edit: Miten muuten mahtaisi käydä maailman suurimpiin kuuluvan ellei suurimman viljantuottajamaan (USA) talouden, jos hiilihydraattien kulutusta alettaisiin radikaalisti vähentämään. :D
 
´+
colemanni sanoi:
Mistä sä ton väitteen vedit? Tottakai ylenpalttinen eläinrasvojen käyttö on riski. Mutta tuo tutkimus on perseestä, väitän että keski-ikäisten miesten kuolleisuus oli todella suuri sodan jälkeisellä VUOSIKYMMENELLÄ.Seuraavalla vuosikymmemellä keski-ikä nousi koska heikoimmat oli jo kaatuneet aiemmin, eläinrasvojen käytöllä tai käyttämättömyydellä tuskin on asian kanssa mitään tekemistä.jos et nyt tajua lukemaasi, niin soita, voin selittää.

Huoh, se uskoo ken näkee, se tietää ken lukee... Ilmeisesti sinulla on käsitys, että ennen sotia suomalaisten miesten keski-ikä oli 70 vuotta ja 50-luvulla 50 vuotta?
 
Counani sanoi:
Miten muuten mahtaisi käydä maailman suurimpiin kuuluvan ellei suurimman viljantuottajamaan (USA) talouden, jos hiilihydraattien kulutusta alettaisiin radikaalisti vähentämään. :D

Voisko tuolla hiilareitten jatkuvalla tuputtamisella olla jotain tekemistä sen kanssa, että jos ihmiset alkais radikaalisti sorsiin viljatuotteita ja vetää vaan lihaa ja vihreitä rehuja niin se olis melkonen ekokatastrofi. Ku eikös se maatalouden ja viljakasvien mutustaminen mahdollistanu nykyiset ihmismäärät? Että jos noi viljaa kovasti suosittelevat ajattelee askeleen pidemmälle.
 
Counani sanoi:
Ja onko yhtään puolueetonta tutkimusta, jossa todistettaisiin runsashiilihydraattisen ja vähärasvaisen ruokavalion paremmuudesta.
Sugars, energy metabolism, and body weight control
Wim HM Saris
1 From the Nutrition and Toxicology Research Institute (NUTRIM), University of Maastricht, Maastricht, Netherlands.


Obesity represents a major threat to health and quality of life. Although obesity has strong genetic determinants, it is generally accepted that it results from an imbalance between food intake and daily physical activity. Health guidelines have been focused on 3 particular lifestyle factors: increased levels of physical activity and reductions in the intakes of fat and sugars. The dietary guidelines, especially, are under debate. This review covers evidence from carefully controlled laboratory studies, clinical trials, studies in populations at high risk of developing obesity, and epidemiologic studies on the role of sugars, particularly sucrose, in the development of obesity. Although many environmental factors promote a positive energy balance, it is clear that the consumption of a low-carbohydrate, high-fat diet increases the likelihood of weight gain. The evidence related to carbohydrate, particularly sugars, and the type of food (solid or liquid) is less clear because the number of long-term ad libitum dietary intervention trials is very small. Data on sucrose intake in relation to metabolism and weight gain do not associate high consumption of sucrose with the prevalence of obesity. The evidence supports the current dietary guidelines for reducing fat intake. However, the effect of the carbohydrate source and class and of the form in which carbohydrate is consumed (solid or liquid) on body weight control requires further consideration.

Nytten vain joku maksamaan 8$ niin voidaan lukea koko tutkimus http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/78/4/850S.
 
teemupii sanoi:
Although many environmental factors promote a positive energy balance, it is clear that the consumption of a low-carbohydrate, high-fat diet increases the likelihood of weight gain.
Teoriaa koskemattakaan rohkenen olla ihan käytännön tasolla eri mieltä. Painonnousuhan riippuu loppujen lopuksi pelkästään kalorimääristä, ei makroravinnejakaumasta.

Jos laitetaan kaksi tavallista kadunmiestä syömään kaloreita laskematta tapauksessa A paljon hiilihydraattia ja vähän rasvaa, ja tapauksessa B vähän hiilihydraattia mutta suhteessa paljon rasvaa, voisin melkeinpä lyödä vetoa että tapaus B päätyy syömään vähemmän kaloreita koska suuri rasvan osuus ruokavaliossa poistaa tehokkaammin näläntunnetta eikä aiheuta vastaavanlaisia verensokerin heittelyjä kuin hiilihydraattipitoinen ruokavalio.
 
Back
Ylös Bottom