Minä oon vetäny nyt viimeisimmän 8 viikon kovan dieetin 16/8 pätkäpaasto prode-rasva ruokavaliolla, ja kolet nousseet reilusti kaikilta osin mutta triglyt pudonneet 0.4 tasolle.
@Vesa Valkeejärvi kertoi seerumin kolesterolitasojen nousun johtuvan rasvan palamisreaktiosta. Itse en ole aiheesta lukenut niin paljoa että enempää lähtisin sulle kertomaan, mutta aiheeseen enemmän vihkiytyneet voivat varmasti täydentää.
Mutta joka tapauksessa sullahan on huippu kolesteroliarvot kun noita katsoo. HDL:ää tosi hyvin ja matalat triglyseridit.
Joo. Tuo triglyjen tippuminen on varma merkki siitä että kehosi käyttää rasvaa energiaksi.
Kun triglyt kohoaa, ne rasvat jäävät kiertämään "tyhjänpanttina" verenkiertoon. Se on merkki siitä että solut on täynnä glukoosia ja rasvaa ei tarvita energiaksi. Näin karkeasti.
Paastossa ja ketoosissa elimistö ei pura rasvaa kiertämään verenkiertoon kuin sen verran mitä on tarve, eli triglyt pysyy alhaalla. Jos triglyt kohoaa kroonisesti paastossa, on se merkki insuliiniresistenssistä.
LDL kohoaa siksi että lipoproteiinit kuljettaa kaikkea rasvaliukoista meidän verenkierrossa. Triglyseridit kun lähtee liikkeelle, ne sullotaan VLDL liporoteiiniin, kuten myös kolesteroli, A, D, E, K ja Q10 vitamiinit sekä fosfolipidit. Triglyjä VLDL sisältää tilavuudellisesti eniten.
Triglyt luovutetaan ensin pois lipoproteiinin kyydistä, koska energiaa tarvitaan paastossa, jolloin jäljelle nuo edellämainitut muut kyydissä olevat. Triglyt loppuu noin tunnissa, ja jäljelle jäävä liporoteiini nimetään uudelleen ja siitä tulee LDL. Se on siis tismalleen sama, mutta siitä puuttuu triglyt.
LDL elinkaari on noin 48 tuntia. Koska triglyjä tarvitaan paastossa tosi paljon, kun emme syö mitään, niin myös LDL on silloin paljon. Looigista. Kolesteroli ei muodostu ongelmaksi, sillä paastossa elimistöstä puuttuu insuliini ja glukoosi jotka aiheuttavat LDL karsinoitumista. Tämä tunnetaan nimellä ateroskleroosi, valtimokovettumatauti.
Insuliini ja glukoosi (sekä linolihappo) aiheuttavat oksidatiivista stressiä ja insuliiniresistenssiä, jotka ovat juurisyyt mm. diabetekseen, sisäelinten rasvoittumiseen, sydän ja verisuonitauteihin ja metaboliseen oireyhtymään.
Kolesterolia taas tarvitaan jokaisessa solussa, jatkuvasti. Solukalvot muodostuu fosfolipideistä ja kolesterolista, eli niistä mitä LDL kuljettaa. Kolesterolista tehdään monia hormoneja, D-vitamiinia yms. Se on täydellisen välttämätöntä elämälle.
Kolesteroli myös korjaa soluja, erityisesti verisuonten seinämiä, aivoja ja hermostoa. Kolesterolia on tasan yhtä laatua, välttämätöntä, se vain kulkee erilaisten lipoprteiinien mukana, jolloin se jostain syystä nimetään eri kolesteroliksi.
Kolesteroli ei ole ikinä ongelma. Ainoastaan liporoteiini apoB100, missä kolesterolia pääasiassa on, voi hapettua insuliinin, glukoosin ja linolihapon vaikutuksesta. Näin apoB100 voi muodostaa plakia verisuonten seinämiin. Tuo oli tosi nopea selitys, prosessi on mutkikkaampi. Tällöinkään kolesteroli ei ole syypää, vaan ne mitkä tulehduksen aiheuttavat. Mitä vähemmän meillä on oksidatiivista stressiä aiheuttavaa materiaalia elimistössä, sen varmemmin meille ei aiheudu mitään ongelmia.
Paasto ja ketoosi kun yhdistetään laadukaisiin ruokiin, ei siis eineksiin, voidaan oksidatiivista stressiä laskea monin kymmen kertaisesti.
Ketoaineet vs. glukoosi muodostuu vapaita happiradikaaleja 1:45, kun keho tuottaa niistä energiaa. Se on suuri ero.
Eli paastossa ja terveelisessä ketoosissa saa, ja kuuluu, LDL nousta, kunhan triglyt, jäännöskolesteroli ja HDL ovat linjassaan insuliinin ja pitkän sokerin kanssa. Näin tapahtuu aina kun ketoosi ja paasto jatkuu riittävän kauan, eikä samalla tupakoida, käytetä kohtuuttomasti alkoholia tai altistuta liiallisesti kemikaaleille.