🥓 Ketoosi - Keskustelua hyödyistä, haitoista, makroista ja kokemuksista

Meta title: 💥 Ketoosikeskustelu – hiilareiden minimoinnin ikuinen väittely ja kokemusten myrsky

Meta description: Keskustelua ketoosin hyödyistä, haitoista, makroista ja kokemuksista – mikä toimii, mikä ei ja miksi keto herättää niin vahvoja mielipiteitä?**


Kovat tietysti luvut, mutta saisiko perusteluja?

Eikös tuon 5. kohdan mukaan kolesteroliprofiilin pitäisi parantua, kun hiilareita korvataan "pehmeillä" rasvoilla?

Mulla näytää eniten vaikuttavan hiilareiden määrä. Low carbilla LDL pysyy vielä suht matalana, mutta ketoosissa nousee nopeaa. Pointti kai tässä että kannattanee käydä labrassa mikäli arveluttaa.
FINNRISKI laskuri ei vielä noista luvuista hätäänny, vaan kertoo arvoillani seuraavaa: "Sinun riskisi saada sydäninfarkti/sepelvaltimotauti 3%, aivohalvaus 0% tai jompikumpi 3%"
No jos 2,5kk nousee noin helvetisti kolet niin mitä ne olis viiden vuoden päästä jos mitään muutosta et tekis? Kympin ldl ois aika kauhee tila elimistölle.. kuten aikasemminkin kirjotin, laatu ja määrä sen ratkasee. Todennäkösesti määrä edellä.

@Enceno ’lle sama kysymys? Et jos mitään muutosta ei tekis moneen vuoteen ja 2,5 kk kolet nousee ldl:än muodossa 4.8 pykälää niin tee laskutoimituksia. Joo tiedän, tuskin menis lineaarisesti.. korkeet olis arvot.

eikä se kaikilla noin radikaalisti nouse. Kuten kirjotin hyvin harvinaista. Miettikää nyt ite, mulla ei ole edes kokonaiskolet 4,8:aa ja sulla ne noussu ton verran 2,5kuukaudessa. Vai luinko mä jotain väärin?

edit. tsekkasin kok 4.4, hdl 1,41 ja ldl 2,9 triglyt 0,69. Ja alla oli muistaakseni 6kk lepoa salireeneistä... eli liikuntaa 1-3h max viikossa=tosi vähän.

Tulee vähän mieleen, että ymmärtääkö porukka edes miten korkee ja iso toi nousu on? En ihan aikuisten oikeesti lähtis leikkimään tuon ja varsinkaan kolearvojen kanssa. En suosittele kenellekkään. Ihan sama oletko puolesta vai vastaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kympin ldl ois aika kauhee tila elimistölle.

Riippunee kontekstista?
Framingham datan mukaan korkea HDL (riippumatta muista lipideistä) tarkoittaa pienempää riskiä verrattuna matalaan HDL:ään (vaikka muut lipidit olisivat "optimit" ): http://www.cooperinstitute.org/2018...-levels-should-not-be-interpreted-in-a-vacuum
Voihan tuollakin toki olla joku "cut-off", mutta sellaista ei tekstissä mainita.

eikä se kaikilla noin radikaalisti nouse. Kuten kirjotin hyvin harvinaista. Miettikää nyt ite, mulla ei ole edes kokonaiskolet 4,8:aa ja sulla ne noussu ton verran 2,5kuukaudessa. Vai luinko mä jotain väärin?
Et lukenut väärin. Kokonaiskolesteroli on mitattuna ollut alimmillaan 4.1, korkeimmillaan tuo 10.0. Joten ruokavaliolla voi saada aikaan isoja muutoksia (ainakin minun kohdalla).
 
Käsittääkseni yksi hypoteesi on, että ihmiset olisivat syöneet varhaisina aikoina kalaa ja mereneläviä, mistä johtuu epan ja dhan merkittävyys. Voin olla väärässä. Mutta jos näin on, kova rasva ei ehkä ole se evoluution ykkösjuttu. Näin spekuloiden.
 
Se ei mene jakeluun, että mikä on sopivaa rasvaa energian tuottoon ja mikä sopivaa ns mikrorasvana. Ihan järkyttäviä nämä Laatikaisen neuvot.
 
Evoluutioperustelut on aika ontuvia yleensä, vaikka itsekin kyllä ensimmäisenä yksinkertaisena ohjeena suosittaisin ihmisiä välttämään tuotteita, joilla on ainesosaluettelo.
 
Mikä siinä margariinissa nyt on niin hienoa, että pitää kokoajan sitä mainostaa?

Miksi ei pysytä niissä rasvan alkulähteissä kuten oliivit, rasvainen kala, avokadot ja pähkinät ENNEN kuin niistä jalostetaan pullokamaa?
 
Mikä siinä margariinissa nyt on niin hienoa, että pitää kokoajan sitä mainostaa?

Miksi ei pysytä niissä rasvan alkulähteissä kuten oliivit, rasvainen kala, avokadot ja pähkinät ENNEN kuin niistä jalostetaan pullokamaa?
EI siitä kannata niin kauhee suurta numeroa tehdä. Ohje oli kumminkin: ''Ketogeeninen ruokavalio nimenomaan pitää tehdä painottuvaksi margariiniin, rypsiöljyyn ja muihin juokseviin kasivöljyihin sekä vältellä kookosöljyä ja voita sekä maaeläimen rasvaa (laardia).'' Sinne mahtuu myös niin tyydyttynyttä rasvaa myös. Pääsääntösesti kasviöljyihin nojaten. Eli mahtuu niin rypsi ja oliiviöljy mm. myös.

Mutta margariinia pieni porukka tuntuu pelkäävän. ''SE ON TEOLLISTA!! SE ON PROSESSOITUA! VOI EI, KAUHEETA!'' Not. Eikä sitä tarvitse käyttää. Yks työkalu muiden joukossa. Mutta väite, että se on käytännössä myrkyllistä on täyttä paskaa.
 
EI siitä kannata niin kauhee suurta numeroa tehdä. Ohje oli kumminkin: ''Ketogeeninen ruokavalio nimenomaan pitää tehdä painottuvaksi margariiniin, rypsiöljyyn ja muihin juokseviin kasivöljyihin sekä vältellä kookosöljyä ja voita sekä maaeläimen rasvaa (laardia).'' Sinne mahtuu myös niin tyydyttynyttä rasvaa myös. Pääsääntösesti kasviöljyihin nojaten. Eli mahtuu niin rypsi ja oliiviöljy mm. myös.

Mutta margariinia pieni porukka tuntuu pelkäävän. ''SE ON TEOLLISTA!! SE ON PROSESSOITUA! VOI EI, KAUHEETA!'' Not. Eikä sitä tarvitse käyttää. Yks työkalu muiden joukossa. Mutta väite, että se on käytännössä myrkyllistä on täyttä paskaa.
Totta, mutta margariinin pelkoon on syynsä sillä ensinmäiset sellaiset olivat täynnä trans rasvoja ja ilmeisesti pitävät jonkinverran niitä sisällään edelleenkin.

Se vähän syö jutun uskottavuutta jos se margariini mainitaan otsikossa. Totuuden nimissä sen jälkeen lopetin lukemisen kokonaan. Ymmärrän kyllä kuitenin pointin, että hänen mukaansa pitäisi suosia kasvisrasvoja ja tämän allekirjoitain.. osittain.
 
Minnesota coronary survey 1968-73: enempi siemenöljyjä suurempi kuolleisuus, tutkimusta ei julkaistu kuin vasta 20 vuoden jälkeen koska tulos väärä. Kole laski ja kuolleisuus nousi. Myös enkelin nimi oli poistettu tutkijoista kun se julkaistiin

Sydney diet hart study 1973 sama tulos: ryhmä jossa käytettiin enemmän siemenöljyä oli huonommat tulokset cdv:n ja kuolleisuuden suhteen

Womens healt initiative 700miljoonan usd tutkimus: low fat siemenöljy ja vain7% tyydyttynyttä. kontrolliryhmällä parempi tulos ja tutkimuksessa piilotettiin se että jos oli jo sydänsairaus taustalla niin tilanne huononi entisestään. Piilotus tehtiin virheellisenä rivisiirtona jossa terveiden tulos esitettiin sydänpotilaan tuloksena. Tuosta jäätiin myöhemmin kiinni mutta sitä ei korjattu raporttiin.


Eli kyllä näitä vastakkaisia tuloksia löytyy mutta jostain syystä ne ei kelpaa tai niitä vääristellään. Sydänsairaudet on kasvaneet samaa tahtia kun siemenöljyt on tullut ihmisten ruokavalioon ja käyttö niiden prosentuaalinen käyttö kasvanut. Siitä vain siirtymään pelkästään siemenöljyihin ja onnea geenien suhteen sillä kai sitäkin makroa jotkut kestävät. Edes puska ei voinut enää 2010 jälkeen väittää että tyydyttyneet rasvat johtaa sydänsairauksiin tutkimuksiin perustuen.

Edelleen suositellaan korkean hiilarin dieettiä diabeetikoille mikä on aivan järjetöntä.

.
 
Minnesota coronary survey 1968-73: enempi siemenöljyjä suurempi kuolleisuus, tutkimusta ei julkaistu kuin vasta 20 vuoden jälkeen koska tulos väärä. Kole laski ja kuolleisuus nousi. Myös enkelin nimi oli poistettu tutkijoista kun se julkaistiin

Sydney diet hart study 1973 sama tulos: ryhmä jossa käytettiin enemmän siemenöljyä oli huonommat tulokset cdv:n ja kuolleisuuden suhteen

Womens healt initiative 700miljoonan usd tutkimus: low fat siemenöljy ja vain7% tyydyttynyttä. kontrolliryhmällä parempi tulos ja tutkimuksessa piilotettiin se että jos oli jo sydänsairaus taustalla niin tilanne huononi entisestään. Piilotus tehtiin virheellisenä rivisiirtona jossa terveiden tulos esitettiin sydänpotilaan tuloksena. Tuosta jäätiin myöhemmin kiinni mutta sitä ei korjattu raporttiin.


Eli kyllä näitä vastakkaisia tuloksia löytyy mutta jostain syystä ne ei kelpaa tai niitä vääristellään. Sydänsairaudet on kasvaneet samaa tahtia kun siemenöljyt on tullut ihmisten ruokavalioon ja käyttö niiden prosentuaalinen käyttö kasvanut. Siitä vain siirtymään pelkästään siemenöljyihin ja onnea geenien suhteen sillä kai sitäkin makroa jotkut kestävät. Edes puska ei voinut enää 2010 jälkeen väittää että tyydyttyneet rasvat johtaa sydänsairauksiin tutkimuksiin perustuen.

Edelleen suositellaan korkean hiilarin dieettiä diabeetikoille mikä on aivan järjetöntä.

.
60-70 luvulla mm. margariineissa on ollu paljon transrasvoja. Ihan varmasti on kasvanu. Moni muu asia myöskin kasvanu vuosien varrella; kalorisaanti, rasvan saanti. Hiilarien ja sokerin saanti pienentyny.



Carbs%2Bvs.%2Bobesity%2B%2528sugar%2529.jpg



Another study conducted at the University of Washington tested the effect of dietary fat restriction on calorie intake and body weight in 16 overweight people using very careful measurements. When they were transitioned to a low-fat diet (15%) and told to eat as much as they wanted, their daily calorie intake dropped by 291 calories and they steadily lost weight and body fat over a 12-week period, losing 8 lbs (3.8 kg) total. Importantly, their total carbohydrate intake increased from 253 grams per day to 318 grams per day. Here’s the graph showing daily calorie intake and weight change (circles = calorie intake, diamonds = weight):

Weigle.jpg


Blood lipids

Circulating lipoproteins influence cardiovascular disease risk, and LDL is a particularly important one. Things that increase the number of LDL particles, and/or their total cholesterol cargo (called LDL cholesterol) tend to increase cardiovascular disease risk. The evidence supporting this is now extremely strong (1, 2). (312,321 participants)

As it turns out, butter increases LDL cholesterol and particle number more than most other fats (3, 4, 5, 6). While butter also increases “good” HDL cholesterol, recent drug trials have questioned the causal relevance of increasing HDL cholesterol, meaning that it may not actually protect you from an increase in LDL cholesterol (7).

Recent evidence suggests that the effect of dairy fat on LDL cholesterol depends heavily on the context in which the fat is delivered. Less refined forms of dairy such as yogurt, cheese, and cream have little effect on LDL cholesterol, even when they deliver the same amount of dairy fat as butter (8, 9, 10, 11)! Some research suggests that this is due to a protective substance in less refined dairy foods called the milk fat globule membrane, which is lost during the butter-making process (12).
 
Sattui juuri silmään tieto tuosta Sydney tutkimuksesta. Sen rahoitti margariiniteollisuus joten siksi raha loppui kun piti tulokset julkaista joten sitäkään ei julkaistu. Joku löysi datan kellarista ja julkaisi sen myöhemmin.
 
Onsse Mikasa kyllä taitava trolli, kun viekkaasti jätti rasvasotapommin tänne muhimaan, jotta pääsee taas vääntämään tutkimuksista :D

( tämä oli joke, älä ressaa)
 
@Murffipussi Jep, vuonna seitenkolme. Kannattaa tulla 40-50vuotta eteenpäin? Sillon oli transrasvoja margariineissa käsittääkseni hyvin paljon. Transravat ihan oikeesti ja aidosti oli riskiä lisäävä. Myöskin tupakkafirmat on maksellu promotakseen tupakan terveellisyyttä. Nyt eletään hienoa 2020 lukua. Hyvin pieniä määriä tyydyttynyttä ja vielä vähemmän transrasvoja nykyään. Millä keinoin? Ilkeät suuret elintarvikefirmat on käyttäny rahaa tod näk aika pirusti keksiäkseen, millä helvetillä sen saa pois. Teollisella menetelmällä. Ja vielä prosessoimallakin.
 
60-70 luvulla mm. margariineissa on ollu paljon transrasvoja. Ihan varmasti on kasvanu. Moni muu asia myöskin kasvanu vuosien varrella; kalorisaanti, rasvan saanti. Hiilarien ja sokerin saanti pienentyny.
Se tuonne toiseen keskusteluun laittamasi kuvan mukaan nimenomaan öljyn osuus oli kasvanut (toki öljyssä on kaloreita).
 
Jep, vuonna seitenkolme. Kannattaa tulla 40-50vuotta eteenpäin? Sillon oli transrasvoja margariineissa käsittääkseni hyvin paljon.
Totta, margariineissa oli transrasvoja, mutta eikös Minnesota-tutkimuksessa käytetty maissiöljyä ja Sydneyssä (vai oliko se tuo health initiative, muisti prakaa) safloriöljyä?
 
Back
Ylös Bottom