🥓 Ketoosi - Keskustelua hyödyistä, haitoista, makroista ja kokemuksista

Meta title: 💥 Ketoosikeskustelu – hiilareiden minimoinnin ikuinen väittely ja kokemusten myrsky

Meta description: Keskustelua ketoosin hyödyistä, haitoista, makroista ja kokemuksista – mikä toimii, mikä ei ja miksi keto herättää niin vahvoja mielipiteitä?**


Mitkä teillä on vaikkapa viisi yleisintä ruoka-ainetta, joita ketolla käytätte? Lasketteko tarkasti esimerkiksi salaatin, kurkun ja kesäkurpitsan?

Alussa laskin muutaman esimerkkiaterian, muuten en laske mitään.

Viisi yleisintä ruoka-ainetta... Jauheliha, seos niin tai näin, rasvaa vähintään 20%. Kananmuna. Juusto, yleensä perus kermajuusto, rasvaa juustoissa aina vähintään 30%. Voi. Smetana. Lisään kuudentena kerman, ku painii rintarinnan smetanan kans.

Nää on ne viis yleisintä, yleensä mukana täydentämässä on sitte vihreitä kasviksia tai vähähiilarisia juureksia, tai sitte ei.
 
Itse en ole kiinnittänyt huomiota vihreiden kasvisten hiilaripitoisuuksiin, koska pääsääntöisesti syön vain salaattia, kurkkua ja kesäkurpitsaa, enkä usko niiden vaikuttavan juurikaan.

Luettelemasi salaatti, kurkku ja kesäkurpitsa sisältävät lähes pelkästään hiilaria joten kyllä ne vaikuttaa. Jos haluaa ketoilla niin kaikki pitää laskea mukaan ja hiilarien määrä saattaa yllättää. Omassa alle 2000kcal dieetissä tulee tällä hetkellä jotain 160-180g hiilaria päivässä enimmäkseen kasviksista ja hedelmistä kun välttelen perunaa ja pastaa ja sensellaista leipää sunmuuta.

Tämä on imo näiden erilaisten erikoisdieettien ongelma. Pitää kalorien ja makrojen lisäksi vahtia myös ettei syö liikaa porkkanaa koska ketoosi.
 
Luettelemasi salaatti, kurkku ja kesäkurpitsa sisältävät lähes pelkästään hiilaria joten kyllä ne vaikuttaa. Jos haluaa ketoilla niin kaikki pitää laskea mukaan ja hiilarien määrä saattaa yllättää. Omassa alle 2000kcal dieetissä tulee tällä hetkellä jotain 160-180g hiilaria päivässä enimmäkseen kasviksista ja hedelmistä kun välttelen perunaa ja pastaa ja sensellaista leipää sunmuuta.

Tämä on imo näiden erilaisten erikoisdieettien ongelma. Pitää kalorien ja makrojen lisäksi vahtia myös ettei syö liikaa porkkanaa koska ketoosi.
"Sisältävät lähes pelkästään hiilaria" on lievästi sanottuna harhaanjohtavaa kun noiden mainittujen ruokien hiilaripitoisuudet vaihtelevat 1-2.5 % välillä.:LOL:
 
Luettelemasi salaatti, kurkku ja kesäkurpitsa sisältävät lähes pelkästään hiilaria joten kyllä ne vaikuttaa. Jos haluaa ketoilla niin kaikki pitää laskea mukaan ja hiilarien määrä saattaa yllättää. Omassa alle 2000kcal dieetissä tulee tällä hetkellä jotain 160-180g hiilaria päivässä enimmäkseen kasviksista ja hedelmistä kun välttelen perunaa ja pastaa ja sensellaista leipää sunmuuta.

Tämä on imo näiden erilaisten erikoisdieettien ongelma. Pitää kalorien ja makrojen lisäksi vahtia myös ettei syö liikaa porkkanaa koska ketoosi.

Ymmärrän pointtisi. Silti jäävuorisalaatissa on 1 gramma hiilaria 100 grammassa. Kuitua on lisäksi noin kaksi grammaa yhteensä. Kurkussa on 1,4 grammaa hiilaria 100 grammassa. Pidän näitä määriä aika maltillisina, koska salaatti on painoltaan aika kevyttä. Hedelmiä tai marjoja en ketolla syö lainkaan.
 
"Sisältävät lähes pelkästään hiilaria" on lievästi sanottuna harhaanjohtavaa kun noiden mainittujen ruokien hiilaripitoisuudet vaihtelevat 1-2.5 % välillä.:LOL:

Tarkoitan proteiinin, rasvan ja hiilarin jakaumaa joka noissa tuotteissa on keskimäärin hyvin lähelle nolla-nolla-sata.
 
Tarkoitan proteiinin, rasvan ja hiilarin jakaumaa joka noissa tuotteissa on keskimäärin hyvin lähelle nolla-nolla-sata.
Tuo on ensinnäkin ihan irrelevantti tieto.

Ja toiseksi myös väärä tieto. Nuo suhteet ovat itse asiassa proteiinin ja hiilarin välillä 1:5, 1:3 ja 1:1.
 
No okei. Yliyksinkertaistin asian näköjään mielessäni kun omat kevyet ja vatsaa täyttävät kasvismätöt ovat makrojakaumaltaan pääasiassa lähes pelkkää hiilaria. Proteiini ja rasva tulee sitten muualta.

Mutta jokatapauksessa vastaukseni aiempaan kysymykseen on että kyllä pitäisi ottaa nuokin kasvikset huomioon jos niitä syö ja tähtää ketoosiin. Kaikki lasketaan yhteen ja vähäinen määrä sieltä ja toinen täältä ynnääntyy helposti isommaksi kokonaismääräksi kuin mitä luulee.

Tietty jos syödyt hiilarit on muuten lähellä nollaa per päivä niin sitten asialla tuskin on väliä.
 
Ja sivuilla linkki leffan rahotukseen jonka aiheena mm. "Misinformation and bad science has led us astray over the past 60 years. It wasn’t malicious; it wasn't a government conspiracy; we just got some things wrong. 'Eating fat makes you fat' seemed logical. Cholesterol in food and cholesterol in clogged arteries seemed like an obvious connection. 'Heart healthy grains' was repeated so many times by so many reputable organizations, we just accepted it as fact. The problem is, none of it’s true."

Eli täyttä pskaa. Leading expert my ass.
 
Eli täyttä pskaa. Leading expert my ass. [/QUOTE sanoi:
Mitähän sä nyt leffasta sönkötät. Siinä on linkki podcastiin. Et tainnut vielä ennättää sitä kuuntelemaan. Voisi kannattaa, voisit jopa jotain oppia...
 
Mitähän sä nyt leffasta sönkötät. Siinä on linkki podcastiin. Et tainnut vielä ennättää sitä kuuntelemaan. Voisi kannattaa, voisit jopa jotain oppia...
Oikeessa yläkulmassa linkki ''food lies film''.

Mä opin mielelläni lisää. Tekisi ihan hyvää itse kullekkin.(y) Mutta glykogeenit ei läiky yli. ;)

Kertoo hyvin minkä tason juttuihin tuo sun linkkis ohjaa.
 

Liitteet

  • 2019-11-09 (2)_LI.webp
    2019-11-09 (2)_LI.webp
    97,7 KB · Katsottu: 184
Kuunnelkaa tuo podcast ja antakaa sitten kommentit. Ei kauhean rakentavaa tyrmätä etusivun perusteella.

Ted Naiman on ehkäpä maailman paras kansantajuistamaan monimutkaisia asioita.
 
Kuunnelkaa tuo podcast ja antakaa sitten kommentit. Ei kauhean rakentavaa tyrmätä etusivun perusteella.

Ted Naiman on ehkäpä maailman paras kansantajuistamaan monimutkaisia asioita.
Mitä olen tätä Naimania nähnyt somessa, niin vaikuttaa pikemminkin tyypilliseltä puolueelliselta keto-IF-uskovaiselta.

Oma maailmankuva muokkaa faktoja, eikä toisinpäin.
 
Mitäs porukka on mieltä David Perlmutterin jutuista? Itselle ainakin käy hyvin järkeen Perlmutterin ajatukset ruokavaliosta ja sen vaikutuksista. Hyvin on myös itsellä tuntunut pelittävän.
 
Mitäs porukka on mieltä David Perlmutterin jutuista? Itselle ainakin käy hyvin järkeen Perlmutterin ajatukset ruokavaliosta ja sen vaikutuksista. Hyvin on myös itsellä tuntunut pelittävän.
Pikasella googletuksella.

Perlmutter and his books have faced criticism from other physicians and commentators.[18] For example, Nash and Slutzky (2014) have written that "according to Grain Brain, much chronic disease originates in the widespread ingestion of carbohydrates, and these foodstuff, rather than cholesterol or saturated fats, are the premier contributor to an unhealthy individual. Numerous recent studies, however, have provided high-level evidence to the contrary."[18]

Epidemiologist David Katz, founding director of the Yale-Griffin Prevention Research Center at Griffin Hospital in Derby, CT, has criticized Grain Brain, calling it a "silly book" and saying that "Perlmutter is way ahead of any justifiable conclusion".[19]

Microbiome expert Jonathan Eisen criticized Brain Maker in blunt terms. "To think we can magically heal diseases by changing to a gluten-free diet and taking some probiotics is idiotic... It resembles more the presentation of a snake-oil salesman than that of a person interested in actually figuring out how to help people."[1]

Perlmutter's advice to parents that they should ask their pediatricians about scheduling childhood vaccinations separately[1] is contrary to advice from the CDC[20] and the American Academy of Pediatrics.[21]

David Perlmutter is listed by Quackwatch as a promoter of questionable health products.[22]

David Katz on sitten sen tason kaveri että kuuntelisin erittäin tarkasti häntä.
 
Mitä nyt noita Perlmutterin haastatteluja ja yhden kirjan lukeneena, niin hänen mukaansa pitäisi syödä paljon rasvoja (luonnollisista lähteistä, tyydyttynyttä rasvaa pelkäämättä), paljon kasviksia, hiilihydraatit siellä noin 50-80 g tietämissä. Jos syö punaista lihaa, niin vapaasti laiduntaneen ruohoa syöneen eläimen lihaa. Huolehtia omega-3-rasvahappojen saannista. Kuitujen saanti erittäin tärkeää suolistomikrobiomille. Suurimman osan ihmisistä pitäisi pyrkiä välttämään gluteenipitoisia viljoja (riisiä, gluteenitonta kauraa, bataattia jne. voi syödä hieman päivittäin). Paljon monipuolista liikuntaa yhdistettynä voimaharjoitteluun. Tarkkailemaan erityisesti, että paastoverensokeri ja pitkäaikaisverensokeri ei pääse nousemaan liian korkealle. Siinä nyt jotain mistä herra yleensä puhuu podcasteissa/kirjassa.

Omasta mielestä ihan järkevää settiä ja itsellä ainakin tuntuu olevan paras olotila kropassa juurikin tuolla kaavalla, jota oikeastaan jo useamman vuoden pääasiassa noudattanut, ilman että edes on tullut luettua mistään kyseisistä "kaavoista".
 
niin hänen mukaansa pitäisi syödä paljon rasvoja (luonnollisista lähteistä, tyydyttynyttä rasvaa pelkäämättä), paljon kasviksia, hiilihydraatit siellä noin 50-80 g tietämissä. Jos syö punaista lihaa, niin vapaasti laiduntaneen ruohoa syöneen eläimen lihaa. Huolehtia omega-3-rasvahappojen saannista. Kuitujen saanti erittäin tärkeää suolistomikrobiomille. Suurimman osan ihmisistä pitäisi pyrkiä välttämään gluteenipitoisia viljoja (riisiä, gluteenitonta kauraa, bataattia jne. voi syödä hieman päivittäin). Paljon monipuolista liikuntaa yhdistettynä voimaharjoitteluun.

Omasta mielestä ihan järkevää settiä ja itsellä ainakin tuntuu olevan paras olotila kropassa juurikin tuolla kaavalla, jota oikeastaan jo useamman vuoden pääasiassa noudattanut, ilman että edes on tullut luettua mistään kyseisistä "kaavoista".
Toi kuulostaa jo ihan pätevältä.
 
Tosin Perlmutterhan yleensä puhuu aivojen terveydestä/Alzheimerin ehkäisemisestä, johon sitten toki liittyy suoliston hyvinvointi vahvasti.

Tuntuu kyllä olevan tää ruokavaliokeskustelu nykypäivänä melkosta rallia. On aika rajuja ääripäitä vastakkain (vegaanit, carnivore) ja näistä leireistä herkästi kuulutetaan sitä ainoaa totuutta. Sitten kaikkien tutkimusten analysointi myös aika tarkkaa touhua, kun saattaa olla ties mitä intressejä/rahoittajia taustalla.

Itse ei kyllä ikinä pystyis olemaan vapaaehtoisesti vegaani tai carnivore -ruokavaliolla. Eniten käy järkeen itselle sekasyönti mahdollisimman luontaisista lähteistä itse tehtyä ruokaa. Kausittain hiilarit vähemmälle ja kausittain taas hieman korkeammalle, mutta ei kuitenkaan ikinä yli 200 g/pv (itselläni siis). Todennut tuon 200 g/pv olevan itselle aikalailla maksimi, mikäli haluaa säilyttää hyvän olotilan.
 
Kyllä me itseasiassa tiietää mikä on terveellinen ja paras ruokavalio SUURIMMALLE osalle ihmisistä.

eDIT. Loppujen lopuks, tiedettä ei kiinnosta tippaakaan ihmisten tuntemuksista ja tunteista. Jos me poistetaan pikku nyanssit niin fakta on se että terveimpien kansojen, ryhmien whateva yhdistävä on että ruokavalion pohja on kasvisvoittonen ja vältetään ISOJA määriä kovaa rasvaa ja punasen lihan sijaan mielummin vaikka kalaa. Linssejä, papuja, kasviksia, hedelmiä, TÄYSjyvävilja pähkinöitä, juureksia kasvisöljyjä; Tää on pohja, siihen voi jos haluaa tai olla haluamatta lisätä PUNASTA lihaa, kanaa, maitoa ja sitten vaikka suklaata.:sneaky: Ongelma on edelleen se että suurinosa syö ihanvitusti liikaa, polttaa tupakkaa, pössyttelee,elää passiviisesti, vetää viinaa. Jos joku haluaa syyä vhhlla syököön. Mutta ihan turha tulla sanomaan että se on joku oikotie onneen ja parantaa hiv:stä ientulehdukseen ja diabetekseen ja näiden syypää on hiilarit. Ketoosidiettikin on ääridietti. Carnivore on ääridietti.

View: https://youtu.be/lW8C1W1Iefk
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä me itseasiassa tiietää mikä on terveellinen ja paras ruokavalio SUURIMMALLE osalle ihmisistä.

eDIT. Loppujen lopuks, tiedettä ei kiinnosta tippaakaan ihmisten tuntemuksista ja tunteista. Jos me poistetaan pikku nyanssit niin fakta on se että terveimpien kansojen, ryhmien whateva yhdistävä on että ruokavalion pohja on kasvisvoittonen ja vältetään ISOJA määriä kovaa rasvaa ja punasen lihan sijaan mielummin vaikka kalaa. Linssejä, papuja, kasviksia, hedelmiä, TÄYSjyvävilja pähkinöitä, juureksia kasvisöljyjä; Tää on pohja, siihen voi jos haluaa tai olla haluamatta lisätä PUNASTA lihaa, kanaa, maitoa ja sitten vaikka suklaata.:sneaky: Ongelma on edelleen se että suurinosa syö ihanvitusti liikaa, polttaa tupakkaa, pössyttelee,elää passiviisesti, vetää viinaa. Jos joku haluaa syyä vhhlla syököön. Mutta ihan turha tulla sanomaan että se on joku oikotie onneen ja parantaa hiv:stä ientulehdukseen ja diabetekseen ja näiden syypää on hiilarit. Ketoosidiettikin on ääridietti. Carnivore on ääridietti.

View: https://youtu.be/lW8C1W1Iefk

Samoilla linjoilla mennään kyllä! Tullut noita blue zonejakin tutkailtua aika paljon, ja kuunneltua Dan Buettnerin Blue Zone -kirja. Kyllähän niissä kaikissa on juurikin tuo plant base yhdistävänä tekijänä hieman eri ruoka-aineilla. Siihen itsekkin vahvasti pyrkinyt jo pidemmän aikaa, mutta toki lihaa tulee vielä reilummin. Kasviksia ja marjoja tulee päivittäin ihan vähintään se kilo yhteensä. Useimpina päivinä ollaan kyllä lähempänä kahta kiloa kuin kiloa. Tällä hetkellä, kun hieman siistin kuntoa niin on hiilarit lähinnä kasvisten ja marjojen varassa, ja mitä nyt pähkinöistä tulee.

Tuli itseasiassa toukokuussa käytyä Kreetalla pyörimässä ja tutkailemassa vähän kulttuuria. Paljon tuli kyseltyä paikallisista ruokatottumuksista ja mitä ikäihmiset syö/on syönyt ikänsä. Moni oli myös sitä mieltä, että Ikariassa elää "vähintään 200-vuotiaaksi", koska siellä on niin puhdasta ruokaa ja stressitöntä elämää ja vahva yhteisöllisyys. Toki Kreetallakin on samoja piirteitä, mutta kyllä siellä on monella nuoremmalla sukupolvella homma lähtenyt laukalle ruoan suhteen. Ikäihmisillä taas lähes kaikilla oma puutarha, jossa kasvattavat kasviksia jne ja vaihtelevat niitä sitten keskenään, jotta saavat mahdollisimman monipuolisesti syötyä.
 
Back
Ylös Bottom