🍳 VHH-Ruokavalio

Meta title: 🔥 VHH-RUOKAVALIO – VÄHÄHIILARINEN TEHOMALLI 🔥

Meta description: Syömisen malli, joka korostaa proteiinia ja rasvaa, tasaa verensokeria ja pitää energian vakaana.


en myöskään karppaile esim. atkinssonin mukaan.

Sinähän karppailet nimenomaan atkinssonin mukaan. Atkinssonin dieetti on synonyymi väärin ymmärretylle Atkinsin(kaverin oikea nimi) dieetille, tai oikeastaan mille tahansa väärin ymmärretylle ja pahimmassa tapauksessa toteutetulle vhh-dieetille.

Eli RTFM, kiitos.
 
Vaikkei kaikki karppaus-termit olekaan mulla ihan hallussa, niin sen verran tiedän, että atkinsin ruokavaliota en ole edes yrittänyt noudattaa. Oletko koskaan kuullut ihmisestä nimeltä Arthur Agatston?

Karppaus-sivujen wikin lukeneena tiedän, niinkuin toivottavasti sinäkin, että karppaamisella tarkoitetaan ruokavaliota, jossa vähennetään HH määrää verrattaen virallisterveelliseen ruokavalioon. Karppaus ei ole siis yhtä kuin atkinsin dieetti.

Samalla sivulla todetaan:
"Karppaussuuntauksia on useita erilaisia, mm. Atkinsin dieetti, jossa pyritään ketoosiin ja Montignacin dieetti, joka on esimerkki hyväkarppaamisesta. Useimmat alakarppaajat eivät kuitenkaan noudata tiukasti mitään valmista suuntausta, vaan ovat kehittäneet kehoaan kuunnellen omia muunnelmia, joita yhdistää hiilihydraattitietoisuus. Alakarppaajien käsitys rasvasta poikkeaa myös virallisesta linjasta tehden eron luonnollisten ja jalostettujen rasvojen välille eikä tyydyttynyt-tyydyttymätön- tai kasvisrasva-eläinrasva-akseleille."

Samoin uudessa sport-lehdessä on Patrik Borgin kirjoittama vastine Janika Kajanderin kirjeeseen. Vastineessa todetaan seuraavaa: "On monia tapoja toteuttaa vähähilihydraattista ruokavaliota, myös sellaisia, joissa valitaan vähärasvaisempia tuotteita...Tälläinen VHH ruokavalio, jossa tyydyttömättömien rasvojen osuus nousee tyydyttyneita suuremmaksi, tuottaa tutkimusten mukaan terveellisemmän profiilin perinteisiin terveysmittareihin."

Koska itse omaan apoE 4-4 genotyypin, haluan olla ehdottoman varma, että syömäni rasva ei aiheuta minulle lisää ongelmia tulevaisuudessa. Hyvää rasvaa en rajoita ruokavaliostani, vaikka se puuttuikin esimerkkipäiväni ruuista.

Eli E-mies, älä mulle rupee...
 
Vaikkei kaikki karppaus-termit olekaan mulla ihan hallussa, niin sen verran tiedän, että atkinsin ruokavaliota en ole edes yrittänyt noudattaa. Oletko koskaan kuullut ihmisestä nimeltä Arthur Agatston?

Edelleen, miten hyvin se Atkins voi olla hallussa, jos edes dieetin nimen oikeinkirjoitus ei onnistu? Tiedätkö, että Atkins on ketodieetti vain ns. induktiovaiheessaan pari ensimmäistä viikkoa? Ja että ylläpitovaiheessa se sallii esim. täysjyvätuotteitakin?
Agatsonista olen kuullut. Hän on SBD:n, eli rasvapolitiikaltaan virallisterveellisen(tyydyttyneet paha, tyydyttymättömät hyvä) vhh-dieetin kehittäjä.


Samoin uudessa sport-lehdessä on Patrik Borgin kirjoittama vastine Janika Kajanderin kirjeeseen. Vastineessa todetaan seuraavaa: "On monia tapoja toteuttaa vähähilihydraattista ruokavaliota, myös sellaisia, joissa valitaan vähärasvaisempia tuotteita...Tälläinen VHH ruokavalio, jossa tyydyttömättömien rasvojen osuus nousee tyydyttyneita suuremmaksi, tuottaa tutkimusten mukaan terveellisemmän profiilin perinteisiin terveysmittareihin."

Koska itse omaan apoE 4-4 genotyypin, haluan olla ehdottoman varma, että syömäni rasva ei aiheuta minulle lisää ongelmia tulevaisuudessa. Hyvää rasvaa en rajoita ruokavaliostani, vaikka se puuttuikin esimerkkipäiväni ruuista.

Eli E-mies, älä mulle rupee...

Rupean.
Millä ihmeen logiikalla vähärasvaisten tuotteiden valitseminen heittää rasvatasapainon tyydyttymättömien suuntaan? Vetämällä vaikka kaikki päivän kalorit oliiviöljyssä(tai jopa voissa) paistetusta pekonista, jäävät tyydyttyneet selvästi alle 50%:n.

Vaikka karppiwikissä vhh määritellään vain hiilareiden karsimisen kautta, niin lienee itsestään selvää, että menetetyt kalorit on korvattava ainakin osittain jollain muulla makroravinteella. Koska prodea syödään yleensä saman verran sekä ylä- että alahiilareilla, on tuon korvaavan energian tultava rasvasta.
Muuten on luvassa (liian isoon)kalorivajeeseen liittyviä olotilaongelmia.
 
Hyvä E-mies... niinkuin aiemmin sanoin, minun tilanteessani enemmän painaa oma terveyteni kuin kenenkään omat mielipiteet karppauksesta ja sen oikeellisuudesta. En rupea väittelemään nouseeko "hyvien"ja "huonojen" rasvojen suhteet kuvailemallasi tavalla. Kyse onkin siitä, että ApoE 4 genotyypillä rasvan sisäänoton homeostaattinen mekanismi solutasolla on muuttunut moninkin tavoin, joten mulle on väliä onko ravinnossani tyydyttyneitä rasvoja rasvojen kokonaismäärästä 14% vai 50%. Jos et ole jo löytänyt tietoja ApoE:stä, niin genotyyppi 4-4 nostaa riskiäni sairastua sekä sydän-ja verisuonitauteihin että alzheimeriin 10-15 X normaaliin genotyyppiin verrattuna (2-2, 2-3, 3-3, 4-2, 4-3), ellen pidä kolesterolitasojani alhaalla.

Tiedän, että joillakin karppaus jopa laskee kolesteroliarvoja, mutta todennäköisesti he eivät olekaan genotyypiltään 4-4, 4-3 tai 4-2. Sillä on merkitystä. Koska ApoE genotyypitystä ei tehdä rutiinisti eikä edes todennäköisesti pyynnöstä, toivon totisesti, ettei kukaan "oikeasti" karppaava ole samaa genotyyppiä kuin minä.

Saatavilla on julkaisuja asiasta vaikka seinien eristeeksi, jos haluat niihin tutustua. Jotkut niistä ovat hieman vinoutuneita, kas kun 4-4 genotyypin omaavat yksilöt eivät runsasrasvaisella ruokavaliolla elä niin kauhea kauan...
 
Maruna,
Eikö sinun tapauksessasi olisi kuitenkin parasta mittauttaa kolesteroliarvot säännöllisesti ja tutkia eri ruokavalioiden vaikutusta niihin? Muuten ei voi kuin arvailla.

Onko kokonaiskolesteroli muuten ApoE:ssä merkittävin riskitekijä, vai LDL-HDL-suhde ja triglyseridit, kuten yleensä?

Mun pointti oli kuitenkin siinä, että vähärasvainen dieetti ei todellakaan ole tae siitä, että tyydyttyneiden osuus saadaan minimiin. Itse asiassa jopa virallisten suositusten nykyinen korkeahko rasvaosuus perustuu sille, että karsimalla kaikki "ylimääräinen" näkyvä rasva ruuasta, saattaa vähäinen saanti koostua suurelta osin teollisista trans-rasvoista. Noitahan sisältävät einekset ja monet muut prosessoidut moskat, ja jopa sydänmerkityt tuotteet.
 
Ja tuokin kommentti piti päästä sanomaan?

Kyllä. Et voi odottaa todelliseen tilanteeseen sopivia kommentteja, jos et kerro todellista tilannetta. Jos syöt rasvoja, mutta kerrot esimerkin jossa et syö (ollenkaan) rasvoja, niin et voi olettaa että vastaajat lukisivat ajatuksesi ja tietäisivät että esimerkistä huolimatta sinä kuitenkin syöt rasvoja (oli ne nyt sitten mitä laatua tahansa). Ja täysi rasvattomuus ei kuulu vhh-ruokavalioon, eikä itse asiassa edes "virallisterveelliseen" laihdutusruokavalioonkaan.

En minäkään menisi pyytämään treenineuvoja, ja sitten kertoisi esimerkki päiväksi lepopäivän treeniohjelmaa. Sama homma, jos kysytään neuvoja ruokavalioon niin silloin kerrotaan siitä totuudenmukaisesti - ei nimittämällä sitä väärällä nimityksellä ja jättämällä kertomatta osa normaaleistä syömisistä.
 
Käyn puolivuosittain kolesterolikontrolleissa ja syön päivittäin benecol-annokseni tehojuomana. Benecol pitää kolesteroli-tasoni normaalina, jos en sitä syö, nousee kokonaiskolesteroni taivaisiin. Periaattena pidetään kokonaiskolesterolin kontrollointia, mutta sehän ei tietysti ole kokonaistotuus. LDL ja HDl sekä trigly arvoni ovat aina olleet kohdallaan.

Eipä tästä aiheesta sitten enempää. Oma vika kun en jaksanut koko epikriisiäni tänne kirjoittaa alunperin. Tarkoituksena oli kysyä yleistä mielipidettä tuohon ongelmaani sen enempää kaivelematta sisuskaluja esille.

Mutta sainpa ainakin työpäivään piristystä kunnon väittelystä ;)
 
Kiitos kaikille vastanneille. Tiedän kyllä että sitä rasvaa tulee aika vähän, mutta se on niin vaikeeta lisätä sitä... se valion rahka sentäs on 7 % rasvaa,,,

Koska itse omaan apoE 4-4 genotyypin, haluan olla ehdottoman varma, että syömäni rasva ei aiheuta minulle lisää ongelmia tulevaisuudessa. Hyvää rasvaa en rajoita ruokavaliostani, vaikka se puuttuikin esimerkkipäiväni ruuista.
Eli E-mies, älä mulle rupee...
Nämä aiheutti vähän ristiriitaisuutta.

Mutta jokatapauksessa kalaa, rypsiöljyä ja oliiviöljyä koneeseen niin johan lähtee.
Salaatissa säästelemättä.
Lisukkeeksi vaikka tummaa riisiä
 
Maruna,
Voisi olla hyödyllisempää viedä ApoE&VHH-ongelma karppifoorumille. Veikkaan, että olisi erittäin kiinnostava ja keskustelua herättävä aihe.

P.S.
Mitä tyytyväisyysastetta se sitruunarahkan rasva enimmäkseen on? Mitä nopeudestaan tunnettua makroravinnetta siinä on neljännes?
 
Eli olen lukenut täältä tai jostain että kun siirrytään ketogeeniseltä/erittäin vähähiilariselta ruokavaliolta takaisin ns. normaalimpaan, saattaa elimistön insuliiiniherkkyys olla lisääntynyt -> seurauksena lihomista.

Onko tämä mahdollista? Pelottaa hieman.
eli itse ajattelin muuttaa ruokavaliotani "tavallisempaan" suuntaan, eli lisätä hiilareiden määrää jonkin verran.. Tällä hetkellä syön hiilihydraatteja noin 10-40g päivässä, lähinnä parsakaalin,salaatin ja vihreiden vihannesten muodossa..
En edelleenkään ajatellut syödä perunaa,pastaa,leipää tms juuri ollenkaan, jos yhtään. Hedelmien määrää haluaisin kuitenkin lisätä..

Eli mitenkähän pitäisi menetellä? Kuinka hitaasti hiilarien määrää pitäisi lisätä, jotta elimistö "oppisi" taas hyödyntämään niitä?
 
Esimerkiksi 15g hh/vrk viikossa olisi mukavan maltillinen tahti. Kyllähän se oma olo, peili ja vaaka kertovat onko siirtyminen tarpeeksi hidasta ja kuinka paljon hiilareita voi lisätä lihomatta. :)
Muistathan, että painoa voi humpsahtaa muutama kilo, kun kroppa imaisee glykogeenivarastot täyteen.

edit: luinpa huonosti. Jos aiot lisäillä lähinnä hedelmien ja esim. maitotuotteiden muodossa, niin mitään radikaalia ei luultavasti tapahdu. Vähähiilariseen pari hedelmää ja vähän ehrmannia mahtuvat mukavasti, ongelmallisinta ovat yleensä tärkkelyspommit tyyliin pasta, riisi ja leipä.
 
Viimeksi muokattu:
juu... ei nuo kasvikset/hedelmät ja muut HYVÄhiilariset mitenkään _paisuta_. Itse huomasin että paino nousi n.1kg, ehkä korkeintaan 2. Pitkään(3kk) söin sen 20-40g hiilaria ja nyt on treenin takia ollut pakko lisätä palautushiilarit; tuskin se rasvaksi tohon vatsaan tulee. (Toivottavasti!?!?) Eli jos muuten syö hitaita hiilareita ja määrät kuitenkin pysyy kohtalaisina. Ja hedelmätkin kannattaa ajoittaa urheilun sekaan (ennen/jälkeen). Kyllä ne siitä kuluu lihakseen eikä varastoi rasvaa.
Jos taas alkaa syömään leipää/pastaa/riisiä "normi määrät" niin luulen että paisuminen voin olla todennäköistä.
 
Insuliiniherkkyyden lisääntyminenhän on vain hyvä asia, koska se tarkoittaa sitä, että suurempi osa syödyistä hiilareista menee sinne minne pitääkin, eli lihaksiin ja maksaan ja vähäisempi osuus taas menee rasvaksi. Lisääntyneen insuliiniherkkyyden myötä lihakset ottavat paremmin vastaan myös aminohappoja, mistä taas seuraa otollisempi ympäristö lihaskasvulle. Laskenut insuliiniherkkyys taas tarkoittaa sitä, että keho turtuu tuohon insuliiniin ja sen seurauksena syödyt ravinteet menevät suuremmassa määrin läskiksi, kuin sinne, minne niiden pitäisi mennä, eli juuri lihaksiin ja maksaan varastoituneeksi glykogeeniksi.

Eli lisääntynyt insuliiniherkkyys on hyväksi eikä siitä ole syytä huolehtia.

Insuliiniresistenssi, jossa siis insuliiniherkkyys on heikentynyt, taas on erittäin epätoivottu tila.
 
Kuten aikasemmin jo sanottu useaan otteeseen, ehdottomasti lisää rasvaa ruokavalioon. Vähähiilarinen ja vähärasvainen ruokavalio on melkoisen epäterveellinen, kuten mielestäni myös mikä tahansa vähärasvainen ruokavaliokin.
 
Esimerkkipäivä:

aamianen: mustikkarahka 2 dl, o'light mehua 0,5 l, maitokahvia
lounas: broiskunrintaleike, salaattia (porkkana, salaatti, tomaatti, sipuli), salaatinkastike 1 rkl, rasvaton piimä, vesi
illallinen: kanakastiketta 2 dl, lämpimiä kasviksia (parsa- ja kukkakaalia, papuja, porkkanaa), o'light mehua 0,5 l
iltapala: valion sitruunarahka 2 dl, o'light mehua 0,5 l, pipari

en mielestäni saa liikaa suolaa, en pidä leikkeleistä, syön ehkä 1 x viikossa 3 siivua pekonia. Kananmunia myös ehkä 1 x viikossa.

Sitten olen huomannut, että jos erehdyn syömään jotain hiilaripitoista (esim. sämpylä lounaan sijaan), se saa aikaan mässäyksen illalla. Tämä on yksi syy, miksi yritän tätä VHH:ta, mulla kun on taipumusta ylensyöntiin (ei kai niitä kiloja muuten olisikaan tiputettavana).

Ja tosiaan tämä turvotusongelma on tullut pikkuhiljaa pahemmaksi, alussa ei ollut mitään ongelmaa. Ja se, että kuntosalin jälkeen sormet tuntuu turvonneilta, on pahentunut. Tottakai kun rautaa puristaa niin verta tulee sormiin, mutta että siinä määrinmissä mulla... ja aerobinen tekee saman.

Niin, ja suoli toimii ihan hyvin, kiitos kysymästä ;)

Aika jännä ettet syö sämpylää mutta voit hyvällä mielin vetää valion sitruunarahkaa missä on sokeria ihan törkeästi.
 
Back
Ylös Bottom