Öljyä koneeseen!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Ryback
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
18.1.2003
Viestejä
200
Hommasin sitten EuroShopperin rypsiöljy purkin, jonka kyljessä lukee seuraavaa:

Rasvaa 100g, joista
7g tyydyttyneitä rasvahappoja
59g monotyydyttymättömiä rasvahappoja
29g polytyydyttymättämiä rasvahappoja
0mg kolesterolia

Onkos tää nyt minkälaista myrkkyä? Mistään omegoista ei manita purkissa mitään, joten niitä tuskin sitten onkaan??
Yhden ruokalusikan tuota äsken nappasin eikä maku ainakaan mikään hirveä ollu! :)

Olisiko, joku toinen rypsi/oliiviöljy jollakin tavalla perusteltuna parempaa kuin tämä JuuroShopperi??
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Originally posted by Ryback
Olisiko, joku toinen rypsi/oliiviöljy jollakin tavalla perusteltuna parempaa kuin tämä JuuroShopperi??
Tuo Euroshopperin rypsi ei ainakaan ole suomalaista. En muista oliko se edes kylmäpuristettua.
 
"Rasvaa 100g, joista
7g tyydyttyneitä rasvahappoja
59g monotyydyttymättömiä rasvahappoja
29g polytyydyttymättämiä rasvahappoja
0mg kolesterolia"

Itse tarkistelin purkkeja kaupassa ja päädyin kultasulaan. Kotimainen ja edullinen. Vertasin mm euroshopperiin, tässä oli poly(moni)tyydyttymättömien suhde parempi, 34g vs 29g muuten samat luvut. E -vitamiinia 25mg. Pari ruokalusikallista menee päivässä ja hyvää tekee.

ps. Euroshopperin rasvoista ei tule 100g, eli seassa on muutakin kuin rasvoja 59+7+29=95... Oma purkkini oli 100g/100g. Ei niin, että sillä kovin olisi väliä. Kaupassa vaan pisti silmään.
 
Kokonaan en lukenut, kun ei jaksanut noi rakennekaavat kiinnostaa, mutta ton perusteella ostan tästä lähtien ehdottomasti rypsiöljyä, ja oliiviöljyyn en koske pitkällä tikullakaan!!!
Voimariinin taidan myös vaihtaa Flooraan! :)

Jai muuten vielä epäselväksi nämä mono- ja polytyydyttymättömien rasvojen ero/merkitys... poly parempi kuin mono??
 
Originally posted by Ryback

Jai muuten vielä epäselväksi nämä mono- ja polytyydyttymättömien rasvojen ero/merkitys... poly parempi kuin mono??
Liiallisesta polytyydyttymättömien rasvojen saannista voi olla haittaa, mutta monot neutraaleja ja merkittäviä vain energiamäärän kannalta.
 
Originally posted by Phat
Liiallisesta polytyydyttymättömien rasvojen saannista voi olla haittaa, mutta monot neutraaleja ja merkittäviä vain energiamäärän kannalta.

Edelleen ihmettelen jos onnistuu ihmisen laps saamaan _liikaa_ monityydyttymättömiä rasvoja. Tiedän kyllä miten onnistuis mutta ei sitä kukaan käytännössä toteuta :) (korvaa viikonloppusin kossupullot rypsäripulloilla)
 
Originally posted by strike
Edelleen ihmettelen jos onnistuu ihmisen laps saamaan _liikaa_ monityydyttymättömiä rasvoja. Tiedän kyllä miten onnistuis mutta ei sitä kukaan käytännössä toteuta :) (korvaa viikonloppusin kossupullot rypsäripulloilla)

Ei ihan helposti saakaan mutta testojen kannalta on parempi että tyydyttyneet+kertatyydyttymättömät jyllää suhteessa monityydyttymättömiin, kuten on ollut puhetta :thumbs:, joten miksi söisi ylimäärin monityydyttymättömiä kun siitä ei ole mitään hyötyä, teoriassa päinvastoin.
 
Etsin noita haittavaikutuksia mutta en löytänyt nyt muuta kuin Keho.netin Olli Sovijärven (lääketieteen opiskelija, ehkä jo valmistunutkin) rasvahappo-artikkelissa mainittavat löylyt. Yo-kirjasto tässä olis ympärillä mutta ei jaksa ettii..

"EPA:n ja DHA:n on osoitettu olevan tärkeitä PUFA-yhdisteitä eri immuunisolujen normaalille toiminnalle. Ja näistä erityisesti DHA:n on todettu olevan elintärkeä aivotoiminnoille ja silmän verkkokalvon toiminnoille.
Toisaalta liian suurilla PUFA-saanneilla saattaa olla myös haitallisia vaikutuksia. PUFA-yhdisteet lisäävät helposti hapettuvien monityydyttymättömien rasvahappojen määrää elimistössä. Jos yksilön antioksidanttipuolustus ei ole riittävässä valmiudessa, voi lisääntynyt PUFA-saanti lisätä solujen rappeutumisriskiä (solukalvojen rasvojen hapettumista). Tämänkin takia rasvahappojen nauttimisessa ruokavalion lisänä pitää pysyä annetuissa annosrajoissa."

Arakidonihaposta oon nähny useissa lähteissä sen vaikuttavan joko positiivisesti tai negatiivisesti elimistöön mutta siitä ei nyt löytynyt mitään tekstiä mistään, jostain brittiläisestä Health keskustelupalstalta löytyi mutta se linkki katosi jonnekkin...
 
Originally posted by Sakkeus
Etsin noita haittavaikutuksia mutta en löytänyt nyt muuta kuin Keho.netin Olli Sovijärven (lääketieteen opiskelija, ehkä jo valmistunutkin) rasvahappo-artikkelissa mainittavat löylyt. Yo-kirjasto tässä olis ympärillä mutta ei jaksa ettii..

"EPA:n ja DHA:n on osoitettu olevan tärkeitä PUFA-yhdisteitä eri immuunisolujen normaalille toiminnalle. Ja näistä erityisesti DHA:n on todettu olevan elintärkeä aivotoiminnoille ja silmän verkkokalvon toiminnoille.
Toisaalta liian suurilla PUFA-saanneilla saattaa olla myös haitallisia vaikutuksia. PUFA-yhdisteet lisäävät helposti hapettuvien monityydyttymättömien rasvahappojen määrää elimistössä. Jos yksilön antioksidanttipuolustus ei ole riittävässä valmiudessa, voi lisääntynyt PUFA-saanti lisätä solujen rappeutumisriskiä (solukalvojen rasvojen hapettumista). Tämänkin takia rasvahappojen nauttimisessa ruokavalion lisänä pitää pysyä annetuissa annosrajoissa."

Arakidonihaposta oon nähny useissa lähteissä sen vaikuttavan joko positiivisesti tai negatiivisesti elimistöön mutta siitä ei nyt löytynyt mitään tekstiä mistään, jostain brittiläisestä Health keskustelupalstalta löytyi mutta se linkki katosi jonnekkin...

Joo tuo kuulosti jo tutummalta. Tosiaan kyse siitä, että jos nautitaan erityisesti just DHA:ta, niin sen molekyylirakenteen vuoksi hapettuminen voi tapahtua erittäin helposti. Muttakun rypsiöljyä nautittaessa saadaan niin suuret määrät E-vitamiinia, niin estyy tällöin hapettumisetkin täysin.

Joskus jos vaikka suoraan lasista oon juonu rypsäriä, niin heittänyt perään vielä sinkkiä ja c-vitamiinia - eli vahvoja antioksidantteja E-vitamiinin ohella.

Mut joo, ehkä tämä tästä aiheesta :). Tässä nyt 1.5v pelkästään kylm. pur. rypsiöljyä syöneenä voin sanoa että se ainakin toimii eikä taatusti haittoje ole tullut ~30-50g/vrk annostuksillakaan, mutta nyt voisi tosiaankin mielenkiinnosta vaihtaa johonkin kylm. pur. oliiviöljyyn ja vertailla mahdollisia muutoksia.
 
Juupajuu, eli ei kannata läträtä liikaa niiden öljyjen kanssa. Merkittävämpää kuin absoluuttinen määrä lienee omega-6 ja omega-3-rasvahappojen suhde ruokavaliossa, ja toihan on aika hyvä rypisöljyssä (~2:1). Mutta liika on silti liikaa. Suositus on kai että polytyydyttymättömistä tulisi 7-10% päivän energiatarpeesta, uskoisin että toi kannattaa laskea tosiaan tarpeesta eikä esim omasta bulkkikalorimäärästä. En sitten tiedä mikä olisi tuo merkittävästi haitallinen määrä?
Anyway, liiallinen määrä polytyydyttymättömiä (tai huono n6:n3 suhde) ruokavaliossa voi aiheuttaa syöpää, huonoa ihoa, vahingoittaa aivoja, vähentää veren hyvän kolesterolin määrää ja näin aiheuttaa ateroskleroosia (verisuonen seinämän ahtautuminen), armageddonin ja seitsemän vuoden epäonnen jne jne.

Jotain linkkejä:
Linkki I (haitoista, eng)
Linkki II (aivoista, eng)
Linkki III (yleistä tietoa rasvoista, ei kannata säikähtää kaupallista ulkoasua, suom)
Linkki IV (verisuonitaudeista, suom)
 
Hienoa, löylylinkkejä. Itekin oon kuullut noista haitoista ja lukenut että noitä on olemassa mutta ikinä en oo mistään lukenut noista tarkemmin. 7-10% on todellakin ok, sama määrä suurinpiirtein tyydyttyneitä, ja kertatyydyttymättömiä sitten ne loput mitä sitten tarviikin, 10-20%, ketodieetillä jopa yli 20%E%:sta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom