View: https://twitter.com/MikaelNiku/status/1449622800487096324?s=20
2/ Korona - ja moni muu pöpö! - tarttuu ihmiseen limakalvojen kautta. Ne ovat arka paikka: keuhkoissa ja suolessa on valtavasti pintaa, jonka suojamuuri on paljon ohuempi kuin ihon keratiinipanssari. Pelottavan ohut: suolessa noin millin kymmenesosa, keuhkoissa vielä vähemmän.
3/ Limakalvoja puolustaa massiivinen immuunijärjestelmä. Tässä on meidän labrassa ohutsuolen limakalvosta tehty näyte, jossa valkosolut on värjätty ruskeiksi. Hämmentävän iso osa limakalvon kaikista soluista on näitä immuunijärjestelmän soluja.
4/ Limakalvoilla puolustus toimii eri tyylillä kuin veressä ja kudoksissa. Se on osittain oma lokeronsa immuunijärjestelmän sisällä. Myös rokotteiden teho painottuu eri lokeroihin sen mukaan, mitä kautta ne annostellaan. Piikki vaikuttaa parhaiten vereen ja kudoksiin.
5/ Jonnet ei muista, mutta mepä saatiin alakoulussa 80-luvulla poliorokotteella höystetyt sokeripalat. Poliovirus tarttuu suoliston kautta, ja suojausta haluttiin justiinsa sinne.
6/ Miksi rokotteita sitten ylipäänsä enää piikitellään, kun moni niistäkin pöpöistä tarttuu justiinsa limakalvojen kautta: korona, influenssa, ripulipöpöt, sukupuolitaudit? No siksi kun me ei vaan vielä osata: emme ymmärrä limakalvojen immuunijärjestelmän toimintaa riittävästi!
https://twitter.com/MikaelNiku
7/ Limakalvojen immuunipuolustus on paljon monimutkaisempaa hommaa kuin veren ja kudosten. Veressä jokainen vieras on vihollinen ja se tapetaan. Mutta varsinkin suolessa kuuluu elää lukemattomia bakteereita ja muita mönkiäisiä. Immuunijärjestelmä huomaa ne, muttei hyökkää.
8/ Ei vielä oikein ymmärretä, millä perusteella immuunijärjestelmä päättelee, kenet pitää tappaa ja ketä suvaita. Suolen limakalvo tuottaa valtavasti vasta-aineita, joita tarttuu myös kaveribakteereihin, mutta jostain syystä nekään eivät tapa kivoja kavereita.
https://twitter.com/MikaelNiku
9/ Toisaalta limakalvojen puolustus pyrkii tietenkin estämään taudinaiheuttajien tarttumisen. Se tuottaa esimerkiksi RNA:ta hajottavia entsyymejä, joiden takia Pfizeriä tai Modernaa ei auta suihkia rööreihin sellaisenaan: RNA:sta tulee saman tien silppua.
https://twitter.com/MikaelNiku
10/ Adenovirus-suihkeet (kuten
@RokoteLabs
) perustuvat virukseen, joka on erikoistunut tarttumaan limakalvoihin. Niissä yksi haaste on se, että moni on jo altistunut luonnon flunssa-adenoviruksille, ja siksi immuunijärjestelmä tuppaa torppaamaan rokoteviruksen ennen aikojaan.
11/ Näistä syistä limakalvorokotteiden kehittäminen ei ole ihan läpihuutojuttu. Mutta tutkimusta tehdään nyt kiivaasti monessa labrassa ympäri maailmaa, ja joka päivä opitaan uutta. Uusista oivalluksista on apua moneen muuhunkin tautiin kuin koronaan.
12/12 Meidän ryhmä
@helsinkiuni
tutkii, miten suoliston immuunijärjestelmä opettelee elämän alkuvaiheessa tuntemaan kivat kaverit. Toivoakseni siitä on ennen pitkää apua tälläkin saralla.
#minätutkin https://www2.helsinki.fi/en/researchgroups/developmental-interactions…