Fimean ylilääkäri
Maija Kaukonen vastasi Iltalehden puhelinhaastattelussa koronarokotteen haittavaikutuksia koskeviin kysymyksiin:
Paljonko koronarokotuksiin liittyviä haittailmoituksia on tullut?
Meillä on käsiteltyjä koronarokoteilmoituksia 3 128 kappaletta. Kyseessä on 10.8. päivitetty luku.
Koska näitä raportteja tulee nyt todella paljon, käyvät ne läpi esikäsittelyn, jossa lääkäri lukee kaikki läpi. Sen perusteella katsotaan, onko haitta vakava vai ei-vakava, odotettu vai odottamaton, ja ne laitetaan erilliseen järjestykseen.
Tällä hetkellä meillä on 8 100 raporttia odottamassa myöhempää käsittelyä.
Kuinka iso osa haittailmoituksista on vakavia ja kuinka iso osa lieviä?
Käsitellyissä haittailmoituksissa vakavat korostuvat merkittävästi, mutta se johtuu siitä, että ne käsitellään ensin. Käsiteltyjen haittojen tilastossa niitä näyttäisi olevan jo enemmän kuin ei-vakavia, mutta se johtuu siis siitä, että ei-vakavien käsittely odottaa myöhempää ajankohtaa, ja käytännössä vain vakavia käsitellään tällä hetkellä.
Millaisia vakavat ilmoitukset ovat?
Ilmoittaja saa itse luokitella, onko hänen nähdäkseen kyseessä vakava vai ei-vakava haitta. Vakavista haitoista näkyy suoraan, että ne ovat edelleen näitä yleisimpiä oireita: kuume, kipu ja päänsärky sekä lihas- ja nivelkivut. Tämän tyyppiset on vakaviakin haittoja.
Jos ilmoittaja ei ole itse laittanut vakavuusarviota, me laitamme sen. Käytämme arvioinnissa kansainvälistä standardia, jonka perusteella sairaanhoitoon johtaneet tapaukset, hengenvaaralliset haitat ja pysyvää haittaa tai kuoleman aiheuttaneet luokitellaan vakaviksi.
Lääketieteellisesti kaikkein vakavimmat haitat ovat hyvin harvinaisia ja ne eivät juurikaan nouse näille listoille.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Haittailmoituksen tekijä saa itse luokitella haitan vakavuusasteen. MOSTPHOTOS
Mitkä ovat koronarokotteiden yleisimpiä haittavaikutuksia, joista on ilmoitettu?
Kuume, päänsärky, lihaskipu ja väsymys ovat johtava ilmoitusten aihe.
Onko haittavaikutuksissa ilmennyt uusia oireita, jotka toistuisivat erityisen paljon nyt, kun monet ovat jo saaneet toisen rokoteannoksen?
Ei. Kyllä tämän toisenkin rokoteannoksen jälkeen ilmoitetut haitat ovat edelleen näitä yleisiä.
Kliinisissä tutkimuksissa todettiin, että toisen mRNA-rokoteannoksen jälkeen tuli voimakkaampia reaktioita, mutta ihan samoja kuitenkin kuin sen ensimmäisen jälkeen. Astra Zeneca -rokotteen tutkimuksissa taas todettiin, että toisen annoksen jälkeen tuli lievempiä haittoja.
Onko Fimealle selvinnyt uutta Astra Zenecan tai Johnson & Johnsonin vakavista veritulppaepäilyistä?
Hyytymishäiriön mekanismi on selvitetty. Kyseessä on monimutkainen verenhyytymishäiriöongelma ja samankaltainen häiriö, jonka esimerkiksi Hepariini-lääke voi aiheuttaa.
Johnson & Johnsonia ei ole otettu Suomessa käyttöön tämän riskin vuoksi ja Astra Zenecakin on turvallisuussyistä rajattu nimenomaan yli 65-vuotiaille. Meille ei ole enää vähään aikaan tullut uusia tapauksia hyytymishäiriöön liittyen, mikä osoittaa ilmeisesti sen, että tämä 65-ikävuoden turvaraja on ollut hyvä valinta.
Kokonaisuudessaan tietoomme tulleiden hyytymishäiriötapausten määrä jäi alle kymmeneen. Kaikissa epäilyissä diagnoosi ei vahvistunut.
Kuinka monta rokotteen jälkeen tapahtunutta kuolemantapausta on tiedossa ja mitä niistä tiedetään?
Nettisivuillamme on 105 raporttia rokottamisen jälkeen tapahtuneista menehtymisistä. Näissä tilanteissa syy-yhteys ei ole vahvistettu. Monessa raportissa on rokotteen jälkeen tullut tavallisia haittavaikutuksia ja henkilö on menehtynyt joidenkin päivien kuluttua.
Kun olemme tekemisissä hyvin iäkkäiden ja hauraiden ihmisten kanssa, tapahtuu kuolemia rokotteesta riippumatta. Näissä tapauksissa ei kuitenkaan voi poissulkea sitä, etteikö rokote olisi voinut olla myötävaikuttava tekijä menehtymisessä, vaikka menehtyminen olisi tapahtunut pitkälle edenneeseen perussairauteen.
Tiedossa on yksi kuolemantapaus Astra Zeneca -rokotteeseen
liittyen.
THL:n tutkimuksissa ei ole todettu lisääntynyttä rokottamisen jälkeistä kuolleisuutta.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Fimean ylilääkärin mukaan koronarokotteisiin ei liity yleistä keskenmenoriskiä. HENRI KÄRKKÄINEN
Onko koronarokotuksen jälkeisistä keskenmenoista tullut ilmoituksia? Kuinka paljon, ja mitä niistä tiedetään?
Meille on ilmoitettu yksittäisiä tapauksia, esimerkiksi Pfizerin rokotteesta yhteensä 10 keskenmenoa.
Osassa raporteissa on ollut keskenmenona todettu viivästyneet kuukautiset, eli tilanne ei välttämättä ole selkeä. Pyrimme pyytämään lisätietoja, että ilmoittaja on tehnyt positiivisen raskaustestin.
Yleistä keskenmenoriskiä rokotteisiin ei liity. Missään myyntilupaa myönnettäessä tehdyissä eläinkokeissa ei ole todettu keskenmenoriskin lisääntyneen.
Kaikista todetuista raskauksista keskeytyy 15–25 prosenttia, eli jopa neljännes kaikista tavallisista raskauksista. Tilasto on ajalta ennen koronainfektiota ja -rokotteita. Tämä on se, mihin kannattaa suhteuttaa tuota meille tulleiden 10 ilmoituksen määrää.
Voiko koronarokotus vaikuttaa raskaaksi tulemiseen?
Tällaisia väitteitä on julkisuudessa kiertänyt ja somessa näkynyt, mutta mitään sellaista näyttöä ei ole, että ne aiheuttaisivat hedelmättömyyttä tai heikentäisivät hedelmällisyyttä.