Verkkosovellusten ohjelmointi

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Leelucky
  • Aloitettu Aloitettu
Helpoimmalla ja nopeiten pääset alkuun, kun hommaat itsellesi jostakin WWW-hotellista tunnukset ja asennat sinne jonkin ilmaisen CMS (Content Management System) järjestelmän. Suosituimpiin open source CMS:iin on valmiina miljoonittain erilaisia sivupohjia ja plugineja (palikoita, joilla laajennetaan jonkin ohjelmiston toimintaa) mm. juuri verkkokauppojen tekoon sopivia juttuja. Mikäli sitten joskus hamassa tulevaisuudessa törmäät tilanteeseen, että valmiista palikoista ei löydy käyttökelpoista, kannattaa harkita oman koodin kirjoittamista. Erilaisia CMS:iä voit demota osoitteessa: http://www.opensourcecms.com/

Tällä menettelytavalla säästät kosolti aikaa, rahaa, itkua ja hammastenkiristystä, kun et joudu tekemään koodia itse. Pääset hyödyntämään jo valmiiksi testattua koodia. (Testaukseen, kun ja bugien korjaukseen tuppaa menemään helposti yhtä paljon aikaa kuin varsinaiseen ominaisuuksien koodaamiseen) Näin ainakin itse toimin, kun joudun nykyisin erilaisia pienempiä WWW-säätöjä tekemään. Valtaosa palveluista kun on niin standardikamaa, että valmiita toteutuksia löytyy aina. Erittäin isot ja monimutkaiset palvelut ovat erikseen, mutta niissä valittavana toteutusalustana eivät yleensä olekaan enää PHP-pohjaiset toteutukset. Tässä parhaita neuvoja, mitä osaan antaa, vajaan kymmenen vuoden työkokemuksella erikokoisten WWW-palveluiden toteuttamisesta. :)

Toki WWW-puolella pyörittäessä on hyvä aina osata perusteet HTML:stä ja CSS:stä (näillä, kun tehdään saitin ulkoasu) ja tämän lisäksi pitää olla yleinen ymmärrys dynaamisten WWW-palveluiden rakenteesta. Ns. MVC-malli on hyvä ymmärtää (Model, View, Controller), sillä useimmat hyvin koodatut palvelut/sovelluskehykset käyttävät tuota perusmallinaan.

Noiden lisäksi valitusta CMS:stä riippuen tulet käytännössä opettelemaan jossakin vaiheessa alkeet ko. järjestelmän toteutuskielestä, jotta voit puukottaa tarvittaessa koodiin tarvittavia pieniä muutoksia. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä kieli tulee olemaan PHP. Samaan syssyyn tullee tarvetta tutustua SQL (Structured Query Language) -kyselykielen alkeisiin, jotta saat tarkistettua ja korjattua mahdollisia tietokantaan liittyviä virhetilanteita.

Toki jos sun bisnesideana on tarjota koodauspalveluita, niin sitten varsinaisen ohjelmoinnin opetteleminen lienee ihan järkevää. Tosin ex. työkaverini elättää itsensä nykyisin freelancerina tehden Joomlan päälle WWW-palveluita ilman ohjelmointikoulutusta. Toki ko. herra on joutunut opettelemaan PHP:llä skriptaamisen tässä vuosien saatossa, mutta liikkeelle homma lähti puhtaasti valmiin CMS:n hyödyntämisen pohjalta.
 
OT: Jos meinaa yrittäjäksi lähteä niin ei varmaan kannata projektia aloittaa edes suunnittelemaan nettisivuista. Nekin viikot voit kuluttaa business ideaa hioen ja ylipäänsä tutustuen asiaan mitä tarkoittaa olla yrittäjä käytännössä. Tietenkin jos alkaa yrittäjänä koodaamaan niin asia on tietenkin eri, mutta sitten tais mennä koulutus hukkaan.
 
OT: Jos meinaa yrittäjäksi lähteä niin ei varmaan kannata projektia aloittaa edes suunnittelemaan nettisivuista. Nekin viikot voit kuluttaa business ideaa hioen ja ylipäänsä tutustuen asiaan mitä tarkoittaa olla yrittäjä käytännössä. Tietenkin jos alkaa yrittäjänä koodaamaan niin asia on tietenkin eri, mutta sitten tais mennä koulutus hukkaan.

Joo no siis idea mitä oon hautonut liittyy netin kautta käytettävään palveluun joten sillä hahmottelen vähän mitä voisi tehdä itse ja mitä ostaa ulkopuolelta. Talouspuolen opintoja oon jo käynyt ja tulen käymään lisää syksyllä ja myös harkinnassa on, että keväällä opinnäytetyötä tehdessä suorittaisin samalla jonkun lyhyen yrittäjätutkinnon. Lisäksi oon lukenut netistä löytyviä tietopaketteja yrittäjyydestä. Juosten kustuna ne tietenkään ala mitään tekemään :) voi toki olla myös, että menen muutamaksi vuodeksi jonkun muun palvelukseen hankkimaan rautaista ammattitaitoa.
 
Nyt olisi sellainen ongelma, että pitäisi tehdä tutulle kotisivut. Osaan riittävästi sivujen tekoa varten perus html+css kieltä, mutta sivuille tarvitsisi lisäksi mökin varauskalenterin. Eli tarvetta olisi sellaiseen, että käyttäjä voisi varata mökin käyttöön halutulle päivälle ja tämä näkyisi sitten tuossa verkossa olevassa varauskalenterissa. Mielellään vielä siten, että mökin omistaja/admin voisi vahvistaa varauksen.

Onko tämmöinen toteutettavissa millaisin keinoin? Vai pitääkö nostaa kädet pystyyn ilman syvempää osaamista php tms ohjelmointikieleen?
 
Sanoisin että on ihan mahdollista että löydät jostain kikkareen jolla voi toteuttaa varauskalenterin, ilman että itse osaat PHP:tä tms. Etenkin jos lykkäät sivut sisällönhallintajärjestelmään kuten Joomla tms., joiden asentaminen/opetteleminen ei yksinkertaiselle sivustolle ole vaikeaa. Noille on järjetön määrä valmiita lisäosia, ja Joomlassa (ym.) itsessään on sitten kirjautuminen joka antaisi avaimet tuohon vahvistukseen adminin puolelta. En väittä etteikö tuossa aikaa vierähtäisi aika paljonkin, mutta ei se mitää rakettitiedettä ole.

Tosin väitän että nuo valmiit ei ole muokattavissa kovin pitkälti, ja niissä on luultavasti "liikaa". Muokattavuus vois myös vaatia syvempää tutkiskelua lisäosan rakenteen suhteen.

Toinen vaihtoehto on ostaa valmis varausjärjestelmä, Googleen "varauskalenteri" tuo vaikka mitä. Maksaa kylläkin varmaa joitain satasia.

Ehdottomasti paras olisi etsiä käsiinsä PHP osaaja, joka tuollaisen osaa vääntää muutamassa tunnissa / päivässä. Sitä voi ulkoasun puolesta kustomoida, ja siinä ei ole mitään ylimääräistä.

Eli summa summarum, ilman esim. PHP osaamista en usko että hirveän helpolla pääset.

EDIT: Yhden todella pätevän PHP osaajan tunnen, jos päätät ulkopuolista apua hakea.
 
Tuttava rupes aikoinaan väsäämään isälle sivuja, mutta homma jäi kesken, kun mies pakeni maasta. No nyt on ollu sivut vuosikausia päivittämättä ja vituttaahan se, kun asiakkaat soittelee vanhojen tietojen perusteella.

Nyt arvelin, jos yrittäisin joutessani paneutua asiaan. Mitään isompia muutoksia en kuvittelekaan saavani sivutolle aikaan, mutta ensiavun omaisesti jos saisi edes tiettyjä tekstejä ja kuvia vaihdettua tuoreempaan. Oma kokemus rajoittuu ala-asteen kotisivukursille, siispä käytönnössä osaaminen nolla. Paras arvaukseni kuitenkin on, että jos saisin nettisivujen admin-osiosta imaistua päivitystä kaipaavat html-sivut kotikoneelle, voisin muokata niitä jollain ohjelmalla (koodatahan en siis osaa, html:ääkään) ja lykätä muokatut sivut takaisin nettiin vanhojen tilalle.

Ehkäpä suurimmat kysymykset kuuluvatkin: Olenko ihan pihalla päivitysprosessista, luulenko homman olevan helpompaa kuin se onkaan ja onko suositella helppokäyttöistä ja ilmaista html-editoria, jolla saisin muutamat tekstinpätkät ja kuvat vaihdettua?
 
Ehkäpä suurimmat kysymykset kuuluvatkin: Olenko ihan pihalla päivitysprosessista, luulenko homman olevan helpompaa kuin se onkaan ja onko suositella helppokäyttöistä ja ilmaista html-editoria, jolla saisin muutamat tekstinpätkät ja kuvat vaihdettua?

Juuri noin kuin meinasitkin. Sivut omalle koneelle, koodin muokkaus ja sivut takaisin palvelimelle vanhat ylikirjoittaen.

Pienet muokkaukset hoituu vaikka ihan Windowsin Notepadilla, hienommissa editoreissa on sitten värikoodaukset ja muut mutta jos vain pikkumuutoksia tekee niin Notepad riittänee.
 
Back
Ylös Bottom