vapaaottelu salitreeni

Liittynyt
22.6.2017
Viestejä
5
Moi. Harrastan vapaaottelua, bjj:tä ja potkunyrkkeilyä. Tarkoitus olisi saada salille treeniohjelma täältä jossa kehitetään tarvittavia ominaisuuksi näihin harrastuksiin. Enää puuttuu siis salille treeniohjelma, joka olisi mielellään kaksijakoinen, mutta yksijakoinenkin käy. Kiitos jo etukäteen sille joka vaivautuu tekemään :D!
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kysyjä lienee melko nuori. Lähdetään nyt ensin siitä mikä on lähtötilanne ja mitkä on tavoitteet ennen kuin annetaan yhtään mitään neuvoja.

Minkä ikäinen olet? Onko 2001 syntymävuosi?

Kuinka pitkä olet, paljonko painat ja oletko kireässä kunnossa vai onko ylimääräistä painoa?

Miten kauan olet harjoitellut kamppailulajeja?

Millä tasolla olet? Oletko esim. otellut jossain lajissa vai käytkö vasta peruskursseja?

Millainen urheilutausta sinulla on aiemmin?

Miten treenaat muuten?

Sinulla on kolme lajia, mikä niistä on päälaji ja paljonko treenaat niistä kutakin viikossa?

Teetkö jotain muita oheisharjoituksia lajitreenien lisäksi?

Onko sinulla henkilökohtaista valmentajaa ja oletko keskustellut hänen kanssaan asiasta? Ja jos on niin mitä hän sanoi?

Ja tärkein: mitkä ovat treenaamisesi tavoitteet kussakin lajissa?

Ainakin nämä pitäisi olla selvillä ennen kuin voi antaa mitään järjellisiä neuvoja voimaharjoitteluun. Ja siis nimenomaan voimaharjoitteluun, ei "salitreeniin". Lisäksi sen voin sanoa lähes varmasti, että ohjelman nimenomaan ei tulisi olla kaksijakoinen saati useampijakoinen, jos kamppailulajit ovat päälaji. Useampijakoiset ohjelmat kuuluvat enemmän kehonrakennusharjoitteluun. Vaikka treenaisi kaksi voimatreeniä viikkoon, niiden pitäisi olla yksijakoisia, mutta toki eri liikkeillä ja ehkä toistoalueillakin.
 
Moro Andy.Olen 16v ja syntymävuosi 2001. Olen 175cm/65kg ja ylimääräistä ei ole yhtään. kamppailujajeja olen harrastanut noin 2.5kk. Peruskurssit ilmeisesti kohta käyty. Jääkiekkoa harrastin maalivahtina 8v. aiempina kesinä olen treenannut 4-6 kertaa viikossa. Talvisin treenasin 4-5 kertaa viikossa + 1 peli.
Päälaji olisi vapaaottelu tai bjj. bjj:tä ollut 1-2 kertaa viikossa, vapaaottelua 1 kerta ja potkunyrkkeilyä 1 kerta. lihaskunto harjoituksia olen tehnyt kerran viikossa ja hyppynarulla pari kertaa viikossa. Olen jonkun verran jutellut asiasta valmentajan kanssa. Tavoite on olla aina mahdollisimman hyvä. Mielelllään ottaisin puntin mukaan treeneihini, koska olen aijempina vuosina treenannut kovaa vaikka olen vasta peruskurssilla.
 
Viimeksi muokattu:
Suosittelen, että ensin päätät sen/ne lajin/(t), joita aiot treenata. Sitten kun niihin otat mahdollisimman monta viikkotreeniä, niin annat kroppasi palautumisen ensin nousta sille tasolle, että palaudut niistä.

Sitten kun tuntuu, että muutama kuukausi mennyt ilman ongelmia palautumisen kanssa, niin voit alkaa lisäämään voimatreeniä tuonne sekaan. Tärkeintä on, ettet ahnehdi kerralla kalenteria täyteen ja 3 viikon päästä makaa sängyssä keuhkokuumeessa, kun vastustuskyky on nollassa.

Tämä siis olettaen, että haluat olla lajissasi mahdollisimman hyvä. Jos aiot vain harrastella tyyliin 4 treeniä brassijujutsua viikossa, niin voit tietenkin ottaa voimatreenit heti messiin.
 
Jutusta tulee aika monitahoinen, koska minusta on väärin ajatella niin että treenataan kamppailulajia ja siihen sitten jotenkin vain "lätkäistään päälle" saliohjelma. Urheilijan harjoittelu on aina kokonaisuus, jota ei voi jakaa erillisiin osiin. Tämä jo ennakolta, kun näihin tulee yleensä valituksia, että "kundi kysyy saliohjelmaa ja jätkä puhuu jostain ihan muusta".

Toinen asia on se, että ensisijainen tiedonlähde kaikkeen harjoitteluun tulisi olla se oma valmentaja. Juuri peruskurssin lopettanut kaveri ei voi tietenkään olettaa saavansa kovin yksityiskohtaista opastusta, mutta tarkasta asia kuitenkin valmentajalta. Kerro miten aiot treenata ja kysy onko ok. Jos hän ei pidä ajatusta hyvänä niin usko valmentajaa ennen kuin ketään netissä neuvoja antanutta. Hän kuitenkin tietää ne teidän treeninne ja hänellä voi olla oma valmennussysteemi, jossa eri treenit on jaoteltu tietyllä tavalla eikä sen sotkeminen paranna asiaa. Tämä koskee myös minua, eli usko valmentajasi neuvoa ennen kuin minun neuvoani, jos ne ovat ristiriidassa.

Harjoittelusta yleisesti. Nyt jos olet siinä vaiheessa, että peruskurssit loppuvat, pitäisi lajitreenien määrää lisätä. Kannattaa myös pohtia se varsinainen päälaji ja keskittää lajitreenit siihen. Tuntematta seuran tarjontaa on tietysti mahdoton sanoa miten tämä tulisi tehdä, mutta siis jos mahdollista niin lajitreenejä lisää. Lajitaidon kehittäminen on kuitenkin se ensisijainen asia edistymisen kannalta ja fysiikkatreenit vain tukevat sitä. Kova painiminen kuitenkin kehittää kohtuullisesti ojentajia ja rintalihaksia, mutta penkkipunnertaminen ei kehitä painitaitoja yhtään.

Sitten voimaharjoitteluun. Pitäisin yhtä voimaharjoitusta viikossa optimina. Ja siis sinulle, en jokaiselle lukijalle, joka on päättämässä vapaaottelun peruskurssia. Perusteluni ovat seuraavat: Ensinnäkin ihan hyvä urheilutausta mahdollistaa kovemman harjoittelun kuin sohvaperunalla, joten en näe ylikunnon riskiä merkittävänä. Toki aina järki mukana ja millä tahansa treenillä saa halutessaan ylikunnon aikaan. Toiseksi ikä. Eli 16-20v on voimaominaisuuksien herkkyyskautta, jolloin ne kehittyvät parhaiten ja vaikutuksilla on tapana myös jäädä pysyvämmiksi. Mielestäni voimaominaisuuksia kannattaa siis kehittää juuri tuossa iässä mieluummin kuin että treenaisi ensin muutaman vuoden pelkkää tekniikkaa ja sitten joskus +20v yrittäisi parantaa voimatasoja. Pituus-paino-suhteesta päättelen myös että ikään nähden kysyjän lihaksisto on jo kohtuudella kehittynyt.

Kaksijakoisuudesta. Miksi ei sitten kahta voimatreeniä viikkoon? Siksi että voimatreenillä on paha tapa vetää kroppa jumiin ja tämä vaikuttaa lajitreenien onnistumiseen. Jos et jumin takia pysty tekemään vaikkapa potkua oikealla liikeradalla niin eihän se potkutekniikka siitä parane väärää liikettä tekemällä. Kokonaisvaikutus jää helposti negatiiviseksi vaikka voimatasot kehittyisivätkin nopeammin.

Jos nyt kuitenkin päädyt tekemään kaksi voimatreeniä viikossa, niiden tulisi olla yksijakoisia koko kropan treenejä, mutta tietysti eri liikkeillä. Perusteluni on seuraava: Lajitreenit ovat kuitenkin ne tärkeimmät ja koska et itse ohjaa niitä, et voi suunnitella niiden sisältöä vaan rasitusta voi tulla ennustamattomasti. Ajatellaan että jaat voimatreenit ylä- ja alavartaloon. "Jalkapäivää" edeltää potkunyrkkeilytreeni, jossa valmentaja päättääkin teettää todella kovan potkutreenin välineisiin ja jalkasi ovat aivan hapoilla jo valmiiksi. Joko "jalkapäivä" menee aivan reisille tai sitten skippaat sen, jolloin ohjelmasi menee sekaisin ja jalkatreeneihin tulee 2 viikon tauko. Jos tekisit kokovartalovoimatreenin, voisit jättää jalkaliikkeet pois tai tehdä ne kevyemmin palauttavina, jolloin ohjelman kokonaisuus ei häiriinny läheskään yhtä pahasti ja jalkoja voi treenata sitten taas viikon toisessa voimatreenissä. Ongelmia tulee myös toisin päin, eli kun tiettyä kehon osaa on rasitettu kovasti ja sattuu lajiharjoitus, johon sitä tarvittaisiin paljon, menee treeni lähes hukkaan.

Aerobista kuntoa pitäisi myös kehittää tuossa vaiheessa kun rakennetaan pohjaa myöhemmälle harjoittelulle, joten kaksi oheistreeniä olisi viisainta jaotella yksi voimatreeni ja yksi aerobinen. Tämä on myös palautumisen kannalta paljon parempi kuin kaksi voimatreeniä. Kolme oheistreeniä kannattaisi jaotella kaksi aerobista ja yksi voimatreeni. (Skippaan tässä nyt erilaiset motoriikkaharjoitukset yms. mitä on aloittelijan vaikea tehdä omin päin.)

Sitten siihen itse ohjelmaan. Sillä ei ole mitään väliä! Et voita UFC:n mestaruutta yhtään sen nopeammin, valitsit ohjelmaksi sitten Starting Strengthin tai Arnoldin Golden Sixin. Tärkeintä on se, että treenaat monipuolisesti koko vartaloa ja mielellään ns. isoilla perusliikkeillä ja vapailla painoilla. Ohjelmaa kannattaa myös vaihdella säännöllisesti. Mikään liike ei ole välttämätön eikä mikään liike ole turha. Kovin eristävillä liikkeillä vain on vaikea saada rasitusta koko vartalolle yhdellä tai kahdellakaan viikkotreenillä. Jos päädyt kahteen viikkotreeniin, kannattaisi toinen tehdä isommilla painoilla (esim. 8-10 toistoa) ja toinen pienemmillä (esim. 15-20 toistoa) jolloin kehität monipuolisemmin eri ominaisuuksia. Jos treenaat kerran viikossa, voit vaihdella toistoalueita vaikka 1-2kk välein. Räjähtävät- ja maksimivoimatreenit kannattaa tässä vaiheessa jättää väliin. Kehitä ensin peruvoimatasoja ylöspäin ja vasta myöhemmin jalostat ne lajinomaiseksi voimaksi.

Yksijakoisia kokovartalo-ohjelmia löytyy pakkikseltakin sadoittain enkä ala tähän nyt kirjoittamaan niistä uusiksi yhtäkään, etenkin kun sitä pitäisi kuitenkin pian vaihtaa. Kokeile yhtä ja jos se ei tunnu hyvältä niin muokkaa vähän tai kokeile toista. Oleellista on se, että vuosien mittaan lihaskunto kehittyy kokonaisvaltaisesti, kun niitä vaihdellaan säännöllisesti. BJJ:n kannalta kannattaa ehkä suosia hieman enemmän kestovoima-ominaisuuksia kuin vapaaottelun, mutta tämä on jo hifistelyä. Tärkeintä että treenaat.

Se vielä huomiona, että järki mukana voimatreeneissä. Ne ovat kuitenkin vain oheistreenejä, joten niissä ei kannata ajaa itseään aivan loppuun. Eli pääsääntöisesti vain suoria sarjoja eikä ihan failureen. Ei mitään pakkotoistoja, pudotussarjoja tai vastaavia erikoistekniikoita. Ne vetävät lihakset taas niin jumiin että lajitreeni kärsii ja lajitreeni on se pääasia.
 
1jakoinen
A
Etukyykky
Suorinjaloinmaastaveto
Penkki
Leuat
Keskivartaloa

B
Kyykky
Julle
Pystypunnerrus
Kulmasoutu
Keskivartaloa

Sarjoja: 3-6/liike
Toistoja: 1kk 8-12, 2kk 4-8, 1kk 1-3 ja alusta
Aina vähintään 1toisto varaa sarjaan kuten Andy sanoi useimmissa sarjoissa 2-3 toistoa varaa
Treenit: 2-3xviikko lajitreenien määrän ja kovuuden mukaan
Progressiivista treeniä (vaihtoehtoisia toteuttamistapoja monia)
 
Kiitos kaikille avusta! Aion jutella valmentajan kanssa oheisharjoittelusta. Järkevin olisi varmaan ottaa yksi salitreeni viikkoon + palauttava lenkki viikonpäätteeksi. Venyttely taitaa olla myös todella tärkeää, ettei paikat mene vahingossakaan jumiin?
Minkälaista palautumisaikaa oupa suosittelee jokaiselle salitreeni jaksolle? Minkälaiset painot prosentteina jokaiselle salitreeni jaksolle (jos ei oteta huomioon lajitreenien kovuutta). Ilmeisesti kannattaaa vaihdella painoja sopiviksi, ettei lajitreenit kärsi ollenkaan? Ps. Voiko leuanvetoon ottaa lisäpainoja, että saa lisähaastetta? Tällä hetkellä leukoja menee max 20.
 
Kyse voimaharjoittelusta joten palautumiseen sarjojen välissä 2-5min.
En lähtis millään valmiilla prosenteilla tekemään vaan otat joka jakson ekaan treeniin sellasen painon että tulee esim se 3*8 ja muutama toisto varaa, jota lähdet kehittämään jakson edetessä sarjoja+toistoja+painoja lisäämällä jaksossa eteenpäin.
Esim.
Viikko
1 3*8*60 pari toistoa vikaan varaa
2 2*8*65, 2*10*55
3 3*10*55, 2*12*60 vikaan yks varaa
4Kevyt 3*8*50
5 4*4*70
Jne.... (Tämä täysin hypoteettinen esimerkki)
Pikkuhiljaa jakson sisällä eteenpäin siis päivän kunnon mukaan.
Nuo pidemmät tuppaa helposti tukottamaan joten niitä vain 1kk kerralla sen takia. Pääpaino tuolla perusvoima alueella 4-8.
Leukoihin lisäpainoa tottakai.
 
Muista syödä riittävästi kaloreita, ja mielummin vielä enemmänkin. Tuossa iässä se todellakin kannattaa. Eikä noilla liikuntamäärillä pääse lihomaan edes jokapäiväisillä pizzoilla.
 
Oupan laittama treeniohjelma on ihan hyvä vaihtoehto. Aloita vaikka sillä. Itse ehkä jättäisin nuo 1-3 toiston sarjat pois, mutta ei se treeniohjelma niihin kaadu ja voi niitäkin vaihteluna tehdä. Tämä on kuitenkin hifistelyä ja tärkeintä että treenaat eri ominaisuuksia.

Kun voimatreeniä tehdään kamppailun oheistreeninä, ei ole oikein järkevää lähteä etsimään mitään tarkkoja prosentteja ykkösmaksimista jne. Voimailutreenissä (ja esim. juoksun kaltaisissa lajeissa) on mahdollista tehdä sama treeni käytännössä identtisenä ja hyvin tarkkaan suunnitella tehtävä rasitus. Siksi harjoitusetua haetaankin usein optimaalisesta rasitustasosta ja progressiosta.

Kamppailutreenit taas eivät ole koskaan samanlaisia. Vaikka ohjaaja pyrkisi vetämään sisällöltään samat treenit niin sparrien ja tekniikkaharjoitusten tapahtumat eivät ole koskaan identtisiä. Siksi treenin ja treeniviikon kuormitus voi vaihdella hyvinkin paljon. Yhden viikon jälkeen jalat on ihan jumissa ja toisella viikolla taas ylävartalo saa enemmän rasitusta. Koska pääasiallinen kuormitus tulee kuitenkin lajitreenistä ja siinä on isoa vaihtelua, on turha yrittää ohjelmoida oheisharjoittelua tosi tarkasti vaan pikemmin pitää mennä Oupan mainitseman päivän kunnon mukaan.

Yksi seikka mikä on jäänyt vielä mainitsematta ja joka on erittäin tärkeä, kun aletaan treenaamaan suht kovaa on palauttava harjoittelu! Eli kovan treenin - oli se punttitreeni tai lajitreeni - jälkeen tulisi mielellään tehdä seuraavana päivänä (aamulla jos mahdollista) kevyt aerobinen harjoitus, joka vetreyttää lihaksia ja saa ne palautumaan paremmin. Esimerkiksi 30min aivan kevyt lenkki josta osa voi olla kävelyä tai varjonyrkkeilyä. Ylämäet kannattaa kävellä ja vaikka pyöritellä käsiä, jotta syke ei nouse liikaa. Syke max. 60% maksimisykkeestä. Hiki voi vähän tulla mutta ei saisi puuskuttaa. Tarvittaessa tämän voi toteuttaa vaikka niin että pyöräilee kouluun kiertotietä ja välillä pysähtyy ottamaan varjoa tai pyörittelemään käsiä ja heiluttelemaan jalkoja. Toki palauttavan treenin voi tehdä vaikka kotona kevyesti jumppaamalla lämmöt ja siihen 20min pystytekniikkaharjoittleua soolona tai vastaavaa. Oleellista on kuitenkin että tulee jotain kevyttä koko vartalon harjoitetta. Kesto max. 40min.

Palauttava harjoittelu mahdollistaa huomattavasti kovemman treenimäärän ja -intensiteetin kuin että vain lepäisi saman ajan. Lisäksi pitää tosiaan syödä riittävästi, nukkua paljon, venytellä ja mielellään käydä myös hieronnassa säännöllisesti. Jos nämä asiat eivät ole kunnossa, ei voi treenata niin paljon ja kovaa kuin kilpaurheilijan pitäisi pärjätäkseen merkittävällä tasolla.
 
Punttitreeniä on turha sitoa kalenteriviikkoon.

En nyt ihan hahmota miten tämä käytännössä toteutettaisiin. Kun ne lajitreenit on kuitenkin käytännössä aina sidottu kalenteriviikkoon salivuorojen takia, niin voimatreenien ja muidenkin oheistreenien sijoittelu muuten kuin vakiopäiville on hieman hankalaa.
 
En nyt ihan hahmota miten tämä käytännössä toteutettaisiin..

Omaa kroppaa kuunnellen. Tämä on toki hankalaa siihen verrattuna, että katsoisi vain kalenterista koska on salipäivä. Toki joku systeemi kannattaa olla esim. itse pyrin siihen että noin kerran neljässä päivässä treenataan kroppa läpi salilla, mutta monesti tämä muuttuu eli tulee suunniteltua enemmän lepopäiviä, koska kamppailutreenit vaativat palautumista tai kamppailutreenit jäivät töiden yms. takia välistä, ja tuntuukin että voi mennä nostelemaan puntteja jo parin välipäivän jälkeen.

Tällainen omaa kroppaa kuunteleva treenitapa kannattaa opetella, niin selviää monesta murheesta.

Sitten noista valmentajista, niin jos ei ole vähintään jossain mm-kisaryhmässä, niin 99% tapauksissa valmentajilla ei ole aikaa eikä mielenkiintoa paneutua jonkun harrastajan treeniohjelmiin ja niistä kysyminen on yhtä tyhjän kanssa. Ymmärryskin voimaharjoittelusta ja sen toteuttamisesta osana lajitreeniä on monesti tasolla alkeet, tai sitten voimaharjoittelusta nähdään vain olevan haittaa.

Itse salitreenissä suosisin aluksi perusvoimatasojen nostoa toistoalueella 8-12.
 
Käytännössähän tuo edellyttää sitä, että lajitreenejä jätetään välistä jotta voitaisiin tehdä voimatreenejä, mikä ei minusta ole ollenkaan hyvä ajatus. Lajitreenejä pitäisi kuitenkin mieluiten saada se 5-6kpl viikkoon ja yksi lepopäiväkin olisi hyvä pitää, jolloin kalenteriin ei jää kovin paljon liukumavaraa. Toki jos on mahdollisuus voimaharjoituksiin aina aamuisin ennen kouluun menoa, niin sitten niitä voimatreenejä voi sijoitella vapaammin.

Jos on vaikka matkustamista sisältävä työ jonka takia lajitreenejä jää välistä, kannattaa tietenkin tehdä oheistreeniä niiden sijasta. Mutta kysyjä on ilmeisesti kuitenkin koululainen, joilla on yleensä aika tasaiset viikkoaikataulut ja mahdollisuus vakioida treenirutiini.

Jos valmentajaa ei sen vertaa kiinnosta, että suostuisi keskustelemaan nuoren kovasta harjoittelusta kiinnostuneen urheilutaustaisen kaverin kanssa siitä, onko tämän treenisuunnitelmassa järkeä, niin ei välttämättä kannata odottaa seuralle kovin suurta menestystä tulevaisuudessa...
 
16 vuotiaana kyseessä lienee opiskelija, ja opiskelijan elämähän mahdollistaa vallan mainiosti sen, että joinain päivinä voi treenata kahdesti esim. aamupäivällä (silloin kuin jotkut toiset opiskelijat nukkuvat kankkusessa) sali ja illalla lajitreenit.

En edelleenkään ymmärrä miksi salitreenit pitäisi tehdä kalenteriviikon mukaan, kun oma kehitys ja palautuminen ei mene minkään kalenterin perusteella. Tästä tulee heti esim. se ongelma, että kerran viikossa salia on ihan liian vähän, mutta 2 kertaa viikossa voi joinain viikkoina olla liikaa.
 
Onhan tuossa pointtia, jos on mahdollisuus ainakin lähes joka päivä tehdä aamutreeni ennen koulua ja sali on kätevästi saatavilla niin että kulkemiseen ei mene kovin paljon aikaa. Tällöin voisi tosiaan varata illat aina lajitreenille ja tehdä aamuisin voima- ja kuntotreenejä senhetkisen palautumistilan mukaan.

Ongelmia tulee vain helposti, jos koulu alkaa useimpina päivinä kahdeksalta, kun pitäisi herätä ennen kuutta treenaamaan. Toki voi mennä aiemmin nukkumaan, mutta sekään ei ole aina yksinkertaista, jos treenit on kovin myöhään. Käytännössä usein on niin että tietty viikonpäivä - esim. sellainen jolloin koulu alkaa myöhemmin - on se sopivin tai ainoa sopiva aamutreenille. Ja sitten lisäksi viikonloput, mutta se ei tietenkään ole kovin hyvä ratkaisu, että viikon ainoat voimatreenit tehdään peräkkäisinä päivinä.

Sellainenhan olisi myös mahdollista, että lauantai tai sunnuntai on se varsinainen "salipäivä", jolloin tehdään aina lajitreeni ja voimatreeni. Sitten otetaan viikolta joku tietty päivä jolloin on helpointa tehdä aamutreeni ja se on sitten palautumistilan mukaan joko voimatreeni, aerobinen tai palauttava.
 
Tehokkaampi mihin? Ne ovat harjoitusmuotoja, joilla on erilaiset vaikutukset ja ne kehittävät eri asioita. Naruhyppääminen on kyllä kuormittavampaa, se on ihan varma. Tuolla liikuntataustalla kykenet varmasti hölkkäämään tunnin putkeen, mutta jos et ole harjoitellut naruhyppelyä, et takuulla hyppää sitä narua läheskään tuntia vaan olet jo puolivälissä ihan poikki etkä kävele seuraavana päivänä pohjekipujen takia.

Jos siis haluat nyt kehittää peruskuntoasi, on lenkkeily ilman muuta järkevämpi harjoitusmuoto. Mutta naruhyppely kannattaa opetella, koska se parantaa liikkumista ja koordinaatiota huomattavasti tehokkaammin kuin hölkkääminen. Ei ole huono harjoitus sellainenkaan, että ottaa lenkille hyppynarun taskuun ja tekee muutamia 3-5min naruhyppelysettejä väliin.

Naruhyppelyä - toisin kuin juoksua - ei yleensä myöskään tehdä yksittäisenä treeninä niin että mentäisiin vain salille, hypättäisiin narua tietyn aikaa ja mentäisiin kotiin. Sitä käytetään yleensä esim. laji- tai voimatreenien alussa lämmittelynä, jolla on noita liikkumiseen ja koordinaatioon liittyviä hyviä ominaisuuksia.

Naruhyppely tosiaan vaatii myös aika paljon tekniikkaa ja jos sitä yrittää ensimmäistä kertaa niin se on erittäin raskasta ja sitä voi tehdä korkeintaan joitain minuutteja. Tekniikan kehittyessä sitäkin on mahdollista tehdä vaikka tunti, mutta pohkeita tällainen kuormittaa melko tavalla ja siitä tulee helposti ongelmia seuraavien päivien treeniin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom