Vaatteiden kemiallinen pesu

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Inska
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
18.11.2004
Viestejä
5 038
Ostin untuvatakin jossa pesuohjeena on vain dry clean only, eli suomeksi käsittääkseni kemiallinen pesu. Koska takki on kaiken lisäksi valkoinen, arveluttaa miten hyvin siitä saa normaalin lian pois kemiallisessa pesussa? Takki oli aika arvokas puoleen hintaankin ostettaessa, joten arveluttaa raaskiiko takkia sitten juuri pitää, jos alkaa pelkäämään sen likaantumisen ja puhtaaksi saamisen puolesta. Onko kokemuksia miten tehokas kemiallinen pesu on?

Pesu taitaa maksaa n. 30€ pesulassa, joten kerran vuodessa pesu ei hyvälle takille kuitenkaan olisi kohtuuton hinta. Ostin takin verkkokaupasta ja sen saa vielä palauttaa. Hyvä takki muuten, mutta nyt puhtaanapito arveluttaa ja arvon palautanko takin vai en.

katso liitettä 91723
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Valkoinen takki on aina valkoinen takki. Itse en (vieläkään) ole tarpeeksi iso tyttö pitämään valkoista talvitakkia.
 
Juu, onhan se tiedossa miten arka väri valkoinen on nimenomaan ulkovaatteissa. Lähinnä itselläni ei ole kokemusta tuosta kemiallisesta pesusta. Pesukoneessahan valkoisesta takista normaalilika lähtee yleensä suht kivuttomasti pois.
 
Just oli vaimon valkoinen laskettelutakki pesulassa kemiallisessa pesussa. Sitä ennen pari vuotta vaatekaapissa paskasena. Kaikki lika lähti ja takki tuli taas valkoisena takaisin.
 
Tälläisen googletin jo eilen Tieteenkuvalehdestä. Tuosta ei vain voinut päätellä pesutehoa,

"Dry cleaning -pesuohjeen kääntäminen kuivapesuksi voi johtaa kuluttajaa pahan kerran harhaan, sillä kysymyksessä on puhdistusprosessi, jonka aikana vaate yleensä kastuu läpikotaisin – vaikkakaan ei veden vaikutuksesta. Dry cleaning -ilmauksen osuvampi suomenkielinen vastine onkin useimmiten kemiallinen pesu, jossa vaatteen puhdistamiseen käytetään orgaanisia liuottimia. Liuottimilla on mahdollista poistaa mm. sellaisia rasvatahroja, jotka eivät lähde vesipesussa.
Kemiallisessa pesussa käytetään erilaisia haihtuvia liuottimia. Yleisesti käytettyjä liuottimia ovat esimerkiksi perkloorietyleeni ja hiilivedyt. Joskus myös kemiallisessa pesussa turvaudutaan maailman yleisimpään liuottimeen, veteen. Jos vaate on hyvin likainen ja kestää vettä, pesutulosta voidaan yrittää parantaa vesiliukoisella puhdistusaineella.
Kemiallinen pesu tehdään suljetussa järjestelmässä, jonka haitalliset ympäristövaikutukset pyritään minimoimaan mm. ottamalla talteen liuottimet, joita voidaan käyttää uudelleen. Kemiallinen pesu säästää energiaa, koska pesulämpötilat ovat verrattain matalia: 30 asteen tuntumassa. Ainoastaan vaatteiden kuivauslämpötilat ovat tätä korkeampia. Yksinkertaisimmillaan kemiallinen pesu sisältää vain vaatteen koneellisen puhdistuksen. Usein hyvä lopputulos vaatii kuitenkin erilaisia esi- ja jälkikäsittelyjä. Jos vaatteen pesuohjeessa kielletään vesipesu, se kannattaa viedä kemialliseen puhdistukseen, jotta sen rakenne ja värit säilyvät alkuperäisinä."


lähde: http://tieku.fi/kysy-meilta/kuivapesu-ei-ole-kuivaa-pesua
 
Toivottavasti takin saa puhtaaksi, nimittäin päätin ottaa sen käyttöön. Loppui se palelu bussia odottaessa kuin seinään. Kävin nettikaupoista valehtelematta parituhatta talvitakkia läpi viime päivinä ja tämä oli ainoa parka, missä oli untuvavuoraus, Gore-tex sekä järkevä väri ja leikkaus. Plussaa myös ihanan pehmeästä lampaankarvasta hupussa.
 
Juu tuollaisen pitkän takin pesu on muistaakseni 30-40e välissä. Hyvää ja kallista talvitakkia ei tarvitse mielestäni pestä kuin kerran vuodessa, jos edes silloin riippuu ihan miten sen onnistuu pitämään puhtaata. Toki joku 40e yhdestä takista voi tuntua kalliilta, mutta miettien sellaisten takkien ostohintoja niin se pesun hinta ei ole juuri mitään ja ohan se kiva, että hyvät vaatteet näyttää siisteiltä :)
 
Vähän vanha ketju, mutta haluanpa sanoa sanaseni ja antaa vihjeen jos joku painii joskus samaisen ongelman kanssa.

Eli untuvatakit kyllä kestävät vesipesun lähestulkoon aina. Jos kuitenkin pesuohjeessa lukee "Dry clean only" tai on kirjain "P" ympyrän sisällä, eli vaatisi kemiallisen pesun, johtuu se oikeastaan aina juurikin tästä ihanasta lampaan tai muun eläimen karvasta hupussa. Yleensähän huppu itsessään ei ole välttämättä kovinkaan likainen ja on monesti irroitettavaa mallia. Jos näin on, voi hupun irroitettua muun takin pestä vedessä ja jos huppu on likainen, pistää sen kemialliseen pesuun. Vesipesu on aina tehokkaampi menetelmä kuin kemiallinen pesu. Siltikin untuvatakki on hyvä pesettää pesulassa vaikka olisikin vesipesun kestävä, koska se vaatii pitkän rumpukuivatuksen pienellä lämmöllä ja pesuloissa on hyvät ja tarpeeksi isot kuivurit.

Toisekseen kemiallisessa pesussa untuvatakki kun pestään, jää etenkin valkoiseen takkiin helposti märkiä läikkiä kemiallisen koneen pesuaineesta, koska kone ei kuivaa takkia tarpeeksi kuivaksi ja kyseinen aine on vieläpä myrkyllistä. Kuivuessaan läikät jäävät kellertäviksi/ruskeiksi. Läikkiä jää juurikin siitä syystä, että untuvatäytteiset vaatteet vaativat sen pitkän rumpukuivatuksen, jota taas kemialliset pesukoneet eivät tee. Vedestä ei näitä läikkiä tule.

Terv. Pesulan työntekijä
 
Takki on kestänyt yllättävän puhtaana. Sisähelma on takaa alhaalta selvästi likainen, mutta muuten takki on pysynyt siistinä. Pakkasten loputtua vien takin pesulaan. Huppua ei tästä takista saa irti, mutta eiköhän tuon riittävän puhtaaksi saa.

Takki oli kyllä hyvä ostos, vaikka tuosta 500€ saikin maksaa -50% alessa. Jonkin aikaa mietin että raaskinko, mutta ei ole ihan perusuntuvatakki "takkina", eikä ulkonäöltään. Eikä ole tullut enää paleltua bussia odottaessa, varsinkin kun näitä kovia aamupakkasia on edelleen. Villakangastakkeja en ole tainnut käyttää kertaakaan takin oston jälkeen. Huppu päässä on pärjännyt kovemmatkin myräkät. Toimisi varmasti lautaillessakin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom