Tyhmien kysymysten kerho

Meta title: 💥 TYHMIEN KYSYMYSTEN KERHO – KYSY MITÄ VAIN ILMAN PELKOA TYHMYYDESTÄ 💥

Meta description: Ketju, jossa saa kysyä ihan mitä tahansa noloista, hassuista tai yksinkertaisista asioista – yhteisö vastaa hyvässä hengessä.


Requiem sanoi:
Ei jaksanu lukea 52 sivua, saa nähä onko tätä kysytty jo.

Vesipyörre pyörii tiettyyn suuntaan päiväntasaajan molemmilla puolilla johtuen maapallon pyörimisestä, mikä sen ilmiön nimi muuten oli? K:lla taisi alkaa.
Niin mihin suuntaan vesi sitten pyörii päiväntasaajalla ?

Mahdatkohan tarkoittaa coriolis-ilmiötä/voimaa? jos vaikka ohjus ammutaan vaikka irakista Englantiin niin tämä ilmiö kääntää ohjuksen suunnan jonnekkin avomerelle(?) jos coriolis ilmiötä ei huomioida....

tohon toiseen kysymykseen mulla ei oo mitään varmaa tietoa, ja voi olla että selitin toisenkin ilmiön päin persettä :D
 
Jesuiitta sanoi:
Miten on mahdollista, että melkein kiehuvat puurovedet räjähtää kattilasta ulos?

Vähän tähän liittyvä ihmettelyn aihe. Eräs kylmä talvipäivä lämmittelin maitoa mikrossa, jotta saisin myöhemmin siemailla herkkukaakaota :kippis1:

Maito oli kuumaa, muttei kiehuvaa, kun otin sen mikrosta. Kippasin sekaan kakojauhetta ja poks: noin puolet kupissa olleesta maidosta lensi pitkin tiskipöytää ja lattiaa. Ilmeisesti maito sitten päätti kiehahtaa vauhdilla vaikken lisännyt kuppiin lämpöä (muuten kuin kaakaojauhon muodossa jos ollaan :love: pilkkujen kanssa).

Mitä helkkaria tapahtui? Pitäisikö maito luokitella räjähdysalttiiksi tuotteeksi. Vai kaakao? Tai miksei maito- ja kaakaopurkin kyljessä ole varoitusta räjähdysalttiudesta. Mä haastan kaikki oikeuteen siivouksen aiheuttamasta traumasta.
 
Miksi viulusta, kitarasta ja äänisyntetisaattorista tulee niin erilaiset äänet vaikka korkeus olisikin sama?
 
Sukulaku sanoi:
Miksi viulusta, kitarasta ja äänisyntetisaattorista tulee niin erilaiset äänet vaikka korkeus olisikin sama?

Instrumenttien äänten toisistaan taajuussisältö (ts. muiden kuin perustaajuuden osalta) tekee eron ääniin. Elikkä eri soittimissa on erilaiset "ylätaajuudet" noin kansantajuisesti.
 
Sukulaku sanoi:
Miksi viulusta, kitarasta ja äänisyntetisaattorista tulee niin erilaiset äänet vaikka korkeus olisikin sama?

Sitä kutsutaan äänen sävyksi. Kun soitinta soitetaan tietyllä taajudella, syntyy todellisuudessa myös moninkertaisilla "ylätaajuuksilla" tapahtuvia värähtelyitä. Esim. jos kitaran kieli laitetaan värähtelemään 300Hz taajuudella, syntyy myös 600Hz, 900Hz, 1200Hz jne. värähtelyä. Näiden ylätaajuuksien keskinäiset ja perustaajuuteen verrattavat äänenvoimakkuudet vaihtelevat ja riippuvat soittimen fyysisistä ja akustisista ominaisuuksista.

Syntikalla voidaan luoda puhdasta yksitaajuista ääntä (ns. puhdasta siniaaltoa), joka teoriassa ideaalisilla kaiuittimilla sisältää vain ja ainoastaan yhden taajuuden.

[EDIT]Doh, hidas minä... [/EDIT]
 
JeanS sanoi:
Vähän tähän liittyvä ihmettelyn aihe. Eräs kylmä talvipäivä lämmittelin maitoa mikrossa, jotta saisin myöhemmin siemailla herkkukaakaota :kippis1:

Oliko rasvatonta maitoa? Ajattelin että jos se maidon rasva kuumetessaan muodostaa nesteeseen painetta joka purkautuu kun siihen äkisti heitetään viileämpää ainetta sekaan? Tälleen lonkalta tuli mieleen.
 
Mistä johtuu se että jos kaupassa on tarjolla pieniä leipäpalasia jossa on tarkoitus maistaa esim. uutta margariinia tai leipää, se maistuu ihan mielettömän hyvälle. Sitten kun sitä leipää ostaa ja kotona syö niin huomaa että se maistuu ihan normaalille leivälle eikä olekkaan niin erikoisen hyvää?
 
Jakge sanoi:
Mistä johtuu se että jos kaupassa on tarjolla pieniä leipäpalasia jossa on tarkoitus maistaa esim. uutta margariinia tai leipää, se maistuu ihan mielettömän hyvälle. Sitten kun sitä leipää ostaa ja kotona syö niin huomaa että se maistuu ihan normaalille leivälle eikä olekkaan niin erikoisen hyvää?
Kai niissä on harvemmin niitä reunoja niissä paloissa, ja niissä suhteessa enemmän sitä sörsseliä kuin laitat kotona.
 
Sukulaku sanoi:
Miksi viulusta, kitarasta ja äänisyntetisaattorista tulee niin erilaiset äänet vaikka korkeus olisikin sama?

Kielen pituus, kaikukoppa, kielen materiaali ja kaikki tuollaiset vaikuttavat tohon.

Esim viulun pizzicato ei kuulosta samalta kuin saman korkuisen kitarankielen näppäily.

Syntikka nyt on aina syntikka, siitä puuttuu aina soittajalle tyypillinen tapa soittaa.
 
Jakge sanoi:
Mistä johtuu se että jos kaupassa on tarjolla pieniä leipäpalasia jossa on tarkoitus maistaa esim. uutta margariinia tai leipää, se maistuu ihan mielettömän hyvälle. Sitten kun sitä leipää ostaa ja kotona syö niin huomaa että se maistuu ihan normaalille leivälle eikä olekkaan niin erikoisen hyvää?

Leivissä on yleensä jotain todella rasvaista margariiniä, joka
tekee leivistä niin makoisia.
Eli siitä vaan Flora 80% ostamaan...
Itse pysyn kuitenkin Keiju 38% kannalla...
 
ironchef sanoi:
Oliko rasvatonta maitoa? Ajattelin että jos se maidon rasva kuumetessaan muodostaa nesteeseen painetta joka purkautuu kun siihen äkisti heitetään viileämpää ainetta sekaan? Tälleen lonkalta tuli mieleen.

Rasvaton hylamaito oli kyseessä - ohan siinäkin tosin rasvaa jonkin verran.

En nyt aivan ymmärtänyt ylläolevaa selitystä paineesta. Miksei paine "purkaudu" kiehumalla (kuten yleensä avoimessa astiassa olevilla nesteillä) ennen kaakaojauhetta?
 
JeanS sanoi:
Rasvaton hylamaito oli kyseessä - ohan siinäkin tosin rasvaa jonkin verran.

En nyt aivan ymmärtänyt ylläolevaa selitystä paineesta. Miksei paine "purkaudu" kiehumalla (kuten yleensä avoimessa astiassa olevilla nesteillä) ennen kaakaojauhetta?

Kaakaojauheen (hiukkasten) lisääminen nesteeseen mahdollisti höyrykuplille kasvualustan, maito oli todennäköisesti ylittänyt kiehumislämpötilassa (taitaa olla niin että mikrossa ei tule ihan helposti sitä normaalia lämpölevyn kuplintaa pohjasta kun lämmitystapa on erilainen) Tuloksena nopea kuplien muodostus -> reisille meni :)

Vähän sama käy jos heittää limupulloon jotain jauhetta, hiilidioksiidi kuplat alkaa muodotumaan hiukkasten ympärille ja juoma kuohuu...
 
Fatso sanoi:
Kaakaojauheen (hiukkasten) lisääminen nesteeseen mahdollisti höyrykuplille kasvualustan, maito oli todennäköisesti ylittänyt kiehumislämpötilassa (taitaa olla niin että mikrossa ei tule ihan helposti sitä normaalia lämpölevyn kuplintaa pohjasta kun lämmitystapa on erilainen) Tuloksena nopea kuplien muodostus -> reisille meni :)

Vähän sama käy jos heittää limupulloon jotain jauhetta, hiilidioksiidi kuplat alkaa muodotumaan hiukkasten ympärille ja juoma kuohuu...

+ että kaakaon (sokerin?) lisääminen alensi ilmeisesti kiehumispistettä. Samalla tavalla kuin suola alentaa veden kiehumispistettä.
 
Fatso sanoi:
Kaakaojauheen (hiukkasten) lisääminen nesteeseen mahdollisti höyrykuplille kasvualustan, maito oli todennäköisesti ylittänyt kiehumislämpötilassa (taitaa olla niin että mikrossa ei tule ihan helposti sitä normaalia lämpölevyn kuplintaa pohjasta kun lämmitystapa on erilainen) Tuloksena nopea kuplien muodostus -> reisille meni :)

Vähän sama käy jos heittää limupulloon jotain jauhetta, hiilidioksiidi kuplat alkaa muodotumaan hiukkasten ympärille ja juoma kuohuu...


http://apache.airnet.com.au/~fastinfo/microwave/videos/watervideos.html Videoita ko. ilmiöstä
 
Miksi valokuviin koiralle tulee pentuna vihreät silmät ja vanhempana oranssit silmät? Samalla tavalla kuin ihmiselle tulee punaiset.
 
Fatso sanoi:
Kaakaojauheen (hiukkasten) lisääminen nesteeseen mahdollisti höyrykuplille kasvualustan, maito oli todennäköisesti ylittänyt kiehumislämpötilassa (taitaa olla niin että mikrossa ei tule ihan helposti sitä normaalia lämpölevyn kuplintaa pohjasta kun lämmitystapa on erilainen) Tuloksena nopea kuplien muodostus -> reisille meni :)

Vähän sama käy jos heittää limupulloon jotain jauhetta, hiilidioksiidi kuplat alkaa muodotumaan hiukkasten ympärille ja juoma kuohuu...

Hmm... Jos maito on ylittänyt kiehumislämpötilansa (tietyssä paineessa), niin se kiehuu. Kiehuminenhan alkaa kun nesteen sisäinen kaasunpaine ylittää ympäröivän kasunpaineen ja kiehuminen tapahtuu kaikkialla nesteessä - esim kattilassa ei vain pohjalla vaan kaikkialla nesteessä. Tuntuu siis hiukan epätodennäköiseltä tämä selitys... ehkä?

edit: jamo kertoikin erittäinkin todennäköisen syyn poksahdukselle. Olenpa aika :taavetti: kun ei tullut yksinkertaisin selitys edes mieleen :(
 
Viimeksi muokattu:
JeanS sanoi:
Hmm... Jos maito on ylittänyt kiehumislämpötilansa (tietyssä paineessa), niin se kiehuu. Kiehuminenhan alkaa kun nesteen sisäinen kaasunpaine ylittää ympäröivän kasunpaineen ja kiehuminen tapahtuu kaikkialla nesteessä - esim kattilassa ei vain pohjalla vaan kaikkialla nesteessä. Tuntuu siis hiukan epätodennäköiseltä tämä selitys... ehkä?

edit: jamo kertoikin erittäinkin todennäköisen syyn poksahdukselle. Olenpa aika :taavetti: kun ei tullut yksinkertaisin selitys edes mieleen :(

Niinno.. mikrossa siis puhtaassa kupissa oleva "puhdas" neste tuppaa tarpeeksi lämmitettäessä pääsemään yli kiehumispisteen lämpötilan. Pelkkä lasin liikuttaminen voi aiheuttaa tuon ryöpsähdyksen.

Over-heating of water in a cup can result in superheated water (past its boiling temperature) without appearing to boil.

This type of phenomena occurs if water is heated in a clean cup. If foreign materials such as instant coffee or sugar are added before heating, the risk is greatly reduced. If superheating has occurred, a slight disturbance or movement such as picking up the cup, or pouring in a spoon full of instant coffee, may result in a violent eruption with the boiling water exploding out of the cup.
 
Back
Ylös Bottom