Jos ei mitään extremeä ole tiedossa, vaan normaali vaellusta eli 10-30km päivämatkoja vaihtelevassa maastossa (rakkaisessa ja vähemmän rakkaisessa), niin ihan normaali kunto riittää. Ei se matka vaan se vauhti, mutta eihän normaali vaelluksille kuulukaan lähteä suorittamaan tai kilpailemaan.
Tärkeimmät asiat millä normikuntoinen pärjää:
- järkevä pakkaus, eli kannattaa jättää ne tietokirjasarja, säilyke-/kaljatölkit, merikiikarit jne kotiin tai muiden kannettavaksi. Varusteiden puolesta vähän, mutta laadukasta. Varusteista löytyy varmaan yllinkyllin alan foorumeilta. Ruuaksi kaivattuja valmis/itsetehtyjä energiapitoisia ruokia.
- Keskivauhtivauhti noin 2-3km/h maastosta riippuen. Kuulostaa alhaiselta, mutta ei ole. Helpolla reitillä/maastossa, tyyliin joku Karhunkierros pystyy tietenkin pitämään kovempaa vauhtia, mutta ehkä sittenkin max keskinopeus 4km/h.
- Kerran tunnissa tauko (5-10minuuttia) jolloin tarvittaessa puolikas energiapatukka tms. Syksyllä/talvella lämmintä energiajuomaa (mustikka Dexal tms jauhepusseista), kesällä/kuumalla viileäkin käy.
- Pitkänä päivänä puolessa välissä/sopivassa paikassa keitto/pasta. Jos keli ei ole kiva, niin sitten joku lämminkuppi aamulla valmiiksi thermokseen. Nostaa fiilistä ja maistuu hyvältä sekä antaa voimia.
- Ennen lähtöä kengät pitää kävellä kunnolla sisään, koska ne rakot tulee paljon pahempina jos ei ole kengät muotoutuneet. Mukaan kuitenkin varuiksi Compeed keinoihoa pari pakkausta ja tietty ilmastointiteippiä pieni rulla (esim. vanhan filmipurkin ympärille käärittynä pari metriä).
- Ennen lähtöä kannattaa harjoitella keittimen, teltan tms. käyttöä ennen reissua. Selviää mukavammin, kun ei halpiskupoliteltta repeä myrskyssä tai lähde tuulen mukana avotunturiin kuin potkupallo.
Reissua odotellassa voi niitä kenkiä ja varusteita kävellä sisään vaikka pari-kolme kertaa viikossa tunnin-parin kevälylenkkejä. Jos haluaa lisätreeniä, niin se tietosanakirjasarja sinne reppuun, niin tottuu olkapäätkin. Ei kuitenkaan kannata lähteä vetämään autonrengasta tms perässä, ei varsinkaan jos päättää kävellä työmatkoja... voi duunikaverit katsoa pitkään.
Kaikki normaalikunnon päälle on extraa ja lisää mukavuutta jos kondis on parempi (aerobinen), normi lenkkeilyä, pyöräily jne kävelyn lisäksi. Tällöin voi koukata tuntureiden laelta katsomassa näkymiä tms, kun huonokuntoisempana ei viitsi jne. Kevyelle repulla on myös erittäin suuri vaikutus reitinvalintoihin.
En nyt suoraan vastannut kysymykseen, mutta omasta mielestä ei tuossa ole mitään tiedettä. Extreme-seikkailukilpailut on sitten erikseen, niihin varmaan kannattaa treeniohjeita kysellä vaikka triathlon forumeilta, luulisi pääsevän alkuun.
Hyviä reissuja ja toivottavasti tästä on kuitenkin jotain apua!