Tonnikala & Dioksiini (vähentääkkö tunan syöntiä?)

Liittynyt
20.4.2005
Viestejä
1 571
Eli kuinka paljon porukka täällä syö lähinnä tonnikalaa? Kun tuli vähän vahingossa netistä luettua tästä dioksiinista mitä kalassa on ja sitten etsin siitä lisää tietoa ja aika paljon tuntui löytyvän haittoja tästä myrkystä. Itse kyllä söisin mielelläni ainakin purkin tonnikalaa päivässä kun se sisältää paljon proteiinia ja menee ainakin minulla hyvin alas, mutta onko jollakin enemmän tietoa että kannattaisiko tonnikalan tai yleensäkkin kalan syöntiä rajoittaa?

Tässä olisi lainaus eräästä artikkelista minkä tuossa äkkiä löysin. Tämä on vielä aika lievää tekstiä, kadotin erään sellaisen sivun jossa puhuttiin dioksiinistä hyvinkin vakavaan sävyyn.


Jos riskejä olisi, mitä ne olisivat?

Vuosien mittaan dioksiinien riskinarviointi on muuttunut. Alkujaan riskinarvioinnin perustana oli syöpävaarallisuus, koska TCDD, kaikkein myrkyllisin dioksiini, aiheuttaa koe-eläimillä syöpää. Sen perusteella Maailman Terveysjärjestön WHO:n arvioima (1990) siedettävä päiväannos oli 10 pg/kg/vrk. Vuonna 1998 WHO:n asiantuntijaryhmä kuitenkin arvioi uudestaan dioksiinien terveysvaikutukset, ja arvioi (nytkin eläinkokeiden perusteella), että herkin vaikutus on raskauden ja imetyksen aikana syntyvät kehityshäiriöt. Suurten altistusten jälkeen näitä on onnettomuustapauksissa tavattu myös ihmisillä esim. Italian Sevesossa, Japanissa ja Taiwanilla. Myös Suomessa nähtiin 1987 syntyneillä lapsilla lieviä hampaiden mineralisaatiohäiriöitä (kiille normaalia pehmeämpää). Dioksiinipitoisuuksien pienennyttyä 1990-luvulla, näiden lisääntymistä ei ole enää tavattu. Tämä viittaa siihen, että erilaiset kehityshäiriöt todella ovat herkin dioksiinien haittavaikutus. Tällöin pitäisi huolehtia erityisesti siitä, että synnyttävien äitien siihenastisessa elämässään keräämä dioksiinikuorma ei ole liian suuri.
 
Olen siinä käsityksessä että kaupungissa asuminen on epäterveellisempää kuin tonnikalan syöminen.
 
On kyllä todennäkösempää tukehtua pullaan ku kuolla tonnikalaan :D Jos ny pilkkua halutaan nussia niin ihan mistä tahansa ruoasta saa tehtyä jonkin näköisen analyysin että se on pahasta, vaarallista jne... Joskus oli muistaakseni joku tutkimus että jos syö yli 10kg sipsejä päivässä niin saa syövän :hyper:

Harvemmin bodareiden kuolinsyy on tonnikala eli ihan huoletta voit syödä. Itellä menee normaalisti viitisen purkkia viikossa, joskus saattaa mennä parikin päivässä.
 
Saahan silakasta ja varsinkin lohesta rasvaisena kalana raskasmetallikertymää ja dioksiinia, mut eihän missään kielletä niitä syömästä. Tähän on syynä se että kalaa syödessä hyödyt jotka tulevat rasvahappojen, ym. muodossa ovat suuremmat elimistölle kuin mahdolliset haitat esim. dioksiinin muodossa. Eli kalaa vaan koneeseen niin elimistö voi hyvin!!
 
veha sanoi:
Saahan silakasta ja varsinkin lohesta rasvaisena kalana raskasmetallikertymää ja dioksiinia, mut eihän missään kielletä niitä syömästä. Tähän on syynä se että kalaa syödessä hyödyt jotka tulevat rasvahappojen, ym. muodossa ovat suuremmat elimistölle kuin mahdolliset haitat esim. dioksiinin muodossa. Eli kalaa vaan koneeseen niin elimistö voi hyvin!!


Ok, jossain artikkelissa olikin mainittu, että runsas kalan syönti korottaa syöpäriskiä 1-2% mutta alentaa sydäntautien riskiä 40-60%. :D Ja sydäntaudithan ovat yleisimpiä kuin syöpä, mistä taas voitaisiin ainakin tämän perusteella päätellä että ehkäpä ne hyödyt sitten ovat suurempia kuin haitat. Ajattelin vain varmistaa asian täältä pakkiksen tiedon pyhätöstä. :)
 
Back
Ylös Bottom