- Liittynyt
- 15.3.2016
- Viestejä
- 7
Aikaisemmin löydettiin tiedemaailman yllätykseksi tomaatin lehdistä D3-vitamiinia. Koisokasvien heimoon kuuluu myös onneksi chili, sillä tomaatin lehdet ovat myrkyllisiä.
Chilinlehdistä on siis löydetty D3- ja D2-vitamiineja. Eikä ole muuten ihan mitään pieniä määriä! Laskin että maksimissaan jopa 10 IU per gramma lehtimassaa. Todella hyvä lisäravinne siis, syödä talvella chilinlehtiä.
Chiin hedelmät myös ovat loistoravintoa. Tulisuuden aiheuttava kapsaisiini on voimakkaampi antioksidantti, kuin C-vitamiini. Hedelmissä on myös C-vitamiinia.
Muistakaa toki altistaa chilit UV-valolle, joka tutkimuksen mukaan monikymmenkertaistaa D-vitamiiniarvot kasvin lehdissä! Sama koskaa sienten D-vitamiiniarvoja.
Sienistä on nimittäin vuonna 2012 löydetty uusi vitamiini joka nimettiin D4-vitamiiniksi. Myös D3- ja D2-vitamiinia on sienissä.
Wikipediassa on varsin nihkeästi tietoa tuosta uudesta vitamiinista, sen roolista aineenvaihdunnassa ei löydy oikeen mitään tietoa, mutta arvatenkin se on terveydelle hyväksi kuten sienet yleensäkin.
Noita ruokasienten kasvatusalustoja esim. siitakkeelle saa keväällä Suomestakin yhdestä liikkeestä. Erittäin helppoa, pitää vaan kastella niin rihmasto tuottaa tuoreita sieniä monta kuukautta.
Tässä tutkimukset asiasta:
Chili
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23411232
http://orbit.dtu.dk/files/9719554/vitamin_D3_in_plants_effect_of_UVB_exposure_poster.pdf
Sienet
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0040702
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897585/
https://en.wikipedia.org/wiki/22-Dihydroergocalciferol
Chilinlehdistä on siis löydetty D3- ja D2-vitamiineja. Eikä ole muuten ihan mitään pieniä määriä! Laskin että maksimissaan jopa 10 IU per gramma lehtimassaa. Todella hyvä lisäravinne siis, syödä talvella chilinlehtiä.
Chiin hedelmät myös ovat loistoravintoa. Tulisuuden aiheuttava kapsaisiini on voimakkaampi antioksidantti, kuin C-vitamiini. Hedelmissä on myös C-vitamiinia.
Muistakaa toki altistaa chilit UV-valolle, joka tutkimuksen mukaan monikymmenkertaistaa D-vitamiiniarvot kasvin lehdissä! Sama koskaa sienten D-vitamiiniarvoja.
Sienistä on nimittäin vuonna 2012 löydetty uusi vitamiini joka nimettiin D4-vitamiiniksi. Myös D3- ja D2-vitamiinia on sienissä.
Wikipediassa on varsin nihkeästi tietoa tuosta uudesta vitamiinista, sen roolista aineenvaihdunnassa ei löydy oikeen mitään tietoa, mutta arvatenkin se on terveydelle hyväksi kuten sienet yleensäkin.
Noita ruokasienten kasvatusalustoja esim. siitakkeelle saa keväällä Suomestakin yhdestä liikkeestä. Erittäin helppoa, pitää vaan kastella niin rihmasto tuottaa tuoreita sieniä monta kuukautta.
Tässä tutkimukset asiasta:
Chili
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23411232
http://orbit.dtu.dk/files/9719554/vitamin_D3_in_plants_effect_of_UVB_exposure_poster.pdf
Sienet
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0040702
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897585/
https://en.wikipedia.org/wiki/22-Dihydroergocalciferol