- Liittynyt
- 19.6.2007
- Viestejä
- 8 922
- Ikä
- 36
Oli ihan hyvä mielipidekirjoitus hamasin sanomissa.
HS 12/2024
Arvoisat kuluttajat, suomalainen liha on hyvää!
Lukijan mielipide
Suomalainen liha on ympäristöystävällisesti tuotettua ja sitä on turvallista syödä, eläinten hyvinvointia unohtamatta.
Uudet kansalliset ravitsemussuositukset tulivat hiljattain julki. Niissä kehotetaan vähentämään lihan syömistä.
Ravitsemussuosituksissa ovat menneet puurot ja vellit pahasti sekaisin: ilmasto- ja ympäristöasioiden painotus on varsin iso, vaikka kyseessä ovat ravitsemussuositukset. Ja mikä pahinta, suomalaisen lihantuotannon ympäristövaikutukset on rinnastettu globaalin lihantuotannon ympäristövaikutuksiin.
Suomessa lihantuotanto on todistetusti kestävällä tasolla. Kenenkään ei kannata lopettaa eikä edes vähentää suomalaisen lihan syöntiä ilmasto- ja ympäristösyistä.
En halua lisätä vastakkainasettelua lihansyönnin ja kasvissyönnin välille. Jos ei tykkää lihasta, sitä ei pidä väkisin syödä. Jos liha ei sovellu omaan ruokavalioon henkilökohtaisista terveydellisistä syistä, sitä ei kannata syödä. Paras vaihtoehto terveyden, ilmaston ja ympäristön kannalta on syödä monipuolisesti kotimaisia elintarvikkeita.
Jos aletaan korvata suomalaista lihaa vaikkapa palkokasveilla, joudutaan siirtymään suurimmaksi osaksi tuontiruoan varaan. Se ei ole kovin isänmaallista toimintaa. Pohjois-Suomessa kasvukausi on liian lyhyt monille palkokasveille, joilla suositellaan korvattavan eläinperäistä proteiinia. Esimerkiksi härkäpapu ehtii täällä harvoin valmistua puintikypsäksi.
Sen sijaan nurmirehu menestyy erinomaisen hyvin. Se on myös erittäin tehokas hiilensitoja. Märehtijöiden kautta nurmi saadaan muutettua ihmisravinnoksi – lihaksi ja maidoksi. Laiduntavat eläimet myös hoitavat maisemaa ja pitävät yllä luonnon monimuotoisuutta. Antibioottien käyttö on Suomessa todistetusti vähäistä ja kasvuhormoneja ei käytetä ollenkaan. Täällä eivät pohjavesivaratkaan lopu lihantuotannon takia.
HS 12/2024
Arvoisat kuluttajat, suomalainen liha on hyvää!
Lukijan mielipide
Suomalainen liha on ympäristöystävällisesti tuotettua ja sitä on turvallista syödä, eläinten hyvinvointia unohtamatta.
Uudet kansalliset ravitsemussuositukset tulivat hiljattain julki. Niissä kehotetaan vähentämään lihan syömistä.
Ravitsemussuosituksissa ovat menneet puurot ja vellit pahasti sekaisin: ilmasto- ja ympäristöasioiden painotus on varsin iso, vaikka kyseessä ovat ravitsemussuositukset. Ja mikä pahinta, suomalaisen lihantuotannon ympäristövaikutukset on rinnastettu globaalin lihantuotannon ympäristövaikutuksiin.
Suomessa lihantuotanto on todistetusti kestävällä tasolla. Kenenkään ei kannata lopettaa eikä edes vähentää suomalaisen lihan syöntiä ilmasto- ja ympäristösyistä.
En halua lisätä vastakkainasettelua lihansyönnin ja kasvissyönnin välille. Jos ei tykkää lihasta, sitä ei pidä väkisin syödä. Jos liha ei sovellu omaan ruokavalioon henkilökohtaisista terveydellisistä syistä, sitä ei kannata syödä. Paras vaihtoehto terveyden, ilmaston ja ympäristön kannalta on syödä monipuolisesti kotimaisia elintarvikkeita.
Jos aletaan korvata suomalaista lihaa vaikkapa palkokasveilla, joudutaan siirtymään suurimmaksi osaksi tuontiruoan varaan. Se ei ole kovin isänmaallista toimintaa. Pohjois-Suomessa kasvukausi on liian lyhyt monille palkokasveille, joilla suositellaan korvattavan eläinperäistä proteiinia. Esimerkiksi härkäpapu ehtii täällä harvoin valmistua puintikypsäksi.
Sen sijaan nurmirehu menestyy erinomaisen hyvin. Se on myös erittäin tehokas hiilensitoja. Märehtijöiden kautta nurmi saadaan muutettua ihmisravinnoksi – lihaksi ja maidoksi. Laiduntavat eläimet myös hoitavat maisemaa ja pitävät yllä luonnon monimuotoisuutta. Antibioottien käyttö on Suomessa todistetusti vähäistä ja kasvuhormoneja ei käytetä ollenkaan. Täällä eivät pohjavesivaratkaan lopu lihantuotannon takia.