The Game Changers (kasvisruokavalio)

3 kpl Basic Nutrition EAA -25%
Oli ihan hyvä mielipidekirjoitus hamasin sanomissa.

HS 12/2024
Arvoisat kuluttajat, suomalainen liha on hyvää!
Lukijan mielipide
Suomalainen liha on ympäristöystävällisesti tuotettua ja sitä on turvallista syödä, eläinten hyvinvointia unohtamatta.

Uudet kansalliset ravitsemussuositukset tulivat hiljattain julki. Niissä kehotetaan vähentämään lihan syömistä.

Ravitsemussuosituksissa ovat menneet puurot ja vellit pahasti sekaisin: ilmasto- ja ympäristöasioiden painotus on varsin iso, vaikka kyseessä ovat ravitsemussuositukset. Ja mikä pahinta, suomalaisen lihantuotannon ympäristövaikutukset on rinnastettu globaalin lihantuotannon ympäristövaikutuksiin.

Suomessa lihantuotanto on todistetusti kestävällä tasolla. Kenenkään ei kannata lopettaa eikä edes vähentää suomalaisen lihan syöntiä ilmasto- ja ympäristösyistä.

En halua lisätä vastakkainasettelua lihansyönnin ja kasvissyönnin välille. Jos ei tykkää lihasta, sitä ei pidä väkisin syödä. Jos liha ei sovellu omaan ruokavalioon henkilökohtaisista terveydellisistä syistä, sitä ei kannata syödä. Paras vaihtoehto terveyden, ilmaston ja ympäristön kannalta on syödä monipuolisesti kotimaisia elintarvikkeita.

Jos aletaan korvata suomalaista lihaa vaikkapa palkokasveilla, joudutaan siirtymään suurimmaksi osaksi tuontiruoan varaan. Se ei ole kovin isänmaallista toimintaa. Pohjois-Suomessa kasvukausi on liian lyhyt monille palkokasveille, joilla suositellaan korvattavan eläinperäistä proteiinia. Esimerkiksi härkäpapu ehtii täällä harvoin valmistua puintikypsäksi.

Sen sijaan nurmirehu menestyy erinomaisen hyvin. Se on myös erittäin tehokas hiilensitoja. Märehtijöiden kautta nurmi saadaan muutettua ihmisravinnoksi – lihaksi ja maidoksi. Laiduntavat eläimet myös hoitavat maisemaa ja pitävät yllä luonnon monimuotoisuutta. Antibioottien käyttö on Suomessa todistetusti vähäistä ja kasvuhormoneja ei käytetä ollenkaan. Täällä eivät pohjavesivaratkaan lopu lihantuotannon takia.
 
Pointti oli et ruoansulatus hommat et ei se aina pelkällä lihallakaan aina parempaan suuntaan mene. On täysin totta että kasvisruokailu varmasti aiheuttaa suhteessa enemmän vatsaongelmia. Ehkä monipuolisuutensa vuoks. Ehkä siihen Vatsa tottuu Ehkä ei.

Joo siis tuo sun linkkaama juttu kanan vaihtamisesta on sinällään aikaa paskaa kun itse jutussa sanotaan et kana on terveydelle neutraali. Ilmastojuttujen vuoks pitäis vaihtaa.
Kana ois itellä yks viimesimmistä asioista minkä vaihtaisin vaikka ei nyt kauheesti tuu syötyä.
Ylivoimaisesti suurin osa Carnivoren ensikertalaisista kokee löysän vatsan ensimmäiset pari viikkoa. Tämä johtuu siitä että Carnivorella tulee yleensä rasvaa reilusti sekaruokaa enemmän ja ennen kuin elimistö lisää sappihapon tuotantoa joka parantaa suoliston kykyä käsitellä kasvanutta rasvan määrää ravinnossa, on uloste liian rasvaista ja tulee liukkaasti pihalle. Sitten toinen asia mikä vaikuttaa ripuliin on se että koska ravinnosta ei tule kuitua joka hidastaa massan liikettä suoliston läpi, ei elimistö kerkeä imemään massasta nestettä pois yhtä paljon kuin ennen. Näiden kahden mekanismin yhteisvaikutuksesta voi Carnivore dieetillä ripuli lentää ensimmäiset 2vk kunnes elimistö adaptoituu lisääntyneeseen rasvan määrään ravinnossa sekä kuidun vähyyteen. 2vk jälkeen pakaroiden välistä tulee sateenkaari, aurinko paistaa ja linnut laulaa, mutta varpuset ei lennä.
 
Back
Ylös Bottom