Tekniikan ja 200m uinnin ajan parantaminen!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Andrei
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
19.5.2013
Viestejä
9
Jos admin kokee, että tämä topicci kuuluisi tonne ''Uiminen'' alle niin siirtäkää, mutta pelkään ettei sitä noteerata sielä ja lopulta hukkuu viestien joukkoon :/
Olisin menossa ensi vuonna erikoisrajajääkäri testeihin ja siellä yhtenä lajina on uinti:

Uintitesti
200 metriä yhtäjaksoista uintia
max 3 pistettä alle 3.15 minuuttia
pisteporrastus 1 piste / 45 sekuntia
nolla pistettä mikäli aika yli 4.45 minuuttia

En ole koskaan uinut 200m aikaa vaan aina koulun puolesta uitu joko 25m tai 50m. Ajattelin käydä testaamassa 200m aikani pari päivää sitten, mutta eihän siitä mitään tullut. Pystyn uimaan vapari max 50m ja sitten olin ihan piipussa. Tahdinkaan hidastus ei auta, koska silloin nopeus jää liian hitaaksi.
Tiedän tekniikkani olen suoraansanottuna aivan paska, mutta testeihin on vielä 8kk aikaa. Toisinkuin laskuvarjojääkäreissä ilmeisesti testeissä ei tule hylkyä vaikka 1 pisteen aikaa ei saavuta. Koko setissähän on jaossa 49pinna, joten se saanko uinnista 1 vai 0 tuskin mihinkään vaikuttaa. Haluan kuitenkin parantaa uintiani, koska se on tärkeä perustaito +onhan vähän mennä noloa mennä testeihin muita minuutin hitaanpana :(

Jos vaan tietäisin miten lähteä parantamaan tekniikkaa... veto, potku ja hengitys pielessä. Veto ja potku todella rivakoita läpsimisiä--->kuluttaa hirvesti happea--->tuntuu ettei olisi aikaa hengittää tarpeeksi--->rauhallisuus muttuu sähläämiseksi ja kehä alkaa alusta.....

Tarvitsen siis pakkislaisilta apua miten aloittaa tekniikan parannus! Esim. voisiko potkun harjoittelun aloitta laudalla tms. ? Vai onko tie onneen vaan uida alussa tarpeeksi hitaasti, jotta tekniikka pysyy kasassa?
Perhosta ja rintaa uin paremmin ja luulen, että 8kk reenillä saisin ainakin perhosella tuon 4.45 ajan.

Topic vaikuttaa ehkä turhalta, koska tiedän jo miks uintini on huonoa, mutta olisi hauska kuulla tekniikka vihjeita ja varsinkin kokemuksia sellaisilta, jotka ovat taistelleet samanlaisten ongelmien kanssa.
Uimaan pääsen vain n. kerran viikossa eli olisko viisampaa pyrkiä parantamaan perhosta vai korjata koko rapakunnossa oleva vapari?

Andrei
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Imo korjaa rapakunnossa oleva vapari, jo 2 kk treenin jälkeen vedät tuon 200 kuin vettä vaan jos muuten on peruskunto kohillaan.
 
Koeta opetella rento vapaauintitekniikka. Vedät vaparia sen 50m tai mitä nyt menee keskittyen rentoon uintiin ja hengitykseen. Aina kun tuntuu, että happi loppuu, vaihdat rintauintiin, kunnes hengitys on tasaantunut ja vaihdat takaisin. Ala yrittää vauhdin nostoa vasta kun pystyt uimaan vähintään 500m vaparia putkeen. Yllättäen tulet huomaamaan, että rennolla tekniikalla pääsee kovempaa vauhtia kuin "runttaamalla" ja että 200m ei voi uida täysiä millään kuntotasolla.

Opetuksen pyytäminen paikalliselta uimaseuralta voisi olla vielä nopeampi tapa.
 
katso jos sattuis olemaan tekniikkakurssia tarjolla uimaseuralla.
200m perhosta on todella kova matka, rinta puolestaan on sen verran hitaampaa että aika saattaa tulla vastaan.
Parasta kun keskityt rentoon vapariin. Ja nimenomaan rentoon käsivetoon, jalat lähinnä tasapainottaa ja rytmittää.
Ja volttikäännökset käyttöön jos ei jo ole.
 
Jos 200metriä ei vielä mene vaparia, niin pelkän tekniikan opettelu ei auta. Uimalla oppii uimaan, ja alkuun ei haittaa vaikka ei tekniikka olisi aivan täydellistä. Tärkeintä on saada kilometreja alle, ja pikkuhiljaa ottaa mukaan tekniikkaa.
Muutaman tekniikkakurssin vetäneenä huomaa, että jos uimarilla on jonkinlainen pohja uimiseen (jaksaa uida) on tekniikan oppiminen huomattavasti helpompaa.

Jos nyt menee tuo 50m vapaata, niin ui noi finstan pätkiä kerralla, ja pidä tauko. esim joku 10x50m vaparia. Kun tuntuu että tuo 50 menee helposti, niin pidennä matkaa.

Pullareiden, lautojen ja räpylöiden käyttö on ihan hyvä tapa tehostaa uintia ja parantaa tekniikkaa, mutta jos taso on todellakin tuo, niin suosittelisin että alkunn ihan vain uit.
 
joo totta. Mutta ite sain sen käsityksen että 200 menisi mutta vauhti ei riitä. Riittävällä vauhdilla taas joka veto menee läpi ja kaveri on piipussa jo 50m kohdalla. Ei olis kyllä ensimmäinen kerta kun luen tai ymmärrän väärin...

Paljon vain uimista ja keskittyä liukuun ja rauhalliseen loppua kohti kiihtyvään käsivetoon.
 
Itsellä oli samaa vikaa eli piti treenata 200m varten ja ekalla kerralla altaassa jaksoin kroolata 25 metriä ja olin aivan poikki. Muistaakseni viides tai kuudes uintikerta niin meni 200m vaadittuun 4:45 aikaan. Sellasta neljän minsan tahti tuli aika äkkiä. Katso youtubesta jotain uintipätkiä niin saat ihan passelin tekniikan siihen että menee tuo testi läpi. Ei mulla ole minkäänlaista liukua ja tekniikka on käytännössä varmaan aika paska mutta kun opetteli pitämään pään vedessä ja vähän hengitystekniikkaa niin läpi menee että hulahtaa. Jaloista ei kantsi mun mielestä murehtia, itse vedän uinnin aina melkein ilman jalkoja, loput 25 metriä voi sprintata polskia jaloilla vähän lisää vauhtia.

Ainiin, alkuun eniten auttoi kun ostin uimalasit ja nolon nenäklipsun.
 
Paikallisen uimaseuran tekniikkakoulu tekee ihmeitä! Kävin itse viime syksynä viiden kerran aikuisten tekniikkakoulun jossa sain vähän hiottua alkeita vapariin. Treenasin siis myös erkkaritesteihin niin kuin sinäkin. Uinti parantuu yllättäen nopeasti kun jaksaa vain käydä uimassa. Se kerta viikossa auttaa jo huomattavasti. Jos et volttikäännöksiä ole ennen tehnyt niin ellet halua välttämättä lähteä opettelemaan niitä niin suosittelen tekemään rintauinnin käännöksen: http://www.youtube.com/watch?v=ofvgLp6Z_uA

Syksyllä kun aloitin tekniikkakoulun niin 200m aika oli jotain 3.45-50 luokkaa ja n. 1-2 kertaa viikkoon reenillä sain hiottua sen omissa reeneissä jopa 3.10. Testeissä aika jäi sitten 3.25 hapotuksen ja väsymyksen vuoksi. Uimaan meinaan hypätään välittömästi heti hiihdon ja lihaskunnon jälkeen. Tekniikkakoulussa mulle painotettiin ettei kroppaa saa kääntää ''liiaksi'' kun ottaa happea vaan kurottaa tyyliin kainalon alle ottamaan happea. Ja joka nivelen kohdalla pitäisi olla kulma. Käsivetoja ei siis vedetä suorin käsin vaan vähän kuin kaapisit maata kädet hieman sisäänpäin taittuneena. Yritä saada vedesta ''ote'' ja vauhtia itelle!
 
Viime talven krooliopintojen suosikkivideo on tossa alla. Noita lyhyen videon treenejä kun jaksaa hinkata niin tapahtuu ihmeitä.

Tekniikka on todella tärkeää, paljon tärkeämpää kuin juoksemisessa tai kuntosalilla! Itellä on alla kuntouintikilsoja ihan mukavasti mutta vasta tekniikkaopinnot YouTuben tahdissa toi merkittävää parannusta.

 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Uidut metrit on hyvin oleellisia, koska uintikunto ei muuten juuri kohoa. Oma näkökanta on se, että suosittelisin reenaamaan tuota vapaauintia, koska mahdollistaa harjoitellessakin tehokkaamman reenaamisen, koska harva jaksaa perhosta vetää hyvällä tekniikalla kovin pitkiä matkoja, saati vapari on sovellettavissa käytännöntilanteisiin paremmin (joudut kuljettaan tavaroita tai henkilöä). Toki jos vain tuo aika pitää saada rikki niin paras tyyli on se minkä ite sellaseksi kokee.
Vapaauinnin perusteet on mahollista oppia lyhyessäkin ajassa ja tuo aikarajan saaminenkin on siten tavoitettavissa.
Tekniikka kannattaa opetella pieniä osiin, joita yhistelee sitten. Tärkeitä pointteja on vartalon kierto, "tuulimylly"-kädet (eli menee koko ajan erisuunnis), työntö suuntautuu taakse, palautusvaihe kyynärpää edellä pintaan+ojennus eteen ja happi otetaan kainalosta. Sitten kun nuo menee niin voi lähteä tarkentaan otteen hakuun ja lopputyöntöihin, yms. tarkennuksiin. Kuten tääl jo todettu niin välissä muuta lajia jos tuntuu ettei jaksa tai alkaa menee säheltämiseksi ja ehdottomasti youtube käyttöön.

Voisin jakaa myös itselleni toimineen mielikuvaharjoitteen käsivedon suuntaamisessa: Kuvittele itsesi alle suora köysi, jota pitkin lähet "vetämään" itseäs eteenpäin, kädet kulkee siis aina vedessä köyttä pitkin vaikka vartalo kääntyykin puolelta toiselle.

Ja mene reippaasti koputtamaan uimavalvojan koppiin, sieltä saattaa löytyä suurikin apu kunhan kehtaa vähän kysäistä. Neuvovat usein mielellään kysymyksissä ja voivat jopa vilkaista tekniikkaakin.
 
Voisin jakaa myös itselleni toimineen mielikuvaharjoitteen käsivedon suuntaamisessa: Kuvittele itsesi alle suora köysi, jota pitkin lähet "vetämään" itseäs eteenpäin, kädet kulkee siis aina vedessä köyttä pitkin vaikka vartalo kääntyykin puolelta toiselle.

Käytin tuota samaa ajatusmallia kerran aikuisten tekniikkakurssilla, ja tulokset olivat ristiriitaisia. Osa tajusi idean, osalla tippui kyynerpää -> olkapää samantien. He todellakin vetivät köyttä veden alla...
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom