- Liittynyt
- 1.6.2004
- Viestejä
- 16 123
- Ikä
- 48
Tässä hieman pidemmältä aikaväliltä koostuva juttu"sarja". Kannattaa lukea kokonaan.
Lähde:
http://www.ts.fi/online/mielipiteet/lukijoilta/61100.html
Johon ravintoloitsija vastaa:
Lähde:
http://www.ts.fi/online/mielipiteet/lukijoilta/61520.html#
Ja nyt uutena asiana asiakaspalvelijakin on kertonut oman versionsa jutusta:
Lähde:
http://www.aasiakas.net/index.php/2010/herra-apulaiskaupunginjohtaja/
Kaikkihan tietävät tämän "Herra apulaiskaupunginjohtajan", joka on siis jo pidätetty virastaankin. Hakkaa naisia ja riehuu kännissä. (Saan sanoa noin koska se on totta) Eli Tero Hirvilammi:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tero_Hirvilammi
http://yle.fi/alueet/turku/2010/02/...en_yritettiin_puuttua_jo_aiemmin_1414717.html
Liian vähän ahneutta
Turun Sanomat 16.7 2009 02:31:11
Asioin viime maanantaina Turun torilla. Väkeä oli liikkeellä kiitettävästi, vaikka sää ei ehkä ollut parhain mahdollinen. Ostin tomaatteja, kurkkuja, herneitä, mansikoita ja perunoita lähipitäjien – toivottavasti piakkoin turkulaisten – tuottajien tiskeiltä. Hinnat olivat suolaisia, mutta ystävällinen palvelu ja muutama ”ylimääräinen” peruna toki sen kuittasivat. Intouduin jopa antamaan eräälle myyjistä ruhtinaallisen kymmenen sentin tipin.
Kotimatkalla ajattelin pistäytyä virkistäytymässä jokilaiva Svarte Rudolfilla. Askelsin reippaasti kannelle, jossa jo näemmä suuri seurue piti keskenään hauskaa. Muutama vaiteliaampi asiakas nyhjötti sivupöydissä. Myyntitiski oli kuitenkin oudosti puolitangossa ja ihmettelin tovin, mahtaako laiva olla ”auki”. Vaatetuksesta päättelin iloluontoisen seurueen olevankin ravintolan henkilökuntaa ja kysyin asian tilaa. Vastaus oli virallisen oloinen: ”Viisi minuuttia”.
Tein nöyrästi työtä käskettyä ja istuin joen puoleiseen pöytään odottelemaan. Ehdin jo pohdiskella, tekisikö espanjalainen tai italialainen ravintoloitsija näin. Vai joustaisiko hieman ja myisi asiakkailleen heidän haluamaansa – mikään laki kun ei sitä estä.
Kokemattoman oloinen neitokainen asetteli paperiliinoja naapuripöytiin. Liekö ollut jonkin sortin harjoittelija, kun muut henkilökunnasta näyttivät pitävän keskenään hauskaa. Joitakin ravintolahenkilökunnan perusoppeja hän oli kuitenkin oppinut. Istuin kuulemma väärässä pöydässä. No, joustavana persoonana siirryin neidon osoittamaan pöytään.
Vielä muutama minuutti ja sitten asiakas saisi ostaa haluamansa. Nuorehko tarjoilija marssikin pöytään ja kysyi: ”Syötkö?” Viittasin vieressäni oleviin toriostoksiin ja totesin, että en tällä kertaa. Mutta torikaupustelun uuvuttamalle virastotyöläiselle toki virvoittava olut maistuisi. Sain kuulla, että toiveeni on mahdollista täyttää, mutta ”ei tässä pöydässä, joka on varattu ruokailijoille”. Vilkaisin pikaisesti ympärilleni ja totesin ruokailijoita olevan laivalla tasan kaksi – vieläpä samassa pöydässä.
Jäljellä oli siis hyvinkin parisenkymmentä tyhjää pöytää – odottamassa ahnaita syöpöttelijöitä. Rohkenin ehdottaa, että voisin nauttia yhden oluen tässä – minulle aiemmin määrätyssä – pöydässä. Ankaran väittelyn jälkeen edeskäypä joutui antamaan periksi, mutta halusi kuitenkin viimeisen sanan. ”No hyvä on. Mutta oluesi haet kyllä tiskiltä”.
Tein työtä käskettyä. Tosin eri laivalla.
Aurinko kuumotti mukavasti ja olut virkisti ajattelua. Ensi viikolla minulla olisi Turussa satamäärin vieraita. Peruskysymys tulee varmasti olemaan: ”Risteily oli hieno, minne nyt?” Tiesin jo, minne ei ainakaan. Onneksi meillä on erinomaisia ravintoloita, joissa ruoka on aina hyvää ja palvelu vielä parempaa – oli sitten kyseessä romanttinen illallinen vaimon kanssa tai suurempi edustusseurue.
Olisipa Turussa enemmän rahalle ahneita ravintoloitsijoita.
Apulaiskaupunginjohtaja
Turun kaupunki
Tero Hirvilammi
Lähde:
http://www.ts.fi/online/mielipiteet/lukijoilta/61100.html
Johon ravintoloitsija vastaa:
Ahneus ei kauas kanna ravintolatoiminnassa
Turun Sanomat 18.7 2009 02:27:03
Turun apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi kirjoitti Mielipiteet-palstalla (TS 16.7.) laivaravintola Svarte Rudolfista.
Olen toiminut ravintoloitsijana yli 30 vuotta ja laivaravintola Svarte Rudolfia olen kipparoinut noin 20 vuotta. Ravintolaurani aikana voin sanoa kohdanneeni koko kirjon turkulaista, suomalaista ja ulkomaalaista ravintola-asiakaskuntaa. Kaikkien näiden vuosien jälkeenkin nimenomaan asiakkaat ovat minulle keskeinen innoite tämän työn tekemiselle.
Pahoittelen mikäli apulaiskaupunginjohtaja on kokenut saaneensa ravintolassani huonoa palvelua. ”Kokemattoman oloinen neitokainen […] Liekö ollut jonkin sortin harjoittelija” oli todellakin nuori työntekijäni. Olen aina ajatellut, että jo yhteiskuntavastuun nimissäkin nuoria työntekijöitä tulee palkata ja näin antaa heille mahdollisuus perehtyä työelämään ja syventää koulussa opittuja taitojaan käytännön työtehtävissä. Ilmeisesti apulaiskaupunginjohtaja kuitenkin edellyttää, että nuorilla, vasta uransa alussa olevilla työntekijöillä on oltava täydelliset tiedot, taidot ja kokemus asiakaspalvelusta?
Pyrkimyksenäni kaikkina yrittäjävuosinani on ollut kehittää ravintolatoimintaa ja tarjota asiakkailleni parasta mahdollista ruokaa ja palvelua. Näitä pyrkimyksiä aion toteuttaa jatkossakin. Myös työnjohdollisia tehtäviä aion jatkaa hyväksi kokemallani tavalla. Tällä saralla onnistumisestani kertonevat vuosikymmeniä kestäneet työsuhteet monien työntekijöiden kanssa sekä jatkuvasti laajeneva asiakaskunta.
Syy sille, että ”myyntitiski oli kuitenkin oudosti puolitangossa”, johtuu yksinkertaisesti siitä, että avaan laivaravintolan arkisin kello 11. Ennen avaamisaikaa emme tarjoile asiakkaille ruokaa sen paremmin kuin juomaakaan. Se, että ”muutama vaiteliaampi asiakas nyhjötti sivupöydissä”, johtui samasta syystä – aloitamme tarjoilun vasta ravintolan auettua.
Joka tapauksessa kyseisen nuoren työntekijän työnantajana ja esimiehenä kannan tietysti täyden vastuun alaiseni asiakaspalvelusta.
En kuitenkaan voi olla vielä nostamatta esiin apulaiskaupunginjohtajan kirjoituksen johdosta aiheutunutta hämmästystäni. Koen, että kirjoituksen takana ovat poliittiset motiivit Hirvilammin kirjoittaessa palautteensa nimenomaan virkamiehenä, ei yksittäisenä kansalaisena. Onko kyseessä niinkin hieno poliittinen tavoite kuin kunnallisen päätöksentekoprosessin läpinäkyväksi tekeminen?
Apulaiskaupunginjohtaja ei ilmeisestikään koe tärkeäksi suoran palautteen antamista, koska hän ei ole ottanut yhteyttä laivaravintola Svarte Rudolfiin ja allekirjoittaneeseen asiaan liittyen. Hirvilammi ilmeisesti koki asian niin merkittäväksi, ettei nähnyt suoraa yhteydenottoa yrittäjään loogisimpana vaihtoehtona, vaan hänen ajattelussaan ilmeisesti yleisöpalvelun nimissä laadittu palaute tulee kirjoittaa suoraan paikalliseen valtalehteen. Kirjoituksen motiiveja voikin vain arvuutella – näin viikkoa ennen vuoden suurinta tapahtumaa Turussa.
Vaikka näkemykseni mukaan virkamiehen tulisi olla puolueeton kaupungin varojen käytössä, kirjoittaa apulaiskaupunginjohtaja yleisönosastolla ohjaavansa veronmaksajien rahoilla monisatapäisen vierasjoukkonsa muualle kuin laivaravintola Svarte Rudolfille. Eiköhän päätökset siitä, missä hänen vieraitaan kestitään ole tehty jo aikoja sitten? Svarte Rudolfhan ei kuulunut apulaiskaupunginjohtajan vieraiden kestitsijöiden joukkoon ennen hänen viimeviikkoista laivallani vierailuakaan.
Tuskinpa Turun kaupungin ratkaisut vaikkapa vieraiden kestitsemisen kohdalla perustuvat vain ”torikaupustelun uuvuttaman virastotyöläisen” spontaanille päätökselle? Näin tuskin menetellään apulaiskaupunginjohtajan mainitsemissa sivistysvaltioissakaan.
Kirjoituksesta hämmentyneenä ja sen motiiveja pohtiessani jatkan kuitenkin toimintaani samalla yrittäjäasenteella kuin kaikki aikaisemmat vuodet, enkä edelleenkään lisää ahneutta yritysideaani.
Ennen kaikkea iloitsen asiakaskunnastani, johon – onneksi! – kuuluu myös huomattava määrä tyytyväisiä asiakkaita.
Ravintoloitsija
Turku
Ari Vienonen
Lähde:
http://www.ts.fi/online/mielipiteet/lukijoilta/61520.html#
Ja nyt uutena asiana asiakaspalvelijakin on kertonut oman versionsa jutusta:
Herra apulaiskaupunginjohtaja
Kategoria: Baarissa / Yökerhossa, Ravintolassa / Ruokapaikassa
Olin kesätöissä eräässä jokilaivassa kesällä 2009. Olin siivoamassa kantta, avaamassa baaria ja kattamassa pöytiä kun kello oli n. 08.50. Paikalle marssi herra, joka ilmoitti haluavansa oluen, heti. Vastasin etten voi sitä myydä ennen kello yhdeksää, koska se on lainvastaista ja sitä paitsi avaamme vasta yhdeksältä, mutta hän voi istua odottamaan kymmeneksi minuutiksi jos haluaa (tämä ei varsinaisesti ole suotava tapa, mutta hyväntuulisena ajattelin tehdä poikkeuksen ja antaa hänen istua kantamuksineen).
Jatkoin pöytien kattamista ja kysyin häneltä että tuliko hän kenties ruokailemaan vai vaan oluelle, meillä kun on kannen takaosa varattu ruokailijoille, ja etuosa vain juojille (ja pöytiin tarjoilu tapahtuu vain ruokailijoille, juojia palvellaan tiskillä, kuten baareissa yleensäkin), jolloin hän suuttui, ilmoitti vain juovansa eikä suostunut vaihtamaan paikkaa vaikka istui ruokailijoille tarkoitetuissa, melkein jo katetussa pöydässä (tiedän että se kuulostaa vähän vaikealta ja ihmiset eivät aina oikein ymmärrä sitä käytäntöä, mutta jokin järjestys on pakko pitää, ja se selitetään asiakkaalle aina erittäin ystävällisesti, valtaosalle menee jopa jakeluun).
Koska en jaksanut riidellä hänen kanssaan, niin annoin hänen istua siinä ja jatkoin pöytien kattamista. Pyysin josko hän voisi nostaa hiukan eväspussukoitaan (!!! ruokaravintolassa!) jotta saisin sen pöydän katettua loppuun. En edes siis valittanut siitä että hän söi omia eväitä ravintolassa. Hän suuttui jälleen ja mutisi jotain ammattitaidottomasta kesätytöstä, joka ei osaa edes servettejä taitella. Vielä tässäkin vaiheessa hymyilin ystävällisesti ja sanoin että minun nyt täytyy vain saada tämä tehtyä. Hän siirtyi toiseen pöytään (tässä kohtaa jo täysin omasta tahdostaan koska olin jo aikaisemmin antanut periksi).
Kello löi yhdeksän ja hän alkoi napsuttaa sormiaan ja viheltämään minulle (mitä inhoan ehkä eniten maailmassa) ja huusi että ”no joko nyt ois kaljan paikka?!”. Vastasin ystävällisesti että oluen saa edelleen hakea tuolta tiskiltä, meillä ei ole pöytiin tarjoilua baarin puolella. Hänen vastauksensa meni jotakuinkin näin: ”V*tun kesähessu, koita nyt päättää mitä haluat ja missä saa istua ja olla. Tiedätkö sä kuka mä ees oon?? Haluan sen oluen NYT. Ymmärrätkö sä?! NYT! Mä oon tän kaupungin apulaiskaupunginjohtaja!”. Vastasin edelleen että oluen saa tiskiltä ja meillä ei laiteta asiakkaita arvojärjestykseen, kaikki hakevat oluensa tiskiltä ellei ole tilattu myös ruokaa (myönnetään että tässä vaiheessa olin jo vähän ärtynyt ja äänensävyni oli hieman ilkeä), jolloin hän nousi, sotki tahallaan pöydälle juuri laittamani valkoisen pöytäliinan mansikoilla, heitti herneenpalot lattialle ja ilmoitti että hakee oluensa tiskiltä, toisesta laivasta. Hän muisti myös mainita, miten oli jättänyt torikauppiaalle 0,10€ tipin kun oli saanut sieltä niin hyvää palvelua… Apulaiskaupunginjohtajan käytöstä? Virka-ajalla olutta? Noh, aasi mikä AASI.
T: ”Se kuuluisa tarjoilija paikallisesta sanomalehdestä”
Lähde:
http://www.aasiakas.net/index.php/2010/herra-apulaiskaupunginjohtaja/
Kaikkihan tietävät tämän "Herra apulaiskaupunginjohtajan", joka on siis jo pidätetty virastaankin. Hakkaa naisia ja riehuu kännissä. (Saan sanoa noin koska se on totta) Eli Tero Hirvilammi:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tero_Hirvilammi
http://yle.fi/alueet/turku/2010/02/...en_yritettiin_puuttua_jo_aiemmin_1414717.html