Taantuman mahdollisuus...

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timba79
  • Aloitettu Aloitettu

Timba79

Moderaattori
Mode
Liittynyt
5.6.2003
Viestejä
29 708
Ikä
45
Startataanpa nyt tällainen kunnon spekulointiketju.

Eli Jenkkilä taitaa olla lähes väistämättä ajautumassa (jos ei ole jo ajautunut) jonkinlaiseen taantumaan. Tämä tietysti vaikuttaa markkinoihin kokonaisuudessaan.

Mutta jos Kiina & Intia ei ajaudu taantumaan, toiminee ne kasvun veturina...tai ainakin tasapainoittajana suhteessa Jenkkeihin edelleen.

Mutta miten Eurooppa? Onko se ihan oikeasti niin paljon Jenkkien varassa mitä annetaan ymmärtää? Suomi nyt varmasti menee mukana siinä missä EU-maat muutenkin...

Eli mikä on mielestänne todennäköisyys että EU ja sitäkautta Suomi ajautuisi taantumaan ja mitkä tekijät sen laukaisisi?

Kukaanhan näitä ei voi tietää, mutta hyviä näkemyksiä voi aiheesta esittää. Taantuma sinällään nyt ei mikään ihme juttu ole, kuuluu oleellisesti talouden vaiheisiin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jos oikein käsitän niin taantuma = BKT laskee?

Jos yksityisten talousten kulutus laskee ympäri maailmaa, niin varmasti tuntuu jopa Suomessa. Ei porukka vaihtaisi Nokian puhelinta enää kerran parissa vuodessa.
 
Aallot tuntuvat varmasti myös Suomessa, spekulaation kohteena on vaikutusten koko.

Jenkkilä menee kovasti kulutuksen suhteen, ihan terveellisesti, taantumaan. Ei enää voida ottaa loputtomaan luottoa, joka ylittää maksukyvyn luottaen että kaikki kasvaa kaksinumeroisin luvuin joka vuosi.

Ihmiset ei osta vaatteita, asuntoja, autoja, kulutustavaroita..teollisuus hiljentää jenkeissä ja sinne tuovat maat eivät saa enää tavaroitaan Niin paljon kaupaksi..eivät käytä enää raaka-aineita niin ylettömästi..lasku kertautuu. Jos vielä Kiina yrittää hillitä omaa kasvuaan, se vaikuttaa lisää.

Hillitön lainan ottaminen yksityisten, yritysten ja valtion puolelta kostautuu jenkkilässä. Yksityisiä menee velkasaneeraukseen kuten yrityksiäkin. Jenkkejä kiristetään Aasian ostamilla velkakirjoilla.

Isojen kaatuminen tuo ongelmia, mutta myös mahdollisuuksia pelureille ja pienemmille.

Yksi vaikutus on varmasti myös se, että kun media toitottaa taantumista tarpeeksi, niin siitä tulee totta kuluttajien mielessä Suomessakin. Ei enää uskalleta tehdä mitään sijoituksia, vaan laitetaan säästöön, vaikka oma talous olisikin vahva.
 
"MTV:n uutisten mukaan kulutusluottojen määrä on kasvanut tasaista tahtia 90-luvun puolivälistä lähtien. Samaan aikaan suomalaisten kotitalouksien velkaantuneisuus on lisääntynyt vauhdilla - nyt on ylitetty jo lamaa edeltävä taso.

Kulutusluottojen takaisinmaksussa onkin alkanut ilmetä ongelmia. Tämän vuoden alkupuoliskolla maksuhäiriöiden määrä kasvoi 20 prosentilla, mutta velkaantumisen tahti ei ole juurikaan hidastunut.

Vuodesta -95 kulutusluottojen määrä on miltei kaksinkertaistunut. Tällä hetkellä suomalaisilla kotitalouksilla on noin 10,7 miljardin arvosta kulutukseen otettua velkaa, kertoo Kaija Erjanti Finanssialan keskusliitosta."

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2007/08/552715


Pisti vain silmään, kun äsken uutisia katselin. Liekö jenkkien ongelmat vain alkua eikä vain jenkkien ongelmia? Kotitalouksien velkaisuus kasvaa, korot nousevat, kulutus ei voi kasvaa jatkuvasti, eläkepommi häämöttää, asunnot kallistuvat, yleinen ilmapiiri lietsoo paniikkia. Ei tämä nyt enää aivan ohi menevältä pikku jutulta vaikuta. Sitä kuinka laajalla skaalalla taantuma lähtee rapakon takaa leviämään ja kuinka kauan se tulee kestämään, on vaikea sanoa mutta varsinaiseen lamaan en jaksa vielä millään uskoa.
 
Varsinainen lama ei nyt ihan joka suhdannekierron juttu ole, eli se on jo paljon vakavampi juttu. Kyllä siihen Suomessakin tarvitaan vähän muuta kuin kotitalouksien velkaantuneisuus.

90 luvun lamaanhan oli jo monta vakavaa syytä.

EDIT: Ja vaikka Jenkkilässä alkaisi kunnon lama, ei se mielestäni tarkoita lamaa muualle. Taantumaa toki pukkaa aika varmasti.
 
"taantumassa" talouskasvu hidastuu selkeästi ja sitten kun se kääntyy laskuun niin puhutaan "lamasta"
Makrotaloustieteessä kahden peräkkäisen vuosineljänneksen bruttokansantuotteen lasku on taantumaa. Taantumasta ei voine puhua jos BKT:n kasvu vaan hidastuu huippulukemista.

Mielenkiintoinen syksy tulossa, nähdäänkö oikeasti suhdannekäänne? Kun taloudella menee pitkään hyvin, moni unohtaa että suhdannevaihtelu on edelleen olemassa. Tälläkin palstalla moni (ehkä vähän nuorempi sijoittaja?) on kärkkymässä "ostopaikkoja" :) vaikka mahdollisen suhdannekäänteen tullessa ne oikeat ostopaikat ovat vuonna 08-09 kun kukaan ei enää puhu osakesijoittamisesta ja talouden näkymät ovat heikot. Toki jos oma näkemys on että kyseessä on vain dippi ja on sitä mieltä että joku tietty osake on edullinen, niin mikäs siinä. Kunhan muistaa ettei edullisuus tarkoita sitä, että jonkun osakkeen arvo on tippunut 20 prosenttia, tai 30 prosenttia, tai vaikkapa "alle 2 euron".

Monen firman kurssiin on leivottu melkoisia kasvu- ja tulosodotuksia. Moni firma saa tehdä tosissaan töitä, että ennätykset paukkuvat kvarttaalista toiseen seuraavan viiden vuoden ajan, mikä on siis hinnoiteltu tällä hetkellä kursseihin. Jos näillä tulosennusteilla yritys antaa ymmärtää että kasvu voipi suhdanteesta/korkotason noususta/työvoiman saatavuudesta/palkkaratkaisuista/investointien vähenemisestä johtuen hieman hidastumaan, se vaikuttaa kurssiin melkoisesti. Joku voi varmaan laskea paljonko vaikuttaa esim. liikevaihdon tai tuloksen kasvuennusteen muokkaaminen +20%/v -> +10%/v? PALJON. Siksi vähän mietityttää kun moni tuijottaa vaan P/E-lukuun ja tulosennusteisiin, mutta ei mieti asiaa laajemmalti suhdannetalouden näkökulmasta. Tästä tulee vähän mieleen it-kupla, silloinkin ennustettiin että entinen suhdannevaihtelu on mennyttä ja it-tulevaisuudessa firmojen tulokset kasvavat ikuisesti.

Nykyisellä inflaatiotasolla, jota palkkaratkaisut ja asuntojen/polttoaineen hinnat eivät ainakaan hidasta, EKP tuskin elvyttää vaan pikemminkin korkotaso tulee nousemaan kunnes inflaatio on taas raja-arvoissa.
 
Heikki ennustaa (tietää), että osakkeiden nousuvauhti hyytyy ja voi kääntyä lievään laskuun. Lamaa ei kuitenkaan tule. Korkojen nousu lisää korkosijoitusten houkuttelevuutta osakkeisiin verrattuna. Tämä laskee kursseja kun rahaa virtaa osakkeista korkoihin.

Talous alkaa jarruttaa kunnolla vasta sitten kun firmat laittavat investointejaan jäihin ja kysyntä tyrehtyy. Tällä hetkellä ei vielä liene näköpiirissä kysynnän hidastumista. Taantumaspekulaatiot pyörivät osakemarkkinoiden kurssivaihteluiden ja kotitalouksien velkaantumisen ympärillä.

Yrityksillä on keskimääräisesti erittäin vahvat taseet tällä hetkellä.
 
Yrityksillä on keskimääräisesti erittäin vahvat taseet tällä hetkellä.

Toisin taisi olla asiat 90 luvun lamaa edeltävänä aikana, saati sittein IT-kuplassa monella pikkufirmalla?

Yritykset eivät ole mitenkään ylivelkaantuneet, toisin kuin kotitaloudet. Eli kestänevät hyvin taantumat. Kursseja se toki tiputtaa, mutta entä sitten?
 
Alkaa tosiaan vaikuttaa hirvittävältä, kun joillain kotitalouksilla on yhtä paljon velkaa kuin tuloja vuodessa. Juoksevat kulut hoidetaan sitten kulutusluotoilla.
 
Alkaa tosiaan vaikuttaa hirvittävältä, kun joillain kotitalouksilla on yhtä paljon velkaa kuin tuloja vuodessa. Juoksevat kulut hoidetaan sitten kulutusluotoilla.

???

Eiköhän jokaisella asuntovelallisella ole enemmän velkaa kuin tuloja vuodessa? Mitä ihmeellistä tossa on? Saa olla suuret tulot tai hiton pieni koirankoppi jos velka on vuosituloja pienempi!

Jos taas tulot ei riitä edes lainan lyhennyksiin, aletaan oleen kusessa.
 
???

Eiköhän jokaisella asuntovelallisella ole enemmän velkaa kuin tuloja vuodessa?
Joo, siis tuskin kukaan saa Suomesta asuntoa vuoden liksalla, eikös täällä ollut se velkaantumis-aste laskukaavakin, meillä se oli sellainen 800% :D
 
Alkaa tosiaan vaikuttaa hirvittävältä, kun joillain kotitalouksilla on yhtä paljon velkaa kuin tuloja vuodessa. Juoksevat kulut hoidetaan sitten kulutusluotoilla.


Ei se lainan määrä vaan paljon menee rahaa kuukaudessa asumiseen. Pankkien nyrkkisääntö on että maksimissaan 40% nettotuloista saisi mennä asumiseen. Itsellä meneen tällä hetkellä suunnilleen 25% nettotuloista asumiskuluihin, joten ei hätää :D
 
Tätä juuri tarkoitin. Ei siis pystytä maksamaan lainaa pois.

Mitä sää nyt horiset? Milloin yleensäkään ollut sellainen tilanne, että vuoden tuloilla on saanut asuntolainan? Joko sun tutuilla on sikaisot tulot tai sitten ne asuu leikkimökissä!

Mistä sä revit tuon ettei lainaa pysty maksamaan jos se on enemmän kuin vuositulot? Mä en esim. vuosituloillani pystyisi ostamaan mitään järkevää kämpää jyväskylästä. Ja lainaa on nyt jäljellä aika reippaasti vuosituloihi nähden, mutta mitään hätää ei takaisinmaksun kanssa ole. Ei vaikka menis työpaikka, koska sitten juoksee liiton päivärahat. Toki tuo tiukentaisi budjettia, mutta maksamaan lainat silti pystyisi.
 
Tähänpä voidaan ykskantaan vain todeta, että maailma ei ole täällä, maailma on muualla. Olipa se sitten taantuma, lama tai noususuhdanne niin oikeat instrumentit on olemassa aina oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.
 
Mitä sää nyt horiset? Milloin yleensäkään ollut sellainen tilanne, että vuoden tuloilla on saanut asuntolainan? Joko sun tutuilla on sikaisot tulot tai sitten ne asuu leikkimökissä!

Herätys! :) Tarkoitin, että jotkut ottavat niin paljon lainaa, että rahat riittävät juuri lainalyhennyksiin/korkojen maksamiseen. Muu eläminen (ruoka, vaatteet, vakuutukset yms.) maksetaan kulutusluotoilla (tai jollain toisella lainalla?).

En tiedä muista, mutta mun mielestä toi on vähän kestämätön tilanne?
 
Itseäni vituttaa eniten epävarmuus. Olisi selvä taantuma tai nousukausi, muttei tällaista sahausta ylösalas. Volatiliteetti on melkoinen pörssikursseissa. Pitäisin taantuman mahdollisuutta erittäin korkeana, mutta FEDin korkojen lasku voi lykätä sitä aika paljonkin. Fakta on kuitenkin se, että mitä pidemmälle kuplaa puhalletaan, sitä kovempi on romahdus. Parasta olisi että keskuspankit antaisivat markkinoiden tiristää ylimääräiset läskit pois ja höllentäisivät korkopolitiikkaa vasta myöhemmin.
 
Itseäni vituttaa eniten epävarmuus. Olisi selvä taantuma tai nousukausi, muttei tällaista sahausta ylösalas. Volatiliteetti on melkoinen pörssikursseissa. Pitäisin taantuman mahdollisuutta erittäin korkeana, mutta FEDin korkojen lasku voi lykätä sitä aika paljonkin. Fakta on kuitenkin se, että mitä pidemmälle kuplaa puhalletaan, sitä kovempi on romahdus. Parasta olisi että keskuspankit antaisivat markkinoiden tiristää ylimääräiset läskit pois ja höllentäisivät korkopolitiikkaa vasta myöhemmin.

Jep. Kieltämättä vittumainen tilanne. Ei uskalla piensijoittaja tehdä oikein mitään tällä hetkellä.
 
Back
Ylös Bottom