Sydänperäinen kipu(ko) 16-vuotiaalla?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja femelle
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Herätessä aamulla ei ole kipuja, vaan syke on normaali. Että siinä mielessä olisit aivan oikeassa.. Mutta jos tämä olisi pelkkää stressiä, niin miten nämä sitten alkoivat kuitenkin silloin treenatessani rankemmin? Tuskinpa se vain sattumaa oli, että kova treeniä maksimisykkeellä muutamia kertoja, ja sitten vetää rinta kipeäksi ja alkaa tykytykset, joita ei ole ennen ikinä tuntunut. Myönnän että stressaan helposti asioita, mutta olen stressiä on ollut jo kauan aikaisemminkin, eivätkä oireet ole koskaan ennen ollut tykytyksiä lähelläkään.
Ja näin kesällä minun ei ole tarvinnut huolehtia koulusta eikä oikeastaan muustakaan stressiä aiheuttavasta, ja voinkin sanoa että olen ollut muuten oikein levollinen ja rauhallinen kesällä. Mieltä ei oikeastaan paina muu kuin tämä mistä tänne ylipäänsä kirjoitin. Liekö se taas vetää stressiä, ehkä.
 
Noniin, tänään kävin lääkärillä ja parin rinnasta painalluksen jälkeen totesi Tietzen taudiksi. (Vielä varmaahan tuo ei ole, röntgen tulossa ja kannettava EKG laite parin vkon päästä), mutta tosiaan itseä ihmetytti, kun pari kuukautta sitten lääkärillä kun olin niin hänen painalluksista ei koskenut yhtään. Mutta tämä eri lääkäri kun painoi nii kyllä aristi. (Tosin hänellä oli aika kovat otteet, aloin miettimään että kyllähän tuo kipeää käy kun ihan tossissaan painoi, mutta toivon todella että tämä on juuri sitä mitä lääkärikin totesi.) Mutta liittyykö tietzen tautiin millään lailla sydämen rytmihäiriöitä? koska ne ovat kuitenkin keskeinen osa myös oireilujani. Lääkäri sanoi että fyysinen rasitus ja tulehduskipulääkkeet auttavat, mutten tiedä uskallanko tästä enää aloittaa lenkkeilyä, ennenkuin saan varman tiedon tilastani..
Eilen illallakin ennen nukkumaanmenoa sydän muljahteli useita kertoja, otin kipulääkkeen joka kyllä auttoi hieman (ja väsytti sen verran, että nukahdin miltei heti)

Millainen toi kannettava EKG laite on? Siis se jota pidetään vuorokauden.. Tulisin sen saamaan parin vkon päästä, jolloin koulut ovat jo alkaneet, eli voiko laittetta viedä muualle vai pitääkö pysyä kotona sen vuorokauden. Entä saako liikuntaa harrastaa kyseisen laitteen ollessa?
 
Ainakin ne mallit mitä oon itse nähnyt/käyttänyt on semmosia ison kännykän kokosia laatikoita, joihin saa kantokotelon. Laatikosta lähtee sit piuhat kytkentöihin. Ei haittaa normaalia elämää kovin pahasti eli mitään kärryillä työnnettävää mööpeliä tuskin joutuu ympäriinsä kuljettelemaan.
 
voishan toi olla rintarangan jumi. Itsellä ainakin rasituksessa välillä tuntu tuota sydämenmuljahtelua, hegenahdistusta yms. mutta kiropraktikolla käynti autto. Elikkä selän hermot on jotenkin jääny tukkoon tjsp.
 
Kyllä Femelle sun kannattaa se kannettava härpäke ottaa, ei tarvii pysyä kotona. Liikunnasta en tiedä mut ei sillä voi olla väliä kun on niin lyhyestä ajasta kyse. Toki jos saa harrastaa niin itse tekisin kaikkeni saadakseni niitä oireita sen vuorokauden aikana.
 
niin se onkin tiedossa, mutta joudun odottamaan vielä viikon tai pari, että saan sen vuorokausi-ekg:n. Ajattelinki, teen kaiken mahollisen, jotta rytmärit päätyis laitteeseen.

Nyt on keuhkotki kuvattu, eikä niissä näkynyt mitään. Mutta eilen illalla/yöllä ei saanut nukutuksi, kun tuli ainakin 3 rytmäriä. Ennen rytmäriä jotenkin aavistin sen tulevan, kun sellainen kamalan lämmin ja heikottava olo virtasi, ja sitte syke lähti nousuun. Samalla myös tuntu semmone muljahdus sydämessä. Sykemittarilla katoin niin "rytmäri" sai sykkeen nousemaan korkeimmillaan 130:n 80:sta. Kumma juttu tässä on se, etten ollut päivän aikana tehnyt mitään liikunnallista tai fyysisesti kovin rasittavaa.. Eli en nyt ole kyllä varma että nuo oireet olisivat niin kytköksissä rasitukseen enää...
 
Pitipä oikein rekisteröityä vastatakseni, vaikkakin kyseessä vanha ketju mutta jos olisi avuksi tuleville lukijoille. Olisi myös mukavaa kuulla aloittajan kuulumisia jos täällä vielä käy.

Eli mieleeni tuli tapauksessasi lievän, "alkavan" paniikkihäiriön mahdollisuus, kun selkeästi vahdit olotilaasi ja etsit diagnooseja. Se voi aiheuttaa mitä vaan fyysistä oiretta ripulista huimauksen kautta 200 sykkeeseen ja sydämen muljahduksiin, lääkärit eivät sitä jostain syystä osaa välttämättä taudin syyksi tarjota vaikka turhia verikokeita ja tutkimuksia tehtäisiin kymmeniä. Sen syy-yhteys urheiluun saattaa olla vaikka yleinen stressi tai jokin lihaspistos joka saa paniikkialttiin hermostumaan josta seuraakin jo muljahduksia pelkoineen.

Samoin nuo hartia-yläselkä -alueen jumit aiheuttavat monenlaista rinnan puristusta jotka ovat omiaan hermostuttamaan koska laittavat automaattisesti miettimään sydäntä, joka ei tosiaankaan ole todennäköinen vaihtoehto 16 -vuotiaalla mutta se pyörii jokaisen mielessä koska kaikenmaailman kolesteroleja ylihypetetään joka mediassa edelleen. Saadaan lapsetkin pelkäämään.
 
Harvemmin nuo nukkumaan mennessä tulevat rytmihäiriötuntemukset ovat mitenkään vaarallisia. Jos rasituksen aikana lähtee suoraan rytmihäiriön tunne ja vointi huonoks, ni lääkäriin. Rasituksen jälkeen tulevat tykyttelyt ovat yleensä vaarattomia lisälyöntisyyttä / sinustakykardiaa. SVT on nopea tasainen rytmi, joka kyllä pysäyttää tullessaan (yleensä), 130 ei oo tarpeen nopea ollakseen sellainen. Kannattaa aina tutkituttaa jos tykyn ollessa päällä menee (lähes) taju tai ottaa rinnasta kovin. Tuollainen huonon olon tunne edeltävästi voi taas liittyä johonkin elimistön autonomiseen reaktioon, josta voi sitten seurailla tykyttelyä/muljauksia (yleensä vaarattomia). Totta, että paniikkioireiluun liittyy myös nimenomaan erinäisiä tykyttelytuntemuksia. Noh, tredi on niin vanha et mahtaako aloittaja vielä pyöriä täällä :)
 

Latest posts

Back
Ylös Bottom