Suuria määriä safkaa!

Liittynyt
24.5.2003
Viestejä
1 460
Hei!

Itselläni kyrpii laahata kaupoissa ja siksipä ostoslistani aina on kutakuinkin seuraava:
- 6l maitoa
- 1kg jauhelihaa
- 1pkt tummaa riisiä / pastaa
- niin monta rahkapurkkia ku mahtuu koriin
- pari tiukua kananmunia
- italianpata, texmexpata tai mexikonpata ainespussi
- Öljyä

Tästä sitten väsään hirveän kasarin täyteen tuota pata ruokaa ja syön sitä yleensä 2-3 päivää. sitten kierto alusta, ja uskokaa pois nyt on alkanut pikkuisen tulla tuo ruoka jo korvista ulos ja kyselisin tällaisia vastaavia reseptejä! sellaisia juuri, joita voi valmistaa hirveen kasan kerralla =)
 
Mihin tahansa kyllästyy jos sitä samaa kaiken aikaa vetää. Noista aineksista tekee vaivatta makaronilaatikon, jota voi syödä vaikka viikon kun kunnon satsin tekee. Kalaa/kanaa on myös tarkoituksenmukaisinta paistaa vähintään kilon mälli kerralla. Siihen sitten vaan keittää sen riisin/pastan lisukkeeksi erikseen.
 
itse kierrätäm 4lihaa (kana,tonnikala,paistijauheliha ja joskus sisäfilettä)
Kaikki on pakkasessa ja kun tökkii, ens kerralla syön jotain ihan muuta.
Lisukkeina on perus: pasta,makarooni, riisi, muusi.
Noilla kun oon hämmentänyt niin voin sanoa ettei pääse kyllästymään.
Lisäksi tietysti leipää, leikkeleitä, juustoja, hedelmiä...
 
Tee itse erilaisia lihapatoja kokolihasta. Mausteita ja lisukkeita vaihtelemalla saa vaikka minkälaista, ja pataa voi hyvin tehdä ison määrän kerralla kunhan on tarpeeksi iso kattila tjsp.

Perussetti: naudanpaisti pilkotaan haarukkapaloiksi, ruskistetaan erissä ja laitetaan pataan, vettä pari desiä. Lisätään mausteita ja annetaan hautua (vesi just ja just kuplii/väreilee) vähintään pari tuntia että tulee mureaa. Kun on valmista, lisätään suolaa ja mahdollisesti suurustetaan ja/tai lisätään kermaa. Erilaisia juureksia hedelmiä etc voi lisätä eri vaiheissa niiden kypsymisajasta riippuen.
 
Kuivattu soijaproteiini ei paljon ruokakassissa paina ja joskus voit jauhelihan korvata sillä. Totuttele vatsasi siihen kuitenkin pienin erin, sillä kaikille soija ei sovi (itsellänikin siitä tulee vatsavaivoja, jos kerralla ison määrän naamaani vedän...).
 
Itselläni tulee väännettyä hirvittävä laari makaroonilaatikkoa,lasagnea,kinkkukiusausta,jne jne. Siis kaikki laatikkoruoat. Ne säilyyki viikon. Ja kun on viikon vetänyt yhtä laatua, niin on kiva vaihtaa :)
Mulla toimii sellanen ruokapolitiikka, jossa vedetään samaa safkaa vuodesta toiseen. Aamupala on lähes aina sama (rahkaa 2.5dl,maitoa 2dl,appelsiini mehu 2dl, kaurahiutaleita 1dl,sokeri/makeutusainetta,1tl vitamax), Töihin otan messiin proteiinijuoman (aina sama), ja töissä siis omat eväät (ja aina joku laatikkoruoka) ja iltapäivällä sitte välipalaksi tunapurkki. Myös iltapala on aina lähes sama (3 kiiviä,protskujuoma + muuta sälää).
Yksinkertaisuus kaunistaa.

Osta 1kg perunasipuli sekoitusta, 2kg jauheliha, 2 litraa maitoa, 3 sipulia. Paista jauheliha+sipuli ja tempase kaikki isoon astiaan ja paista uunissa 1.5h. Ja tulee hyvää.
 
Itselläni on jokunen mättö, joita kierrätän:
- italianpata
- meksikonpata
- lasagne
- makaronilaatikko (jauheliha tai kana)
- jauhelihaperunavuoka
- lihapullat
- jauhelihakastike
- paistettu lohi
- kanankoivet

Lisukkeeksi pastaa, riisiä ja perunaa. Reseptit löytyvät helposti netistä. Tuohon listaan kaipaisin vielä lisää vaihtelua. Onko ideoita?

PS. Mikäli joku ei jo tiennyt, jauhelihan sekaan voi hyvin heittää esim. desin soijarouhetta per 500 g lihaa, jos ei pidä paljaan soijarouheen mausta. Halpaa ja proteiinipitoista, soijan pahvinen maku peittyy.
 
Jauhelihastahan saa melkein rajattoman määrän erilaisia ruokia aikaiseksi, joten siitä kokkaan ainakin kolme kertaa viikossa (eilen esim. kebakkoja ja tänään jauhelihapyttipannua).
Tein mainion löydön kirjakaupan ale-laarista "Herkku jauhelihasta". ~50 reseptiä, joten ei varmasti enää lopu idea kesken, kun käyn näitä läpi. Useimmat reseptit tosin vaativat jonkinverran vaivannäköäkin ja laajaa mauste- ja einesvalikoimaa.
 
Back
Ylös Bottom