Sorsa-säätiön raportti ehdottaa "maisteriveroa"

Liittynyt
22.10.2006
Viestejä
478
HS.fi 29.5.2008 20:35
Korkeakoulututkinnostaan taloudellista hyötyä saavan opiskelijan tulisi osallistua opintojensa kustannuksiin erityisen "maisteriveron" muodossa, ehdottaa tuore kirja. Vero tulisi niille, jotka hyötyvät yliopistotutkinnostaan tienaamalla valmistumisen jälkeen keskimääräistä paremmin.

"Opintojen maksuttomuus ei takaa tasa-arvoa", perustelee ehdotustaan valtiotieteen maisteri Aleksi Henttonen, jonka laatiman raportin Kalevi Sorsa -säätiö julkisti torstaina.

Otsikolla Valinnanvapaus, vastuu ja tasa-arvo – koulutuksen kustannusten jakaminen Henttonen tarkastelee kansainvälisiä kokemuksia koulutuksen maksullisuudesta ja päätyy siihen, etteivät maksut ole vähentäneet tasa-arvoa. Hän hahmottelee uusia tapoja kerätä varoja korkeakoulutuksen rahoitukseen.

Henttonen kysyy, voitaisiinko koulutuskustannuksia kohdentaa Suomessakin nykyistä oikeudenmukaisemmin niin, että opinnoista taloudellisesti itse hyötyvät myös velvoitettaisiin itse maksamaan osan niistä.

Samalla tavoiteltaisiin kannustavuutta ja tehokkuutta.

Henttonen muistuttaa, että nyt korkeakouluihin Suomessakin valikoituvat todennäköisimmin hyväosaiset ja akateemisten vanhempien jälkeläiset.

Opintojen aikaiset lukukausimaksut Henttonen kuitenkin torjuu, mutta esittää vaihtoehtona niin sanottua graduate taxia eli valmistumisen jälkeen maksettavaa veroa.

Maksu suhteutettaisiin tuloihin. Maksuvelvollisuutta kertyisi lukukautta kohden noin 0,2–0,5 prosenttia toisen asteen koulutuksen suorittaneiden tulot ylittävistä tuloista. Veroa voisi käyttää korkeakoulutuksen osittaisena rahoituslähteenä.

Henttosen mukaan tarkoitus ei ole kuitenkaan luoda lisäveroa, vaan maisterivero pitäisi toteuttaa siten, ettei koulutettujen verotaakka kasva.

"Olen erityisen ilahtunut, sillä olen vuosikymmeniä yrittänyt saada aikaan keskustelua yliopistojen rahoituspohjan laajentamisesta esimerkiksi lukukausimaksujen avulla", kommentoi raporttia Helsingin yliopiston kansleri Kari Raivio.

"Ikääntyvä porukka kasvattaa eläkemenoja", huomenna eläkkeelle jäävä Raivio muistutti.


Ei ole tainnut joku sossu taas kuulla ikinä progressiivisesta verotuksesta. Tuo uutinenhan on päivitetty versio, lisätty ilmeisesti esimö tämä "Henttosen mukaan tarkoitus ei ole kuitenkaan luoda lisäveroa, vaan maisterivero pitäisi toteuttaa siten, ettei koulutettujen verotaakka kasva."

Mutta ihan miten vaan, niin ei kyllä taas oikein jaksa käsittää, mistä näitä verottajia sikiää.

Edit: typoja. Ja sen voisi vielä lisätä, että kun sanotaan, että pitäisi toteuttaa niin, että verotaakka ei kasva niin tässä sossulassa harvoin tuollaiset kommentit ovat päätyneet käytäntöön asti, kuten tilapäinen autovero.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mitenkä on mahdollista luoda uusi vero ilman että verotaakka kasvaa. Minkä koulun tuo tyyppi on käynyt, kun se tuolleen pystyy laskemaan?
 
Ilmeisesti kyseessä on joku pienipalkkainen VTM. Ainoa mitä minä keksin, on se, että maisteri saa vaikka 2 %-yksikön veronalennuksen, ja sitten tilalle laitetaan vastaavan suuruinen maisterivero. Saa tuo Sorsa-säätiön työtön VTM:kin töitä, kun byrokratia lisääntyy.
 
Jos korkeakouluilla on ongelmia rahoituksensa kanssa, niin helpotetaan yksityisen rahoituksen saamista tällaisten opiskelijoita ja valmistuneita rankaisevien purkkaviritelmien sijaan.
 
Suksikoon vittuun veronsa kanssa. Eikö tuo valopää muista, että kun tienaa enemmän niin maksaa muutenkin enemmän veroa, kiitos progressiivisen verotuksen, joten verokarhu saa luonnollisestikin enemmän rahaa paremmin tienaavilta maistereilta.
 
Malli on varmasti saanut vaikutteita Yhdysvalloista, jossa yliopistojen rahoitus perustuu pitkälti entisten opiskelijoiden lahjoituksiin. Tämä sitten sovellettuna tänne demareiden mekkaan tarkoittaa tietysti pakkoveroa, joka kiertää valtion kirstun kautta.

Koko tämä idea on siinä mielessä absurdi, että progressiivinen verotus hoitaa jo sinänsä saman asian. Lisäksi näkisin paljon parempana suuntauksena yliopistoille alkaa hakea rahaa suoraan vanhoilta opiskelijoilta. Tämä on siinä mielessä hyvä varojenkeruumalli, että vanhoilta opiskelijoilta tulee rahaa tasan silloin kun ovat tyytyväisiä koulutukseensa. Toki vaaditaan lisäksi se, että koulutus on antanut taloudellista menestystä, mutta olen ainakin itse sitä mieltä, että osa tästä nykyisestä korkeakoulutettujen tehtailusta on ihan harkittua hommaa, jotta saataisiin poljettua alas korkeakoulutettujen palkat ja siten ylläpidettyä tätä Suomen, ah niin ihanaa, kilpailukykyä. Tämä siis akateemisten kaupankassojen kustannuksella.

Voisivat mielummin miettiä sitä miksi Suomen yliopistojen alumnirahastot ovat kooltaan yleensä pelkkä hyttysen paska. Suomessa tosin virkamiehet eivät ilmeisesti koskaan ole ymmärtäneet vapaaehtoisuuden merkitystä, vaan kaikkeen on aina pakotettava.
 
Jos ongelmana on korkeakoulujen rahoitus niin siihen on parempi lääke, että aletaan vihdoinkin rajoittaa sisäänottoa monilla aloillla, ja AMK-rahoitus muutetaan muuksi kuin sellaiseksi, että rahaa siitä, että koulussa istuu mahdollisimman paljon oppilaita.

Toki paljon eri asioita pitää voida opiskella ja tutkia yliopistoissa, mutta jokin tolkku pitäisi olla sisäänottomäärissakin aloilla, joilla enemmistä valmistuu työttömiksi, ja niistä lopuistakin iso osa saa töitä esim. kaupankassoilta tai mistä vaan muualta paitsi omalta alalta.
 
Ei koulutus parempaa palkaa takaa ja entisestään tämänkaltainen vero karsisi opiskelijoita aloilta joita tarvitaan, mutta kuitenkin tienistit jäisi vähiin.

Aika outo ehdotus kyllä..
Noh, mikä lie...
 
Jos ongelmana on korkeakoulujen rahoitus niin siihen on parempi lääke, että aletaan vihdoinkin rajoittaa sisäänottoa monilla aloillla, ja AMK-rahoitus muutetaan muuksi kuin sellaiseksi, että rahaa siitä, että koulussa istuu mahdollisimman paljon oppilaita.

Toki paljon eri asioita pitää voida opiskella ja tutkia yliopistoissa, mutta jokin tolkku pitäisi olla sisäänottomäärissakin aloilla, joilla enemmistä valmistuu työttömiksi, ja niistä lopuistakin iso osa saa töitä esim. kaupankassoilta tai mistä vaan muualta paitsi omalta alalta.

Olen tosiaan henkilökohtaisesti sitä mieltä, että Suomessa on vaiettu totuus se, että sisäänottomäärät pidetään hyvin suurena, jotta valmistuneita myös saataisiin maksimaalinen määrä. Tämä siitä syystä, että en tunne ketään, joka pitäisi nykyisiä sisäänottomääriä järkevinä (en yliopistolta enkä opetusministeriöstä). En tosiaan tiedä miten ylös pitäisi mennä, että mallin suunnittelijat tulisivat vastaan.

Suuri määrä korkeakoulutettuja ajaa palkat alas. Pääministerikin hiljattain käydessään Yhdysvalloissa hehkutti miten Suomessa on paljon korkeakoulutettua työvoimaa. Vain sana halpa jää aina puuttumaan sanan "työvoima" edestä, kun puhutaan Suomen kilpailukyvystä.

EDIT: tän ehdotuksen kirjoittaja on muuten yllätys yllätys demari...
 
Ja onhan se työttömyyslukujenkin kannalta siunaus, että porukka on 7 vuotta tilastojen mukaan opiskelijana eikä heti suoraan työttömänä, kun lukiosta pääsevät.
 
Ja onhan se työttömyyslukujenkin kannalta siunaus, että porukka on 7 vuotta tilastojen mukaan opiskelijana eikä heti suoraan työttömänä, kun lukiosta pääsevät.

Tuohon kun vielä lisätään se, että tämän 7 vuoden aikana ei tarvitse maksaa kuin opintotukea. Työttömyyskorvaus tulisikin huomattavasti kalliimmaksi.
 
Kuinkas moni tähänastisista kommentoijista on lukenut tämän raportin?

Täältä ladattavissa pdf:nä.

Asiaan tutustuminen saattaa tietysti hankaloittaa varmojen mielipiteiden esittämistä. En ole itsekään muuta kuin hiukan selaillut tuota juttua, joten en ota sisältöön kantaa, mutta todettakoon että Ausseissa on käytössä hiukan samansuuntainen järjestelmä, mutta ei "vero"-nimellä. Siellä lukukausimaksuja varten otettavan opintolainan takaisinmaksu on sidottu valmistumisen jälkeiseen ansiotasoon.
 
Tässä pieni ajatusleikki:
Lähtökohta: yliopistojen suurin ongelma on rahapula (ainakin yliopistojen itsensä mielestä)
Lähtökohta: yliopistot saavat rahoitusta valmistuneiden määrän mukaan, esim. maisteri noin 50 000 euroa
Raportin ehdotus: tehdään vero, joka tekee valmistumisesta epähoukuttelevaa
Kysymys: yliopistojen rahapula a) hellittää b) vaikeutuu?
 
Lähtökohta: yliopistot saavat rahoitusta valmistuneiden määrän mukaan, esim. maisteri noin 50 000 euroa
Onko tämä fakta, ja onko sinulla esittää lähde?

Itse muistelen, että ainakin suuri osa yliopistojen laitosten julkisesta rahoituksesta pohjautuisi tällä hetkellä arvioon valmistuvien määrästä. Eli siis kuka kehtaa härskeimmin luvata, saa eniten. En nyt löytänyt lähdettä tähän hätään. Voi olla että myös toteutuma vaikuttaa ainakin osittain.

Toinen juttu on sitten se, että yliopistojen rahoituksessa valtionosuudet alkavat monilla aloilla olla hyttysenpaska ulkopuoliseen rahoitukseen verrattuna.
 
Niin, eli maisteri käy koulua hyvässä lykyssä yli 10v pidempään kuin amis. Amis tienaa tänä aikana sitten 10v liksan, eli vaikkapa 300.000 euroa. Siitä huolimatta maisteri joutuu maksamaan maisteriveroa koska "tienaa paremmin"

Amis se vaan tienaa paremmin, piste.

Tommoset älynjättiläiset pitäs viedä saunan taakse. Eiköhän noita veroja ja byrokratiaa ole jo aivan tarpeeksi.
 
Back
Ylös Bottom