Timba79 sanoi:
Pitää todellakin osata ottaa huomioon, että missä kohtaa sillä lisätyllä sokerilla on merkitys. Jos vaikka jossain ketsupissa on sokeri, ei varmasti ole yhtään mitään väliä jos sitä ruuassaa mausteena käyttää, se sokerin määrä jää olemattoman pieneksi. Mutta jos taas vetää litran jugurttia päivässä, niin sitten sitä sokeria tuleekin jo kymmeniä grammoja ja se merkitseekin todella paljon. Maalaisjärkeä kannattaa kuitenkin käyttää.
Suhteellisuudentajuista, asiapitoista kommenttia Timbalta..
[elintarviketeknologinen paatos] Sokeri nähdään suuren yleisön silmissä lähes poikkeuksetta pääasiassa makeuttajana, vaikka se on vain yksi sokerin monista tehtävistä elintarvikkeissa. Kokee nämä sitten merkitykselliseksi taikka ei, on sokeri esimerkiksi elintarvikkeen värin, aromin ja rakenteen muodostumisessa tärkeä osallinen. Yksinkertaisesti, ilman tuota, ei monelle elintarvikkeelle ominaista rakennetta olisi olemassa.
Totta, se toki myös lisää tuotteen tilavuutta, mutta voidaan miettiä, missä tapauksessa tuo on toivottu ominaisuus ja missä ei. Lihassa tietysti tuo on vähän niin ja näin, mutta jonkun toisen elintarvikeryhmän tuotteen vesipitoisuuden vaikutus energiasisältöön saattaa tietyissä tapauksissa taas olla merkittävä.
Se, että valmisteen tilavuus lisääntyy, ei suinkaan aina ole kuluttajan silmään kusemista, vaan mitä keskeisimmässä määrin - sokerin kyky sitoa vettä parantaa elintarvikkeen mikrobiologista säilyvyyttä ja edistää esimerkiksi leipomotuotteiden säilymistä "kuivahtamatta". [/elintarviketeknologinen paatos]
"Turhat" sokerit on tietysti ihan hyvä karsia ruokavaliosta, mutta kuten niin monta kertaa todettu, liikkuvan ihmisen ruokavalioon mahtuu lähes poikkeuksetta pieni määrä sokeria.