Sähköinen salipäiväkirja kehitteillä. Ideoita?

Liittynyt
21.12.2019
Viestejä
2
Terve kaikille!

Ihan nopeasti nopea sana itsestäni ja postauksen agendasta:
Rekisteröin tämän uuden tunnuksen tänne vasta ja generoin ihan randomilla tuon käyttäjätunnuksen nimen ihan vaan jotta palvelun nimestä ei saada vihiä. En aio tässä postauksessa mainostaa palveluani, vaan kyselen halukkailta ideoita palvelun toimintaan liittyen. Postauksessa ei kerrota palvelun nimeä tai osoitteita.
Olen nuorehko ihminen, olen käynyt nyt noin kahden vuoden ajan aktiivisesti ja määrätietoisesti salilla. Minulle tuli tarve kirjata suorituksia helposti johonkin, joten päätin lähteä kehittämään lähinnä omiin tarpeisiin sopivan sähköisen salipäiväkirjan. Ajan kuluessa päätin tehdä siitä sellaisen jota muutkin voivat käyttää, jos jollain tarve sellaiselle on. Palvelulla ei ole tarkoitus tehdä rahaa, joten sen käyttö on täysin ilmaista eikä se sisällä mainoksia tai ostoja.

Palvelun ideana on helpottaa salilla tehtyjen suoritusten kirjaamista ja seuraamista. Vähän sama asia kun kirjoittaisi siihen omaan vihkoseen liikesarjan, sarjan, toistot ja painot. Ainakin itselläni tämä on ollut ihan kätevä, kun uutta sarjaa aloittaessa näkee nopeasti että miten treeni kulki viimekerralla, eli millä painoilla ja mitkä olivat toistot. Tallennan palveluun suorituksen heti kun olen sarjan tehnyt, sen kirjaamiseen menee noin 5 sekunttia.

Postaan tämän siksi, että haluaisin vähän uutta näkemystä ja ideoita siitä, mitä tällainen palvelu voisi pitää sisällään. En itse ole aiemmin vastaavanlaisia palveluita käyttänyt, vaan aiemmin oli tapana kirjoittaa suoritukset paperivihkoselle.

Palvelun käyttö ja sisältö:
Palvelu on selainpohjainen ja se on optimoitu mobiililaitteille. Palvelu on luotu käyttäen PHP, Bootstrappia ja MySQLiä.

Käyttäjätunnus
Palveluun rekisteröidään oma henkilökohtainen käyttäjätunnus joka on sähköpostimuotoa. Sähköpostin oikeellisuutta ei vahvisteta, eli ei ole pakko käyttää oikeaa sähköpostia. Tällöin salasanaa ei kuitenkaan voi nollata, jos se pääsee unohtumaan.
Käyttäjätunnukselle annetaan myös näyttönimi, jolla käyttäjä näkyy muille käyttäjille, sillä sähköpostia ei haluta paljastaa muille. Tämän lisäksi käyttäjä voi halutessaan pysyä anonyyminä, jos ei halua edes käyttäjätunnuksen näkyvän kellekään.

Treenipäivät
Palveluun rekisteröitynyt käyttäjä luo itselleen treenipäiviä. Treenipäivä on aina yksi kokonaisuus joka koostuu niistä liikesarjoista joita aikoo sinä salipäivänä suorittaa. Treenipäiviä saa tehdä niin monta kuin haluaa. Liikesarjat puolestaan valitaan kirjastosta jota ylläpitää palvelun käyttäjät - jokainen voi lisätä palveluun uusia liikesarjoja ohjeineen ja vinkkeineen (toistaiseksi ylläpito hyväksyy jokaisen liikesarjan käsin).

Treenipäiviä voi myös jakaa muille käyttäjille.

Suoritukset
Suorituksia kirjattaessa käyttäjä valitsee ihan ensimmäisenä aktiivisen treenipäivän. Eli jos tänään on jalkapäivä, käyttäjä valitsee sieltä sen itse tehdyn jalkapäivän. Näin palvelu osaa tarjota niitä tiettyjä liikesarjoja, jotta kirjaaminen olisi nopeampaa. Kun sarja on siellä salilla tehty, niin palvelusta valitaan vaan kyseinen liikesarja sekä syötetää sarja, toistot ja painot ja tallennetaan se. Tuohon menee itseltäni arviolta 5sec. Ainakin vielä toistaiseksi palvelu ennakoi seuraavan sarjan numeron aina kolmeen sarjaan asti, eli jos painot ja toistot pysyvät samana sen kolmen sarjan ajan, niin mitään ei tarvitse enää syöttää, eli riittää että painaa vain yhtä nappia. Siihen menee max 3 sekunttia mukaanlukien puhelimen näytön avaamisen sormenlukijalla ja palvelun tekemän prosessoinnin.

Palvelu vertailee suorituksa edellisen (kyseisen) treenipäivän ja tämän päivän suoritusten välillä käyttäen toistojen ja painojen keskiarvoa. Eli jos viimekerran keskiarvo on huonompi kuin tänään, niin sen saa tietää samantien, eli periaatteessa näkee meneekö treeni paremmin kuin viimeksi.

Oma paino
Palvelussa voi halutessaan myös seurata omaa painoa, jos sille on tarvetta. Jokainen oman painon kirjaus tallennetaan uutena rivinä aikaleimoineen jotta sen kehitystä voi myöhemmin seurata. Palvelu laskee käyttäjälle myös BMI:n ja esittelee BMI taulukkoa, mutta luonnollisesti tämä edellyttää käyttäjältä myös pituuden tallentamisen.

Tiimit
Jossain välissä kun avovaimo ja kaverit alkoivat käyttämään tätä palvelua, niin tuli mieleen, että olisi mukava seurata heidän treenejä tai ehkä jopa kilpailla hieman. Siksipä palvelussa voi tehdä tiimejä, johon voi kutsua kavereita. Tiimisivulla näkee tiimiläisten suorituksia. Tämä on vielä vähän kesken kun mietin, että mitä kaikkea tämän kuuluisi pitää sisällään, vai pitäisikö tämä unohtaa kokonaan.

Muut työnalla olevat ominaisuudet
Tavoitteet:
Palveluun tulisi pystyä kirjaamaan omia tavoitteita, jotka olisivat näillänäkymin painon pudotus, painon nosto sekä tavoite jossain tietyssä liikesarjassa. Tämä on jo osittain tehty, mutta se tavoitteiden laukeaminen on kesken.

Statistiikka:
Palvelun tulisi pystyä kertomaan käyttäjälle statistiikkaa siitä, miten käyttäjä on kehittynyt ja mitä käyttäjä on eniten treenannut jne. Tämä on jo osittain tehty, mutta testaan sitä vielä. Itse huomasin tätä kehittäessä että yllättäen yläkroppaan kohdistuu eniten treeniä, joten tietääpähän jatkossa tehdä enemmän jalkoja ja keskivartaloa.

Oman painon seuraaminen:
Toistaiseksi ei pysty pidemmällä aikajaksolla seuraamaan omaa painoa. Lähinnä siksi, koska ei ole ollut itselleni oleellinen ominaisuus, mutta tulee kehitykseen myöhemmin. Pitää vaan suunnitella, että miten sen tulee toimia.

APIT:
Ehkä rajapintoja. Palvelusa pitää ehkä saada omia juttuja ulos rajapinnalla muihin palveluihin. Palveluun olisi ehkä myös siisti saada rajapintojen kautta muita tietoa, esim Polar, Oura, yms.


Loppusanat
Käytättekö itse jotain sähköisiä salipäiväkirjoja? Mitä hyviä ja huonoja puolia niissä on? Miltä tällainen palvelu kuullostaa?
Palvelu on ihan livenä, koska itse tarvitsen sitä salisuoritusten kirjaamiseen. Vaikka se on keskeneräinen, niin sitä voi halutessaan käyttää.
 
Viimeksi muokattu:
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
@5RgqPk9Mr5Fgu9

Powerlifting Journal on ollut käytössä, jota ennen Intensity. Omasta mielestäni nämä ovat aktiivitreenaajalle kaksi parasta sovellusta niistä noin kymmenestä, joita kaikkiaan on tullut kokeiltua. Aktiivitreenaajien markkina on globaalistikin aika pieni, joten ihan hyvä, ettet ole suuresta kaupallisesta menestyksestä haaveilemassa. Bulkkimassoja tuntuu keräävän Niken tyyliset kevyt-appikset, jotka tarjoaa joka päivälle jotain hassunhauskoja satujumppia tehtäväksi kotona tavaroilla, jotka mahtuu sängyn alle. Nykyään ehkä vielä painotetusti aktiivisuus IoT-laitteisiin sidotut vastaavat kevyt-appikset. Aktiivitreenaajille suunnatuista sovelluksista voi benchmarkata esim. pyöräilijöiden suosiman Stravan.

Itselleni on kaksi tärkeää ominaisuutta, joita tarvitsen:

1) Statistiikka. Helppo access edellisen vastaavan liikkeen / treenin statistiikkaan sekä hyvin visualisoitu kumulatiivinen statistiikka - mielellään myös käytettäväksi selaimen kautta.
2) Helppo tapa luoda ohjelmia ja liikkeitä, sekä syöttää tehtyjä harjoitteita päivyriin sekä mobiilisti että selaimen kautta. Yllättävän moni pakottaa etsimään liikkeen jostain liikekirjastosta, joka käyttäjänäkökulmasta on raivostuttavaa. Samoin ohjelmien syöttäminen luurin kautta on hidasta ja kömpelöä vrt. Excel.

Sitten se pahin ongelma, jonka takia olen siirtynyt takaisin perinteiseen vihkoon: Ellei puhelimessa toimi luotettavasti salin lokaatioon sidottu helppo unlock, käytännössä lopulta se itse puhelin muodostuu käytön esteeksi. Pitkässä juoksussa se vain on raivostuttavaa unlockata luuri 25 kertaa treenin aikana. Toinen, missä puhelin käyttöpäätteenä häviää vihkolle on on-site suunnitelmien muutokset. Se vaihtunut liike on järjettömän helppo kirjailla vihkoon, mutta puhelimeen träkättävä SJMV:stä Julleksi muuttunut liike tyypillisesti ei.

Jos lähtisin tuota itse tekemään, niin keskittyisin ensin use caseen: sarja tehty -> puhelin käteen -> miten unlockataan -> liikkeen / sarjan / toistojen syöttämisen äärimmäisyyksiin viety yksinkertaistaminen, joka jakautuu kolmeen striimiin: 1) olet syöttänyt valmiiksi ohjelman / liikkeet, 2) liike vaihtuu lennosta, 3) et ole vielä syöttänyt ohjelmaa / liikettä. Tuon polun pitää olla vihkoa parempi, että käyttöä jaksaa pidemmän päälle.

Vihkolla ei tietenkään tuota kumulatiivista statistiikkaa täysimääräisenä saavuta, mutta liikekohtaisesti siitäkin on todella helppo kehityskaarta seurata. Tässä(kin) tapauksessa se vanha ja manuaalinen tapa on yllättävän vaikea lisäarvoa tuottavasti korvata.
 
Viimeksi muokattu:
@MattiJaSeppo

Kiitos asiallisesta ja hyvästä kommentista!
Joo ei ole kyllä minkäännäköistä tavoitetta iskeä markkinoille. Jos kuvitellaan kunnolla yläkanttiin, että jos käyttäjiä olisi vaikka satoja tai jopa tuhansia, niin vuosittaiset palvelinkustannukset on niin pienet ettei käytöstä tarvitse velottaa. Ihan omaa hupia tässä tyydytetään.

Mulle on kanssa tärkeää, että näkee nopeasti tiedot edellisestä vastaavasta liikkeestä. Pitempiaikainen liikesarjakohtainen statistiikka on kieltämättä tärkeä, mutta siihen täytyy vielä pohtia toteutustapoja, koska itsekin haluaisin nähdä kehityskäppyrää.
Pohdin kanssa tuota kiinteätä liikesarjakirjastoa, koska eihän sellainen kirjasto koskaan ole niin laaja tai hyvä jotta se riittäisi kaikille. Toisaalta en kuitenkaan keksinyt miten juuri statistiikan / vertailun / historian todentaminen mahtaisi onnistua, jos käyttäjä saisi syöttää itse liikesarjat niihin treenipäiviin. Siksipä ajattelin kokeilla välimallia, eli kirjastoa jonka palvelun käyttäjäkunta itse rakentaa. Toisaalta taas se vaatii (minusta) jokaisen liikesarjan manuaalisen tarkastamisen ylläpidon puolesta "laadun varmistamiseksi" ja se taas hidastaa sitä prosessia.

Tuo treenipäivien / ohjelmien luonti ja hallinta on kieltämättä vaikea kokonaisuus ja se on minusta se on tässä omassakin palvelussa ihan sairaan kömpelöä ja hidasta, vaikka itse olen sen näin tehnyt. Projektin alussa juuri tämä treenipäivä/ohjelmakokonaisuus oli suurin haaste ja nyt tuntuu ettei ratkaisu vieläkään ole tyydyttävä, joten pitää vielä tuota sumplia ja koettaa parantaa vielä kun käyttäjiä ei juurikaan ole.
Puhumattakaan muutoksista lennosta. Nykyisillään treenipäiviä ja niiden sisältöä voi muokata ihan vapaasti, mutta ei varsinaisesti lennosta ihan niin nopeasti.

Valitettavasti noiden treenipäivien on oltava olemassa jotta juuri se suoritusten kirjaaminen olisi mahdollisimman nopeaa ja yksinkertaista.
 
Vastaus tulee vähän viiveellä, mutta kuitenkin:

Itse olen käyttänyt mobiiliappeja ennen kaikkea sen takia, että minun ei tarvitse laskea jokaisessa sarjassa käytettävää painoa itse, vaan ohjelma laskee progressiot. Tässä olisi tärkeää, että ohjelma huomioisi myös sen, jos sarjassa ei saada toistotavoitetta täyteen, jolloin ohjelma ei väkisin nostaisi painoa seuraavalle viikolle / treenisykliin tms. Vähintään appin pitäisi kysyä, että korotetaanko painoa vaikka sarja ei mennytkään läpi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom