- Liittynyt
- 18.6.2008
- Viestejä
- 877
Yleisimpiä allergiaa aiheuttavia hedelmiä ovat kiivi, omena, päärynä, kirsikka, persikka, sitrushedelmät ja aprikoosi. Vihanneksista allergisia reaktioita aiheuttavat mm. pinaatti, tomaatti, persilja, palsternakka ja selleri. (kasvikset.fi-sivusto)
Ruoansulatuksen sopeutuminen hedelmien ja vihannesten lisäämiseen saattaa kestää jonkin aikaa, jotkut taas ovat luonnostaan herkempiä huonosti sulaville kuiduille. Kannattaa myös miettiä millaisessa tilanteessa syö ja miten syö. Jos ruokavalio on vasta äsken alkanut muuttua kuituisempaan ja proteiinisempaan suuntaan, niin uusi ruokavalio myös vaatii ruoansulatukselta enemmän aikaa ja tehoa. Käykö tyttöystäväsi töissä/koulussa/harrastuksissa? Ja miten aktiivista elämä on? Esim. jos ennen joku myslipatukka/jugurtti oli helppo napata töihin kiirehtiessä, niin salaatti-hedelmä-pitoinen ateria ei uudesta nopeammasta menosta tykkääkään -> stressi -> ruoka sulaa huonosti -> huonommin sulava ruoka sulaa vielä huonommmin.
Naiset ovat jotenkin mestareita näissä vatsakivuissa ja ruoansulatusongelmien hankkimisessa. Harvemmin kuulee miesten valittavan kuinka vatsa turpoaa iltaisin ilmapallon kokoiseksi. Johtuuko se siitä, että stressaamme enemmän? Siitä, että syömme jopa liikaa kasviksia? Vai siitä, että syömme usein päivittäin samaa ruokaa ja altistumme samoille allergeeneille (vaikka keholle tekisi hyvää välillä vaihdella ruoka-aineita).
Itse aloittaisin kasvisten ja hedelmien lisäämisen helpommin sulavassa muodossa, jos vatsa ei aluksi tykkää. Pehmeät marjat + hedelmät kuten banaani, mango, luumut ja rypäleet voivat olla aluksi helpompia. Kasvikset taas voi vaikka kevyesti höyryttää tai wokata pannulla. Kannattaa myös kokeilla syödä hedelmät erillään muista ruoka-aineista, jos mahdollista. Kun ruoan määrä lisääntyy kasvisten ja hedelmien vaikutuksesta, myös pureskelun täytyy olla huolellisempaa ja ruokailun hidastempoisempaa.
Ruoansulatuksen sopeutuminen hedelmien ja vihannesten lisäämiseen saattaa kestää jonkin aikaa, jotkut taas ovat luonnostaan herkempiä huonosti sulaville kuiduille. Kannattaa myös miettiä millaisessa tilanteessa syö ja miten syö. Jos ruokavalio on vasta äsken alkanut muuttua kuituisempaan ja proteiinisempaan suuntaan, niin uusi ruokavalio myös vaatii ruoansulatukselta enemmän aikaa ja tehoa. Käykö tyttöystäväsi töissä/koulussa/harrastuksissa? Ja miten aktiivista elämä on? Esim. jos ennen joku myslipatukka/jugurtti oli helppo napata töihin kiirehtiessä, niin salaatti-hedelmä-pitoinen ateria ei uudesta nopeammasta menosta tykkääkään -> stressi -> ruoka sulaa huonosti -> huonommin sulava ruoka sulaa vielä huonommmin.
Naiset ovat jotenkin mestareita näissä vatsakivuissa ja ruoansulatusongelmien hankkimisessa. Harvemmin kuulee miesten valittavan kuinka vatsa turpoaa iltaisin ilmapallon kokoiseksi. Johtuuko se siitä, että stressaamme enemmän? Siitä, että syömme jopa liikaa kasviksia? Vai siitä, että syömme usein päivittäin samaa ruokaa ja altistumme samoille allergeeneille (vaikka keholle tekisi hyvää välillä vaihdella ruoka-aineita).
Itse aloittaisin kasvisten ja hedelmien lisäämisen helpommin sulavassa muodossa, jos vatsa ei aluksi tykkää. Pehmeät marjat + hedelmät kuten banaani, mango, luumut ja rypäleet voivat olla aluksi helpompia. Kasvikset taas voi vaikka kevyesti höyryttää tai wokata pannulla. Kannattaa myös kokeilla syödä hedelmät erillään muista ruoka-aineista, jos mahdollista. Kun ruoan määrä lisääntyy kasvisten ja hedelmien vaikutuksesta, myös pureskelun täytyy olla huolellisempaa ja ruokailun hidastempoisempaa.