Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
ja pahasti...Eleonoora sanoi:Mulla on tälle kesälle kova tavoite: samanlainen rusketus, kun vuonna '98, jolloin suunnilleen asuin uimarannoilla. Nyt tajusin, että esirusketuksesta olis varmaan paljon hyötyä. Eli taidan ottaa aurinkoo olohuoneen lasian läpi näin aluksi ja kunhan päästään plussan puolelle, niin sit takapihalle bikineissä. :D
Voi jestas sentään. Oliskohan se solarium sittenkin parempi vaihtoehto..
modified sanoi:Jottei totuus unohtuisi:
http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilyn_terveyshaitat/fi_FI/uvsateily/
Ultraviolettisäteily vaurioittaa ihoa ja silmiä
UV-säteily vaurioittaa eläviä soluja aiheuttamalla DNA-molekyylissä mutaatioita. Seurauksena voi olla solukuolema ja akuutti kudosvaurio tai toisaalta myöhemmin perimämuutosten kautta syntyvä ihosyöpä.
Tunnetuin UV-säteilyn vaikutus on ihon lievä palaminen auringossa. Se ilmenee punoituksena muutaman tunnin kuluttua altistumisesta. Värimuutos johtuu ihon pintaverisuonien laajentumisesta. Kun iho palaa pahasti, esiintyy myös turvotusta, rakkuloiden muodostusta sekä kipua, ja mikroskooppisesti iholla voidaan havaita vaurioituneita ja kuolleita sarveissoluja.
Useimmilla ihmisillä palamista seuraa muutaman päivän kuluttua ruskettuminen. Pysyvä rusketus syntyy, kun UV-B-säteily aiheuttaa ihon pigmenttisoluissa melaniini-nimisen väriaineen muodostumista ja mela*niinia sisältävät pigmenttihiukkaset siirtyvät sarveissoluihin.
Vuosia jatkunut krooninen altistuminen auringon tai solariumien UV-säteilylle aiheuttaa iholla sidekudosvaurioita eli niin sanottua valoelastoosia. Tämä ilmenee ihon paksuuntumisena, uurteina sekä ihon veltostumisena. Iho alkaa näyttää ikäistään vanhemmalta.
Voimakas auringon UV-B-säteily voi aiheuttaa silmän sarveiskalvon tulehdusta eli niin sanottua lumisokeutta. Silloin silmän sarveis- ja sidekalvon epiteelisolut ovat vahingoittuneet. Oireina ovat muun muassa sidekalvon punoitus, valonarkuus, lisääntynyt kyyneleritys, ja kipu. Oireet ilmenevät, kun altistuksesta on kulunut kolmesta kahteentoista tuntia. Silmän epiteelikerroksen solujen nopean uudistumisen ansioista oireet häviävät parissa päivässä. Pitkäaikainen UV-altistuminen voi kuitenkin aiheuttaa myös pysyviä sarveiskalvon rappeumia.
Solarium sisältää UV-A:ta muttei UV-B:tä -> näin ollen on haitallista käydä solariumissa parantaakseen auringon kestävyyttä ennen esim. kunnon kelejä tai etelän matkaa, koska vain UV-B parantaa "kestävyyttä", kun taas UV-A:lla ei ole muuta käyttöä kuin se pikarusketus (palaa helpommin kun pääsee oikeeseen aurinkoon).eleonoora sanoi:Mulla on tälle kesälle kova tavoite: samanlainen rusketus, kun vuonna '98, jolloin suunnilleen asuin uimarannoilla. Nyt tajusin, että esirusketuksesta olis varmaan paljon hyötyä. Eli taidan ottaa aurinkoo olohuoneen lasin läpi näin aluksi ja kunhan päästään plussan puolelle, niin sit takapihalle bikineissä.
Voi jestas sentään. Oliskohan se solarium sittenkin parempi vaihtoehto..
UV-säteily vaikuttaa ihon väriainetta muodostaviin soluihin, melanosyytteihin. Iho ruskettuu altistuessaan UV-säteilylle. UV-A ruskettaa jo olemassa olevaa pigmenttiä, kun taas UV-B saa aikaan ihon pintasolukon lisääntymistä, eli ihon paksunemista ja uuden pigmentin muodostumista iholla.
Rusketus on ihon suojakeino, joka pyrkii vähentämään vahingollisten ultraviolettisäteiden pääsyä ihon syvempiin kerroksiin.
B.O.S.S. sanoi:Kevätaurinko on vaarallisinta/sisältää eniten haitallisia UV-säteitä
a)Oikein [ ]
b)Väärin [ ]
c)Urbaanilegenda[ ]?
Mutta eikö otsonikerros oo keväisin ohummillaa? Ja ei voi unohtaa hangesta heijastuvaa säteilyä.Kai.Anonymous sanoi:b) Väärin
Keskikesän aurinko on UV-säteily arvoiltaan kaikkein voimakkainta. Eli keväästä juhannukseen UV-arvot nousevat kokoajan, ja juhannuksen jälkeen arvot alkavat laskemaan.
Routsö. Ainoa tuolla tavalla säteilyn määrään vaikuttava tekijä on auringon asema taivaalla (mitä korkeammalla, sitä enemmän säteilyä). Otsonin määrä vaikuttaa jonkun verran;Anonymous sanoi:b) Väärin
Keskikesän aurinko on UV-säteily arvoiltaan kaikkein voimakkainta. Eli keväästä juhannukseen UV-arvot nousevat kokoajan, ja juhannuksen jälkeen arvot alkavat laskemaan.
joten on varmaan tuosta lähtöisin. En jaksa selvittää mitä tuo "jonkin verran" tarkottaa.sama linkki kuin edellä sanoi:Yläilmakehän otsonimäärä on vähentynyt viime vuosina Suomen ja Skandinavian alueella, erityisesti kevättalvella. Otsonin vähentyminen lisää UV-säteilyä maan pinnalla jonkin verran.
edelleen sama sanoi:UV-säteilyä heijastuu myös eri tavoin erilaisista pinnoista. Tuore lumi heijastaa yli 80 % UV-säteilystä.
Ronny11 sanoi:Tuli kerran yks dokkari pojasta, joka ei kestäny ultraviolettisäteilyä ollenkaan,