Yleistä informaatiota
Yelsitä informaatiota, kuinka suojautua...
Kannattaa ottaa ylös paperille esim. polkupyörien merkki, malli, väri sekä RUNKONUMERO, mikäli ette ole käyneet kaiverruttamassa poliisilaitoksella pyöräänne ilmaiseksi turvamerkintää. Turvamerkintä ei ole välttämätön, jos runkonumero on ylhäällä ja sitä paitsi tuo kaivertaminen saattaa aiheuttaa rungon ruostumista. Lisäksi voitte ottaa ylös polkupyörän koon sekä vaihteiden lukumäärän. Polkupyörän voi myös valokuvata, varsinkin jos se on joku erikoisempi malli. Poliisilaitokselta voi myös lainata ilmaiseksi kaivertimia, joilla turvamerkitä omaa omaisuuttaan.
Tuo runkonumero (tai muu omaisuuden yksilöllinen tunniste) on hyvin tärkeä tieto poliisille, jos esim. polkupyöränne anastetaan. Sen perusteella poliisi pystyy yksilöimään, että joku tietty polkupyörä kuuluu nimenomaan sinulle.
Kehotan edelleen ottamaan myös muista tavaroista (joita helposti anastetaan tai kadotetaan) ylös tärkeitä tunnisteita paperille ja mahdollisesti harvinaisemmista tavaroista valokuvien otto. Tunnisteita ja valokuvia kannattaa säilyttää hyvässä paikassa vaikkapa kotona. Jos esim. lompakko katoaa, on kortit ja muut helppo kuolettaa listaa lukemalla. Listaa kannattaa myös päivittää tarpeen tullen.
Muun muassa:
- Matkapuhelimen imei-koodi, joka löytyy akun alta puhelimesta (noin 15 numeroa pitkä numerosarja), Nokian puhelimissa (ainakin) ostolaatikon kyljessä olevasta valkoisesta tarrasta tai painamalla puhelimen näppäimillä *#06# (koodi tulee näyttöön)
- Lompakon sisältö, eli esim. Nordean pankkikortti/automaattikortti, Stockmannin luottokortti, K-Kaupan Plussa-kortti, ajokortti, kelakortti... Eli minkä firman mikäkin kortti sekä niissä olevat tunnisteet, joita ovat oma koko nimenne, henkilötunnuksenne, kortin pitkät numerosarjat...
- Digitaalikameran/autostereoiden/jne. merkki, malli sekä sarjanumero
- Arvokkaiden korujen, taulujen tms. kaiverrukset/tekijät ylös sekä valokuvaus
Rikosilmoituksia esim. anastetusta omaisuudesta voi käydä tekemässä netin kautta sivulla
www.poliisi.fi --> sähköinen rikosilmoitus. Muista lukea ohjeet huolella ja jos on jotain kysyttävää, voitte soittaa esim. omalle poliisiasemallenne. Rikosilmoituksia voi tehdä myös henkilökohtaisesti poliisilaitoksella sekä kirjallisesti postin kautta tai faksilla. Puhelimitse varsinaisia rikosilmoituksia ei yleensä oteta vastaan paitsi ehkä silloin, kun auto on anastettu (henkilökohtaisesti paikan päällä asioivat asiakkaat ovat etusijalla).
Ja vielä kerran, jos poliisia tarvitaan fyysisesti paikan päälle, soita poliisin hälytysnumeroon, mikä on 10022 (= poliisi, Helsingissä) tai muualla Suomessa se on nykyään jo 112 (= poliisi, ambulanssi, palokunta). Tuo 112 on muuttumassa vakituiseksi numeroksi ajan kanssa myös Helsingissä. Molemmat numerot ovat kuitenkin vielä käytössä myös niissä paikoissa, joihin uudistus on tullut. Ja esim. Helsingissä poliisin numero on vielä 10022 ja ambulanssi/palokunta 112. Jos soittaa "väärään" paikkaan, niin puhelu kyllä yhdistetään oikeaan paikkaan, joten ei hätää.
Poliisipartion voi pyytää fyysisesti paikan päälle soittamalla hälytysnumeroon (myös pienissä asioissa, siis ei pelkästään ”murha-asioissa”), sillä sitä kautta partiot nimenomaan saavat keikkansa. Puhelinneuvontaa yleisellä tasolla saa, kun soittaa oman poliisilaitoksensa poliisipäivystykseen, jolloin puhelinnumerot ovat yksilölliset ja löytynevät puhelinluettelosta.
Kannattaa siis käydä tutustumassa sivuihin
www.poliisi.fi ja
www.112.fi