- Liittynyt
- 28.2.2007
- Viestejä
- 231
Törmäsin iltapaskan artikkeliin:
http://www.iltalehti.fi/terveys/2015092920436641_tr.shtml
"... Riisikakuissa on korkeita pitoisuuksia arsenikkia, joten ohjeistamme ettei niitä saisi antaa alle 6-vuotiaille lapsille, kuvaille Ruotsin elintarvikeviraston toksikologi Rickard Bjerselius Aftonbladetissa.
Ruotsalaisvirasto tutki 102 riisituotetta, ja päätti tutkimusten perusteella muuttaa niitä koskevia suosituksiaan. Esimerkiksi riisikakkuja ei saa syöttää lapsille enemmän kuin neljästi viikossa, alle 6-vuotiaille ei ollenkaan.
Viraston mielestä myös reippaasti riisiä syövien aikuisten kannattaisi karsia sen kulutusta. Arsenikkiriskin vuoksi riisiä tai riisituotteita ei saisi syödä useammin kuin seitsemän kertaa viikossa. Arsenikki sitoutuu riisiin helposti, ja se on voimakas syövälle altistaja....".
Googlailin hieman asiaa ilman sen kummempaa lähdekritiikkiä ja tällaista löysin:
(Arseenista on aikaisemmin käytetty nimitystä arsenikki)
IARC (International Agency for Research on Cancer) määrittelee arseenin ja sen yhdisteet 1. luokan karsinogeeneiksi.
- Turvallinen määrä päivässä: 0,3-8 mikrogrammaa per painokilo per vuorokausi (24-640 mikrogrammaa 80 kg jantterille)
- Uncle Ben's jasminriisi sisältää arseenia 7,03 mikrogrammaa per annos (annos = 62-82 g, en tiedä), eli "alimman" turvarajan saavuttamiseksi riittäisi rontti 200 g jasminriisiä päivässä. Toisaalta "ylärajan" saavuttamiseksi pitäisi syödä kiloja.
- Täysjyväriisissä paljon arseenia enemmän kuin basmati tai jasmin. Kuinka paljon?
"Moni" kuitenkin vetelee puoltakin kiloa riisiä päivässä vuosien ajan. Itelle nyt tulis mieleen, että tossa "alarajassakin" olisi joku "varmuuskerroin" käytössä eli tuskin tarttee murehtia sen enempää. Onko joku joskus perehtynyt asiaan?
(Joo laiskuuttani tein threadin enkä tutkinut itse sen enempää)
http://www.iltalehti.fi/terveys/2015092920436641_tr.shtml
"... Riisikakuissa on korkeita pitoisuuksia arsenikkia, joten ohjeistamme ettei niitä saisi antaa alle 6-vuotiaille lapsille, kuvaille Ruotsin elintarvikeviraston toksikologi Rickard Bjerselius Aftonbladetissa.
Ruotsalaisvirasto tutki 102 riisituotetta, ja päätti tutkimusten perusteella muuttaa niitä koskevia suosituksiaan. Esimerkiksi riisikakkuja ei saa syöttää lapsille enemmän kuin neljästi viikossa, alle 6-vuotiaille ei ollenkaan.
Viraston mielestä myös reippaasti riisiä syövien aikuisten kannattaisi karsia sen kulutusta. Arsenikkiriskin vuoksi riisiä tai riisituotteita ei saisi syödä useammin kuin seitsemän kertaa viikossa. Arsenikki sitoutuu riisiin helposti, ja se on voimakas syövälle altistaja....".
Googlailin hieman asiaa ilman sen kummempaa lähdekritiikkiä ja tällaista löysin:
(Arseenista on aikaisemmin käytetty nimitystä arsenikki)
IARC (International Agency for Research on Cancer) määrittelee arseenin ja sen yhdisteet 1. luokan karsinogeeneiksi.
- Turvallinen määrä päivässä: 0,3-8 mikrogrammaa per painokilo per vuorokausi (24-640 mikrogrammaa 80 kg jantterille)
- Uncle Ben's jasminriisi sisältää arseenia 7,03 mikrogrammaa per annos (annos = 62-82 g, en tiedä), eli "alimman" turvarajan saavuttamiseksi riittäisi rontti 200 g jasminriisiä päivässä. Toisaalta "ylärajan" saavuttamiseksi pitäisi syödä kiloja.
- Täysjyväriisissä paljon arseenia enemmän kuin basmati tai jasmin. Kuinka paljon?
"Moni" kuitenkin vetelee puoltakin kiloa riisiä päivässä vuosien ajan. Itelle nyt tulis mieleen, että tossa "alarajassakin" olisi joku "varmuuskerroin" käytössä eli tuskin tarttee murehtia sen enempää. Onko joku joskus perehtynyt asiaan?
(Joo laiskuuttani tein threadin enkä tutkinut itse sen enempää)