Riisi aiheuttaa syöpää?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Korsu
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
28.2.2007
Viestejä
231
Törmäsin iltapaskan artikkeliin:

http://www.iltalehti.fi/terveys/2015092920436641_tr.shtml

"... Riisikakuissa on korkeita pitoisuuksia arsenikkia, joten ohjeistamme ettei niitä saisi antaa alle 6-vuotiaille lapsille, kuvaille Ruotsin elintarvikeviraston toksikologi Rickard Bjerselius Aftonbladetissa.

Ruotsalaisvirasto tutki 102 riisituotetta, ja päätti tutkimusten perusteella muuttaa niitä koskevia suosituksiaan. Esimerkiksi riisikakkuja ei saa syöttää lapsille enemmän kuin neljästi viikossa, alle 6-vuotiaille ei ollenkaan.

Viraston mielestä myös reippaasti riisiä syövien aikuisten kannattaisi karsia sen kulutusta. Arsenikkiriskin vuoksi riisiä tai riisituotteita ei saisi syödä useammin kuin seitsemän kertaa viikossa. Arsenikki sitoutuu riisiin helposti, ja se on voimakas syövälle altistaja....".


Googlailin hieman asiaa ilman sen kummempaa lähdekritiikkiä ja tällaista löysin:

(Arseenista on aikaisemmin käytetty nimitystä arsenikki)

IARC (International Agency for Research on Cancer) määrittelee arseenin ja sen yhdisteet 1. luokan karsinogeeneiksi.

- Turvallinen määrä päivässä: 0,3-8 mikrogrammaa per painokilo per vuorokausi (24-640 mikrogrammaa 80 kg jantterille)
- Uncle Ben's jasminriisi sisältää arseenia 7,03 mikrogrammaa per annos (annos = 62-82 g, en tiedä), eli "alimman" turvarajan saavuttamiseksi riittäisi rontti 200 g jasminriisiä päivässä. Toisaalta "ylärajan" saavuttamiseksi pitäisi syödä kiloja.
- Täysjyväriisissä paljon arseenia enemmän kuin basmati tai jasmin. Kuinka paljon?


"Moni" kuitenkin vetelee puoltakin kiloa riisiä päivässä vuosien ajan. Itelle nyt tulis mieleen, että tossa "alarajassakin" olisi joku "varmuuskerroin" käytössä eli tuskin tarttee murehtia sen enempää. Onko joku joskus perehtynyt asiaan?

(Joo laiskuuttani tein threadin enkä tutkinut itse sen enempää)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tuleeko tää jotenkin riisin valmistuksessa eli onko esim. luomulla mitään eroa?

Ps. Anyway jos riisi aiheuttaisi suoraan syöpää, kaikki japanilaiset 110-vuotiaat olis kuollu jo.
 
Tämä nyt on taas niitä hohhoijakkaa-tämäkin-aiheuttaa-syöpää-juttuja. Jos haluaa sataprosenttisesti välttää kaikkea, mikä voi aiheuttaa syöpää, niin ensimmäiseksi suosittelisin juomisen, syömisen ja hengittämisen lopettamista, ja samalla muuttamista parin metrin lyijyseinillä vuorattuun taloon, jossa ei ole yhtään huonekalua, vaatetta tai ikkunaa. Jos sen lisäksi vielä haluaa elää lämpimästi ja onnellisesti lopun elämän ajan, voi ottaa helvetin iso annos morfiinia ja tuikata itsensä tuleen.
 
Hengittämälläkin tulee syöpä! Jos tai kun riisistä tulee syöpä, niin antaa tulla vaan. Kaikki ihmiset altistuu koko ajan syövälle ja geenitkin vaikuttaa siihen.
 
Tuleeko tää jotenkin riisin valmistuksessa eli onko esim. luomulla mitään eroa?

Ps. Anyway jos riisi aiheuttaisi suoraan syöpää, kaikki japanilaiset 110-vuotiaat olis kuollu jo.

Ei ollu eroa arseniinipitoisuuksissa luomun ja normaalin välillä. Mutuna sanoisin etteivät japanilaiset syö kuitenkaan loppujen lopuksi päivässä sitä riisiä sen vertaa mitä moni suomalainen kehonrakentaja.

Tämä nyt on taas niitä hohhoijakkaa-tämäkin-aiheuttaa-syöpää-juttuja. Jos haluaa sataprosenttisesti välttää kaikkea, mikä voi aiheuttaa syöpää, niin ensimmäiseksi suosittelisin juomisen, syömisen ja hengittämisen lopettamista, ja samalla muuttamista parin metrin lyijyseinillä vuorattuun taloon, jossa ei ole yhtään huonekalua, vaatetta tai ikkunaa. Jos sen lisäksi vielä haluaa elää lämpimästi ja onnellisesti lopun elämän ajan, voi ottaa helvetin iso annos morfiinia ja tuikata itsensä tuleen.

Samaa mieltä jokseenkin. En mä nyt punaista lihaakaan jätä pois vaikka riskit on tiedossa.

Ehdoin tahdoin en silti söisi pelkästään riisiä, jos siitä apua olisi. Tässä tapauksessa kuitenkin syödään yhtä ruoka-ainetta n. 10 krt enemmän kuin tavallinen toimisto-Juha. Moni syö vielä paljon enemmänkin.

Asia ei kylläkään mua koske kun en riisin suurkuluttaja ole. Kunhan yleisesti jäi mietityttämään.
 
Nää on taas näitä swedututkimuksia. Eikös ne reilu vuosikymmen sitten väittänyt, että ranskanperunoista saa syövän. Näistä asioista stressaaminen tappaa todennäköisemmin kuin joku annos riisiä päivässä.

Mutuna sanoisin etteivät japanilaiset syö kuitenkaan loppujen lopuksi päivässä sitä riisiä sen vertaa mitä moni suomalainen kehonrakentaja.

Ehkäpä, mutta veikkaan, että elämänsä aikana se japsi kuitenkin popsii isomman lastin sitä riisiä. Silti ovat huoltosuhteen osalta kusessa kun ihmiset eivät suostu kuolemaan, vaan sinnittelevät sinne 100vee+ kategoriaan kiitettävän ahkerasti.
 
Välttää täysjyväriisiä, koska arsenikki jää enimmäkseen riisin kuori kerrokseen. Voi myös tehdä kuten monet aasialaiset eli liottaa raakaa riisiä yön yli vedessä ja huuhtelee monta kertaa ennen keittämistä sekä kerran keittämisen jälkeen. Myös keitettäessä kun käyttää runsaasti vettä niin veteen liukenee osa arsenikista.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom