Puoliammattimainen harjoittelu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl

Omoplata

Moderaattori
Mode
Liittynyt
28.2.2005
Viestejä
682
Onhan tästä ollut puhettakin, mutta jatketaan silti.

Eli kysymys on tilanteesta jossa harjoitellaan vapaaottelua melko tosissaan kilpailullisin tavoittein. Käytän case-tapauksena erästä varsin tosissaan harjoittelevaa treenikaveria, mutta yhtä hyvin tätä threadia voidaan käyttää spekuloimiseen millainen olisi vapaaottelijan ihanteellinen treeniohjelma.

Lähtökohtana on siis lajiharjoittelu, joka sisältää viikossa 2-3 pystyottelutreeniä (lähinnä potkunyrkkeilytekniikkaa, välillä alasvientien kanssa) ja 5 mattotreeniä (matto-ottelu painottunut koska vaparin ohella kilpailee myös SW/BJJ). Kysymys kuuluu, kuinka harjoittelua tulisi täydentää? Punttitreeniä, millaista? Aerobista/anaerobista, millaista? Palauttava harjoittelu? Muita harjoitusmuotoja?

Kaikki mielipiteet ja näkemykset ovat tervetulleita. Mulla on tässä ihan oikeakin tarkoitusperä (ohjata oikeille urille kaveria jolla on intoa, potentiaalia ja mahdollisuus panostaa treenaamiseen ja harjoitella tarvittaessa vaikka 12krt/vko), mutta kuten todettu, voidaan tässä myös spekuloida ja vaihtaa ajatuksia millainen olisi ihanteellinen tie tosissaan seuraavaksi Nogueiraksi haluavalle :D
 
Hyvä aihe!

Tässä nimenomaisessa casessa paljon riippuu siitä, miten kaverilla on mahdollisuus panostaa treenaamiseen (ja palautumiseen) ajallisesti. Jos harjoituksia on jo 8 viikossa, niin sinne on paha lisäillä enää mitään paitsi aamutreenejä.

Tätä voisi laajentaa vähän siten, että hahmottelis treenin jaksotusta vuositasolla. Peruskuntokaudet, lajiharjoittelukausi, kilpailukausi. Esimerkinomaisesti vois laittaa jonkun tärkeän kisan kalenteriin ja katsoa miten treeniä kannattaisi säätää ennen kisoja.

Tuollaisen vuosijaksotuksen perään on täällä monet kyselleet ja siitä olisi hyötyä oikeastaan kaikille, jotka yrittävät yhdistää puntin ja jonkun kamppailulajin enemmän tai vähemmän vakavan treenaamisen.
 
Jos kaveri aikoo huipulle niin ei muuta kuin hattu kauniisen käteen ja hommaa henkilökohtainen valmentaja avuksi fysiikan kehitykseen. Jos ei löydy lajin parista niin esim: yleisurheilun tai painin parista löytyy tietotaitoa varmasti. Perushomma on about 2-3 punttia , riippuen mikä jakso on päällä, ja vähintään saman verran juoksua, niin pitkiä lenkkejä kuin vetoja, lajitreenin lisäksi per viikko.
 
reino sanoi:
Hyvä aihe!

Tässä nimenomaisessa casessa paljon riippuu siitä, miten kaverilla on mahdollisuus panostaa treenaamiseen (ja palautumiseen) ajallisesti. Jos harjoituksia on jo 8 viikossa, niin sinne on paha lisäillä enää mitään paitsi aamutreenejä.

Tätä voisi laajentaa vähän siten, että hahmottelis treenin jaksotusta vuositasolla. Peruskuntokaudet, lajiharjoittelukausi, kilpailukausi. Esimerkinomaisesti vois laittaa jonkun tärkeän kisan kalenteriin ja katsoa miten treeniä kannattaisi säätää ennen kisoja.

Case-tapauksessa ajankäyttö ei juurikaan rajoita harjoittelua, kyseinen lusmu on järjestänyt arkensa sen verran leppoisaksi :D Näkisin tuon 12treeniä ((7-lepopäivä)päivää*2treeniä/päivä) jonkinlaisena teoreettisena maksimina, tarvittaessa tuokin määrä onnistuu. Huomioitavaa on että osa lajitreeneistä on
ns. normaaleja ohjattuja harjoituksia joissa varsinainen kuluttava osuus on usein vain loppusparri, mikä ei sekään välttämättä paljon sykettä nosta.

Tähän mennessä siis lajiharjoittelua on täydennetty 2-3 punttitreenillä/vko, periaatteessa aika perus bodytreeniä, painottaen pääliikkeittä ja toistoakselin voimapäätä (toistot pääosin 4-8). Perus/maksimivoiman suhteen uskoisin kaverin olevan aika lähellä maksimipotentiaaliaan (natikka).

Jaksottamisessa ongelmaksi nousee tässä tapauksessa kilpailutiheys. Kuten kaikki lajin parissa tietävät, ovat neljä pääkisaa (BJJ/SW SM&FO) jaettu nätisti tasan ympäri vuoden. Ja siinä välissä pitäisi kuulema ottaa sitten vaparia :eek: Eli käytännössä kisojen/ottelujen välissä olisi maksimissaan 3kk, usein 1-2kk.

Yksi monia hyödyttävä idea voisi olla listata tähän esimerkinomaisia viikkoharjoituksia peruskuntokaudelta, voimaharjoittelukaudelta ja kilpailuun valmistautmisesta. Näitä voisi sitten jokainen lätkiä peräkkäin kuten omaan tarpeeseen sopii.

Kiinnostaisi myös kuulla ajatuksia aerobisesta/anaerobisesta harjoittelusta, mitään hyväksi koettuja harjoituksia kamppailulajien tarpeisiin?
 
Vaikken olekaan mikään expertti asiassa, mutta mä ainakin lisäisin treeniohjelmaan kimmoisuustreenejä pari viikkoon. Vaikka yhdistäen juoksuun tai punttiin. Loikkia,aitoja,kinkkoja ja sen sellaista.. Ja uinti on kans tosi hyvä treenimuoto, myös palauttavana harjoituksena! Ite oon treenannu puolisen vuotta ns. yhdistelmäharjoituksia ja hyvin on musta toimineet! Painiin on tullu kummasti puhtia ja terävyyttä. Samoin lyönteihin ja potkuihin.

Tässä pari esimerkkiä miten mä oon tehny:

Juoksulenkki 30-40 min. (kohtuulisen kevyttä hölkkää)
Loikkatreeni n. 30 min. (sisältäen erilaisia harjoitteita, n. 3-4 liikettä)
Punttitreeni 30-40 min. (pääliikkeitä, jokaiselle lihasryhmällä jotain, pari sarjaa/liike)

Juoksulenkki lyhyt (kovaa vauhtia, n.2km, hapenottokykyä parantavaa)
Puntti (vähän pidempi kuin ed.mut sama idea)
Uinti 30-40 min. (ei mitään mummoselkäkelluntaa vaan ihan kunnon vauhtia!)

Sitte oon venytelly kotona viel kunnolla.

Sen verran täytyy viel sanoa että treenaan tammikuun poliisikoulu hakuun, mutta sen jälkeen ajattelin panostaa viel enemmän kamppailupuoleen.
 
Omoplata sanoi:
voidaan tässä myös spekuloida ja vaihtaa ajatuksia millainen olisi ihanteellinen tie tosissaan seuraavaksi Nogueiraksi haluavalle :D

Kannattaa harjoitella selällään makailua jos nogueiraksi halajaa ;)
 
Tästä ei varmaan mitään apua kysyjälle, mutta yks isompi kaveri treenaa puntteja ainoastaan kunnon aamupuurolla.
Muuten ei ollenkaan punttia/hyvin vähän, lajia paljon, siinä ohella sitten omalla painolla liikkeitä.
 
Monet jotka ovat lähteneet sieltä "puntti ja tiukka aamupuuro" -puolelta vääntämään (ja päässeet alkua pidemmälle) ovat löytäneet lajiharjoittelun valon ja vannovat lajiharjoittelun ja tekniikan ja omalla painolla tehtävien liikkeiden nimeen. Ja mikäs siinä, kun voimaa ja massaa on (/on ollut) vaikka muille jakaa.

Jos taas lähtökohtana on kynäniskan uho, niin homma menee vähän eri lailla ja puntillakin on varmaan oma tärkeä paikkansa. Sopivasti.

Mutta tää olis ihan hyvä aihe käsitellä vaikka vähän laajentaen, jos porukalla intoa riittäis. Itsekään en ole ollut hyvänä esimerkkinä, mutta jos joku jaksais vääntää asiaakin aiheen syrjästä, niin saatais homma jyrkkään nousuun!
 
Reino tiesi asian, mietin ihan samoja.
Vähän mietteitä
Mun mielestä tietyn rajan kun saavuttaa, ei tarvi enempää voimaa, esim 130kg penkistä.
Sen jälkeen voima ei hyödytä iskuihin.
Oli sitten penkki tai muu liike.
Raskaansarjan nyrkkeilijät ei välttämättä nosta enempää, paitsi tua ja tyson, mutta semmosia ei taida suomesta löytyä.
Oma mielipiteeni on että tietyn rajan saavuttaa puntissa, se on siinä voimanhankinnan osalta.
Tästä ois kiva kuulla lisää, luulen että moni vetää punttia päin v****a
Liikaa
 
Jos ei ole himoja nostella hirveitä rautamääriä vaan nimenomaan saada lajiin yleisvoimaa/kuntoa kannattaa tsekata Team Quest Workout DVD jos et jo ole niin tehnyt.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Ei kannata kyllä todellakaan ottaa punti treeneissä mitään 4-8 toistoja jos treenaa pari kertaa viikossa ja haluaa nimen omaan nopeus voimaa. Liikkeinä kannattaa suosia perus painonnosto liikkeitä (rinnalleveto, tempaus, raakaylöstyöntö ym.) ne käyvät kaikkein parhaiten joka paikkaan ja kehittää samalla koordinatiota. Toistoina kannattaa ottaa lämmittelyssä vain pari vitosta ja sen jälkeen 3, 2 ja 1:siä.

Saman tyylisiä treenejä vetävät huippu pikajuoksijat niin ei voi sanoa että puntin nosto aineskaan hidastaisi. Kannattaa vielä lisätä punttitreenin loppuun noita kimmoisuus treenejä niin hyvä tulee.
 
Kiitos kaikista vastauksista!

Hyvin ajatuksia ja virikkeitä on tullut. Ei muuta kuin antaa tulla lisää vain, kaikki ajatukset ja ehdotukset harjoittelun kehittämiseksi ottaan mieluusti vastaan!
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom