punttiksen historia

Liittynyt
16.2.2005
Viestejä
15
Ikä
38
En löytäny mitään aiheesta, mutta tietääkö kukaan bodauksen/voimailun historiasta? Milloin alettiin kolistelemaan rautakiekkoja? Entä milloin penkkipunnerrus ynnä muut liikkeet keksittiin? Tiedättekö linkkejä? Että tällästä
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kehonrakennus taitaa olla aika "tuore" laji,1900-luvulla alkanut,mutta kait erilaiset voimien mittelöt on kuulunut aina ihmisen kulttuuriin.
 
Lue Bill Pearlin: Lisää Voimaa ja Arskan Encyclopedioita, sieltä löytää tarinat sirkusten voimamiehistä ja muista. :)
 
-Marchi- sanoi:
tarinat sirkusten voimamiehistä ja muista

Oliko myös niin että jossain Kiinan luostareissa on näitä munkkeja jotka ovat tehneet voimaharjoittelua satojen vuosien ajan? Heillä voimaharjoittelu on ollut osana itsepuolustuslajien harjoittelua ja uskonnollisia riittejä. Tästähän voisikin sitten päätellä että bodarit tavallaan toteuttavat uskoa johonkin, eiks niin? Ennen mentiin luostariin ja nykyaikana mennään salille. :rolleyes:
 
protsku, never heard, but makes sense.

Pirun vahvoja veijareitahan noi kaikki sen ajan ja tänkin ajan ninjat ovat. Vaikka penkistä ei 2markkaa nostaisikaan, niin kuitenkin aika ylivoimaisia voimapakkauksia ovat.

edit: Just nää Bruce Lee:t ja kumppanit, mitä se tekikään, punnerruksia kahdella sormella tai jotain muuta yhtä wtf:ia :D
 
Lihaksia on ainakin hankittu jo tuhansia vuosia sitten. Kreikkalaiset palvelivat jumaliaan rakentamalla lihaksikkaan ja symmetrisen kropan. Ruumiinharjoitukset ja filosofia olivat kreikkalaisen elämän peruspilareita.
 
Niin eikös kaikissa muinaisissa kreikkalaisissa patsaissakin oo kuvattu hyvin lihaksikkaita miesvartaloita jne. Joten kai se sillonkin on ollut jo tunnettua. Mitenkähän siihen aikaan tuo ravintotietämys ollut voimissaan?
 
David Webster:an illustrated history of bodybuilding Barbells & Beefcake
Tässä kirjassa kerrotaan painoharjoittelun tarina ihan sieltä muinaisista kreikkalaisista ja roomalaisista lähtien.Kirja on ilmestynyt jo vuonna 1979 ei varmaankaan löydy enää mistään.Omani ostin aikoja sitten yhdestä postimyyntifirmasta=)
 
Kamppailulajit (paini, nyrkkeily ja vapaaottelu), heittolajit, hyppylajit, pikajuoksu, ainakin kaikki noi ovat olleet olemassa varmasti kymmeniä tuhansiakin vuosia jossain muodossa.

Ihminen on vain ollut kiinnostunut siitä, kuka on nopein, vahvin ja aggressiivisin, koska sillä on ollut suoranaistakin merkitystä selviytymisen kannalta (metsästys, kalastus, elintilasta tappeleminen). Järjestelmällisemmin niitä ruettiin ehkä harjoittelemaan muutama tuhat vuotta sitten muinaisessa Kreikassa (uskon, että suunnilleen samoihin aikoihin Kiinassa, Babyloniassa eli nyk. Irakin aluella, Intiassa ja Egyptissä), koska orjien käyttäminen ja yhteiskunnallinen järjestäytyminen auttoivat tämmöisen joutilaisuuden harjoitusta (eli ihan jokaisen ei tarvinnut pistää ihan jokaista valveillaolohetkeään ruoan, juoman, lämmön ja suojan hankkimiseen, niin kuin joskus kivikaudella).

Toki ihminen on aina käsittänyt, että noissa lajeissa voima auttaa pirusti, joten sitäkin on sitten reenattu erilaisilla keinoilla. On nostettu kuormaa monta kertaa, on nostettu isompaa kuormaa kerran tai pari, on heitetty normaalia painavampaa kappaletta lyhyempi matka, kuin omassa kisalajissa (esim. keihäs) jne., ihan perusjuttuja nykyajankin voimailussa.

Ravintotietämyksen suhteen jo muinoin voimailijat mun tietääkseni vetivät pirusti lihaa ja kalaa, joten kai siinä oli jo silloin huomattu, että ne ovat erityisen sopivia ruokia lihasten ja voiman kannalta.

Mitä tulee kehoiluun ja fitnekseen, niin sen juuret ovat 1800-luvulla: http://www.sandowmuseum.com/
 
Voimailua on tosiaan harrastettu maailman sivu, mutta "oikean" kehonrakennuksen isänä voitaneen pitää Eugen Sandow'ia (1800-luvun loppupuoli?), jonka tiedetään harjoittaneen nimenomaan kaikkia lihasryhmiä erikseen pienillä punnuksilla. Toki ohjelmaan kuuluivat myös perinteiset sirkuskarhun kanssa painimiset jne.. :D
Itseltäni löytyy kijahyllystä joskus 40-luvulla ilmestynyt opus "Voimailumaailman mestareita", joka on helvetin hyvä lähdeteos aiheesta. Saattaapi vaan olla melko vaikeaa löytää enää mistään...
 
Kannattaa tutustua tähän väitöskirjaan...

Taina Kinnunen: Pyhät bodarit - yhteisöllisyys ja onni täydellisessä ruumiissa. Kulttuuriantropologinen kuvaus kehonrakennuksen mielestä. Gaudeamus 2001
 
Misanthrop sanoi:
Itseltäni löytyy kijahyllystä joskus 40-luvulla ilmestynyt opus "Voimailumaailman mestareita", joka on helvetin hyvä lähdeteos aiheesta. Saattaapi vaan olla melko vaikeaa löytää enää mistään...

Kuulostaa mielenkiintoiselta. Minulta löytyy David Willoughbyn kirja The Super Athletes vuodelta 1970. Siinä on kerrottu voimailun historiasta aina antiikin Kreikasta ja Roomasta lähtien.

Sen voi tilata täältä.

http://dogbert.abebooks.com/servlet/SearchResults?bsi=30&tn=super+athletes&sortby=2&prevpage=1
 
Hummerivirta sanoi:
Ruumiinharjoitukset ja filosofia olivat kreikkalaisen elämän peruspilareita.

Totta tosiaan, "jo muinaiset antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset"... Kun kattoo jotain tuon ajan veistoksia niin kaikki miehet on esitetty lihaksikkaina. Veistokset ovat niin pikkutarkkoja että voi ihailla yksityiskohtaisesti eri lihasryhmiä. Mitähän treeniohjelmaa ja varusteita siellä on käytetty harjoittelussa, nosteltu jotain kiviä vai? :rolleyes:
 
Veikkaan et tohon aikaan reenattiin aika paljon omalla painolla + esim sotavarustukset olivat huomattavan painavat, ja ne päällä juostiin paljon...

Kyl veikkaan et jollain noi lihakset on näkyny, kun ei ne veistoksen tekijät niitä lihaksia omasta päästä oo voinu keksiä :D
 
Vilenin Herttua sanoi:

mus-dev(7)-28.jpg


Selvishän se miten ne vanhanki ajan voimmailijat kasvattaa lihaksiaan...
 
Juu, toi Sandow ois pitänyt muistaa, en vaan saanut nimeä päähän mitenkään. Tykkäsi poseerella pelkkä lehti tillittimensä peittona. Rohkia mies.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom