Prisma: Totuus Omega 3:sta

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Prisman omilta sivuilta löytyy enemmän infoa:

28.8. Totuus Omega 3:sta (Could Fish Make My Child Smart? / BBC)

Kalasta saatavan omega 3 -öljyn väitetään parantavan lasten älykkyyttä, kohottavan mielialaa ja estävän murhia. Voiko omega 3:lla olla näitä ominaisuuksia? BBC tutkitutti onko kalaöljystä väitettyä hyötyä.

Maailmassa kulutetaan 50 000 tonnia omega 3 -valmisteita. Se on taitavan markkinoinnin ja mainonnan ansiota, väittävät jotkut tutkijat. Toiset taas uskovat omega 3:n parantavan paitsi sydämen ja verisuonten myös aivojen toimintakykyä, autismia, masennusta ja ADHD:tä.

BBC:n kokeeseen osallistui lähes 300 koululaista. Puolet sai omega 3:a sisältäviä kapseleita, puolet lumelääkettä. Näin selviää, mikä on kalaöljyn todellinen vaikutus.

Omega 3:n historia alkaa 1940-luvun Englannista, jossa Hugh Sinclair huomasi, ettei kalaravinnolla elävillä eskimoilla juurikaan ollut sydän- ja verisuonitauteja. Sinclair julkaisi tutkimuksensa 1956, mutta menetti sittemmin virkansa Oxfordin yliopistossa.

Nykyään tilanne on päinvastainen: kala- ja muuta omega 3:sta sisältävää ruokaa pidetään terveellisenä ja suositeltavana. Omega 3:n ei uskota vaikuttavan sydämeen vaan vilkastuttavan aivotoimintaamme, sillä aivoissa on runsaasti juuri omega 3:sta.

Uusinta TV1:ssä 2.9. klo 14, YLE Teemalla 31.8. klo 22.20.

Ohjelman kotisivu:
www.bbc.co.uk/sn/tvradio/programmes/horizon/fish.shtml

Lisätietoa:
www.omega-3info.com/research.htm
www.yle.fi/teema/tiede/laakarikilta/id6861.html
www.1stvitality.com/acatalog/Shop_Home_Brain_Health_3.html
www.immunesupport.com/library/showarticle.cfm/ID/3876/e/1/T/CFIDS_FM/johann
 
Noh, millainen oli? ite ei päässyt katsomaan kun kävi samaan aikaan reenailemassa. Avuliaat vois uppia ton finbytesiin.
 
Muuten vaikutti kyllä ihan järkevältä tuo, eikä juurikaan silleen uutta asiaa tullut, mutta kyllä siellä se yksi kommentti pisti vähän ihmetyttään. Eli kun se tutkija sanoi, että esim. pellavansiemenöljy kelpaa vain golfmailojen rasvaukseen tms. Jotenki sai ihan sellasen kuvan, että ainoastaan kalasta saatava omega 3 olis ihmiselle arvokasta. Kasviksista peräisin oleva kun pitää elimistössä muuttaa EPAksi ja DHAksi...
 
Ihan mielenkiintoinen dokkari. Mielestäni parhaimman tutkijan lausunnon antoi se yksi tutkija joka totesi että suurinpiirtein näin "omega-3 on ehkä liikaakin hehkutettu mediassa, ei ole ihmepilleri vaan hyödyllinen aines".. Muutamat muut tutkijat hehkuttivat ehkä liiankin mustavalkoisesti omegaa. Mutta hyvä dokkari.

ps. voi noiden britti tenavien ruokavaliota, ei stana..
 
mutta kyllä siellä se yksi kommentti pisti vähän ihmetyttään. Eli kun se tutkija sanoi, että esim. pellavansiemenöljy kelpaa vain golfmailojen rasvaukseen tms. Jotenki sai ihan sellasen kuvan, että ainoastaan kalasta saatava omega 3 olis ihmiselle arvokasta. Kasviksista peräisin oleva kun pitää elimistössä muuttaa EPAksi ja DHAksi...

Sitähän se pitkälti on, bodymaailmassa elää vielä vahvasti se vanha legenda että "flax oil" on niiin hyvää ja mahtavaa. Kohtuus kaikessa, lusikallinen voi olla hyväksi tasapainottamaan o3/o6 tasapainoa mutta jossain vaiheessa oli muodissa litkiä 20-30 grammaa tai enemmänkin pellavansiemenöljyä.

Nimimerkillä: itsekin joskus langennut :)
 
Voiko tuon dokkarin perusteella siis sanoa että kohtuus olisi Omega 3:nkin tapauksessa se paras vaihtoehto?
 
Muistaakseni tuossa onkin perää, että pellavansiemenöljy ei ole yhtä hyvää kuin suora EPA/DHA. Iän kertyessä ihmisen kyky muuttaa noita p-siemenöljyn rasvahappoja DHA:ksi (vai olikos EPA:ksi...?) heikkenee.

Liika omegakolmonen saattaa laskea immuunijärjestelmän tehoa ja osalla ihmisiä heikentää veren hyytymistä liikaakin, mutta tuosta jälkimmäisestä taitaakin olla varoitukset purkkien kyljessä. Kohtuus joo tässäkin.
 
Tässä tuo kyseinen meta-analyysi. Ko. tutkimusta on kritisöity lähinnä siitä syystä, että sinne on sisällytetty ALA-tutkimukset, ja analyysiin oli otettu myös varsin lyhytaikaisia tutkimuksia. Kun tutkimukset eritellään eri lähteiden (ALA, EPA, DHA, tai EPA+DHA), alkaakin löytyä niitä edullisia vaikutuksia muiden kuin ALA:n osalta Wang et al., 2006.

"Studies on the relation between dietary n-3 fatty acids (FAs) and cardiovascular disease vary in quality, and the results are inconsistent. A systematic review of the literature on the effects of n-3 FAs (consumed as fish or fish oils rich in eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid or as alpha-linolenic acid) on cardiovascular disease outcomes and adverse events was conducted. Studies from MEDLINE and other sources that were of > or =1 y in duration and that reported estimates of fish or n-3 FA intakes and cardiovascular disease outcomes were included. Secondary prevention was addressed in 14 randomized controlled trials (RCTs) of fish-oil supplements or of diets high in n-3 FAs and in 1 prospective cohort study. Most trials reported that fish oil significantly reduced all-cause mortality, myocardial infarction, cardiac and sudden death, or stroke. Primary prevention of cardiovascular disease was reported in 1 RCT, in 25 prospective cohort studies, and in 7 case-control studies. No significant effect on overall deaths was reported in 3 RCTs that evaluated the effects of fish oil in patients with implantable cardioverter defibrillators. Most cohort studies reported that fish consumption was associated with lower rates of all-cause mortality and adverse cardiac outcomes. The effects on stroke were inconsistent. Evidence suggests that increased consumption of n-3 FAs from fish or fish-oil supplements, but not of alpha-linolenic acid, reduces the rates of all-cause mortality, cardiac and sudden death, and possibly stroke. The evidence for the benefits of fish oil is stronger in secondary- than in primary-prevention settings. Adverse effects appear to be minor."
 
Ihan mielenkiintoinen dokumentti.
 
Ite olen huomannut, että omega 3 kapselit ( 3 päivässä) vähentää tupakista aiheutuvaa hengenahdistusta, muuta suurempaa vaikutusta en ole havainnut

Edit: tupakkia menee about puoli askia päivässä
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom