Polven nivelkierukan korjaus siirteellä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Juha74
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
29.10.2006
Viestejä
94
Moi,

Sisempi nivelkierukkani hajosi monimuotoisesti lasketteluonnettomuudessa pari vuotta sitten. Polvi leikattiin välittömästi Ortonissa kun pääsin takaisin Suomeen ja nivelkierukan pinta-alasta jouduttiin poistamaan 75%. Polvi on ollut leikkauksen jälkeen alituiseen kipeä, eikä kestä rasitusta eikä urheilua. Keskustelin kivusta Töölön sairaalan kokeneiden ortopedien kanssa ja uusissa MRI-kuvissa näkyy selvästi nivelkierukan poistosta ja onnettomuudesta aiheutunut nivelrikko mediaalipuolella. Kysyin Töölön ortopedeilta onko mitään tehtävissä nivelkierukan palauttamiseksi ja nivelrikon hidastamiseksi. Ortopedi kertoi minulle, että julkisella puolella pyritään nykyään palauttamaan nuorien potilaiden poistettu nivelkierukka. Nivelkierukan palauttamisella pyritään hidastamaan ja jopa estämään polvinivelen kivulias nivelrikko. Ortopedi teki minulle hoitosuunnitelman ja ehdotti minulle nivelkierukan implanttia ja tarvittaessa nivelkierukan siirrettä kudospankista. Implantti leikkaukseni on ensi syksynä Töölön sairaalassa. Alla muillekin tietoa poistetun nivelkierukan korjaamisesta siirteellä.

Miksi nivelkierukka on niin tärkeä polvinivelen biomekaniikassa? Nivelkierukka on erittäin tärkeä osa polvinivelen rakenteessa. Nivelkierukan puuttuminen kuormittaa aikaa myöten rustopintaa ja johtaa useimmilla potilailla siihen, että heillä todetaan tulevien vuosien kuluessa kivulias nivelrikko.

Polvinivelessä kohtaavat reisi- ja sääriluu. Reisiluun pää on muodoltaan pyöreä ja sääriluun yläpinta taas varsin tasainen. Nivelen sivuille jää näin ollen reuna-alue, jossa nivelrustopinnat eivät ole kosketuksissa. Nivelkierukka täyttää tämän tyhjän alueen. Paino välittyy nivelkierukan avustuksella vastapuolen rustolle ja pinnat kestävät näin kuormaa paljon paremmin.

Alla pari kuvaa polven nivelkierukoiden anatomiasta.

Puolikuun muotoinen sisempi (medial meniscus, joka tarkoittaa lähempänä kehoa) ja U-muotoinen ulkoinen (lateral meniscus, tarkoittaa ulompana kehoa) toimivat iskunvaimentajina reisiluun (femur) ja sääriluun (tibia) välissä.

polvikierukka_anatomia_01.jpg


Iskunvaimennuksen ohella nivelkierukat välittävät painon tasaisesti nivelpinnoille ja voitelevat polven niveliä. Käveleminen aiheuttaa polvinivelelle kaksinkertaisen kuorman ja juokseminen keskimäärin kahdeksankertaisesti painon. Eli juostessa polviniveleen päälle iskeytyy jopa 8 kertaa oma paino. Kun polvi taipuu niin suurin osa paineesta tulee nivelkierukan takaosaan.

polvikierukka_anatomia.jpg


Ilman nivelkierukkaa reisiluun paino keskittyy pienelle alueelle sääriluuta. Nivelkierukka mahdollistaa painon jakautumisen tasaisesti sääriluun päähän. Painon jakautuminen tasaisesti rustopinnalle on tärkeää, jotta rusto välttyy hajoamiselta.

Nivelkierukka_anatomia_1.jpg


Rustopintojen suojaamisen lisäksi, nivelkierukat auttavat nivelsiteiden kanssa tukemaan polven stabiliteettia. Nivelkierukat ovat paksumpia ulkoreunoilta jonka avulla reisiluun pyöreä alaosa pysyy paikallaan.

Nivelkierukka_anatomia_2.jpg



Nivelkierukka pitää polven vakaana ja huolehtii siitä että polven nivel on oikeassa asennossa. Nivelkierukan poistaminen aiheuttaa useimmiten polven anatomian rikkoutumisen ja nivelraon kaventumisen joka aiheuttaa tasaisen kivun.

Nivelkierukka_anatomia_3.jpg


Polven nivelrusto on pehmeää, liukasta materiaalia jotka suojaavat luiden päitä ja muodostavat tärkeän osan polviniveltä. Nivelrusto mahdollistaa pintojen liukumisen toisiaan vasten ilman että niille aiheutuu vaurioita. Nivelkierukat jakavat kuorman tasaisesti nivelpinnoille ja nivelkierukan poisto aiheuttaa kuormituksen liian pienelle alueelle, aiheuttaen nivelpintojen hajoamisen. Tätä nivelpintojen hajoamista kutsutaan nivelrikoksi, jota ei voida korjata nykylääketieteen keinoin. Nivelkierukan poistosta aiheutuu tulevien vuosien aikana kivulias nivelruston tuhoutuminen. Pitkälle edenneen nivelrikon ainoa hoitokeino on asentaa potilaalle keinonivel.

polven_nivelrikko.jpg


Miksi nivelkierukka ei parane itsestään, vaan vaatii useimmiten aina tähystysleikkauksen? Nivelkierukan sisemmässä osassa ei ole lainkaan verenkiertoa jonka vuoksi repeämät eivät korjaannu itsestään. Sisemmän osan repeämät useimmiten poistetaan tähystyksellä. Ainoastaan nivelkierukan ulommalla osalla, jotka sijoittuvat lähelle kierukan kapselikiinnitystä, on verenkiertoa. Kierukan ulomman osan pitkittäiset sankarepeämät - kiinnitetään ompelemalla ja bioabsorboituvilla nuolilla.

Kuvassa kierukan sisempi osa näkyy valkoisena. Kierukan ulompi osa jossa on hyvin verenkiertoa, näkyy punaisena.

Nivelkierukan_verenkierto.jpg


Nivelkierukka_verenkierto1.jpg


Urheilijoille tyypillisin kierukkavamma on sisemmän nivelkierukan takasarven repeäminen. Vamma syntyy silloin kun jalka on taittuneena ja jalkaterä vääntyy ulkokautta tulosuuntaan, repien kierukan takasarven rikki. Huonolla tuurilla nivelside napsahtaa poikki samassa rytinässä. Sisäsivulla sijaitsevan kierukan vammat ovat selvästi yleisempiä kuin ulomman kierukan vammat. Yleensä revenneen nivelkierukan hoitona tehdään vain osapoisto tai sitten poistetaan koko nivelkierukka, jos vaurio on laajempi.
Alla tyypillisiä nivelkierukka repeämiä.

Kuvasta näet missä kohtaa nivelkierukkaa etu-ja takasarvet ovat. Posterior horn = takasarvi ja anterior horn = etusarvi.

Meniscus.gif


Alla tyypillisimpiä kierukkavammoja.

rikkoutunut_polvikierukka.jpg


Iän myötä nivelkierukoiden pehmeä rustokudos haurastuu (degeneratiivinen haurastuminen) ja ovat siten alttiimpia vaurioitumiselle. Tyypillisesti nivelkierukan degeneratiivinen hajoaminen ilmenee vaakasuorana halkeama joka voi olla piilevänä, jopa vuosia. Piilevänä ollut nivelkierukan halkeama saattaa aiheuttaa potilaalle monimuotoisen kierukkarepeämän pienenkin väännön seurauksena.

Nivelkierukka_halkileikkaus.jpg
 
Tässä lisätietoa Actifit implantista. Selvitin joitakin kuukausia sitten implantin vaikutuksia poistetun nivelkierukan hoitomuotona. Actifit implantti soveltuu hoidoksi potilaille joilla nivelkierukkaa on vielä jonkin verran jäljellä jotta implantti voidaan ommella kiinni potilaan kierukkaan. Orteqin suositus on että vähintään 70% nivelkierukasta on vielä jäljellä. Otin yhteyttä Orteqin lääketieteelliseen johtajaan sekä tuotteen kehittäjiin ja kyselin heiltä mieltäni askarruttaneita kysymyksiä Actifit implantista. Alla kysymyksia ja vastauksia punaisella värillä.

K: Millainen on sopivin potilas Actifit hoidolle? Sisempi nivelkierukkani (mediaali meniscus) rikkoutui monimuotoisesti. Kierukkani leikattiin Ortonilla 7.1.2010. Polvikierukastani poistettiin noin 75% joten olen nyt aikalailla ilman sisempää kierukkaa. Suurin osa sisemmästä kierukastani on poistettu mutta sarvissa on vielä jonkin verran tavaraa jäljellä. Käymme ortopedien kanssa kuvat läpi ja he tekevät päätöksen onko Actifit mahdollinen hoitomuoto polveeni.

V: Erittäin tärkeätä on että kandidaatilla on tarpeeksi kudosta nivelkierukan molemmissa sarvissa sekä ulkoreuna on ehjänä jotta Actifit implantti voidaan riittävän tukevasti kiinnittää suturoimalla polvikierukkaan.

K: Kävin 25.8. ottamassa uudet MRI-, sekä rasitus röntgen kuvat jalastani. Kuvista näkee että nivelrako polvessa on mediaalipuolelta jo selvästi kaventunut.

V: Jos sinulla ei ole tarpeeksi omaa nivelkierukka kudosta jäljellä niin silloin vaihtoehtona on niin kutsuttu ”meniscus transplant” eli kuolleelta ihmiseltä luovutettu nivelkierukka. En tiedä tehdäänkö näitä leikkauksia jo Suomessa.

Olen ymmärtänyt että lyhyen ajan seurannassa Actifit leikkausten tulokset ovat lupaavia. Olen lukenut Actifit nivelkierukka implantista kaiken minkä olen käsiini saanut. Haluaisin ymmärtää enemmän Actifit implantista ja alla on joitakin kysymyksiä joihin yritän löytää vastauksia.

K: Onko minun mahdollista saada luettavaksi, heinäkuussa 2008 Orteqin julkaisema ’European clinical study’ jonka perusteella Orteq sai sai Actifitille CE- merkinnän ja myyntiluvan Euroopan alueella? Lisäksi haluaisin lukea tutkimustuloksia Actifit implantista.

V: 2 vuoden potilaan seuranta tulokset esitetään Barcelonassa syyskuun lopulla. Minulla on lyhyitä julkaisuja, niin kutsuttua preliminary data esityksiä ja kongressi julisteita jotka voin lähettää.

K: Miten potilaan immuunivaste reagoi Actifit implantin ainesosiin (polyuretaani)? Miten valkosolut reagoivat kun potilaan polveen tulee uusi aine? Yrittävätkö valkosolut poistaa polyuretaani implanttia?

V: Meillä on yli 40 potilaasta kudosnäyttteet vuosi Actifit leikkauksen jälkeen ja mitään kudosreaktiota ei ole nähtävissä – eli elimistö ei ole reagoinut Actifit materiaaliin mitenkään.

K: Olen ymmärtänyt että kaikilla aineilla on omat ominaisuudet ja kun molekyylit hajoavat niin ominaisuudet voivat muuttua. Esimerkiksi niin että uusi aine voi olla hapan ja aineen PH arvo laskee. Eli muuttuuko polyuretaanista valmistettu implantti PH-arvoltaan happamaksi ja voiko se aiheuttaa polven nivelpintojen rikkoutumista?

V: Meillä on jo yli 3 vuoden seuranta joistakin potilaista ja 40 potilaan 2 vuoden magneettikuvaukset ja mitään nivelpinnan vauriota ei ole nähty. 3 potilasta on joilla nivelpinta on parantunut ja kahdella potilaalla on koko polvinivelen rappeutuminen pahentunut mutta tämän potilaan alkutila oli jo paha vaikean nivelrikon vuoksi. Kaikilla muilla nivelpinnan status on säilynyt muuttumattomana.

K: Lyhyen aikavälin tulokset ovat lupaavia mutta pitkän aikavälin tulokset arveluttavat. Tulokset näemme sitten 10-15 vuoden päästä. Lukemani perusteella Actifit implantissa käytettyä materiaalia on käytetty muun muassa sulavissa kirurgilangoissa ja muissakin implanteissa. Nähtävästi Actifit sulaa niin hitaasti ettei sen PH-arvo ehdi laskea liian alas?
Voiko implantin hajoamisaine olla haitallinen nivelpinnoille? Onko kliinistä näyttöä että implantti on turvallinen potilaille?

V: Pisin seuranta Actifit leikkauksesta on nyt 3 vuotta. Mitään Actifitin aiheuttamaa ongelmaa emme ole nähneet ja kaiken kaikkiaan yli 300 potilasta on hoidettu Actifitilla.

K: Mitkä ovat pitkäaikaisimmat tulokset Actifit implantin saaneista potilaista? Miten potilaat voivat nyt? Miten hyvin implantti on kestänyt leikkauksen jälkeen? Miten pitkään keskimäärin kestää ennen kuin implantti on kokonaan hajonnut polvessa? Olisi mielenkiintoista nähdä kuvia miten Actifitin absorboituminen on edennyt 3-vuoden aikana potilaiden polvissa. Jännittävää on myös nähdä mitä tapahtuu siinä vaiheessa kun Actifit hajoaa vuosien aikana pois. Ainakin itseä arveluttaa kestääkö uusi polvikierukan solukko vai romahtaako uudelleen rakentunut polvikierukan solukko ja aiheuttaen uudelleen polven nivelraon kaventumisen?

V: Pitkäaikaisimmat tulokset ovat 3 vuotta ja potilaat voivat erittäin hyvin.
Tuloksemme perustuu magneettikuvauksiin ja potilaiden kipuun ja toimintakykyyn. Actifitin tarkoitus hajota ja se eliminoituu täysin kehosta teoriassa noin 5-6 vuodessa. Koska vielä ei ole niin pitkää seuranta-aikaa josta syystä potilas seurantaa en voi vielä kommentoida.


K: Mikä saa aikaan sen sen että poistettu polvikierukka aktivoidaan kasvamaan uudelleen Actifit implantin kanssa? Ymmärtääkseni polvikierukka ei kasva uudelleen silloin kun siitä on poistettu osia.

V: Actifit Implantti on 80% ilmaa ja 20% materiaalia. Materiaali on huokoinen ja kaikki huokoset ovat yhteydessä toisiinsa. Näin solut voivat kiinnittyä materiaaliin ja kasvaa tuottamalla solun ympäroimää materiaalia Actifitin toimiessa tukialustana uuden nivelkierukan kasvulle. Meillä on selvä näyttöä siitä että verisuonet ulkoisesta kierukan seinämästä kasvavat Actifitin sisään ja näin tuovat kierukalle rakennusmateriaalia. Verisuonet eivät kasva mihinkään tilaan jossa ei ole soluja joka kutsuu ne sisään joten alkuperäiset solut tulevat nivelnesteestä joka täyttää Actifitin joka on koostumukseltaan sienen tapainen.
Nivelkierukka ei kasva uudelleen sen takia koska sillä ei ole mitään alustaa mille solut voisivat tarttua. Tärkeätä on että uudella kierukalla on oltava yhteys verisuonistoon. Kierukan sisimmässä kolmanneksessa ei ole lainkaan verisuonia ja keskiosassa on niitä vähäisesti ja ulko-osassa niitä on runsaasti.


K: Polvikierukan uudelleen kasvu polyuretaani implantin sisään on mielestäni oleellisin ja mielenkiintoisin kysymys. Onko teillä dataa siitä kuinka hyvin polvikierukan uudet solut integroituvat polyuretaani implanttiin, ja minkälaisia solutyyppejä niistä tulee? Olettamus on että poistetun polvikierukan uudelleen kasvaneet rustosolut ovat riittävän kestäviä alkuperäiseen kierukkaan verrattuna. Harmi että olemme niin alkuvaiheessa emmekä tiedä yhtään miten tämä toimii pitkällä aikavälillä. Hyvä puoli on se että vaikka polyuretaani implantti ei toimisikaan riittävän hyvin uusien solujen kasvualustana, niin tutkimusten perusteella implantista ei tiedossa että se myöskään tuhoaisi polven rustopintoja.

Haluan ymmärtää nivelkierukan uudelleen kasvun paremmin. Selvää on että koska mitään pitkän aikavälin tuloksia ei olemassa niin kukaan ei osaa varmasti sanoa toimiiko uudelleen kasvu pitkässä juoksussa. Tiedätkö mitä Actifitin eläinkokeissa on selvinnyt? Onko teillä eläinkokeista kliinistä tutkimusta jonka voisin lukea?

V: Jos haluat ymmärtää tämän paremmin niin läheten sinulle kuvia ja selitän tämän.


Actifit leikkauksen prosessi lyhykäisyydessään.

1. Nivelkierukan vamman muoto sekä koko arvioidaan.
Actifit1.jpg


2. Actifit implantti valmistellaan mittaamalla sekä muotoilemalla skalpellilla sopivaksi poistettuun nivelkierukkaan.
Actifit2.jpg


3. Implantti asetetaan tähystysleikkauksessa poistettuun nivelkierukkaan.
Actifit3.jpg


4. Implantti kiinnitetään ompelemalla nivelkierukan etu-, ja takasarviin sekä keskiosaan. Kiinnitys riippuu nivelkierukan resektion sijainnista ja laajuudesta.
Actifit4.jpg


5. Implantti alkaa kiinnittymään potilaan nivelkierukkaan leikkauksen jälkeen ja kuntoutus alkaa.
Actifit5.jpg


Jos olet kiinnostunut Actifit leikkauksesta niin pirauta lääkäriasema Dextraan ja pyydä konsultaatio Actifit leikkauksesta oman polvesi hoitomuotona. Julkisella puolella Actifit leikkauksia tehdään jo ympäri Suomea ja tässä lista kotimaisista ortopedeista jotka tekevät Actifit hoitoja. HUS:in alueella Actifit leikkauksia tehdään Töölön sairaalassa.

Kaipaatko lisää luettavaa Actifit implantista?
Tässä on kuvattu olennaiset tiedot, implantin kiinnitys sekä jatkoseuranta.
Keräilin tänne lisämateriaalia Actifit implantista.
Tässä on artikkeli Actifit implantti leikkauksesta.
Tässä kuvataan Actifit leikkauksen jälkeinen kuntoutusvaihe.

Animaatio Actifit implantin kiinnityksestä.



Tässä videossa näytetään Actifit toimenpide.



Alla olevassa videossa mediaali puolen nivelkierukasta poistetaan repeämä, jonka jälkeen Actifit implantti kiinnitetään nivelkierukkaan.



1) Mediaali Actifit implantti. 2) Mikroskooppikuva. Implantin huokoinen rakenne mahdollistaa uusien solujen sisään kasvamisen.

Actifit_mikroskooppikuva.jpg


1) Histologinen näyte osoittaa uusien rustosolujen asettumisen Actifit implantin sisään. 2) Suturoitu implantti kiinnittettynä alkuperäiseen kierukkaan.

Actifit_Histologia.jpg


Actifit periaatekuva.
Actifit_periaatekuva.jpg


Mitä Actifit leikkauksessa tapahtuu?

1. Nivelkierukan rippeet leikataan implantille sopivan muotoiseksi. Samalla verenkierron alueella olevaa nivelkierukan rustoa rei'itetään jotta rusto alkaa vuotamaan verta. Tällä pyritään parantamaan implantin kiinnittymistä nivelkierukan reunaan.

Meniscus_scaffold_surgery_01.jpg


2. Nivelkierukan vaurioalue mitataan. Actifit implantin maksimi korjausalue on 4cm. Implantti valmistellaan leikkaamalla skalpellilla oikean kokoiseksi.

Meniscus_scaffold_surgery_02.jpg


3. Implantti siirretään tähystysaukoista polvinivelen sisään. Implantti asetellaan ruston vaurioalueelle ja varmistetaan, että se istuu nivelrakoon. Oikeassa yläkulmassa näkyy intraoperatiivinen kuva jossa erillisellä instrumentilla pyritään suojelemaan Saphenous hermon Infrapatellar haaraa hermovauriolta.

Meniscus_scaffold_surgery_03.jpg


4. Implantti kiinnitetään ompelemalla se alkuperäisen ruston rippeisiin. Ompelussa käytetään hajoamattomia kirurgilankoja.

Meniscus_scaffold_surgery_05.jpg


5. Implantti on ommeltu kiinni ja tähystysaukot suljetaan.

Meniscus_scaffold_surgery_04.jpg


6. Tästä alkaa yli kuuden kuukauden mittainen kuntoutusjakso. Potilas on varauskiellossa ensimmäisen kuuden, jonka aikana painoa ei saa varata jalan päälle. Vaarana on, että implantti saattaa irrota. Leikkauksen jälkeinen kuntoutus on kuvattu tässä.
Implantti hajoaa hissukseen polven nivelraossa. Implantin hajoamisen jälkeen implantti joudutaan korvaamaan uudella leikkauksella, kudospankista saadulla, kuolleen luovuttajan rustosiirteellä.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Toinen vaihtoehto on palauttaa poistettu nivelkierukka kudospankista saadulla nivelkierukka siirteellä. Näitä leikkauksia tehdään julkisella puolella HUS:in alueella Töölön sairaassa.

Näitä leikkauksia on tehty paljon Maailmalla sekä Suomessa ja pitkän aikavälin tutkimustulokset (yli 10-vuotta) ovat erittäin lupaavia. Käytännössä ortopedi korvaa tähystyksessä rikkinäisen nivelkierukan luovuttajalta saadulla ja ehjällä kierukalla. Perustietoa nivelkierukan korjauksesta siirteellä löytyy täältä -> http://www.meniscustransplantation.org ja täältä http://www.stoneclinic.com/meniscuslinkspage . Tiedän että ainakin Lauri Pasanen Dextrasta ja Urho Väätäinen Kuopiosta ovat tehneet korjauksia siirteellä. Vanhimmat leikkaukset Suomessa on tehty onnistuneesti yli 10-vuotta sitten.

Mitä leikkauksessa tapahtuu? Alla olevassa kuvassa näkyy miten nivelkierukan siirre kiinnitetään polven sisään.

Nivelkierukka_siirre1.jpg


Nivelkierukka_siirre2.jpg


Nivelkierukan siirteen vaiheet:

1. Ortopedi siistii alkuperäisen nivelkierukan.
2. Siirre valmistellaan jonka aikana kirurgi tekee siirteeseen pienet ompeleet kiinnitystä varten. Kirurgi liu'uttaa siirteen tähystysaukon kautta polven sisään.
3. Siirre ommellaan kiinni sääriluuhun. Siirteen paikallaan pysyminen varmistetaan kiinnittämällä nivelkierukan etu,- ja takasarvi luutapeilla sääriluuhun.
4. Siirre on kiinnitetty ja tähystysaukot ommellaan kiinni. Kuntoutus alkaa. Tyypillinen kuntoutus kestää muutamia viikkoja. Kuntoutuksen jälkeen potilas voi siirtyä aktiiviseen elämään ja urheilun pariin.

nivelkierukan_siirre_vaiheet.jpg


Lisää luettavaa aiheesta:
Tässä artikkeli kirjasta 'The meniscus'.
Tässä 10-vuoden aikavälin tulokset tutkimuksesta.
Tässä artikkeli potilaista joilla nivelkierukan siirteellä on pyritty poistamaan kipua ja pysäytetty nivelrikko.
Tässä yleinen artikkeli siirteestä.
Tässä Stone klinikan sadan nivelkierukan siirteen seurannassa saadut tulokset.
Tässä Stone klinikan yhteenveto nivelkierukan siirteestä jossa potilaille on tehty samassa operaatiossa rustosolusiirre.
Tässä artikkeli siirteen mitoituksesta.

Leikkauksen jälkeisestä kuntoutuksesta. Tässä, Tässä ja Tässä dokumentissa on kuvattu operaation jälkeinen kuntoutusvaihe.

Mediaali meniskin siirre operaatio.



Lateraali meniskin siirre operaatio.



Olisi kiva kuulla muidenkin potilaiden kommentteja ja kokemuksia nivelkierukka siirre leikkauksesta sekä kuntoutuksesta.

Tsemppiä kaikille muillekin polvivammaisille :thumbs:
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Kiitti iha helvetisti!! tähä mennessä paras informaatio asiasta mitä oon löytäny. Itellä meni mediaali puolen kierukka rikki. Joku vähän isompi kaveri kaatu päälle lätkäpelissä, mut olis kiva kuulla jos jollain on kokemuksia tosta siirteestä. Kuntoutus kestää siis tosiaan 6 kuukautta??? =O
 
Moi,

Millainen repeämä nivelkierukassasi on? Nivelkierukan siirre on tarkoittu ainoastaan sellaisiin tapauksiin, jossa repeämä on niin iso, ettei sitä voi korjata. Kannattaa keskustella ortopedin kanssa myös revenneen nivelkierukan uudelleen kiinnityksestä. Jos uudelleen kiinnitys ei jostain syystä onnistu, niin sitten ortopedi voi suositella kierukan siirrettä.

Missä päin asut? Pääkaupunkiseudulla nivelkierukan siirreleikkauksiin ovat erikoistuneet muun muassa ortopedit Jan Lindahl ja Mikko Kirjavainen. Molemmat ortopedit työskentelevät Dextrassa ja HUS:lla Töölön sairaalassa. Suosittelen keskustelemaan heidän kanssaan nivelkierukan siirteestä.

TYKS:ssä tehtiin juuri nivelkierukan siirreleikkaus -> http://www.soy.fi/files/turku2011_2.pdf . TYKS:ssä nivelkierukan siirreleikkauksiin on erikoistunut ortopedi Ari Itälä.
 
Repeämä on koko meniskin pituinen kassinkahvarepeämä, joka ulottuu aina etusarvesta takasarveen asti.Kyseessä on red-white-zone alueen repeämä. Revenneet osat kiinnitettiin yhteensä kolmella Fast-Fix meniskinkiinnityslaitteella sekä etusarvi yhdellä banaanilassolla viedyllä FibreWire-ompeleella.
Eli siis erittäin laaja-alainen koko kierukan pinta-alan käsittävä repeämä,joka sijoittuu kohtalaisen huonosti verisuonitetulle alueelle.

Yhteensä 2kk täyskielto jääkiekosta ja ensimmäiset 3 viikkoa koukistusrajoitus 60 ja sen jälkeiset 3 viikkoa 90 asetta.

Rovaniemellä asun eikä lääkäri ainakaan maininnut mitään kierukan siirteestä. Kiinnitysten pitäisi sulaa ja tilalle kasvaa uutta rustoa.
 
Ortopedi sai siis kiinnitettyä alkuperäisen nivelkierukkasi kasaan, joka on mahtava homma. Ortopedillasi ei ole mitään syytä harkita nivelkierukan siirrettä, koska oma nivelkierukkasi on kuntoutuksen jälkeen jälleen ehjä. Nyt vaan kuntoutat jalan kuntoon ja pääset jatkamaan urheilua. Kuten sanottu, niin nivelkierukka siirre tulee vaihtoehdoksi ainoastaan silloin, jos potilaan alkuperäinen kierukka on jouduttu poistamaan.
 
Nivelkierukan repeämän diagnosoinnista ja korjauksesta. Nivelkierukan repeämä todetaan useimmiten MRI-kuvilla ja ortopedin suorittamalla McMurrayn testillä.

Alla olevassa MRI-kuvassa nivelkierukka näkyy ehjänä.

Nivelkierukka_MRI_terve.jpg


Alla olevassa kuvassa nivelkierukan repeämä näkyy valkoisena halkileikkauksena.

Nivelkierukka_MRI_hajonnut.jpg


McMurrayn testin, jossa epäillään mediaalipuolen nivelkierukan repeämää. Polvi viedään maksimaaliseen fleksioon, sääri käännetään sisäkiertoon, ja polveen kohdistetaan varussuuntainen rasitus. Kipu ja napsaus mediaalisessa nivelraossa viittaavat kierukkarepeämään.

mcmurray_testi.gif


Nivelkierukka pyritään aina pelastamaan, eikä kierukkaa saa koskaan poistaa liian hätäisesti. Jos kierukan repeämä on verenkierron alueella, pystyy ortopedi korjaamaan kierukan. Suuret kierukkarepeämät varsinkin nuorilla potilailla yritetään korjata joko ompelemalla tai nykyisin yhä useammin ampumalla repeämään kierukkanuolia. Nuolet ovat kuin pieniä nauloja, jotka sulavat itsestään vajaan vuoden kuluessa. Kierukan korjaukseen pitäisi päästä melko nopeasti, jos kierukka on ollut rikkoutuneena useita kuukausia, repeämä ei yleensä enää sovellu nuolilla korjattavaksi. Revenneen nivelkierukan ennusteeseen vaikuttaa repeämän sijainnin ja kierukan verenkierron lisäksi myös repeämän ikä. Jos kierukkakudos on pitkään rustopintojen välissä, se hankautuu rikki ja tulokset tietenkin huononevat. Tämän vuoksi ei repeämän tutkimuksissa kannattaisi viivytellä. Jos hoitoon päästään liian myöhään, joudutaan osa repeämistä lisävaurioitumisen vuoksi poistamaan, vaikka tuoreessa vaiheessa kiinnitys olisi vielä onnistunut.

Kierukan repeämän korjaus hajoavilla bionuolilla.

Nivelkieruka_korjaus_bionuolilla.jpg


Kierukan repeämän korjaus hajoavilla ompeleilla.

Nivelkieruka_korjaus_ompeleilla.jpg


[media]http://www.juhahaanpera.com/docs/knee/pics/meniscus_repair.swf[/media]

Nivelkierukka hajoaa usein eturistisiteen katkeamisen yhteydessä. Eturistiside voidaan korjata samassa yhteydessä nivelkierukan kanssa.

revennyt_eturistiside.jpg
 
Joo eipä nää ole kivoja hommia, kun joutuu kokoajan varomaan urheillessa polvea. Itellä tänään pitkästä aikaa toi oikea polvi muljahti sisäänpäin, mutta pystyin taas kivutta pelailemaan sen jälkeen mutta varovasti. Saattoi olla kun kylmiltään lähin luistelemaan, pitäisi venyttää ja lämmitellä kunnolla, varsinkin polvi!
 
Polveni lateraalinen kierukka on operoitu 3 kertaa repeytymisen vuoksi. Kahdella ensimmäisellä kerralla kierukka parsittiin kasaan, mutta kolmannella kerralla repeytynyt osa leikattiin pois. Leikkausten jälkeen olen harrastellut kaikenlaisia lajeja, eikä kipuja ole ollut. Liikkuvuus leikatussa polvessa on tosin heikentynyt leikkauksen seurauksena. Tätä lukiessa kävin miettimään, että onkohan tässä nyt tyyntä ennen myrskyä, eli miten on tilanne esim. 5 vuoden kuluttua.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Polveni lateraalinen kierukka on operoitu 3 kertaa repeytymisen vuoksi. Kahdella ensimmäisellä kerralla kierukka parsittiin kasaan, mutta kolmannella kerralla repeytynyt osa leikattiin pois. Leikkausten jälkeen olen harrastellut kaikenlaisia lajeja, eikä kipuja ole ollut. Liikkuvuus leikatussa polvessa on tosin heikentynyt leikkauksen seurauksena. Tätä lukiessa kävin miettimään, että onkohan tässä nyt tyyntä ennen myrskyä, eli miten on tilanne esim. 5 vuoden kuluttua.

Hyvä kysymys. Tässä on joitakin tuhansia tutkimuksia, joiden mukaan nivelkierukan osapoisto johtaa useimmilla potilailla polven degeneratiivisten muutosten lisääntymiseen, eli nivelrikkoon. Nykykäsityksen mukaan nivelkierukan pitkittäisen repeämän (sankarepeämä) ollessa kierukan verisuonitetulla alueella repeämä tulisi korjata, eikä poistaa. Ainakin tutkimuksien perusteella, nivelrikon etenemiselle näyttäisi olevan iso merkitys, että miten paljon nivelkierukkaa on jouduttu poistamaan. Alajaraajan biomekaniikalla ja polvinivelen stabiiliudella on myös iso merkitys nivelrikon etenemisessä. Alaraajan lihakset kannattaa pitää kunnossa, jotta polvi pysyy stabiilina.

meniscal_vert_sutures.jpg


nonrep_meniscal_flap.jpg


partial_meniscectomy.jpg


Pystyykö poistettua nivelkierukkaa korvaamaan nykypäivänä? Ainakin meidän potilaiden kannalta vaikuttaisi siltä, että moderni lääketiede ei pysty vielä korvaamaan rutiininomaisesti poistettua nivelkierukkaa, vaikka korvaustekniikkaa tutkitaan maailmalla. Menee varmaan vielä pitkään, ennen kuin lääketiede keksii ratkaisun nivelkierukan korvaamiselle ja ortopedit pystyvät tekemään näitä leikkauksia rutiininomaisesti.

Ortopedien mukaan nivelkierukka voidaan toistaiseksi korvata ainoastaan luovuttajalta saadulla (allograft) siirteellä ja keinotekoisella implantilla. Keinotekoinen kierukka implantti on toistaiseksi tutkimusasteella ja vaatii vielä pitkän aikavälin tutkimuksia.

Nivelkierukan allograft siirre korvaa poistetun kierukan.

transplant_meniscus_bone.jpg


Keinotekoinen kierukka implantti on suunniteltu käytettäväksi silloin, kun korjausleikkaus epäonnistuu ja nivelkierukan rustoa joudutaan poistamaan.

meniscal_scaffold-a.jpg


meniscal_scaffold-b.jpg


meniscal_scaffold-c.jpg
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom