Pilaantuuko tölkkisäilykkeet jäätyessään?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja vmv
  • Aloitettu Aloitettu

vmv

Liittynyt
12.6.2005
Viestejä
802
En kehdannut tuonne ravintopuolelle alkaa spämmäilemään kun ei liity varsinaisesti bodiruokailuun.

-Jos jätän mökille syksyllä hernekeittoja, lihapullakastikkeita, tonnikalaa yms. tölkkisäilykkeitä niin menevätkö ne pilalle jos ne talven aikana jäätyvät ja sulavat vuorotellen?

ja sitten toinen tärkeä asia :evil:
-Kuinka kovista pakkasista selviävät jäätymättä ja särkymättä 20% likööripullot ja 40% viinapullot?


Teen talvisin mökkireissuja joihin kuuluu 10km hiihtomarssi, ja olisi vähän helpompaa jos siellä olisi osa juomista ja pöperöistä valmiina odottamassa. Rinkka painaa pahimmillaan järjettömästi.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Noups. Ei ainaka nötkötti:urjo: mene. Ite vetäsin pilkkireisulla noin kuukausi sitte, koko talven moottorikelkan paksissa olleen nöden.Hyvää oli eikä kipeeks tullu.Mökille kannattaa ostaa muutes vaan kunnon kirkasta,ei pitäs jäätyä. Pirtu on kova sana aplarimehun kans:lol2:
 
Intissä mulla oli talvileireillä mukana tonnikala-arsenaali mukana. Lämpötila saattoi leirin aikana vaihdella loskakelistä -25 asteeseen. Vähän lämmitin kamiinan kannen päällä pahimmat jäät pois ja hyvää oli :) Ei mennyt pakki sekaisin.
 
Nimenomaan se uudelleen jäätyminen ja sulaminen ymmärtääkseni pilaa sapuskat helposti. Se ei niin haittaa, jos kerran jäädyttää.
Näin ainenkin minulle on aina teroitettu elintarvikehygieniasta.
 
Elintarvikkeen jäätyminen rikkoo ravinnon rakennetta niin että se on sulaessaan otollisempi alusta bakteerien kasvulle. Käsittääkseni ainakin kala ja liha säilykkeet kuumennetaan niin kuumiksi että bakteerit kuolevat säilykkeen sisällä, eivätkä ala näinollen lisääntymään elintarvikkeessa vaikka se lämpiäisi välillä bakteerien kasvun kannalta otolliseen lämpötilaan. Hedelmäsäilykkeidenkään osalta en tiedä muuta menetelmää millä bakteerit saataisi tapettua säilykkeen sisältä.
 
Saattaa purkit myös posahtaa auki jäätyessään. Ainakin Red Bull purkit teki semmosen tempun kun autoon jäi kovilla pakkasilla.

Jos noi tarvikkeet mättäisit semmoseen pulkkaan (sillä on joku oikeakin nimi) mitä vedetään perässä niin ei paina niin paljoa.
 
Limpparitölkit tahtoo poksahdella jäätyessään kai sen hiilihapon takia (jokainen tietää, joka on joskus unohtanu limun pakastimeen, pullonkin). Ei sitä samaa ongelmaa pitäisi säilykkeissä olla.
 
Jeps, kai se hiilihappo sen aiheuttaa, eikä se laajeneminen. Olinpas hölömö.
 
Jos noi tarvikkeet mättäisit semmoseen pulkkaan (sillä on joku oikeakin nimi) mitä vedetään perässä niin ei paina niin paljoa.

Ahkio siis. Ahkionkin vetäminen on hevosen hommaa upottavassa lumessa. Reitti sisältää myös useita ylämäkiä.
 
Sun pitää kaivaa maakellari. Viina (tuskin liköörikään) ei jäädy ainakaan niin pahasti että pullo hajoisi. Pakkasessa on tullut joskus säilytettyä viinaa ja -30 asteessa 30 % viinasta tuli sellasta loskasohjoa eikä ollenkaan painetta pulloon. Ja jos vielä pelottaa niin ainahan voit viedä sinne puolityhjiä pulloja.
 
Tuli vaan mieleen, että miten ne jatkosodan kaukopartiot pystyi syömään niitä jemmattuja purkkiruokia jos ne ei olisi ollut kelvollisia? Ne jemmattiin ja syötiin vuosi myöhemmin. Kai ne kestää?
 
Siis nimenomaan se laajeneminen. Neste (vesi) laajenee jäätyessään.

Ei kyllä ole hiilihappojuomien kanssa tuo se suurin ongelma. Kun vesipullo jäätyy hileiksi ja avaat korkin, niin mitään ei tapahdu. Limpparit taas suihkuaa välittömästi syliin.
Ja jos vesitölkki jää pakastimeen, niin se jäätyy umpitönköksi, mutta limukkatölkki mahdollisesti räjähtää ja jättää komean jääpuikon pakastimen katosta tölkin suulle (kuten minulle on käynyt).
 
Tuli vaan mieleen, että miten ne jatkosodan kaukopartiot pystyi syömään niitä jemmattuja purkkiruokia jos ne ei olisi ollut kelvollisia? Ne jemmattiin ja syötiin vuosi myöhemmin. Kai ne kestää?

Hyvä pointti. Kukaan ei varmasti pystyisi partioimaan ruokamyrkytystilassa, ulostellen ja oksennellen samalla kaiken nesteen ulos elimistöstä.

Tuntuu siltä että uskaltaa tehdä syksyllä kätkön. Jonkunlaisen kellarintapaisen voisi myös kaivaa ja tehdä tiivis eristetty kansi. Silloin lämpötilan vaihtelutkin olisivat hitaita.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom