mites ne muut rannat? maihin noustiin monessa muussakin paikassa kuin omaha beachilla, ja kuolleita tuli muuallakin reilusti.
Ihmetytti kanssa nuo talot. Olisi meinaan aika HC asustella tossa kun tietäisi, että siellä on lahdattu tuhansia solttuja.
Ah,onko siellä nykyään jotain asuintaloja?Onko ne punkkerit vielä tallessa?
Oliko tuolla mitään merkkejä teurastuksesta? Vai onko se ihan normi biitsi nykyään?
Tuolla Normandiassa kannattaa ehdottamasti vetää semmoinen "battle tour" bussisetti oppaan kanssa, jos ei ole omaa autoa käytettävissä. Alueella on niin paljon nähtävää ja se on suht laajalti levittäytynyt. Eritoten jos haluaa vielä nähdä jonkun tietyn komppanien esim. BoB:sta tutun 101st 506PIR E-Companyn drop zonen ja taistelukentät.
Me vedettiin ajan puutteen vuoksi tourina Omaha Beach, Pointe du Hoc ja Jenkkien D-Day hautausmaa. Näiden lisäksi sitten Britten hautausmaa, D-Day museo ja Liittoutuneiden tukikohta Normandiassa erikseen.
Omaha Beach:han oli yksi viidestä maihinnousurannoista (Omaha, Juno, Gold, Sword, Utah). Bunkkereita ei ollut paljoa jäljellä. Jotain kk-pesäkkeitä ja pari anti-tank tykkiä. Outo tuolla oli se, että kun asunnot oli rakennettu jyrkänteiden alkuun, niin toisilla asukkailla oli takapihalla bunkkereita ja kk-pesäkkeitä.
Ja tosiaan rantaviiva on nykyään asutettua ja se on 8km pitkä, joten pelkästään Omahassa on ihmeteltävää siinä suhteessa.
Ja enpä usko, että Omaha toimii ns. aurinkorantana ja en tiedä miten ihmiset suhtautuvat ed. käytökseen? Hyväksyttävää vai epäkunnioitettava?
Tunnelma oli kyllä aika surrealistinen tuolla seistessä. Matka miehistönkuljetusaluksilta bunkkereille tuntui suhteettoman pitkältä ja siihen väliin moni mies myös jäikin. Osa Omahan rakennuksista on säilynyt vahingoittumattomana ja on vieläkin esim. kahviloiden käytössä.
Aika paljon tuolla oli jenkkituristeja ja jotkut sotahistoriaa harrastavat jopa sodanaikaiset univormut päällä. No.. Olihan Don Kingilläkin Auswitchissä ollessamme Amerikan lippu tuttuun tapaan kädessä..
Niin ja taitaa olla muuten yksi harvoja paikkoja Ranskassa, jossa jenkkituristeista jopa pidetään.
Pointe du Hoc oli aika jäätävä paikka ja tuntui mahdottomalta miten ne Jenkki rangersit on niitä jyrkänteitä pitkin ylös tulleet. Seinämät on kuitenkin lähes kohtisuoria, eikä ylhäältä tullut tulitus varmastikaan asiaa helpottanut.
No casualty rate oli myös sen mukainen. Asemat kuitenkin otettiin ja pidettiin.
Yksi mieleenpainuvimmista paikoista oli Jenkkien ja Britten hautausmaat, vaikkakin Brittien oli paljon pienempi, niin hautoihin oli myös painettu kaatuneiden iät. Keski-ikä ei paljoa yli 20 ikävuotta korkeammaksi kohonnut ja joukossa oli myös lukuisia 18- ja 19-vuotiaita poikia.
Itselleni ainakin Normandia oli reilin yksi kohokohtia ja suosittelen käymään, jos Ranskassa liikkuu - kiinnostaa sotahistoria tai ei. Menen varmasti vielä joskus uudestaan. Niin paljon kuitenki vielä jäi näkemättä. 2 päivää ei meille riittänyt. Suosittelen varaamaan reilusti aikaa!