Säästöt iskevät palomiesten koulutukseen
Pelastusopisto on ainoa valtakunnallinen pelastusalan oppilaitos, mutta erityinen asema ei suojele sitä valtiontalouden säästöiltä.
Opisto on erikoisessa asemassa siksi, että siihen kohdistuu nyt säästövaatimuksia useaa eri kautta.
– Pelastusopistoon heijastuvat nyt kaikki talouden sopeutusohjelmat. Olemme mukana sisäministeriön hallinnonalalle asetetuissa kehysleikkauksissa omalta osaltamme, rehtori*Mervi Parviainen*kertoo.
– Lisäksi yleisten alan säästövaatimusten lisäksi Savonia-ammattikorkeakoulu vähentää rahoitustaan yhteisiin palopäällystö amk -opintoihimme niin, että koulutusohjelman rahoitus putoaa noin kolmesta miljoonasta eurosta miljoonaan euroon. Päätös on katastrofi.
Pelastusopiston osuus palopäällystön koulutusohjelmasta vuonna 2012 oli noin miljoona euroa ja Savonian kaksi miljoonaa euroa. Vuonna 2017 Savonia aikoo maksaa koulutusohjelmasta enää noin 700 000 euroa.
– Ymmärrän Savonian päätöksen heidän pisteytysjärjestelmässään ja asiasta on keskusteltu hyvässä hengessä, mutta mielestäni rahoituksen pisteytys eri koulutusohjelmille ei ota huomioon palopäällystökoulutuksen erityislaatuisuutta. Vastaavaa koulutusta ei ole missään muualla.
Pelastusopistoon on paljon hakijoita, lähes kaikki valmistuvat ja sijoittuvat hyvin työelämään. Opintoihin ei kuitenkaan kuulu juurikaan kansainvälistä vaihtoa tai tutkimusta opinnäytetöitä lukuun ottamatta.
Missä tulee raja vastaan?
Alan tarve työntekijöihin ei ole myöskään vähentynyt, joten Pelastusopisto pitää opiskelijamäärät entisellään.
– Meillä on lakisääteinen velvollisuus pelastusalan tutkintokoulutukseen. Jatkossa kuitenkin opetuksen taso saattaa laskea. Se ei ole tavoite, mutta suuri huoli.
– Lähiopetusta ja harjoituksia vähennetään. Se tarkoittaa, että tuntiopettajien määrää leikataan rajusti. Ensi vuonna tuntiopettajia käytetään enintään puolet siitä mitä tänä vuonna.
Tuntiopettajat ovat olleet etenkin lähialueen palomiehiä, jotka ovat samalla hyötyneet tietovaihdosta opiston kanssa.
– Lisäksi päällystöopetuksen opintojaksovalikoima pienenee radikaalisti. Vapaasti valittavia kursseja ei tarjota niin kuin ennen, vaan opiskelijat saavat etsiä kursseja kuten johtamisen opintoja muualta kuten muista ammattikorkeakouluista, yliopistoista ja avoimesta yliopistosta. Se voi tuoda opiskelijalle lisäkuluja.
Parviainen uskoo, että Pelastusopisto ja työnantajat eli erityisesti pelastuslaitokset joutuvat keskustelemaan vielä opintojen sisällöstä. Työnantajat tarvitsevat valmistuneita opiskelijoita, jotka ovat turvallisia itselleen ja pelastettaville.
– Opinnoissa on käytävä läpi sitä, mikä on tärkeää ja mikä on enää riittävästi.
Vakinaista henkilökuntaa Pelastusopisto ei vähennä. Yksittäisiä virkoja jätetään silti täyttämättä sitä mukaan, kun väkeä jää eläkkeelle tai siirtyy muihin töihin.
– Lomautukset ja irtisanomiset on kuitenkin tarkoitus välttää. Sen sijaan pohdimme, mistä tiloista voisimme luopua, kun vuokranantaja Senaatti-kiinteistöt muisti meitä taas vuokrankorotuksilla.
– Iskukyvyn pidämme silti yllä. Opistoa ei ole tarkoitus säästää kuoliaaksi, vaan uskoa on huomiseen ja keksimme keinot, vaikka epätietoisuus rassaa.