Pakkokantapää

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
9.5.2003
Viestejä
2 538
Kysymys heille jotka tietävät lyömisen tekniikasta.

Monissa paikoissa opetetaan, että lyödessä pitää nostaa saman puolen jalan kantapäätä, jotta lyönnin taakse saa koko kehon voiman.
Toisaalta eräs vanha pugilisti opetti, että jalat ovat lyödessä aina paikallaan ja lyönnin voima tulee lantion kierrosta.
Eräällä salilla opetettiin mm. että oikeaa suoraa lyödessä pitää oikean kantapään nousta, jotta lyöntiin tulee voimaa&ulottuvuutta ja tilanteeseen "pääse mukaan".
Edellä mainittu pugilisti sanoi, että paskapuhetta. Aina, kun joutuu likkuttelemaan jalkojaan on epätasapainossa ja homma ei toimi. Tämä kuulemma erottaa ammattilaiset amatööreistä.

Kumpaa uskoa?
 
Cthulhu sanoi:
Kysymys heille jotka tietävät lyömisen tekniikasta.

Kumpaa uskoa?

Kummallakin on puolensa. Nostamalla kantapäätä saakin ehkä hieman ulottuvuutta ja on "helpompi" tuottaa se voima. Kunnon lantion kierto ilman sitä vaatii hieman harjoittelua.. Toisaalta, jos lyönnin pituus tuosta nostosta kiinni, niin taidetaan olla liian kaukana lyömässä..

Jos taas ajatellaan turhia kierouksia, niin huolimattomasti voimaa hakiessa kantapäätä nostamalla menee todellakin se tasapaino ainakin minun mielestä turhan paljon etujalalle, eikä kokonaisuus ole yhtä tukeva. Varsinkin jos harrastaa vaikka sellaista hojoa, missä ei ole nyrkkeilyhanskat, niin lyövästä kädestä saa monesti kiinni ja pikku lisä nykäisyllä hyökkääjä on turvallaan.

Itse siis pidän mielummin kantapäät lattiassa.

Joku varmaan vetää tästä mielipiteestäni jalkapallon sieraimeensa ja alkaa urputtamaan muuta (kuten yleensä mulle käy kun tänne kirjoitan), niin aivan sama. Tämä on mielipiteeni ja sillä hyvä, jos ei kelpaa niin paska juttu.
 
Ikuisuuskysymysten parissa taas liikutaan!
Eräs iäkäs nyrkkeilyvaikuttaja tässä joku aika sitten kertoi kuinka joskus männä vuosia suomen virkaa tekevät nyrkkeilyihmiset olivat kokoontuneet tilaisuuteen jonka tarkoituksena oli pistää nyrkkeilyn tekniikka niin sanotusti halki, poikki ja pinoon. Muutamia tunteja väiteltyään olivat toivottomina päättäneet keskeyttää kokouksen. Keskustelu oli näet mennyt solmuun jo heti ensimmäisenä käsitellyn asian, vasemman suoran, määrittelyssä. Siis vasemman suoran joka on ensimmäinen ja "yksinkertaisin" tekniikka mitä lajista löytyy!

Siis nyrkkeilyhän jakaa mielipiteet enemmän kuin mikään muu laji maailmassa ikinä. Ja tämäpä se onkin oikeastaan ainoa asia mitä lajista voi varmasti sanoa.
Oma neuvoni tekniikasta kysyjille noin yleisesti:

Ime vaikuitteita kaikkialta ja kaikilta JA PAINOTA sitä tietoa:
a) jonka uskot sopivan parhaiten juuri sinun ruumiinrakenteellesi ja fyysisen/henkisen suorituskykysi heikkuksille ja vahvuuksille
b) jonka olet saanut henkilöltä jota haluat uskoa ja jonka uskot tietävän muita paremmin mistä nyrkkeilyssä on kysymys
c) joka sopii omaan nyrkkeilyfilosofiaasi.
Varsinaiseen kysymykseen (kantapää ilmassa vai ei?) en kyllä jaksa enää paneutua
vastaamaan on se niin iso urakka ja välillä täytyy hitto soikoon saada nukkuakin. Ehkä huomenna sitten.
 
ka1 sanoi:
Eihän niiden kantapäiden yleensä edes pitäisi olla maassa.

Ei tietenkään mutta tarkoitin, että jossain opetetaan, että niitä pitää nostella ihan erikseen, kun lyö. Muutenhan ollaan normaalisti päkiöiden varassa.
 
Esim.oikeaa suoraa lyödessä liike on sama kuin vaikka keihäänheiton loppuvedossa,vartalon voimaa ei saada lyöntikäden taakse jos lantiota ei käännetä tukea vasten.Ja lantiota ei taas käännetä kantapää lattiassa.
 
IMO oikeaa suoraa lyödessä oikean kantapään pitää nousta ja työntää koko kroppaa hieman eteenpäin jotta lyönnin voima suuntautuisi eteenpäin. Vähän sama juttu, jos juokset taaksepäin ja lyöt samalla eteenpäin, lyönnissä ei ole juurikaan tehoa. Kun taas jos juokset eteenpäin ja samalla lyöt, niin lyönnissä on tietenkin paljon enemmän tehoa koska koko kropan liikevoima suuntautuu samaan suuntaan kuin lyönti. Juuri tätä kantapään nostamisella haetaan.
Eli päkiällä siis työnnetään kroppaa eteenpäin jolloin kantapää nousee.
Ehkä huonosti selitetty mutta toivottavasti kaikki tajusivat pointin.

Vasenta suoraa lyödessä itse nostan vasenta kantapäätä, mutta eri syystä, kuin oikeaa lyödessä. Tästä nyt en sen enempää ala perustelemaan, vasurissa kantapään nosto tulee joillakin vain paljon luonnollisemmin kuin toisilla.
 
Jostain syystä minäkin heilutan kantapäätäni vasenta suoraa lyödessä, se tulee todellakin luonnostaan. Oikeaaa suoraa lyödessä taas yritän olla nostamatta, koska aikaisemmin mainitsemani pugilisti sanoi, että lyönnin voima tulee lantiosta. Tässä tapauksessa siitä, että lantio kääntyy niin, että oikean käden olkapää tulee etummaiseksi. Hän sanoi, että kantapäätä nostamalla joutuu pois tasapainosta ja ei pysty lyömään kunnolla uudestaan ennen kuin sitä on taas tasapainossa...tiedä häntä...
 
Cthulhu sanoi:
Jostain syystä minäkin heilutan kantapäätäni vasenta suoraa lyödessä, se tulee todellakin luonnostaan. Oikeaaa suoraa lyödessä taas yritän olla nostamatta, koska aikaisemmin mainitsemani pugilisti sanoi, että lyönnin voima tulee lantiosta. Tässä tapauksessa siitä, että lantio kääntyy niin, että oikean käden olkapää tulee etummaiseksi. Hän sanoi, että kantapäätä nostamalla joutuu pois tasapainosta ja ei pysty lyömään kunnolla uudestaan ennen kuin sitä on taas tasapainossa...tiedä häntä...

Itsekin löin alussa oikean suoran kantapää maassa, ja vaikka valmentaja neuvoi nostamaan kantapäätä, niin jotenkin se ei aluksi tuntunut hyvältä. Mutta kerran pistareita lyödessä koin ''ahaa-elämyksen'', kun tajusin mitä sillä kantapään nostamisella oikeasti haetaan ja sain lyöntiin huomattavasti lisää voimaa. Tasapainosta ei todellakaan joudu pois kun osaa oikean tekniikan. Suosittelen kokeilemaan, tosin oikeanlaisen tekniikan oppiminen saattaa viedä jonkin verran aikaa. Tai sitten ei. Jotkut vaan tajuavat idean heti ja toiset eivät koskaan, mutta saat takuulla lisää voimaa lyöntiin kunhan sisäistät tekniikan.

Edit: siis tottakai tässäkin tapauksessa lantiota käännetään samanlailla kuin kantapää maassa tapahtuvassa lyönnissä, kantapään nostolla vaan saadaan lisää sitä eteenpäin suuntautuvaa voimaa.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kantapää nousee lyödessä, koska muutenhan lyönnin voima tulee pelkästään käsilihaksista, jolloin lyönti on melko tehoton. Ja vielä ihan yleisesti valmiusasennosta, että vaikka paino onkin päkiöillä, niin kyllä se kantapääkin hipoo/koskee maata.
 
whiteboy sanoi:
Kantapää nousee lyödessä, koska muutenhan lyönnin voima tulee pelkästään käsilihaksista, jolloin lyönti on melko tehoton.

Kyllä kroppa kiertyy vaikka se kantapää olisikin alhaalla.
Kokeilin juuri suoraa kantapää maassa, tuntui aika luonnottomalta, mutta minä olenkin tottunut nostamaan sen.
 
vaan koitapa pudottaa kantapää maahan osumahetkellä, kierrät hieman nyrkillä osuman alaspäin..

kannattaa välillä ihan mielenkiinnosta koittaa noita "nollan tuuman" lyöntejä ja sen jälkeen kokeilla käytännössä.
 
TJJ:n näkemys on mielestäni kohdallaan: molempi parempi. Pääsemme jälleen kerran siihen, että oikea tekniikka riippuu käyttötarkoituksesta ja käsillä olevasta tilanteesta. Siinä missä kantapäätä nostamalla voidaan kenties saavuttaa ulottuvuutta ja voimaa, menetetään siinä myös osa tasapainosta etenkin sellaisissa tilanteissa joissa vastapuoli saattaa kohdistaa hyökkäyksiä myös jalkoihin tai vaikkapa tarttua kiinni. Itse vieroksun päkiöille nousemista aina ja kaikkialla, mutta lyöntitekniikkani ei ole varmasti kysytyn kaltainen muutoinkaan.
 
Pugilistit kyllä tietävät parhaiten miten lyödään mutta heidän tekniikassa ei oteta huomioon lyöntiä seuraavaa potkua. Esimerkiksi takakäden suoran jälkeen on helpompi potkaista etujalalla jos takajalan kantapää on valmiiksi irti lattiasta. Pitkältä tuleva suora ja etujalan potku voivat tulla samalta etäisyydeltä.
 
Aivan ensiksi pitäisi tietää että millaisesta otteluasennosta sitä takakäden suoraa ollaan lyömässä. Omassa perusasennossani etujalan varpaat osoittavat suoraan eteen takajalan 45astetta oikealle. Polvet ovat koukussa niin että paino on siirtynyt tasaisesti päkiöiden varaan, kantapäät silti koskettavat kevyesti alustaa. Kun lyön takakädensuoran niin takajalkani pyörähtää päkiän varassa ja kantapää nousee luonnollisella tavalla ilmaan, liike muistuttaa ehkä hieman tupakan stumppaamista... Nyt takajalan varpaat ja polvi, lonkka, hartia, ja nyrkki ovat samassa tukevassa linjassa ja osoittavat eteenpäin.

Asento pysyy tasapainoisena jos pää pysyy paikallaan, eli pyöritään oman akselin ympäri. Polvia ei pitäisi myöskään lyödä lukkoon vaan pitää ne joustavina myös lyödessä.

Voima tulee lantion kierrosta kaikissa iskuissa, mutta oma anotomiani käskee myös jalkojen kääntyä... mielummin päkiöistä kun polvista tai lonkasa.

En ole pugilisti (kai) mutta näin on opetettu ja minulle toimii.
 
Mulle tätä hommaa opetettiin niin että aluksi kun tekniikkaa harjoittelee niin kantapään pitäisi nousta, sen takia että tällainen aloittelija löytäisi lyöntiinsä sitä vartalon kiertoa. Jatkossa kun alkaa homma osua kohdilleen niin voi tehdä ihan niin kuin itselle paremmin sopii...
 
taisto sanoi:
Esimerkiksi takakäden suoran jälkeen on helpompi potkaista etujalalla jos takajalan kantapää on valmiiksi irti lattiasta. Pitkältä tuleva suora ja etujalan potku voivat tulla samalta etäisyydeltä.

Mistä päästään siihen, etten koskaan potkisi tukijalan kantapää ilmassa :) Päkiän varassa potkivat kun tuppaavat oman kokemukseni mukaan menettämään tasapainonsa jo kunnolla onnistuneen torjunnan seurauksena. Pistelajeja ajatellen tuo kuitenkin on aivan järkevää; päkiän varassa tehty potku kun on monasti nopeampi ja kilpailussa sillä on mahdollista napata piste.

Edit: Jälleen kerran tekniikka riippuu käyttötarkoituksesta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom